Google+

oleh: elin8888 Cempedak Goreng

12072009060

ni resepi utk wat BANCUHAN TEPUNG UTK SEMUA MAKANAN BERGORENG cam cempedak,pisang,ikan @ udang goreng bertepung. Rangup,yummy n mudah jer...


Created on : 13-07-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi elin8888




Bahan-bahan ( 5 org makan )

  • 1 cawan Tepung Goreng Pisang Adabi
  • 2 cawan Tepung Beras Cap Tiga Gajah
  • Air suam secukupnya - utk bancuh tepung
  • Garam secukup rasa
  • Cempedak
  • Minyak utk menggoreng

Cara-cara

  1. 12072009055
    Panaskan kuali & masukkan minyak (agak banyak).Biar sampai tenggelam bahan yang kiter goreng.Biar api agak besar. TIPS : Api yang slow akan menyebabkan minyak banyak meresap ke dlm bahan gorengan & watkan tak rangup dah...
  2. 12072009056
    Campurkan kedua-dua tepung & garam.Bancuhkan tepung dengan air suam tadi sehingga bancuhan jadi bertali jatuhnya bila kita angkat dgn jari & agak2 pekat sesuai utk menggoreng.Jangan terlampau cair & terlampau pekat yer.
  3. TIPS : Tujuan gunakan air suam adalah untuk merangupkan bahan goreng n meringankan tektur tepung.Jadi minyak tak banyak meresap.Ini adalah rahsianya : AIR SUAM. Power jugak air suam ni punya penangan ek. keh keh
  4. 12072009058
    Make sure minyak betul2 panas dulu.Pastu gorenglah cempedak ni hingga garing.Jika ada yang bercamtum time goreng tu,pisahkan 1-1.Jangan lupa toskan dulu minyaknya sebelum dimakan.Makan panas2 mmg best woo.Pekena pulak dgn Nescafe panas.Wow!! Aroma cempedak ni mmg world.Jiran sebelah pun bleh kuar tanya dok masak apa.he he
  5. Apalagi.Jomlah try.Dah kebetulan skang ni musim cempedak he he.









Laporan Masakan Bergambar (2)

14072009064
14-07-2009
Ni versi udang goreng tepung lak.Saja nak tayang... he he
Laporan oleh: elin8888
Pisang_goreng
14-07-2009
wat ngan pisang,rangup juge,tp agak keras ler kalo gune tepung beras ni elin..anyway thanks sharing recipe ya.. :)
Laporan oleh: HaSue

HaSue, pekat sgt tak bancuhannya.Elin selalu wat tak keras.HaSue campur kunyit atau pewarna ke coz nampak kuning tu? Kalau guna,agak pahit ckit.Kalau tak guna,mmg cantik kaler tu.he he Thanks for try yer dear.. Lebiu..


Komen (10)

13-07-2009, zila66 komen :

hai! elin8888,sy baru mkn cempedak goreng ni..serupa jg ngan elin punya...betul!rangup,yummy n mudah jer...tq ya bkongsi resepi kt sni....


13-07-2009, elin8888 komen :

hi zila66... mmg best kan.k wenecome...Myresipi.com ni mmg best.Kiter leh berkongsi idea & cara wat masakan utk insan tersayang.Elin pun skang dah naik gian memasak yang sedap2 he he.Barulah abg sayang... Tul tak?


13-07-2009, asnhr1074 komen :

waa... baru pg td mak wat cempedak goreng mcm ni, mmg best...


13-07-2009, bohemian komen :

Hai! elin8888, dah lama sy cari cara nak buat gorengan jd ranggup.. Baru jumpa.. Mesti try nih.. Thanks kongsi resipi..


13-07-2009, army_wife komen :

elin..harum bau cempedak ni sampai ke china nih..hehehh..elin mesti selalu buat cempedak goreng ke pisang goreng ni...sampai abes dah tepung beras tu..:)hehehh...kena cuba ni..biasenye buat taruk air paip je...tu yg liat skit kot...yg ni pakai air suam...kene try ni sebab asben mmg suka makan cempedak goreng...:D


13-07-2009, iesha komen :

kalau goreng ayam, udang sume tu guna tepung goreng pisang adabi jgk eh?


13-07-2009, elin8888 komen :

To ASNHR1074 > best mmg best... To BOHEMIAN > wenecome.Lepas try jgn lupa hantar laporan k.Jadi ke idak? To ARMY_WIFE > bleh tahan ler jugak selalunya tu. he he coz hubby suker makan.Kadang2 nak tukar selera,makan petang wat udang atau ikan grg tepung ajer cicah dgn thai sos.best woo To IESHA > utk goreng udang bleh guna sukatan n cara yang sama.Cuma untuk ayam kena cairkan cikit ler bancuhannya n elin gunakan tepung kentucky campur dgn tepung beras cap tiga gajah. * Murid2,jgn lupa hantar laporan no... Nanti cikgu mai check tengok.Jadi ka tak jadi.Okies... adios


14-07-2009, elin8888 komen :

elin dah kurangkan ckit qtty tepung tu utk adunan yang bleh makan 1 family.Sebelum ni nyer adunan mcm byk sgt lak.Kang ada yang tak habis pakai wuwu


19-08-2009, jueeone komen :

same ngan resepi sya... bhn utama tpg grg pisang adabi + tpg beras (x kisah cap ape pn janji halal) + air suam. emm mmg sdp n rangup. tp ade soklan plak... elin bole ke gn tpg grg pisang adabi ni utk grg ikan ke udang @ sotong...


14-10-2009, elin8888 komen :

TO JUEEONE : Itu ler yang selalu elin wat. Mak mertua elin kalau elin wat ikan grg tpg ni,mmg selera dia makan.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd