Google+

oleh: kamal77 Nasi kukus

N4

resipi dari kedai makan


Created on : 22-07-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kamal77




Bahan-bahan ( dua tiga org makan,terpulang pada kuantitinya )

  • beras
  • air
  • bekas nasi kukus
  • lauk pauk yang dah siap

Cara-cara

  1. N
    sediakan bekas nasi kukus dan sambil tu bersihkan beras
  2. N1
    isikan beras yg telah bersih td sehingga lebih kurang 3/4 kedalam bekas itu.
  3. N2
    isikan air kedalam bekas tersebut sehingga penuh
  4. kemudian kukus nasi ini didalam periuk pengukus,sebelum tu air didalam periuk pengukus ini hendaklah mendidih dulu.
  5. N3
    kukus nasi ini selama lebih kurang 30minit.ini la rupa nya apabila nasi dah masak
  6. telangkupkan bekas nasi,biasa nasi akan tertanggal dari bekas dengan sendirinya apabila ia panas2....kalau tak tanggal,gunakan sudu untuk tanggalkannya...
  7. makan la dengan lauk pauk yang telah siap...biasanya nasi kukus sedap dimakan dengan lauk kari dan ayam goreng berempah...

Related Recipes









Laporan Masakan Bergambar (4)

P1040596
13-02-2012
nasi kukus bersama ayam berempah, kuah gulai darat ayam, acar timun+kobis & sambal cili garam
Laporan oleh: hunny75

nampak lg menarik ni.hihi,tq sebab mencuba

Photo0531
06-10-2012
jadik...tq ya
Laporan oleh: idzaereynee

buat dlm bekas yg besar ek?ok la kalau menjadi,sy xpernah cuba dlm bekas yg besar,tp teori nya tetap sama kot

121012_nasi_kukus
12-10-2012
dh jd. simple je. thx :)
Laporan oleh: moonbug

sama mcm yg kat atas,bekas yg besar.apa2 pun tahniah sebab menjadi,lain kali cuba lagi ye

2013-02-18_20
25-09-2013
bestnye nasi kukus wat sndiri. ayam goreng je sbb nk cpt. tq!
Laporan oleh: moonbug

sedap nampak kari dia... :)


Komen (26)

22-07-2009, mama kastam tioman komen :

satu cara yang bijak untuk memasak nasi..


22-07-2009, sua_sue komen :

la...camni je carenye...senang je..boleh cuber...en somi gemor benor mkn nasi kukus..mkn ngan kari...pepedum..ayam goreng berempah..sambal blachan...perrrghh..


23-07-2009, nurulj75 komen :

ye la..senang je rupanya nk kukus nasi. nk tanya..bekas nasi yg plastik ke yg besi elok utk mengukus nasi ni?


23-07-2009, ain732 komen :

tima kaseh banyak2... dapt resepi ni..baru tau, almaklumle tak tau masak..


23-07-2009, kamal77 komen :

haaa...kalau semua dah tahu,jangan lupa mencuba dan post la gambar bila dah jadi.untuk bekas tu,elok yg besi sebab cepat masak,yang plastik blh juga,tapi tambahkan masa la sikit untuk tunggu nasi masak.


23-07-2009, sua_sue komen :

okeh...kene cari bekas besi la plak...kat mana nk cari tuh ek...


23-07-2009, kamal77 komen :

try cari kat kedai jual barang2 plastik.tapi kalau tak dapat,guna mangkuk plastik pun boleh,mangkuk sup nasi ayam tu...tau tak?


23-07-2009, sua_sue komen :

owh...ok...


06-08-2010, cikjelita komen :

knape bese tengok nc kukus,nc nye x brape putih ek?letak ape?


06-08-2010, nOOrsha komen :

nak share sket...kalo nak gune bkas plastik, elok gune yg sesuai bg microwave oven (normally ade tulis kat bawah bekas tu)...bekas plastik bila panas akan membebaskan something (bhn kimia camtuh) n boleh sebabkan cancer.....lebih elok gune bekas besi @ corningware... :)


18-11-2010, nursyahiirah komen :

EM BAHAN UTK WT LAUK PLOK MACAMANA PULAK


21-11-2010, jenggo crunchy komen :

if rendam nasi 2..n kukus ok ker..sy dah buat tp agak keras naper ekkkk..?


19-01-2011, dodolmilo komen :

ala....mak x der bks nk isi nasi tu...nnt beli..haha


29-01-2011, ween ally komen :

mana nak cari bekas nasi kukus tu.... kalo guna loyang blh ker?


29-01-2011, ween ally komen :

saya pernah baca resepi nasi kukus ni kena rendam dulu nasi tu beberapa jam... so...? resepi yg bagi ni xckp rendam pn.


17-02-2011, ridzwan komen :

x payoh mane pum..tp gulai cam ne nak buat?


30-03-2011, 154011 komen :

Dia punya kari,klu tk pakai santan blh tk....rsnya lbh sdp....


16-04-2011, kamal77 komen :

kawan2..saya xrendam pun beras tu utk nk msk ns kukus..mgkin kawan2 terkurang air kot...ataupun nasi belum masak..


16-04-2011, kamal77 komen :

kari kalau xletak santan,lg best..piorrr


02-05-2011, dilahoney remi komen :

sukatan air utk nasi ni sama mcm msak nasi biasa atau lebih ye?


25-06-2011, mie k komen :

sdr...ape beras yg terbaek utk n.kukus ni...


29-11-2011, ramsey komen :

kalo nak snang masak nasi gune cara ni, gune penyukat kek 1 cup utk nasi, lepas tu gune penyukat yg sama utk air...jgn telebih air, nnt x masak...


29-11-2011, ramsey komen :

beras terbaik ialah beras bran Tunas, murah dan cantik...


16-10-2012, moonbug komen :

kamal77, since buat aritu menjadi, dh 4-5x buat lg. hehe. skrg ni nk buat ns goreng pn kukus nasi dulu. suka sbb xde kerak x mbazir, n nasi elok peroi (btul ke word ni?) thx ya


05-03-2014, Banned_cook komen :

best jugak nasi kukus. saya pun buat sebab pakai periuk nasi biasa, byk sgt kerak (sebab periuk besar. haha). saya cuba guna mangkuk sup yg seramik tu. so far so good!


05-03-2014, Banned_cook komen :

best jugak nasi kukus. saya pun buat sebab pakai periuk nasi biasa, byk sgt kerak (sebab periuk besar. haha). saya cuba guna mangkuk sup yg seramik tu. so far so good!


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu