Google+

oleh: skyblue Nasi Pulut Ayam (Lor Mai Kai)

Lormaigai

Nasi pulut selalu dijual dgn dim sum lain... boleh juga dikukus dgn daun teratai. Senarai bahan2 nampak panjang tapi senang, sebab bahan A & B lebih kurang sama.


Created on : 16-01-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi skyblue




Bahan-bahan ( 6 orang )

  • 3 cawan beras pulut
  • 300gm Ayam tanpa tulang (dihiris nipis)
  • 1 gengam tangan udang kering (dicuci)
  • 4-5 cendawan shiitake kering(direndam dan dihiris nipis2)
  • =Bahan-bahan A=
  • *2cm halia (*dikisar)
  • *1 ulas bawang putih
  • 1 sudu kecil gula halus
  • 1 sudu kecil minyak bijan
  • ½ sudu besar sos tiram
  • ½ sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil tepung jagung (yg berwarna putih)
  • =Bahan-bahan B=
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 2 biji bawang merah kecil (dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (dicincang)
  • *1 sudu besar kicap hitam
  • *1 sudu besar sos tiram
  • *½ sudu kecil garam (atau secukup rasa)
  • *½ sudu besar minyak bijan
  • *Serbuk lada putih secukupnya

Cara-cara

  1. Persediaan Awal:Pulut direndam dalam air selama 3-4 jam. Ayam dihiris dan diperap degan bahan-bahan A sekurang-kurangnya ½ jam (simpan dalam peti sejuk).
  2. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang, masukkan udang kering dan cendawan. Goreng sampai nampak kering.
  3. Masukkan pulut (tanpa air) dan goreng utk 1-2 minit. Masukkan semua bahan-bahan B* dan kacau sehingga rata. Matikan api.
  4. Lapis 6 mangkuk kecil dengan 4-5 hirisan ayam yg diperap, isikan nasi pulut tadi 3/4 penuh. Kalau nak kukus dalam 1 loyang besar pun boleh tapi masa kukus lama sikit.
  5. Kukus selama 30 minit atau sampai masak. Padamkan api dan biar nasi dalam kuali ke steamer utk 5-10 minit. Kalau terus keluarkan lepas kukus, permukaannya akan jadi kering.
  6. Terbalikan nasi pulut ke atas pinggan dan hiaskan degan hirisan chili jika suka. Sedap juga dimakan dgn chili sos yg pedas.









Laporan Masakan Bergambar (3)

Dsc00956
23-04-2008
xie xie sky...ho chak la...i bt dlm kukusan besar...bt 2 lapisan ayam!!!
Laporan oleh: unies
Lor_mai_kai
17-12-2008
mmg da lama nak mkn pulut ni. Sllu tgk opismate cina jer makan. Semalam dpat jer resepi terus buat sendiri. Best...kengkawan opis pon mengidam nak mkn benda ni. Mengenyangkan...
Laporan oleh: dapurnanie
Img_20130916_062328_20130916182942549
17-09-2013
saya dah buat!!! sedappp!! cuma family saya tak feverit mushroom so saya tak taruk mushroom..
Laporan oleh: marsha mohamed

Komen (23)

16-01-2007, Ringo komen :

I think resepi ni sama dengan cyuuka chimaki yang balut dengan kulit bamboo kan? I memang tengah dok cari resepi ni sebab anak I kena bawak obento ni gi sekolah Friday ni. Thanks Sky. will try :)


16-01-2007, Mat Gebu komen :

sky kalau guna daun lotus, kita bungkus dgn daun lotus, pastu ikat macam kueh chang, then kukus ke?....kalau buat nie siap lah pokok lotus dalam tempayan kat rumah mat... botak kena petik buat bungkus "lor mai kai"......


16-01-2007, fymein komen :

daun lotus tu daun 'teratai ker? kueh chang tuh aper mat?


16-01-2007, skyblue komen :

Ringo, rasa dan cara sediakan nasi pulut memang sama dgn kueh chang (chimaki), tapi kat dalam kueh chang ada lagi bahan2 lain, eg, buah berangan, kacang, telur masin dll. semalam bila makan ni tunang i tanya pula apa perbezaan antara nasi pulut ni dgn kueh chang. Kueh chang dibalut dgn daun bamboo lepas tu direbus, bila makan ada rasa daun bamboo sikit. Untuk kueh chang, kalau ada 5 spices powder, boleh letak sedikit. </br> Mat, daun teratai tu boleh guna yg kering punya, perlu rendamkan sebelum guna. Kalau guna daun teratai, buat bentuk empat segi dah... kueh chang tu sudah sikit nak buat. Nasi pulut dalam teratai tu China style, yg macam i buat tu Malaysia style. </br> fymein, sorry ah... bila letak resepi ni tak ingat pula nama daun teratai... nanti I betulkan.


16-01-2007, inaz komen :

skyblue kalau saya buat dengan nasi ok tak....saya suke mkn claypot rice tapi resepi nie mcm ala-ala c.rice


16-01-2007, skyblue komen :

inaz, i belum penah buat dgn nasi... I rasa boleh. Ayam yg diperap memang sesuai utk claypot rice, tapi bahan2 utk nasi lain. Masak nasi macam biasa dlm claypot, bila air dah nak kering, tambah ayam kat atas lepas tu tutup sampai ayam masak. bila nak makan, taburkan bawang goreng dan minyak goreng bawang sekali, sos dia... kicap pekat aje. daun bawang tu semua ikut citarasa. i dah lama tak masak ni...


16-01-2007, umi_e komen :

sky... kalau u ada... minta ler resepi 'bak chang' (sorry guna bak sebab nak berikan gambaran sebenar pada sky) errmmm I miss it! (tapi tak lah I guna dan makan 'bak' tau...) hehehehehe <I miss banyak chinese food lah sky sebab masa kecik2 selalu makan... >


16-01-2007, skyblue komen :

umie... i ada resepi dlm "computer" i... kena tulis ni. Hujung minggu ni i buat lah... boleh ambil gambar step-by-step sekali. nasib baik u minta bak chang... chang yg lain i tak tau. </b> btw, bak is meat in hokkien, also apply to beef... :p


17-01-2007, umi_e komen :

a'alah sky but ada orang anggap 'bak' tu *** sebab makanan cina... hehehehe (secret... masa kecik2 I biasa beli 'bak' *** untuk akong) errrmmmm


17-01-2007, inaz komen :

tq....sky nanti saya cuba...


17-01-2007, skyblue komen :

umie, akong u makan bak? akong u chinese ke?


18-01-2007, sweethoney komen :

sky resepi ni sama ke dengan claypot...


18-01-2007, skyblue komen :

tak sama... tapi ayam yg diperap boleh diguna utk claypot.


18-01-2007, sweethoney komen :

sky tahu masak claypot tak leh kongsi...


18-01-2007, skyblue komen :

bacalah komen kat atas tu... dah ada komen pasal claypot rice.


18-05-2007, mandy komen :

tepung jagung ada ke warna lain selain warna putih?


26-06-2007, uyoi komen :

sky...apa nama beras pulut kat jepun? boleh beli kat supermarket biasa ke order kat internet?


10-12-2007, buttercake komen :

akk org penah msk..mak mentua dia ajar..sedap..berperisa..resipi dia lebih kurang laa nih..cume die kukus dlm kuali jek..


20-02-2008, mandy komen :

kena bubuh air x uat nasi pulut ni?


20-04-2008, unies komen :

dah lama i nak cari lor mai kai ni cuma x tau nama ape benda ni...ye lah mertua ade masak ni...tapi nak tanya dia x faham bahasa malaysia...


22-04-2008, unies komen :

xie xie...sky...sedap laa lor mai kai..hubby i puji la. sedap la mcm mak dia buat..dia tanya mane bljr masakan cina..i buat..lam bekas besar la...x ade bekas kecil....u ni memang chef tersohor la!!!blh kongsi lagi x masakan cana @hokkien


21-01-2009, mamadhia komen :

sky,...naper pulut ayam kite macam x cukup air jer,...jadi kering rasa dh ada,....


29-03-2009, tebuhitam komen :

sky..... tolong bagi sukatan air untk kukus pulut tu.kalau tutup lapisan beras tu ok ta?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd