Google+

oleh: Sharm1969 Ikan kukus mudah

Dsc00609

Tambahan resepi ikan kukus untuk dikongsi bersama.


Created on : 24-07-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Sharm1969




Bahan-bahan ( 1/2 ekor ikan )

  • 1/2 ekor ikan siakap atau apa-2 ikan mengikut kesukaan dan sesuai dikukus.
  • 1/2 biji bawang besar (dimayang)
  • 2 ulas bawang putih (dihiris halus)
  • 1/2 inci halia (dihiris halus) - saya agak-agak sahaja
  • Sebatang serai (diketuk & dipotong)
  • Sedikit lengkuas (dihiris halus)
  • Gula dan garam secukup rasa
  • Perahan lemon
  • Cili kering dipotong ikut suka/cili padi dihiris nipis

Cara-cara

  1. Didihkan air dalam kukus.
  2. Basuh ikan hingga bersih.
  3. Letakkan ikan di dalam pinggan/piring.
  4. Letakkan semua bahan/ramuan yang telah dimayang di atas ikan.
  5. Tabur sedikit garam dan gula secukup rasa serta perahkan lemon secukupnya. Kukus sehingga masak atau ikut kesukaan kita. Selamat makan. Sedap makan panas-panas.

Tag

ikan

Laporan Masakan Bergambar (0)



Komen (14)

25-10-2009, pau_ana komen :

nampak menyelerakan...esok nak cuba la....


30-10-2009, Sharm1969 komen :

pau_ana..cuba jangan tak cuba. Kalau sempat upload gambar..tq


02-11-2009, intan su komen :

lemon boleh ganti dgn limau nipis tak...sori jarang msk


02-11-2009, jueeone komen :

intan su... klu xde lemon bole jugak di ganti dgn limau nipis... sdp jugak rasanye tp jgn guna limau kasturi da la... limau kasturi x ssuai la utk buat ikan kukus ni... yg ssuai lemon atau limau nipis jerk...


02-12-2010, i like it komen :

nampak sedap.....senang di buat.....kalau selalu makan mcm nie leh diet.......kurang kolestrol


18-12-2010, martha komen :

nanti cuba masakan ini...nampak cam mudah je hehehehehe


19-01-2011, 1971 komen :

nnt blh try resepi ni...simple


25-01-2011, altantuya sue komen :

nk try la...i like steam2....hehheee


07-04-2011, ediezai8934 komen :

sy dh try buat resepi ni mgu lepas...guna ikan bawal sebab tu yg sesuai skit....hubby suka giler...smp 2,3 hari dia nak lauk yg sama...siap ajak kwn mkn sama....last skali sy try guna ikan terubuk tapi dia ckp byk tulang...mmg sedap guna lemon.. rasa dia lagi kaw2...sedap....


26-04-2011, shana syahiram komen :

ptg ni confirm buat menu ni..ikan siakap dh ada...


29-04-2011, Sharm1969 komen :

Tq kerana mencuba.


02-06-2011, ainul fadlin komen :

sy nak try resipi ni....mesti best!!!!!


01-08-2011, mizanurain komen :

nak try la..mcm sedap je.


25-12-2011, j040356my komen :

Dah try dengan ikan merah...Even without lengkuas still sedap! Wow... So yummy!!


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd