Google+

oleh: Lina_pg Siakap Tiga Rasa

Siakap_tiga_rasa

Siakap 3 rasa versi mudah, ikut selera sendiri.Jika berminat boleh lah mencuba ;-)


Created on : 19-07-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Lina_pg




Bahan-bahan ( 3 orang makan )

  • 1 ekor ikan siakap (apa2 jenis ikan pun boleh)
  • 5 biji cili hijau (dikisar)
  • 2 biji cili merah (dikisar)
  • 1 labu bawang besar (dikisar)
  • 4 ulas bawang putih (dikisar)
  • 2 biji tomato (dikisar)
  • 3 batang serai (dikisar)
  • 1cm halia (dikisar)
  • 1 biji cili merah (dipotong serong)
  • 1 biji cili hijau (dipotong serong)
  • Daun ketumbar (dihiris)
  • 2 sudu makan sos tiram
  • 1 sudu makan tepung jagung
  • Garam + Kunyit
  • Minyak
  • Air

Cara-cara

  1. Ikan dibersihkan, lumurkan dengan garam kunyit dan tepung jagung.Goreng hingga garing dan ketepikan
  2. Tumis bahan kisar hingga garing. Masukkan sos tiram kacau lagi.
  3. Masukkan air ikut citarasa (jika ingin berkuah, lebihkan air).Tunggu hingga kuah mendidih.
  4. Masukkan cili merah, cili hijau dan daun ketumbar.Kacau sebentar.Tuangkan kuah ke atas ikan.
  5. SELAMAT MENCUBA

Tag

ikan









Laporan Masakan Bergambar (7)

Imag0009
19-07-2009
salam dik na, jd cencaru 3 rasa je, best bau aroma serai tuh, menyelerakan. i guna cili merah je, cili ijau dh abis. tq post resepi ni
Laporan oleh: rosaliza

salam, kena bagi award kerajinan dan kepantasan nih.Mmg pntas sekali menerai.TQ ye sis..:-)

Imag0007
23-07-2009
salam dik na, memang sedap sesangat sambalnya, lebih2 lg rasa isi ikan yg lembut n manis tu...sedap bangat, tq ya. jumpa esok ya.
Laporan oleh: rosaliza

salam sis,wat lg ek?rajinnya..kali ni siap make up lagi.Mmh nmpk sedap tuh.Ok welcome to png ;)

Msk2_025
25-07-2012
assalam, anak2 akk cukup suka dengan sambal 3 rasa ni, maceh ya dikna
Laporan oleh: rosaliza

wslm, wah siap ada timun ksesori lagi..nmpk pun sedap tu..lama gak xwt ikan siakap ni..nnt ct leh nk main masak2 hehehe

Dsc01315
25-07-2012
salam lina, nie menu sebelum puasa,tk sempat antar he2...seedap! akk cuma ubahcikit sedkittt saja!!..akk guna cili kering,cili hijau tk ada(kes malas nk g kedai lh tu! ) tmbh sikit sayur2an hehee...tq ya lina :)
Laporan oleh: k.zila66

wslm kakzila, nmpk menyelerakan ikan 3rasa kak zila ni.Besaqnya ikan mesti puas makan

Siakap_tiga_rasa
29-07-2012
wat jugak gara2 tergoda ngan repot kak zila n kak rosa
Laporan oleh: Lina_pg
Dsc04406
15-04-2013
salam lina, menu ulangan..kali ni ikut cara lina cedapp...wat dua ekor mekasih dear muahh! :)
Laporan oleh: k.zila66

wslm kak zila, cayalah memang rajin tul akakku yg sorang ni.Tenkiu kak zila tak jemu..meghidangkan menu ni kat family terchenta :)

Dsc02117
02-01-2014
wat lagi dn lagii...dh xtahu nk ckp apa lgi hihi.. apa pun mekasih buat lina semoga ditahun baru ini bertmbh2 maju lagi biz Amiin..
Laporan oleh: k.zila66

Respect ngan kak zila ni..rajin ya ampun...nampk sangat lazat hasil air tgn kakzila :)


Komen (16)

19-07-2009, rosaliza komen :

salam dik na, menu lunch td ke? nak kena p psr borong slayang dulu ni cr ikan siakap, kena cuba ni.


19-07-2009, Lina_pg komen :

salam sis, a..ah menu lunch td.Dh abess pon. cari jgn x cari ikan tu..sedap tau..sedap kt tekak kite la he..he..


20-07-2009, zila66 komen :

salam lina,kebetulan ni..nk masak ikan siakap xtahu nk masak apa so..masuk myr tengok2...npk dik na punya..dgn tersenyum..(dh jmpalh)..jom nk bersilat kt dapo niii...oppss..lupa lak!..tq ya..muahhh!!!..


20-07-2009, Lina_pg komen :

salam k.zila, kite pon tersenyum lebar nih sbb k.zila sudi cube, tengkiu ye..


15-08-2009, sham724@gmail.com komen :

cili kecil di potong kecil2,taburkan di atas,emm wat kuah la skit....kering kontang ja....jimat ek?


15-08-2009, Lina_pg komen :

sham724, kalau nk berkuah, lebihkan air.Ikut citarasa masing2.Tu kt step no.3 dh tulis..


10-11-2009, mieken_84 komen :

a.kum kak lina memang sedap ikan siakap 3 rasa nih jimat kos..tq


10-02-2010, wan ipoh komen :

Bubuh la kacang panjang yg dihiris atau nenas ke.bunga kobis br berselera..


26-02-2010, Lina_pg komen :

mieken_84, tenkiu sudi cuba resepi simple ni


26-02-2010, Lina_pg komen :

wan ipoh, ikut suka tekak awak la nak bubuh kcg pjg ke nenas ke apa?, sy msk tu ikut selere sendiri...


26-02-2010, katanggi komen :

saya nak letak daun keladi gergasi leh,,,selera bulan muharam hehehehe..


04-04-2010, shukri11 komen :

mmg sedap resepi ni..sy slalu buat..lbh kurg jer dgn resepi kak lina tp suka ltk nenas..lgpun klau siakap biasa beli yg fresh..lg2 klau duty dkt2 area laut n sungai..huhu


20-08-2010, nieta.es komen :

..emm dah buat pun ptg tadi..mmg mudah tp sedap..saya pedaskan ngan cili padi..dan tmbahkan nenas..daun ktumbar lak habis..menjilat jari..thanks lina...ank suka makan..boleh buat lagi..ada petua tak kasi ikan tu mudah di alih ..tdak melekat..TQ


23-10-2010, mimierazzam komen :

salam...eeemmm..resepi sama ngn saya pnye tp..sy tmbh nenas,cili benggala dn ayam cincang ditabur bersama2 daun ktmbr...apa pn ia ttp menjadi...heheeee


06-08-2011, tammy komen :

nk try la menu buka pose ni, mcm simple je...


04-03-2012, zifizi komen :

salam,just nk tnye,ikan siakap ni cmne nk bersihkan ye?kn rndam air asam dl ke or cmne ye?tq


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd