Google+

oleh: kak fida ♥Bingka Cempedak™

Bingka_cempedak

Menambah koleksi resipi bingka di Myresipi ni...cara2 telah diubah-suai supaya lebih mudah lagi utk membuatnya... :)


Created on : 23-07-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( loyang 10 x 7 inc. )

  • 300 g isi cempedak*
  • 650 ml santan* (dr 1/2 biji kelapa)
  • 2 biji telur*
  • 240 g tepung gandum
  • 150 g gula pasir(boleh kurangkan,jika cempedak manis)
  • 1/2 sk garam
  • 80 g mentega cair
  • 1/2 sk pewarna oren/kuning

Cara-cara

  1. Tepung,gula dan garam di masukkan ke dalam sebuah mangkuk dan gaul rata.
  2. Bingka_cempedak_d_gaul
    Kisar halus santan,cempedak dan telur dan tuangkan ke dalam mangkuk tepung tadi dan gaul sebati.
  3. Bingka_cempedak_+warna_n_mentega
    Tuang mentega cair dan pewarna dan digaul lagi hingga sebati dan tepung tk bergentel2.
  4. Tuang adunan ke dalam loyang yg digris (alas alum. dan gris jika bimbang kuih melekat pd dasar loyang).
  5. Bingka_cempedak_d_bkr
    Bakar hingga masak dan garing permukaan bingka selama 45 min hingga 1 jam. pd suhu 170C.
  6. Bingka_cempedak_d_sjukkn
    Sejukkan bingka dan bolehlah dipotong dan disajikan.









Laporan Masakan Bergambar (7)

Bingka_cempedak
10-08-2009
Salam k.fida, sy suka rcp nie sdp sgt...buat pun tak susah.tq ya...
Laporan oleh: lina2010

w'salam lina...tq krane mncube dn brkenn ngan rcp nih...mcm dh trase2 kt tekak akak nih...heheee... :D

Bingcempedak
01-01-2010
terima kasih kak fida.. 1st time rasa bingka cempedak ni. sedapp
Laporan oleh: ibumimi

trima kasih jugak buat mimi krane dh mncube... :)

Bingka_cempedak_d_acuan
22-03-2011
buat dlm acuan pecah 8.... :)
Laporan oleh: kak fida
Dsc03040
24-04-2011
salam kak fida, bau dia...fuh! smpai kesurau nu.. sedaaap,lemak manis, tp kakbesah buat terlembik skitlah,slh sndiri gak, mntang2 ada ada extra cempedak bagi masuk smua.. x sedar diri btol.. amponn.. nextime x buat lagi prangai camtu.. tobat! tp.. Alhmdulillah habis jua dimkn sejuk2..nikmat gitu.. mekaseh k.fida...
Laporan oleh: kakbesah

w'salam kakbesah...sebbaik org kt surau tk dtg serbu...klau tk..tk smpt sejuk bingka yg trlembek tuh...heheee....mekaseh kakbesah krane dh mncube. :)

Dsc_0280
27-12-2011
Fida.....inilah hasilnyerrr....harum baunyerrr
Laporan oleh: marryanne

marryanne...alhamdulillah..mekaseh krane sudi mncube yer...psst3 marryanne agak2 biji cmpedk rebus dh wat smbl tumis anto ler kt akak sepiring....heeee.. :)

Cempedak_kak_fida
09-09-2013
Assalamualaikum Kak Fida, terima kasih resepi sedap nie. Suka sgt la bila mak cakap sedap. Org lain cakap sedap saya tak kisah tapi bila mak cakap sedap, amboi macam nak buat lagi 10 loyang...hahahaha...anyway ni yg sempat saya potong untuk bawak gi ofis. Yang lain semua antar rumah mak. Anak saya complain rumah bau busuk sebab dier tak suka cempedak ngan durian hahahahaa.....terima kasih Kak Fida! next time kita cuba resipi lain pulak.
Laporan oleh: harithmusa

wa'alaikumsalam Juliana...alhamdulillah..mmng rase sronok dn bangga bila ibu sndiri yg kata sdp...yg sdp2 ni klau ade cempedak bleh wat lagi yer...heee...mekaseh jugak Juliana krane sudi mncube... :)

Img_20140116_143504
16-01-2014
salam k.fida, kb buat lg bingka ni, kalini pfek coz x gatal2 tmbh cmpdak. yg lbeh2 tu msuk je mlut..hee.. cm besala kf, bila ngh bako, aromanye fuh..mnusuk kalbu.heboh nebers tanye..msk pe tu.. hikhik. tanye ade mkne tu kn kf? hee. jgn risau, kb msti bg punye sbb buat dabel. kalo x, hb kb je la ngadap snsorang..huhu.. syukran k.fida!
Laporan oleh: kakbesah

salam kb..kb mmng rajen + murah hati + kelakar...hahaaa..alhamdulillah kb mekaseh yer rajen mncube... :)


Komen (17)

24-07-2009, ridzma komen :

kak fida nak tanya pakai api atas bawah ke?


24-07-2009, kak fida komen :

ridzma...akak gune api bawah jer...tapi klau nk garingkn lagi permukaannye,akak hidupkan api atas sekejap aje.... :)


07-08-2009, Teratai Desa komen :

Kak Fida, saya dah buat smlm, tp yg bawah tak garing. Sedaplah... sebiji mcm kak punya. Lupalak amik gambo.


07-08-2009, kak fida komen :

Teratai Desa...tq krane dh mencube...mmng kebanyakkan kuih bkr yg dibkr dlm oven tk garing bwhnye tapi kalau dibakar atas api mmng boleh garing...len kali klau wat lagi jgn lupe amek gmbr tauww...heheee... :)


28-10-2010, mely komen :

Mesti sedap ni,tak pernah buat bingka cempedak,lepas ni nak ambik resepi ni ye kak Fida? Hati tergoda,membayangkn keharuman cempedak.


22-03-2011, marryanne komen :

Aduhhh......Fida mane nak cari cempedak niii.......nak jugak!!!! akan ku cari cempedak untuk dibuat bingka....................Memang sahlah Fida ni ratu bingka.....TQ2


22-03-2011, kak fida komen :

mely...ma'af akak lmbt balas komen...mungkin dh pon mncube rcp bingka ni yer...tq.. :)


22-03-2011, kak fida komen :

marryanne....dh musim cempedak ketika ini....mudh dpt dn bolehlh cube yer..slmt mencube...tq3...psstt2...marryanne...klau ratu cantek dapaaat pakai tiara atas kpale...huhuuu...:o


22-04-2011, kakbesah komen :

salam kak fida, dh lama 'ngences' (terliur)nengok bingka cempedak ni.. smlm hb dpt beli. mhal btol, sbijik kcik pn dah RM9.. tp dia bli gak la.. tkut bini kmpunan.. karang akk mogok msk lg susah..hihihik... k.fida! nk tanya, santan 650 ml sama x ngn 650 gram. bekas penyukat akk hilang.. kalau x sama, trpaksala akk pinjam botol susu bdk2 ni utk sukat..hehe..


29-12-2012, moonbug komen :

kak fida, tolong!!! mengalami dilema wanita.. 300g isi cempedak tu yg dah dibuang biji atau termasuk biji nye? wajib jwb ni, sbb k. fida yg menggoda i dgn cite bingka cempedak akak bingka bubot hehehe


30-12-2012, kak fida komen :

moonbug...300g isi cempedak yg dh buang biji...asingkan biji cempedak baru timbang isi cempedak tu yer...slmt mncube moon...sdp bingka ni klau mkn leh terjongket2 kesedapan mcm gangnam style...ekheheee... :D


31-12-2012, moonbug komen :

T___T sibuk dok tropong k. fida yg tgh prektis gangnam style, bingka cempedak tah ke mana. moon dh timbang isi cempedak pg smlm pastu simpan dlm tupperware kt fridge sbb nk beli santan dulu. mlm td buka2 tgk isi cempedak tu dh busuk. mmg busuk xdpt slamatkan. punyala sedih, trus wat bingka beras. haih.. sedih x abis lg ni. haih.. xjd gangnam style. ni mesti sbb moon gelakkan kakak kak fida punya bingka bubot ni.. kekeke


31-12-2012, kak fida komen :

alahai moon...jgn ler dok sedey memnjang..wat saspen je,ckp2 moon tu akak anggap satu gurauan je.. :)..tk dpt wat bingke cempedk tapi dpt jugak wat bingka lain dn nikmatinye, alhamdulillah...dh boleh ler gangnam terus...heheee... :)


02-01-2013, moonbug komen :

hehehh.. hepi new yr k. fida! x sedih dah.. bingka beras k. fida mengubat luka di hati. cewah. hehe. tp moon tetap akan try cari cempedak. bila dh jd bingka nnt, kita bergangnam sama2 hokay?? :D


02-01-2013, kak fida komen :

Happy new year jugak buat moon dan semua rakan2 Myr...alhamdulillah...semuga ceria2 slalu yer..slmt mncube rcp bingka cmpedak ni,rase2 maseh sdg musim cmpedak skrng ni... wokayy..akak dh standby kude niii haaa...nk bergangnam...heeee.... :D


16-01-2014, kakbesah komen :

Adeh, senget la plak.. ala..sory kf,kb x pnde guna tablet la.. Ni pon naip asyek salah je,mklom la.Jari dh x runcing.hikhhik.


17-01-2014, kak fida komen :

hehee lawak lah kb ni...same ler kite kt sini..bnyk gmbr tersimpn, nk tunggu asisten ada, klau tk berputar2 gmbr kekiri kekann jadinye...heheee... :D


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd