Google+

oleh: junjs11 Kuih Tako

Picture_603

resepi dari internet


Created on : 15-01-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi junjs11




Bahan-bahan ( 8 bekas kecil2 )

  • Lapisan bawah:-
  • 30gm tepung Hoen Kwee
  • 90gm gula
  • 300ml air
  • 6-8 biji sengkuang - dibersihkan dan dipotong dadu
  • Lapisan atas:-
  • @270ml santan
  • @20gm gula
  • @20gm tepung beras
  • @secubit garam
  • Daun pandan atau bekas2 kecil sebagai acuan

Cara-cara

  1. Masukkan semua bahan untuk lapisan atas kedalam periuk. Masak atas api perlahan, kacau hingga pekat.
  2. Masukkan sengkuang, kacau rata dan masukkan kedalam acuan.
  3. Masukkan semua bahan untuk lapisan atas, kacau atas api hingga pekat dan masukkan keatas lapisan pertama.
  4. Biarkan sejuk dan hidang.

Tag

kuih-muih









Laporan Masakan Bergambar (12)

Dsc00252
25-02-2007
tepung hoen kwee warna hijau x jumpa la. merah pun ok lah..
Laporan oleh: IMAH1001
Kuih_tako
05-05-2008
Sedap and TQ
Laporan oleh: hazila
Dscn0099
02-03-2009
saya suke kuih tepung pelita..tp xde bahan..so try kuih tako..sekali try terus jadi..hehe..tenkiu laa upload resepi ni..sonang yo bak kate org n9...hehe
Laporan oleh: nazfaylahs
Sl372256
26-04-2009
tq...sedap and senang nak buat!
Laporan oleh: zurin
Tako
19-05-2009
simpan dlm esbok & makan sejuk2. family dr kg tergezut camner la makbuyung ni bleh rajin buat kuih tako, menjadi plak tu...
Laporan oleh: dapurnanie
Tako_setengah
17-07-2009
isi dalam bekas muffin. ok lah.. tapi tak isi sengkuang. thanks bagi resepi
Laporan oleh: cendawancun
Tako
31-08-2009
sedap...tp tak puas hati dgn kepale (putih-santan) tu sbb tak licin.menggerutu hukhukkk
Laporan oleh: sofieza
P1020803
18-12-2010
pertama kli wat.ats cm telembik ckit.tp puas ati..
Laporan oleh: Mariani(KT)
2011-11-13_12
13-11-2011
biar le x cantik..nk antar jugk report n...hehe
Laporan oleh: UmmiRaudhah
Dsc00072
04-07-2012
cubaan pertama yg menjadi sedap tq ....
Laporan oleh: jun75
120814_kuih_tako
14-08-2012
daun pandan xde yg besar nk buat bekas kuih tako, so alas daun pandan dlm bekas plastic je. sedap kuih ni, cuma layer atas terlembik sket. rasa dah cukup sedap. letak sengkuang, mmg crunchy n fresh. dpt ngam2 8 bekas. bg jiran sket. thx :)
Laporan oleh: moonbug
121125_kuih_tako
26-11-2012
wat lg bg kt MIL. sng n sdp. tq
Laporan oleh: moonbug

Komen (33)

16-01-2007, ctjuliez komen :

klu tak guna sengkuang,ada optional lain tak...sbb kat bahrain takde sengkuang la...


16-01-2007, junjs11 komen :

ctjuliez..jun pun kalau x d sengkuang, jun x isi apa2 pun..cuma ada sengkuang tu ada rasa rangup sket2 bila makan..x d pun ok..


17-01-2007, ctjuliez komen :

i minat mkn tako ni dr dlu lg tp tak penah nk buat sendiri..anyway thks.


17-01-2007, ctjuliez komen :

satu lagi nk tanya,tepung hoen kwee bleh tuka dgn tepung serbaguna tak?? thks.


18-01-2007, junjs11 komen :

ctjuliez, tepung hoen kwee ni dah siap ada warna..yg jun buat ni warna hijau..ade warna oren dll. kalu x silap tpg ni adalah tpg kanji yg sudah siap dicampur perisa dan warna. kalu guna tpg lain x jadi lah rasanya. mungkin leh wat tepung pelita kot kalu guna tpg lain..ade resepi kat sini rasanya.


19-01-2007, ctjuliez komen :

o..cm gtu ye..nmpk gayanye tak merasalah kuih tako ni...di sini kekurangan tepung.takper lah...blk malaysia cuba resipi u.


20-01-2007, umi_e komen :

ctjuliez dok mana? kalau kat UK ni kesai cina ada jual tepung hoen kwee tu tapi rasanya umit tak jumpa lagi warna2 lain kecuali putih but still boleh cuba denga ltak pewarna yang kita suka... hehehehe umie ada buat kueh tako ni jun tapi tak pakai tepung hoen kwee tapi guna wheat flour dah tu warna hijau dan putih dicampur cam buat puding pelangi... bila sejuk potong2 cam potong puding atau kuih muih lain...


22-01-2007, junjs11 komen :

kalu gitu ctjuliez wat la tepung pelita..rupe dia lebih kurang jer..kat sini ade resepi dia, yani yg post kan..sedap gak.. pandai ye umi...ubahsuai resepi ikut keadaan..hehe..traditional+barat gitu..


22-02-2007, IMAH1001 komen :

santan 2 kalo guna pati santan sama gak ke ml nye. or tu guna santan yg perah ngan air.


14-03-2007, muziana komen :

tepung tu mane leh dpt


01-03-2008, mieyd_east komen :

kuih nie mmg best.. lagi2 kalau taruk kat dalam acuan yang buat dari daun pandan


14-06-2008, srisal komen :

saya dah mencuba resipi ini, sedap tapi kawan saya kata klau guna tepung arrowrood lagi best. Masa saya uat hari tu, yg atasnya tak licin dan kilatlah. bleh tolong.


14-06-2008, zida77 komen :

tepung hoen kwee tu dijual kt mane..


17-06-2008, sihzmah komen :

kita selalu makan kuih ni...tapi buat baru sekali je coba... tapi tak berapa jd la.... kita selalu mkn... sengkuang tu tukar dgn bj jagung manis.... sedap....


19-06-2008, ctma76 komen :

kalau kat kuching ni...dia org buat guna jagung..bahagian bawah tu...campurlah jagung sedikit...sedat jugak


13-08-2008, kucing komen :

kucing ingtkn sy td....sedapnyer.... tp sy x dpt buat......coz tempat sy x dibenarkan bwk dapo....tp nk tyer 270ml santan byk maner?


23-10-2008, Khayatee komen :

tepung hoen kwee ada dijual di super market / maideen zida. bagi isi di bahagian bawah tu selain sengkuang cina boleh juga guna jagung tin (bukan yg krim) atau kosong je(atau tambah air pandan). Ada gak yg letak kelapa muda yg di hiris2. Sedap gak


28-12-2008, manies08 komen :

:)


19-05-2009, mrs.ilah komen :

thanks for the recipe..dah lama nk cari resipi ni..nanti nak cuba..tapi xde ke cara sukat yg guna cwn@bks..cepat skit nk buat..xde penimbang nk sukat


13-07-2009, edaariffgibson komen :

Tepung Hoon Kwee tu senang saja nx cari..kat kedai jual barang2 kuih ada.Kalau kat JB pergi aje kedai sebelah Crystal Crown[lupa pulak namanya]buat Tako ni..memang pakai tepung ni baru sedap dan menjadi.Sengkuang cina is the best,boleh cari kat pasar kat orang cina yang jual sayur.


03-08-2009, zuzu83 komen :

saya dh buat...tp keras kit..tepung hoen kwe tu habiskan sekotak atau separuh jer....kt umah xde timbangla.....


03-08-2009, zuzu83 komen :

saya dh buat...tp keras kit..tepung hoen kwe tu habiskan sekotak atau separuh jer....kt umah xde timbangla.....


28-08-2009, rosnaliza komen :

akak,klau x gna tpung hoen kwee xpe ke?gpon akak gtau asal tpung 2 pn tpung beras cuma tmbh pewarna ngn perisa je?


30-08-2009, zam757 komen :

saya punya: bawah - 1c tjagung 1.5c gpasir 6c air pandan. atas - 1c tjagung 5c air 1c santan kotak


14-10-2009, colour komen :

saya nak tanya sesiapa tlg jawab ye kuih tepung pelita dgn tako tak sama ke? sama kan


31-01-2010, zahusna komen :

xsama.tpg pelita,biasa ada tabur2 gula sblm masuk kn adunan warna hijau.n agak lembik2 sikit. tako,dlm dia isi jagung atau sengkuang cina n agak kental


23-01-2011, zaieyda komen :

oo... zahusna, saya tercomfius sikit selama nie.... ingatkan sama ja.... saya suka kuih nie dr dulu lg.... tp sekarang susah nak dpt....nanti try buat kuih tako plak....


25-01-2011, nurjihan komen :

kuih ni dah jadi tradisi keluarga..klu x senang buat or x de masa, oder je kat sya. sms 014 733 7805..p.jaya....klu nk tlg ajo pu blh..


10-02-2011, issoffiz07 komen :

dapnyer..lg 1 saya pun suka sum sum..ada sesape yg terer buat dia? sbb org kata leceh wt dia meletop2 ms nak ngacau atas api..


06-03-2011, sungai balang komen :

salam,,,akak,,,,sy nak cuba buatla,,,suka sangat makan kuih nie,,,,tq resepi


24-06-2011, icaland komen :

mcm mana nak masukkan gambo kat cni... sape leh ajar kan


14-08-2012, moonbug komen :

icaland: boleh click "Tulis Laporan" kat sebelah gambar resipi atas tu. pastu, upload gambar.


29-01-2013, shidazaid komen :

pergi kedai kek, mmg jumpa tepung hoen kwee tu.. tp tokey kedai pun xtaw warna apa.. shida beli tepung kertas warna biru.. tu warna apa yerk.. mcm mana nak tgk kaler?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd