Google+

oleh: rabiatun Baby Kailan With Oyster Soy Souces

P1000634-1

Sesuai untuk anak2 yang kurang gemar makan sayur


Created on : 19-07-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi rabiatun




Bahan-bahan ( 1 family-5 orang )

  • 6 batang pokok baby kailan
  • 2 ulas bawang putih-dicincang
  • 3 hiris halia-dicincang
  • 3 sdb kicap manis
  • 1 sdb kicap masin (kalau takde, boleh masukkan garam)
  • 1 sdb nampla sos (optional-jika suka)
  • 2 sdb sos tiram
  • 1 sdk tepung jagung (dibancuh dengan 3 sdb air)
  • 1/3 cawan air (jika nak banyak kuah, boleh ditambah)
  • 1/4 batang karot (dihiris memanjang)
  • Sedikit minyak masak
  • Sedikit hirisan cili merah

Cara-cara

  1. Cuci baby kailan dan potong sedikit pangkalnya. Kemudian jerang air dalam periuk dan tambah 1 sudu besar minyak masak, biarkan ia mendidih.
  2. Susun baby kailan ke dalam penyejat aluminium, dan masukkan ke dalam air mendidih. Bila daunnya sudah agak layu, celup bahagian batangnya lebih sikit manakala bahagian daun diangkat ke atas sedikit. (Ini untuk jadikan sayur tadi masak sekata). Bila sudah lembut, angkat dan masukkan ke dalam air sejuk sekejap dan toskan. Masukkan pula karot beberapa saat dan angkat, masukkan kedalam air sejuk, toskan. Buat asing2 karot dan kailan.
  3. Kemudian, susun baby kailan dan karot ke dalam pinggan.
  4. Tumis bahan cincang dengan sedikit minyak hingga berubah warna dan wangi. Masukkan sedikit air, kicap manis, sos tiram, kicap masin dan nampla sos. Kacau seketika.
  5. Bila mendidih, masukkan air tepung jagung dan rasa masin manisnya. (Untuk resipi ni saya tidak tambah garam sebab ia sudah seimbang dengan gabungan pelbagai sos tadi). Masukkan cili merah, kacau seketika.
  6. Kemudian tuang kuah di atas kailan yang telah disusun dalam pinggan tadi. Siap dihidang.

Tag

sayur








Laporan Masakan Bergambar (7)

P1000636-2
19-07-2009
Kegemaran family ku..
Laporan oleh: rabiatun
Imag0002
22-07-2009
salam rabiatun, menarik sungguh sayur ni n sedap pulak tu, saya tambah udg kering sikit, best. tq.
Laporan oleh: rosaliza

terasa nak wat pulak tengok sayur ros ni..welcome n' tq kerana mecuba ^____

Baby_kailan2
01-08-2009
sedapp.. thanks rabiatun :)
Laporan oleh: sunkist

thanks sudi mencuba :)

Dsc_6909
12-08-2009
emm,sedap.thanks ye.
Laporan oleh: zaina

sedapnyer..ni siew pak choy ker?thanks yer sudi mencuba :D

Kailan_dan_carrot_2
27-10-2009
tun.. mmg mabeles resipi ni.. tq
Laporan oleh: nor_67
Img_1723
21-02-2012
hai.. kite guna bayam jepun sbb bayam sini pahit mcm kailan.. best la resepi ni.. terasa kefreshan sayurnya.. mudah pulak tu..
Laporan oleh: sevenoctober
Dsc04267
13-03-2013
salam tun.. sedappp... mekasih..
Laporan oleh: k.zila66

Komen (7)

20-07-2009, edaariffgibson komen :

sos nampla tu macam mana ya?saya tak penah dengar pulak..kat mana boleh saya beli?anyway thanks nfor the recipe


21-07-2009, mama_nayli komen :

eda..sos nampla tu ialah sos ikan. Nampla bermaksud ikan dlm bahasa thai.


21-07-2009, love2cook komen :

Kak Rabiatun! nampak sungguh menyelerakan!!! ;)


21-07-2009, rabiatun komen :

edaariffgibson, sorry yer..lambat reply. nampla sos tu adalah sos ikan, boleh di beli di kedai2 runcit atau di supemarket Giant, Tesco and etc. ur welcome ^__^


21-07-2009, rabiatun komen :

Love! trylah la yer, nanti jangan lupa hantar report... hubby akak still lagi duk sebut this dish..teringat2 esoknyer tue.hehehe


21-07-2009, YoN_NoSe komen :

akk carrot klu dlm istilah dipotong memanjang2 ialah juliane tw sj je utk pengetahuan akk eda jgn mrh ye


03-02-2011, prince_army komen :

lau xde sos nampla ley gnti ngn sos len x??


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu