Google+

oleh: Biduri Cheese cake

Cheesecake

Simple cheese cake


Created on : 08-06-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Biduri




Bahan-bahan ( 18 cm )

  • 250g cream cheese
  • 200cc/ml fresh cream/plain yogurt
  • 2 sudu besar jus lemon
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 90g gula

Cara-cara

  1. Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper)
  2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream
  3. Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 40-45 minit
  4. Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.
  5. Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap.









Laporan Masakan Bergambar (108)

Cheesecake
01-08-2006
simple.. like it!
Laporan oleh: melati

(*_*)

Img_0017
19-11-2006
hmmmm yummyyy..lupekan secret recipe.. hahahah.. base die i buat pakai biskut marie je... tp still syedappp
Laporan oleh: maya_zakry

oo patutla.. nampak lawa je kat bawah tu.. rupanya letak biskut..

21112006_013_
22-11-2006
nmpk tipis sket.. takde loyang kecik.. tapi mkn mmg sedap!
Laporan oleh: zara_klate

kalau guna loyang besar dan nak nampak tebal kena double resipilah.. tq, sudi try resipi ni :)

The_cheesecake
23-01-2007
1st time buat cheesecake.huhu.n dis one was for a small gath of high school friends.sedap.
Laporan oleh: haXira
Cheese_cake
11-02-2007
tarra..... senang je nak buat cheese cake nih yee. sedap lak tu
Laporan oleh: nuwairah
Permata_121_
16-03-2007
nie pertama kali buat cheese cake...n agak terlebih masak sikit...
Laporan oleh: sayang79
Sp_a0059
02-05-2007
first time bake cheese cake jugak!happpyyyyyy...=D thanx for the recipe.
Laporan oleh: ShAz
Cheesecake_
23-08-2007
emmm...sedap...
Laporan oleh: cindaibiru
Cheese_cake
04-10-2007
glaze tu i guna jem yg di masak bersama air, then pour over the cake. Yummy!
Laporan oleh: beldandy
Dscn0188
14-11-2007
terlebih letak lemon juice. dah jd lemon cheesecake pulak.. he..
Laporan oleh: fidadaud
Image016
18-02-2008
acuannya bkn mcm ni, tp adik yg potong mcm ni tp adik cakap sedap... kakak suruh buat lagi..
Laporan oleh: shira0616
Picture_1559__small_
18-02-2008
mmg sempoi n sedap ciskek ni..akak wat dlm cup je..senang..tq
Laporan oleh: junjs11
Cheesecake
22-05-2008
menjadik gak my 1st cheesecakeni... tp sy kukus guna spring form yg agak besar...so x cun sgt...atas tu letak rasberi jem kasi attractive ckit...sedaaappp...tq 4 d recipe!
Laporan oleh: jieanne
Image_714_
15-06-2008
best and easy! 5* for u..hahah!
Laporan oleh: suka_masak
Photo-ch
14-07-2008
dh lama buat...tk igt nk anta...tQ biduri!
Laporan oleh: hana6877
Img_2559
10-10-2008
pure cheese...nyump nyump...thanks 4 the recipe
Laporan oleh: sofieza
Image004
10-10-2008
memang best..kat tengah tu letak blueberry filling sebab nak cover ade merekah skit.hehe
Laporan oleh: zuzu282
Chesekek
12-10-2008
Kita pun buat base dr degestive biskut. Sedap sangat. Thanks :-)
Laporan oleh: Mummy7857
Snv30306
14-10-2008
Strawberi lagi besar dari cheese cake. :) X der strawberi kecik la kat sini.. resepi simple and cakenyer padu. I guna skim yogurt.. but still sedap. Thanks a lot!
Laporan oleh: aludra
Cheese_cake1
14-10-2008
Rasa mcm jadik,tp mcm krg tepung pun ade...padat smcm jer,ingatkn ciskek gebu tu.huhu..tp mkn ramai2 lechen jugak.len kali nak try wat lg.Thanks tn pnya rsp.. :)
Laporan oleh: HaSue
Img_0019
19-11-2008
Letak fresh cream atas tu,sejukkan..yummy..mcm aiskrim!
Laporan oleh: Indays
Image005
04-12-2008
1st time try, jadik la....tp masam la maybe pas ni saya nak tambah gula ckit...saya buat setengah adunan,tq 4 the recipe
Laporan oleh: safazlina
23122008541
23-12-2008
rupanya tak berapa lawa sgt. tapi rasanya saaaaangaaattt sedap! thumbs up!
Laporan oleh: intanharyati
100_4918
22-01-2009
try buat mlm tadi, masam kerana guna yogurt n also bubuh jus lemon. kira orait for first timer. timaksih penyumbang resepi. tp saya punya susah sikit nak potong, tak smooth mcm dlm gambo tu
Laporan oleh: syari
Img_3258
08-02-2009
lame dah buat tp lupe nak hantar laporan disebbkan line tenet yg mengong...heee
Laporan oleh: sofieza
Dsc00662
20-02-2009
sangat mudah,sedap,my husband,my son,anak pada rakan sekerja and also her biras sangat2 suke kek ni smpai order dr Ida utk buatkan.my husband ltk 9/10 rating utk resepi ni sebab tak muak cam kat kedai.same as my frenz...
Laporan oleh: ida rahayu
Dsc01218
08-05-2009
buat kali kedua utk gathring blogger.buh buttercream dgn peach slices.terangakat!!2 thumbs up utk tuan punyer resepi!
Laporan oleh: ida rahayu
P5031264
08-05-2009
saje letak krim kat atas tu..nmpak cumel skit..hehe(^_^)
Laporan oleh: zam lalala
100520094676
10-05-2009
Tersangatlah jadi...dan rasanyepun perfect..
Laporan oleh: nangemma
Photo1035
11-05-2009
ni sy wat kukus jer cos kt hstel x da oven la...jd gak cm pelik skit la..hehe
Laporan oleh: nurda
Msuk_myresipi
01-09-2009
walla~ yummy glex. fmly ske sgt... babah lg la. siap mntak buat lg. dlm resipi ni, sy ltk karamel b4 bakar n after sejuk. sbb tu nmpak mcm likat n hangus skit kat atas tu. sy pon letak biskut mery kat bwh. klu mkn, mmg ranggup! dlm gmbr tu sje tabur remah biskut mery utk ksn dramatik skit. hahaha~ try la...
Laporan oleh: mei_uky
100_3741
16-10-2009
Rupanya senang je buat cheese cake ni... Dah second time buat baru post gambar kat sini..
Laporan oleh: Helangmerah
Dscn0695_1_
07-11-2009
salaam..ni cheese kek yg sy dah try, mmg sedap, sy nak bg tip, utk tanak bg merekah, letak spring form ats dulang pembakar yg diletakkan dgn air...
Laporan oleh: arechu
19
15-11-2009
guna strwbry yougt.. sedapp.. tq
Laporan oleh: zana08
Cheese_cake2
24-11-2009
base gune biskut tiger....sedap resipi ni, senang nak buat.... sekali hadap terus licin...nyum nyum...thanx..:)
Laporan oleh: nOOrsha
Dsc01984
27-12-2009
sgt besh smpi jilat kaki,hoho...
Laporan oleh: dr coklat
Dsc01830
04-01-2010
Baru buat semalam..sedap..wat brownies as a crust then buh choc garnish sket :)
Laporan oleh: shakira
Dsc02981
20-01-2010
buat kali ketiga n ltk sekali dgn fruit topping n blueberry topping
Laporan oleh: ida rahayu
P3080505
08-03-2010
1st time buat terus buat, tapi cake saya nie tak guna jus lemon sebab tak de saya guna oren :)
Laporan oleh: scopio84
Dsc01713
16-03-2010
thanks baiduri..resepi simple...ari ahad lepas wat...sekejap je...tp lemon xda tukar kepada vanilla..letak kit je..tp rase tetap cheesy...yummy
Laporan oleh: fazmk58
27042010471
28-04-2010
Saya baru wat semalam.. Tapi nape klau potong tu die mcm hancur sket ekk? tak smooth mcm biduri wat.. bole bg advice sket?
Laporan oleh: nazyana
Slice_of_cake1
27-05-2010
Thanks tt for resepi ni. mmg marbeles. Nipis je cheese cake ni then dpt idea combine dgn coklat mousse nk buat coklat ganache malas. hehe! yg kecik2 atas wrna putih tu white coklat nk cover comot sbb congkel tepi kek so bt br2 ni utk bday hubby aritu. he's really like it. now on my way wt lg. mmg simple, mudah & delicious. just bwh dia melekat skit mungkin guna 160c kot masa bakar. psni nk letak base sbb hubby suka. anyway 2 thumbs for tt. :D
Laporan oleh: cheerz
Strberrywmc
16-08-2010
buat topping strawberry...thanx for the resipi
Laporan oleh: ira70
65406_1661496030219_1621740768_1634572_3257398_n
14-12-2010
trima ksih resepi ni yer... saja ngada nk hias cam gini... ;)
Laporan oleh: wadiza
Sdc12484
16-12-2010
resepi ni sangat best sbb jimat n senang.. tq for resepi... suka sagat tekstur dia
Laporan oleh: maneh
30122010608
31-12-2010
first time baked cheese cake nih..jd jugak akhirnya..mula2 risau nk buat..takot x jadi..mmg sedap la...thanx ya tuan resepi..=)
Laporan oleh: Qaseh Qistina Fazila
Dsc01217
01-01-2011
sangat sedapppp.....skrg dah tak beli cheese cake sebab dah pandai buat sendiri.....maceh yer Biduri......
Laporan oleh: mass80
Img_1825
13-01-2011
kali kedua buat...slice yg terakhir, dah makan sikit, baru ingat nak ambik gambar. terhangit sikit tapi still sedap. letak base biskut digestive & topping rasberry preserve. thanks biduri for the recipe....
Laporan oleh: ctzai
Cheesecake
19-01-2011
Ni hidangan untuk MIL & BILs yang datang ke rumah Sabtu lepas.. base - sponge cake, topping - blueberry filling.. saya suka resipi yang mudah dan sedap! Terima kasih Biduri!
Laporan oleh: LynnSham
Image151
20-01-2011
letak blueberry toping...
Laporan oleh: avaadore_ny
03012008_008_
10-02-2011
guna yogurt mangga. sedap. terasa cheesenya. potong siap2 untuk bekal esok, baru masuk esbok. tapi dah tinggal separuh... tq
Laporan oleh: CheqSueCommot
203
11-02-2011
My first cheesecake, terlebih masak tp tetap yummy...resepinye sungguh mudah!! TQ...:))
Laporan oleh: fizabadriz
Snapshot_20110212_1
12-02-2011
sgt bezzz lahh...bg kat jiran dia truja sbb sdp sgt..hehh thanks biduri atas resipi yg sgt la besttt ini
Laporan oleh: azasy
Cheese_cake
15-02-2011
hehe...1st trial jadiiikkk..x de loyang kecik...nampak mcm leper...may be nx time kena buat 2@3x ganda..boleh x cam tu Biduri??
Laporan oleh: mazlina adnan
Chezy02
16-02-2011
my 1st attempt, x reti bab2 deco ni...resepi simple+senang nk buat+SEDAP!! kualiti gmbr x brp cantik...
Laporan oleh: zai_fadilah
8_548
19-02-2011
tq 4 d recipe.. da lame da buat.. mudah & sedap!
Laporan oleh: dee iman
8_088
19-02-2011
yg ni versi marble plak.. hehe.. tq again~
Laporan oleh: dee iman
Dscn3118
25-02-2011
hehe .. ok x presentation ? based oreo .. cedap cangat .. thnks biduri ..
Laporan oleh: moonzira
Cheese_cake
01-03-2011
memang simple!... mabeles.... :)
Laporan oleh: pisces^amie
Dsc03189
05-03-2011
mmg sdp sgt..percubaan kali pertama.. xde la susah sgt... sy ltk topping jem rosell..sbb rs cheese kuat sgt..
Laporan oleh: ayienn_86
Cheese_cake-edit
16-03-2011
Sedap sangat dan simple je..topping dengan blueberry..lebih rasa dan lain kali nak buat base plak..nyummy
Laporan oleh: umi nazirah
160311-1423
17-03-2011
try different shape jap :) looks like a BIG donut. and rs lemon tu lebih kuat. kinda lemon cheesesake je. haha. my first attempt!!! :D
Laporan oleh: cameleon
Photo__2_
30-03-2011
cheesecake with strawberry coulis, tq baiduri
Laporan oleh: wani
Dscn2241
15-04-2011
sedap tapi agak padat n keras sikit. Mungkin terlebih tepung kot... Tak per lepas ni I cuba lagi. Anyway, thnaks 4 the resepi...
Laporan oleh: sharnaz06
224069_2035626411136_1258473812_2518793_4810396_n
25-04-2011
ahha,yg neh version appricot pnye...almaklumlah,kt dlm fridge ade yogurt appricot je..hehe
Laporan oleh: keynite82
217150_211456922211469_100000414876548_805585_29186_n
26-04-2011
dah cuba...mmmm sedap sangat2...next time try lagi...x payah susah2 nak p kedai dan yg penting tahu jenis barang yg sy guna....pasti HALAL....
Laporan oleh: resa100
100_3931
26-04-2011
Sedap..cuma malas buat topping..tp pelik x la semanis yg org lain bgtau..saya guna 9'' loyang so doublekan resepi awk :) sdap.i like! thanks so much tuan tanah :)
Laporan oleh: hermidanmaiza
Dsc08684
29-04-2011
TQVM..^_^
Laporan oleh: sue_ginola
02052011864
02-05-2011
resepi mudah, murah, cepat ...rasanya memang sedap..tq tuan punye resepi !!!! sedap...
Laporan oleh: hanluvaa
Dsc04902
09-05-2011
tq 4 da recipe, 1st attempt ni.. menjadi, xsangka mudah & sgt sedap, mcm secret recipe punya! i letak cranberry filling, mmg lembut, sedap & wangi bau cheese tu..hehe * i bakar dgn letakkan tin dlm bekas air panas utk elak merekah*
Laporan oleh: mammaolyn2010
Dsc02522
10-05-2011
simple.. senang nk wat n rsenya mmg ummpphh..
Laporan oleh: aziemohammad
07052011369
17-05-2011
he3... da buat tuk hari ibu.. sy tambah filling stoberi ngan topping kiwi.. lupe plk nk snap gambo yang da potong.. btw mmg cedap.. tenkiu....
Laporan oleh: norita wagi
020420112772
22-05-2011
x letak jus lemon..tp tetap sedap!!!!
Laporan oleh: ibunureen
Photo0118
06-06-2011
sedap sangat..tambah tairu skit..time kasih tuan punya resepi
Laporan oleh: didahaida
P7240564
30-07-2011
terima kasih sudi kongsi resipi, ume dah buat sedapp with blueberry toppping..wee
Laporan oleh: ateqah1512
P5010050
01-08-2011
saya guna biskut chipsmore with melted butter utk base. lupa nak beli lemon, saya pakai perahan orange sunkist je. 1st time wat cheese cake, alhamdulillah menjadi & rasanya sgt sedap cuma kek tu crack sikit. lum sempat masuk peti sejuk lg... kek dah tinggal 1/2 :> . t.kasih biduri krn share reseipi yg sedap & mudah ni.
Laporan oleh: F.Rosailin
2011-09-03_22
04-09-2011
tqdm bidurifor sharing this recipe...byk kali sy wat cheese cake tp yg ni br tol2 jd..my hubby suka sgt,dia kate mcm mkn kk SR...hehe.tp dy ubah letak biskut oreo sket dlm tu..pastu sy gne whipping cream je sbb tu je yg ad dlm peti ais...best2!! nnt leh cuba lg.... ^__^
Laporan oleh: thumbelina
Dsc08037
04-09-2011
I wat lagi utk kali ke-4..utk majlis open house, ramai puji sedap, heheh xsangka i ble wat cheesecake yg sedap..thanks again:)
Laporan oleh: mammaolyn2010
2011-09-14_11
15-09-2011
biduri...sy wat lg ni...kali ni wat versi marble plak,gne chocolate syrup je tu,mcm crack sket ats sbb xttp dgn foil minit2 akhir mmbkar tu,tp rs ttp best....ee mmg terbaik la resipi ni wlpn sy gne whipping cream je..ttp mantop!!
Laporan oleh: thumbelina
Baked_cheese_cake_-_baiduri
07-10-2011
Mabeles tul lah... must try! Tq Biduri 4 sharing the easiest cheese cake recipe & method.
Laporan oleh: lyne
15102011744
16-10-2011
buat utk besday hubby.. tq biduri for da recipe ya.. ;)
Laporan oleh: lady_effa
Dscn3265a
10-11-2011
Cheese Cake ditambah dgn lapisan oreo utk santapan Aidiladha......mmg best, saya gantikan lemon ngan air limau nipis jer..cuma manis skit la sbb ada oreo...btw mmg sedap :)
Laporan oleh: aksioma_ain
Cheese_cake
12-11-2011
sedapppp :) thank u resepi
Laporan oleh: yayah303
388711_289557121076782_100000674897490_929695_1661011575_n
24-11-2011
alhamdulillah menjadi. buat untuk hari jadi my Hubby...:)
Laporan oleh: nafwabest
Dsc00220
24-11-2011
huuhuhu.. ni je yg tinggal anyway thanks for the recepies..
Laporan oleh: maryam81
Dsc03193
27-11-2011
buat utk kali yg ke4 sb dh jd fav my lil' boy..
Laporan oleh: my1981
01122011148
02-12-2011
Dh 2 hari buat baru ari ni nk tempek gambar..sedappp..2thumbs up...
Laporan oleh: kayjalal
2011-12-03_21
05-12-2011
Yummy, sedap n simple. 1st time wat nih. Sume orang suke. Thanks ek Biduri!!
Laporan oleh: Miss_ShaSha
393666_10150434423698542_543388541_8735516_436768352_n
12-12-2011
tanks sbb resepi ni skali bwt jer dh jadi.....tp kena upgarde ckit la kndungan gula sbb kureng manis....ape pun sgt bess!!
Laporan oleh: hazrahkelembai
Dsc00799
16-12-2011
menjadi jugak cheese cake nie, letak strawberry filling on top n oreo biscut utk base, thanks biduri 4 the recipi
Laporan oleh: nananina
Dsc00803
16-12-2011
buat lagik, kali nie letak blueberry filling pulak, hai makin tenbam la pas nie nampaknye, hehehe
Laporan oleh: nananina
Photo0225
17-12-2011
tq, 4 resipi, hubby pun bg 4 bintang drp 5, anak2 suka sangat. 1st wat menjadi plak. tq sesangat.
Laporan oleh: ishawaty
389401_197609196994462_100002361488095_408965_912841098_n
20-12-2011
1st time wat..mjadi..sgt sedap..incik hubby minta buat lg..
Laporan oleh: qasehzansuria
Dsc00673
12-01-2012
da buat n sng~~ mekaseh 4 d ressepi,, adik2 n ank sdre ske sgt.. =)
Laporan oleh: Laili.Licious
20120310_110645
10-03-2012
1st time cuba,hmm jd la kot.sy wat base dia dgn biskut weetameal.tp kurang manis .msm skit.myb sy memandai pakai gula halus tu yg jd xmanis kot.heheee pape pn tqvm 4 da recepi!
Laporan oleh: farina101180
Dsc00828
05-04-2012
nie wt utk besday ibu last week..ibu suke sgt.. adk2 pown suke.. thnx utk rsepi =)
Laporan oleh: sEeking4L0veLurvemE
Photo
01-05-2012
tq 4 d recipe. mmg simple n sdap
Laporan oleh: princessacha
Image1087
03-05-2012
mmg sedap!!thanks kpd empunya resipi..lps ni takpayah bli kat kedai..buat sdri lg best
Laporan oleh: eijah78
20120510_093704
21-05-2012
senang sedap! tq ye utk resepi ni
Laporan oleh: ashypink
Pict0084
23-06-2012
Kali ke 2 buat, memang sedap & simple..senang nak buat...1st time buat guna Philadelphia cheese, kali ke 2 buat guna tatura je...tapi ada beza skit rasanya, guna Philadelphia kek jadi lebih halus & lebih sedap :)
Laporan oleh: cikgu_ieyra
Cheese_cake__2_
25-06-2012
buat utk besday hubby 2 minggu lepas...1st time buat..menjadik..hubby bwk ke ofis terus dpt order utk raya..hehe..thanks 4 the recipe
Laporan oleh: winmil
11_cheese_cake
05-09-2012
dh 4x buat. this time wat cupcake version utk SIL. guna yogurt strawberry. simple, sedap & ramai yg puji. thx :)
Laporan oleh: moonbug
111015_cheese_cake
04-10-2012
wat lg utk kwn dtg rumah. this time mango cheese cake. serve dgn fresh mango. sng n sedap :)
Laporan oleh: moonbug
13_oct_12_002
15-10-2012
buat utk birthday anak. Memandai je buat base biskut oreo dan tabur skit kat atas. Comot la pulak...janji sedap3x dan sng3x..tq biduri.
Laporan oleh: faez.cse
20130119_192610_kecik
19-01-2013
Semalam tgk respi...ari ni dah cuba...alhamdulillah...mmg sedap...tak yah beli kat kedai lagi...cuma tambah oreo ngan butter kat bahagian bawah kek. TQVM.
Laporan oleh: fasyin2010
Minicheese
15-06-2013
Buat sebagai mini cheese cake with blueberry jam. Sedap & senang. Recommended
Laporan oleh: mrs ooi
2014-03-18_00
18-03-2014
mango cheesecake dgn base biskut marie. sdap, smooth n creamy. dh jd rcp wajib cheesecake. tq again biduri
Laporan oleh: moonbug
10650013_967387036621070_2230086381997777677_n
12-10-2014
Wah.. sngnyee.. Tin yg kecik tak ingat simpan kat mana, tpaksa guna tin yg besar.. dpt kek yg nipis lah jawapnya.. (lupa ltak gula, tp kek taklah tawar sgt, biarpun tawar, suami puji sedap) tq
Laporan oleh: mardiany

Komen (262)

10-06-2006, anisah komen :

nampak menarik


24-06-2006, yussalmeiry komen :

memang menarik,dah lama saya mencari cheese cake yg paling mudah.mudah untuk membuatnya.tq


24-06-2006, Biduri komen :

nanti jangan lupa report hasilnya kat sini serta gambarnya sekali. Letak gambar kat laporan masakan bergambar..


11-07-2006, ifa komen :

cheese kek ni jenis kegemaran saye nnt saye akan buat dan makn byk2


15-07-2006, man komen :

just nak tanya, yg 3 sudu besar tepung tuh, tepung apa ekk?...huhu..leh tlg specifickan x?..tq


15-07-2006, Biduri komen :

Man .. tepung tu tepung biasa ataupun kalau nak specific lagi tepung berprotin rendah(low protein flour). Tepung ni yang kita selalu guna buat segala jenis kueh mueh.. kalo kat kedai biasanya tepung ni ditulis "tepung" sajalah..


15-07-2006, yani komen :

tepung biasa tu ada juga orang panggil tepung gandum


26-07-2006, Man komen :

ooo, tq2 biduri n yani..


03-08-2006, ieyfa komen :

saya ader gak pernah buat cheese cake nie. p yg sayer buat punyer stim x samer ker stim ngan bakar.


22-08-2006, nuyun komen :

senangnya..memang sedaplah..


02-09-2006, ina komen :

fresh cream tu apa?


04-09-2006, inaz komen :

smlm try resipi ni tapi knp dekat sejam setengah still melekit lagi bila cucuk dgn lidi..


05-09-2006, yani komen :

Inaz.. cheese cake memang macam tu.. takyah test lidi.. masak seperti yg dlm resepi, biarkan sejuk... cheese tu akan mengeras dgn sendirinya..


08-09-2006, jentayu komen :

nak tanya nak bkr kek ni,bekas dia nak alas dgn loyong isi air ke?


08-09-2006, Biduri komen :

jentayu, tak payah


18-09-2006, baby yato komen :

cc tu ape?


18-09-2006, baby yato komen :

biduri,cc tu ape? yg 200cc fresh crem?


18-09-2006, biduri komen :

cc tu sama juga dgn ml


26-09-2006, nor komen :

guna kan tepung ape


26-09-2006, biduri komen :

tepung gandum.. Nor


01-10-2006, jj komen :

tak letak jus lemon tak pe ke


01-10-2006, fash komen :

nampak macam sedap


17-11-2006, maya_zakry komen :

fresh cream/plain yogurt ?? maknenye bole guna salah satu or keduanya sekali?


17-11-2006, Biduri komen :

salah satu.. fresh cream atau plain yogurt


18-11-2006, nayli komen :

buat biduri...hi apa khabar? tahniah saya ucapkan sebab dah berikan resipi kek keju yang sedap. dah cuba resipi ni dan hasilnya memuaskan. ramai kawan2 saya suka.


19-11-2006, Biduri komen :

simple dan sedapkan nayli. Takde amik gambar ke?..


19-11-2006, maya_zakry komen :

biduri.. cayala resipi nih besh la.. tp kek i tu tak naik sgt, tp rase die 100% dijamin sedap!!! actually telur i letak sebiji je sbb dah abis stok lupe nak beli.. hahahah.. mungkin sbb tu kurg naik kot.. tp cheese cake tak naik pun sedap.. hhehhehe... TQ so much.. resipi nih sesuai la utk amateur cam i kan.. pasni barula try blueberrry cheesecake laa sumer2 tu kan... to all.. cubelaa jgn tak cube.. rugi ooo


19-11-2006, Biduri komen :

maya, cheesecake jenis ni memang tak naik sangat.. memang pun cheesecake ni wpun tak menjadi.. rasanya tetap sedap juga..


20-11-2006, maya_zakry komen :

sbb cream cheese tu sendiri dah rase cam cheese cake dah.. best


24-11-2006, wana komen :

nak tanye la...klu nak buat kek ne kene pakai loyang yg blh bukak bhg bawah ke? klu tak de cam ner nak kluarkan kek tu dr loyang dgn senang? klu kek yg biasa, loyang tu kita sapu dgn magerin atau butter... utk kek ne pon same ke? klu kita letak lapisan biskut dibawah kek ne n saya pakai loyang biasa, lapisan bawah tu terburai tak klu telangkupkan utk kluarkan kek tu?


24-11-2006, wana komen :

"18 inci" tu besar loyang tu ke?


26-11-2006, drhaslina komen :

saya di kelantan, dah cari semua supermarket tapi fresh cream tak de la!


26-11-2006, Biduri komen :

kalau resipi ni drhaslina boleh guna yogurt atau fresh cream.. so trylah guna plain yogurt then report kat sini macam mana rasanya.


27-11-2006, miza komen :

saya dah 2x buat kek ni memang sdp tp nape dia punya tekstur mcm puding je lembik lah what ever rsnya mmg terangkat my husband suka sgt


27-11-2006, drhaslina komen :

dah buat kek ni. my friends kata ok, tapi masam sikit and terlalu lemak!! may be next time need to reduce the lemon juice and cheese. macamana tak nak bagi lekat kat bekas bhgn bwhnya? dah sejuk pun still lekat!


27-11-2006, drhaslina komen :

kenapa kek saya hanya naik masa panas, tapi turun semula masa sejuk? boleh ke guna aluminium foil dari awal bukan slps 30 minit?


28-11-2006, Biduri komen :

@Miza... cheesecake ni memang lembik kalau u makan sebaik saja siap dimasak. Kena simpan biar sejuk.. dia akan keras dgn sendirinya.. simpan dulu semalaman dlm peti ais.. lepas tu barulah mkn.. rasanya lagi sedap berbanding dgn mkn sebaik saja siap dibakar. <br/> <br/> @ drhaslina.. pasal melekat tu tak tahulah kenapa.. tapi kalau pasal turun semula masa sejuk tu... dah memang jenis cheesecake ni.. memang akan turun semula..berbeza dgn souffle cheesecake


28-11-2006, Biduri komen :

drhaslina... kalau letak aluminium foil tu dr awal..bahagian atas kek tu lambat nak masak..


03-12-2006, aladdin komen :

dah buat....rasa ok...tapi tak macam kek...bahagian bawah melekat....disebabkan tak tau and tak dapat cari fresh cream tu apa, saya guna plaint yogurt je...nak tanya, base biskut tu boleh elakkan bahagian bawah melekat ke?


03-12-2006, Biduri komen :

aladin.. awak dah sapu butter ke sebelum tuang adunan ke dalam bekas bakar tu.. ataupun kalau tak nak letak butter boleh letak kertas minyak.. kalau nak buat base biskut.. biskut tu kena gaul dgn butter cair..lepas tu tekan2 kat bawah bekas bakar tu.. memang cara tu pun tak melekat kat bahagian bawah..


15-12-2006, ahjun komen :

yeee!!! sayer dah dapat buat sedap dan inilah cheese cake pertama yang saya buat pasni boleh makan manyak2....


15-12-2006, ahjun komen :

tq yer biduri atas respi yang sedap nie


15-01-2007, mia arisha komen :

try last weekend utk mak punye besday.turn out menjadi.suke sgt2.office mate pun sume puji.haha..gemuklah diorg lepas ni.thanks biduri for the marvellous recipe! :D


17-01-2007, nizam komen :

i dah buat cheese cake ni cuma bantat ckit.mungkin masa pukul i pukul tak btl2 kembang kot.tapi habis jgk...hubby i suka sgt..


17-01-2007, nizam komen :

18 inci ke cm.tk besar ke 18 inci


17-01-2007, Biduri komen :

opss sorry.. 18cm. nizam dah jadilah kek awak tu.. cheesecake jenis ni memang tak naik.. tak macam kek biasa atau souffle cheese


19-01-2007, nizam komen :

yer i'm very happy....tapi nape bahagian atas kek tu tak bertukar kaler perang pun


24-02-2007, pijah komen :

nak tau kek tu masak kek tak, macam mnee?


24-02-2007, pijah komen :

**nak tau kek tu masak ker tak, macam mne? (silap eja) ;p


24-02-2007, yani komen :

pijah.. kalau baca kat resipi tu.. kena masuk dlm oven.. so masaklah


24-02-2007, pijah komen :

bkn2. maksud pijah nk tau kek tuh dh masak ker blom cmner? smpi kaler perang ker? ape ker? :)


24-02-2007, pijah komen :

andd, klau nk buat separuh jer adunan tuh, mase memasak tuh kene half ker?


24-02-2007, yani komen :

oo gitu maksud pijah.. ikut je masa yg kat resipi tu pijah.. kalau ikut pengalaman akak masak cheesecake ni, dah nampak perang kat atas tu kira dah masaklah.. mungkin kat tengah kek tu masih lembik. tapi tak perlu risau.. bila dah sejuk kek tu akan keras dgn sendiri.. kalau nak buat half, try lah pijah masak selama 30 minit. Rasanya kalau nak half juga masa.. mungkin tak berapa nak masak lagi tu.. eheh pepandai je tolong jwb.. apa2 pun pijah try la dulu...


24-02-2007, pijah komen :

oh gitu yep. leh la cube nih. simple je nmpk. insya-allah ptg nih nk kuar gi kb. leh la beli cream cheese. kt pasir mas nih xde jual cream cheese. klau ade pun yg kotak besar 2kg tuh. sape la nk mkn sume tuh. haha ;p


24-02-2007, yani komen :

pijah nak gi kb mall ko atau gi bersatu.. ko nok gi pantai timur?.. kat pasir mas kedai mana yg jual cream cheese sampai 2 kilo tu?.. tolong tengok sekali kat mana ada jual whipping cream.. senang balik nanti nak gi beli.


24-02-2007, pijah komen :

tgk dulu. maybe gi the store kat bus station tuh. kalu kt pasir mas, dkt ngan skolah cine dkt kubur tuh, ade kedai besar name bilal. tepi bilal tuh la ade cream cheese. name kedai tuh smiling orchid. whipping cream tuh xtau la. nnt nk survey ptg nih. kak yani nok kelik bilo? and kak yani duk mano kalu kelik nati?


24-02-2007, yani komen :

Insya Allah bulan 10 nanti.. kelik for good. Kelik nanti mungkin dok kat parit buntar.. kalu kelik kg pulok.. rumah mertua kat pasir mas... pijah sekoloh mano.. kot2 samo sekoloh dgn adik ipar..rumah mok kak yani kat tanoh meroh


24-02-2007, pijah komen :

ohh. pijah skoloh kt smka lati. yg dpn spital lati tuh. uhu. umoh mok kak yani kat tanoh meroh? kat kilang getoh tuh ko? ado mok sedaro sano.


24-02-2007, yani komen :

oh..ho.. jauh lagi tu umoh mok kak yani kg jah.. buke kat bandar


24-02-2007, zara_klate komen :

kecek² psal nok kelik nie, kak zara pon nok kelik jgk bule 6 nie.. kelik pasir puteh.. kg selising.. yabedabedoo!!


24-02-2007, yani komen :

kg selising kak zara??.. beso gi jugok tu.. gi rumoh saing kat situ..


24-02-2007, zara_klate komen :

saing yani? jgn² kak zara kenal tak.. hehee..


25-02-2007, yani komen :

hehhe.. rumah dia kat masjid ..


25-02-2007, zara_klate komen :

kat masjid, yani?? nie mesti kenal ayah kak zara nie.. sbab ayah kak zara imam kat mesjid tu.. kalo da kenal ayah kak zara tu, mesti kenal keluarganye skali.. heheee..


26-02-2007, umi_e komen :

zara demo dok selising ko???? woreh ambo banyok dok denu... yani tano meroh alek mano? umie gi sokmo tapi gi merket je :D


16-03-2007, roshida komen :

kalau guna pyrex boleh tak instead of loyang. sebab saya buat kek x pernah guna loyang. saya guna microwave. trus tekan kek. masak ngam2 je.


19-03-2007, Lilydvalley komen :

roshida... blh... guna je pyrex tu.


18-04-2007, akizila komen :

punyalah semangat nk buat kek nie..td g kedai kek cr cheese..tp luper bli plain yogurt..:( isk..isk..


28-05-2007, pijah komen :

kak yani penah suh pijah survey kt mne ade jual whipping cream kn? pijah gi billion ari tuh. seb bek ade whipping cream. kt the store rasenye xde. xtau lah skrg nih. tp klau kt billion, byk lah cream2 yg pijah pun xtau ape gune dia. ehehe. tp fresh cream xde nmpk lak. xtau lah xternampak ker. :D


28-05-2007, yani komen :

terima kasih pijah..


04-07-2007, Ladymami komen :

nampak sedap dan mudah dibuat....family paling suka makan cheese cake.biasanya, i beli je kat kedai.tapi kali ni mesti cuba sendiri...tq...


24-07-2007, akizila komen :

saya dh cuba dh resepi nie..mmg best dh 3 kali buat..smua menjadi..xleh nk anta lapora masakan sebab xsempat nk amek gmbr..hehehe..


04-09-2007, mishah63 komen :

baru jumpa resepi ni, nak cuba tapi nak tanya sikit ttg jus lemon tu, brand apeye saya ni tak pernah beli jika di supermarket bhg mana? dalm botol besar/kecil? Masak kek cheese ni guna api atas /bawah atau dua2 sekali?


04-09-2007, Lilydvalley komen :

mishah, sila lihat contoh ready made jus lemon di http://myresipi.com/top/glossary/38.


17-09-2007, shahzu komen :

tuk sesape yg tau, letak aluminium foil tu mksudnye tutup sume la atas dia?sori......sy x penah wat kek pape pn sblum ni.....tau melantak je


17-09-2007, Lilydvalley komen :

shahzu, letak aluminium foil atas permukaan loyang , 15-10 mins terakhir. Baca ayat biduri tu betul2.


13-11-2007, ah_wie342 komen :

saye ada 2 soalan...yang pertama: plain yogurt tu yang cemane eh?sebelum ni saye ada pernah jumpe resepi gune plain yogurt tapi die guna gram, eg. 200gram..ke nak yang cam air tu..yang tu barula guna ml...emm yang ke2: aluminium foil tu kite cover(balutkan) atas loyang tu la kan after 30 minit..?hehe..thanx...


14-11-2007, shaisari komen :

pernah jugak wat cheese cake b4 tis but mula2 ok tapi bila dah sejuk merekah kenapa yek ada petua tak? tapi i rasa resepi ni mesti sedap nanti nak cuba lah


28-11-2007, wan_illiyana komen :

yana wat yg gne base biskut...tp nape biskut 2 macam hangus???ade sesape thu x??


28-11-2007, ishikawa_ayumi komen :

jgn overbake crust, nti mungkin akan hangus. ataupn, adjust sket suhu kalau nk bake lame. sbb kita 'prebake' shj. biasanya wani prebake 160C, plg lama pn 10 minit. then, pour cheese batter, sambung balik bake. hope this helpful =)


28-11-2007, ishikawa_ayumi komen :

|| ah_wie342 || utk soalan ke2, yup, balut aluminium foil kt permukaan loyang tu, slps 30 minit (masih ada 10-15 minit utk cheesecake siap dibakar).


28-11-2007, creative_Q komen :

leh tukar lemon dgn oren x????? cam ssh je nak cari lemon kat cni....


04-12-2007, ummi07 komen :

saya dah try ..alhamdulillah menjadi..this is my 1st time buat kek yg jadi...suami suka sesangat..thanks biduri for the simple resepi but hasil yg canggih - cuma tpung tuh saya tukar vanilla sponge mix.... sori :) , nanti saya upload gambarnya ok


04-12-2007, ummi07 komen :

eh lupa nak cakap..pasal jus lemon tu ...saya perah dari buah lemon, mmg fresh. NAk tanya sikit pasal based nih... dia mmg tak melekat ker dgn cheese cake tuh..... nampak spoil jer saya punya tuh...rasa dah sedap dah.... presentation jer tak begitu menyerlah....biduri ader apa2 komen tak.... saya pakai biskut marie n butter.


19-12-2007, aisy_cha komen :

i dh try wt cheesecake ni..alhmdulillah jd..mmg sedap..tp, mcm tlebih yogurt la plak.nk tnye, fresh cream tu cmner ek?cz nk try nx time gune fresh cream plak.tq


20-12-2007, najah_82 komen :

hmm..dah wat sebiji..tp kurang memuaskan...percubaan pertama neh...terlebih lemon so masam skit cheesecakenye....maybe sbb gune plain yogurt n jus lemon...rsnye kalo gune plain yogurt tu dah tak yah tambah jus lemon kot...already masam kan?sy buat base cookie...famili makan dorang ckp base die je sedap..yg atas tu masam..wakakaa...cube lagi nanti gune fresh cream lak...thanks biduri...


20-12-2007, najah_82 komen :

hmm..dah wat sebiji..tp kurang memuaskan...percubaan pertama neh...terlebih lemon so masam skit cheesecakenye....maybe sbb gune plain yogurt n jus lemon...rsnye kalo gune plain yogurt tu dah tak yah tambah jus lemon kot...already masam kan?sy buat base cookie...famili makan dorang ckp base die je sedap..yg atas tu masam..wakakaa...cube lagi nanti gune fresh cream lak...thanks biduri...


22-12-2007, aida_husin komen :

dh banyak kali buat cheese cake ni..mmg sedap.my hb pun suka.dia kata mcm beli kt kedai jer...4 fresh cream tu,disbbkan tk jumpa fresh cream,i tukarkan dgn whipping cream...sedap gak..terangkat gitu...atas dia lak i hiaskan dgn koko n buat mcm sarang labah2...thanx kpd yg empunya resepi...tk rugi try buat....


10-01-2008, maz72 komen :

dah banyak kali buat kek tp tak pernah menjadi..my hb suka makan kek so kenalah try lagi walaupun dah give up sangat.....tengok yang ni nampak simple tapi mengancam..ehem..kene cari bahan esok sempena tahun baru awal Muharram ini..moga22 jadi le....special 4 my hb!


17-01-2008, hidayaty78 komen :

sedapnya...insya Allah nak cuba.Saya baru daftar...sebelum ni curi2 je ambil resepi..hehehehe


26-02-2008, ruszarina komen :

Nak tanya member2 yang dah buat kek ne, cream cheese brand apa yang sodap.


27-02-2008, syasya komen :

jus limau tu if ganti dgn limau nipis or sunquick or limau kasturi leh tak?


10-03-2008, kuin komen :

nampak cam sedap.. cara nak buat pun senang jer :D


12-03-2008, amy_azren komen :

nak tanya aluminium foil tu mcm kertas timah ke? Boleh ke masuk dlm oven?


19-03-2008, xpokcikx komen :

em dh try mmg best cuma cheesecake 2 jadi nipis...my siblings suka mkn...sy pkai whipping cream yg cair...mungkin sbb 2 kot...ntah...kak biduri tlg jawab ble x...


17-05-2008, fanoriza komen :

resepi ciskek yg simple, mmg sedap. hb suka sgt2. skang kena buatkan dia kerap, dia suka ciskek. coz susah nk cari ciskek halal kt sini(tanpa gelatin). tq sender. nila ciskek paling senang n sedap


20-05-2008, hana6877 komen :

sy dh try buat..tp terasa masam la plak.. maybe sbb terlebih yogurt kot..tp rasanya dh btul dh ikut resepi nih...tk bleh tuko ke yogurt ngan mende lain or tk yah letak ok tk?


22-05-2008, sabrila komen :

den mesti cuba, nak beli mahal ni


29-05-2008, faradino komen :

sy nk try la wat kek ni tp sblm tu ada yg sy xfhm..mcm klu pkai plain yogurt perlu letak lg ke lemon juice tu sb plain yogurt da msm..lg satu klu letak yogurt, brape gram sukatan die? klu ganti fresh cream ngn whipped cream bole tak n brape sukatan die? sb yg sy jmpe kt market tu sume dlm sukatan gram..sy nk wat mlm ni..please..nk bg kt tunang rasa...


30-05-2008, faradino komen :

sy dah wat smlm! sedap! tp yg silap nye kan...loyang sy tu 4segi..besar n kek tu jd nipis..da jd mcm biskut lak..tp stil rasa cheese cake..nway sedap..thanks for the recipe!


02-06-2008, biskutlemo komen :

nak try gak!!!! nak jugak...nak jugak...


17-06-2008, phaywah komen :

It looks good, i am going to try:-)


08-07-2008, zza komen :

akak..plain yogurt tu kan sy gantikan dgn lemon yogurt..rsnye sedap..hehhehe ;)


20-07-2008, nemogurlz komen :

boleh i tanya u all x???? saper yg da cuba kek ni rasa dia muak tak??? i nak cuba tp takut muak..lagipun i kalau biasa buat kek pkai minyak je..sbab kalau pakai butter i rasa mcam muak ckit..sesaper tlog jawab ek..n thank you.... :)


25-07-2008, abby_3483 komen :

da 2 kali B buat. sedap giler. modal pun sikit je. B buat dalam foil cup, 20 minit je bakar. kompon jadi menu bulanan.


01-08-2008, abby_3483 komen :

las week wat lagi. nak report xde kamera digital. rasa kek ni sejibik cam New York Cheesecake di Secret Recipe. congrat Biduri...TQ coz xkedekut ilmu. byk pahalnya. AB, bro,hubby,niece sume suke. even my Baby pun suke. mabeles!!!


07-08-2008, biskutlemo komen :

sedap nyer.......dh lamer dh buat.........best giler...cepat jek abis...


20-08-2008, cilimanis komen :

Thanks..resepi mudah, bahan sng cari. First time buat..dah menjadi.


26-08-2008, biskutlemo komen :

boleh x kalo lapiskan kek cheese ni ngan kek coklat tengahnyer...nanti kek cheese 2 masak cantik x???kek coklat yg dah dikukus dahulu..dibahagi dua...dan diletakkan lapisan tgh di kek cheese


18-09-2008, bungatulip komen :

cream cheese leh dpt kat mne ek??mcmne tu??nmpk sedap....nak try cri bhn..


09-10-2008, memmetlenggeng komen :

bungatulip, creamcheese boleh beli kat bahagian frozen macm mentega, cheese etc kat pasaraya2 besar, boleh gak cari kat kedai peralatan kek dan kuih, pasaraya yang senang nak dapat benda-benda macam ni adalah cold storage


14-10-2008, apron_biru komen :

sudu besar bsamaan sudu mkn ke senduk nasik tu?sy takde sukatan khas tu laa..kalo dlm gram brp gram ek?sape2 bleh tolong x?


09-11-2008, Tinna komen :

Baru smlm buat cantikk... bakar dalam mangkuk corningware yg 1.5ltr muat2 untuk adunan tu,tapi sy guna plain yogurt memang rasa masam skit coz letak lemon jus tu,next time buat x nak letak lemon jus tu.... sy pun susah nak cari fresh cream tu..nak tanya fresh cream tu sama x dgn whipping cream?


09-11-2008, okeed komen :

Baru je try buat.. Mmg simple tp sedap. Terlupa beli lemon tp on jer sebab dah tak sabar nak buat. Sebab guna yogurt, tetap ada rasa masam. Rasanya kalau nak letak jus lemon, 1 tbsp pun dah cukup.


09-11-2008, okeed komen :

Lupa pulak, TQ for d recipe..


25-11-2008, snfmfa komen :

agk susah ke klu nk wt 2?


02-12-2008, noor haida komen :

salam. cheese cake ni ada base ke tak perlu?


02-12-2008, Salmi komen :

Nak rasa lebih umph, letakkan parutan kulit lemon. Guna parut yg halus. Jgn parut sampai pada kulit yg putih sbb ia akan terasa masam sgt. Aromanya juga lebih power.


12-12-2008, ros alias komen :

salam..sy xtahu mcm mane nk buat base yg gune biskut kt bawah kek tu? boleh tonolg bgtau x?


12-12-2008, ros alias komen :

dan lg satu.. yg aluminium foil tu..nk balut dgn acuan2 skali ke..atau prmukaan kek je?=)


12-12-2008, Natto 1 komen :

ros alias, utk base biskut yg kat bwh tu leh rujuk sini ya.. http://www.myresipi.com/top/detail/396 :-) harap dpt membantu... selamat mencari ;-)


26-12-2008, ah moi komen :

hi chef, ini kali pertama aku buat cheesa kek...nampak senang ajek...low cost gik...haha emmm... boleh tunjuk contoh plain yogurt kah? and oso, 3sudu besar meaning berapa grams ni? maaflah, tak clear sangat...takut nanti takda org nak cuba...hehe..thanks ya


05-02-2009, ulamraja komen :

terima kasih biduri, semlm bt kek nie...menjadi tul mcm secret recipe...tp gambar nyer lum add in lg...nanti ler bila ader freee...tp tq so much....


09-03-2009, shizuka komen :

hai....saya baru try wat kek ni tadi..menjadi beb!!!!saya guna orange jus coz xsempat nak beli lemon..tapi still sedap..adik cbuk nak makan jek...huhu..tapi manis sangatla...agak2 leh kurangkan gula X???


08-04-2009, fawna83 komen :

smlm br try wt cheesekek ni..hubby ckp memg sdap...1st time wt...memg sdap..cuma terlebih yogurt sket...masam sket, tp still sdap n simple...thanks biduri


08-04-2009, nurda komen :

nk tnye, yg lemon jus tu nk dpt dr mn yek? pure lemon ke? tringin nk try la.. :)


08-04-2009, akma_4th komen :

sy tlg jwb utk nurda ek. guna perahan dpd buah lemon je. tq.


07-05-2009, echah komen :

wahhh.. nampak sedap betul.. cam nak test wat je.. x pernah wat lagi kek cheese ni.. slalu tgk resepi cam susah je.. tu yg x brani nak wat..


08-05-2009, zam lalala komen :

1st time wat..rase nyer cam ok..tp, 1st time wat ni sy xde mixture..so,kaco gune sudu jew..ade cheese yg x larut lg..hehe.. tp, mmg senang resipi ni..thanks biduri..(^_^)


13-05-2009, atuffYAR komen :

fresh cream tu aper...sama ke ngn whipping cream.....?


13-05-2009, ibu muda komen :

haii biduri i nak tanya cream cheese brand apa i nak guna wat kek u ni


21-05-2009, ainsalsabila komen :

memang teringin nak cuba la resipi nie..tapi boleh tak tolong jawab yang creame cheese, fresh creme, plain yogurt,ngan jus lemon tue ape benda ha?? tak brapa familiar la ngan saya barang2 nie.....mahal tak?


21-06-2009, amynz komen :

cik ainsalsabila..jus lemon dr buah lemon warna kuning..kita perah la tuk amik airnya..biasanya kita gna dlm sesudu camtu jerh..fresh cream yang tanpa rasa apa2..utk kasi lemak ajer..ada yg sdikit bperasa..ada yg tiada rasa apa2..pokoknya..fresh cream,plain yogurt,cream cheese..smuanya utk buat sbrg kuih/puding/kek tu jd lemak rsanya..so pilih aje salah satu..regenya..boleh tahan..sebabtu kek ni mahal kalau nak dbeli d kedai kek kan..mhl xmh mana kut..dalam..rm7 ke rm17..ni anggaran sy la..


08-07-2009, azatie komen :

i pun nak try buat arini. dah beli smlm sume bhn2nya.husband yg xcited suh buat.saya beli plain yogurt.tkut lak nak letak jus lemon coz yg lain2 ckp masam jdiknya....


09-07-2009, mama-alya komen :

i dah buat br ja td tp tak sempat nak upload gambor.mmg sedap dan jadi cuma guna loyang besar, so nampak tipis.apa2 pun thanks biduri.very simple resepi


10-08-2009, NanieKhairani komen :

nak tya, klu guna blander pun boleh jadi ke?


14-08-2009, wonderful ummi komen :

Hi Baiduri,saya ni excited sgt nak buat cheese cake nk kasi suprise kat my hubby,saya memang xpenah buat cake selama ini,jd boleh x bgtahu mcm mana nak beli cream cheese,fresh cream/plain yougart tu. Bleh x bgtau brand ap yg baiduri selalu guna.Saya memeng x tau apa2 psl cream cheese dan fresh cream/plain yourgart.Harap Baiduri dapat membantu.Thanks sgt....


11-09-2009, lisavig komen :

Nak tanya kalau guna masarpone cheese boleh tak sbb jenuh cari kat paris ni tak dapat cream cheese. Dah tu tgh mengidam nak makan cheese kek . Lisa


13-09-2009, shas komen :

saya tengah bakar kek ni.. nnti sy post resultnye.. ;) x sabar!


10-11-2009, cintamutiara komen :

saya dh buat kek ni.mmg sng.dh lama cari resipi cheese cake yg simple.saya ltk kek span kopi kt bwh.rasa dh lari sikit.next time takmau letak apa2 dh .tapi dh bakar 40 min,bahgian atas masih tak tukar warna pun.kenapa ye..takmasak ke


15-11-2009, mama_haris komen :

nk tanya...gula 90grm tu..anggarn byk mn eik..?klu dlm sukatan cawan...dia byk mn eik..?


15-11-2009, mama_haris komen :

nk tanya...gula 90grm tu..anggarn byk mn eik..?klu dlm sukatan cawan...dia byk mn eik..?


26-11-2009, cintamutiara komen :

mama_haris,90gm gula sama dgn 8 camca besar( camca makan)


06-12-2009, tie2103 komen :

Aluminium foil tu, guna utk tutup mahagian atas loyang ke, kalo x letak boleh tak


16-01-2010, sphinx_syanny komen :

Slm,saya dah try buat cheese cake nie,ternyata sdp..semalam buat ari nie dah abiss..nk buat lagi la nnti,tp nak tambah biskut as base nye..TQ baiduri..


04-02-2010, ElizaH komen :

Memang mudah dan sedap kek nih. Terima kasih pada empunya resepi nih.


09-02-2010, hannajr komen :

hye guys...nak tnya..apa brand cheese yg korang guna tu..sometimes tkt nak beli..was2..then nak wat base guna biskut tu cmne ek :)..


17-02-2010, niezazainal komen :

salam..saya pun dah try buat..satu adunan macam tak cukup la..:)..kalau buat 2 adunan kan..masa bakar dia sama ke atau ada tambah masa?..thanks tuk resepi yang sedap n mudah ni..


17-02-2010, ieda71 komen :

saya dah buat cheese cake ni ..mmg sedap...ada sedikit rasa masam so bila makan x rasa muak..saya guna yogurt dan dicampurkan sedikit whipping cream....base saya guna biskut oreo...anak2 sgt suka... tq pd empunya resepi...


17-02-2010, ieda71 komen :

oh ya! lupa lak...sesiapa yg ingin mencuba resepi ni..waktu bakar guna la teknik waterbath...bakar kek di atas air..teksturnya lebih lembut dan x merekah...selamat mencuba


18-02-2010, hannajr komen :

i dah try buat..1st time buat rasa okay cuma nipis jer sbb guna loyang bsr..then try lg buat saiz 2 adunan..i guna yogurt sbb xde whipped cream..ada msm ckit la..rasanya kalo sapa yg guna yogurt kena guna ckit jer jus lemon..nway credit 2 biduri coz share dis recepi..mmg best :)


10-03-2010, ibudhiya'ammar komen :

hai, saya nak tanye klu kita letak biskut kena bakar dulu ke? sape2 bleh tlg?/ tq. sya dah try buat sedap tp nak try ltk biskut plak


16-03-2010, fazmk58 komen :

dah buat da...sedap gambar ada tp xtau cmne nak antar laporan...


15-04-2010, akmiena komen :

sape pernah timbang kek ni da siap brp berat.


28-04-2010, nazyana komen :

saye dh wat cake ni smlm.. mmg sedap.. tp klau potong cm hancur sket.. nape yekk? tak smooth..


27-05-2010, cheerz komen :

aritu x de lemon juice sy guna tropical sunquick. hehe! sedap jugak x masam pun. cuma x syok melekat la bwh dia.. so far tekstur mmg cantik n ok. just guna blender je.. tp x blend lama2 takut dia terlebih blend kek jatuh tgh.


07-06-2010, Jujette komen :

saya dah 3 kali buat..rasa boleh tahan..sape2 makan boleh tau itu cheese cake tapi tekstur dia fail..kwn2 ofis boleh tanya kue bengkang ke..kuwang3..boleh tau nape saya buat tak jd mcm u all buat?


21-09-2010, ctadikadh komen :

sy dh try buat time ry tp base utk biskut(bwh) tu x melekat dgn ciskek.bl ptg ciskek biskut mlekat kt bwh knpe yee


28-10-2010, aien_hafidz komen :

hye kak resepi ni tuk 1 kilo ker???just nk tahu kalo kita nk wat satu kilo mcm mana yer????


28-10-2010, aien_hafidz komen :

hye kak resepi ni tuk 1 kilo ker???just nk tahu kalo kita nk wat satu kilo mcm mana yer????


30-10-2010, mirachomelz komen :

alhamdulillah..dlm proses ni..tgl 5 minit je lg..cheese cake tgh bakar dlm oven..xsabarnye ! ! ! >,<


30-10-2010, mirachomelz komen :

alhamdulillah..dlm proses ni..tgl 5 minit je lg..cheese cake tgh bakar dlm oven..xsabarnye ! ! ! >,<


30-10-2010, mirachomelz komen :

alhamdulillah..dlm proses ni..tgl 5 minit je lg..cheese cake tgh bakar dlm oven..xsabarnye ! ! ! >,<


30-10-2010, mirachomelz komen :

alhamdulillah..dlm proses ni..tgl 5 minit je lg..cheese cake tgh bakar dlm oven..xsabarnye ! ! ! >,<


30-10-2010, mirachomelz komen :

alhamdulillah..dlm proses ni..tgl 5 minit je lg..cheese cake tgh bakar dlm oven..xsabarnye ! ! ! >,<


01-11-2010, cikgu ija komen :

cream cheese tu nak beli jenama aper yer..dah lamer nak wat


01-11-2010, cikgu ija komen :

fresh cream ni yg maner satu, memang dia tulis fresh cream ker or ader jenama yg tertentu


23-11-2010, Lieza_karim komen :

Emmm sng je ek... nnt sy nak try la...


25-11-2010, niz_miz komen :

wa...mcm sdap je......nak cuba la ntie...


29-11-2010, iefa komen :

salam biduri...iefa dah cuba buat cheese kek ni.br siap...cuma iefa tak th bila kita nak kuarkan kek tu.selepas kuar dr oven tu atau bg dia btl2 sejuk dulu or selepas kita kuarkan dr peti.td iefa kuarkan dlm 10minit selepas diluarkan dr oven.mungkin dia panas lg so bila iefa tebalikkan kek tu terkopak sikit...ni tgh masukkan dlm peti esok br tgk hasilnya.tlg ya biduri respon dgn soklan iefa ni.k tq biduri


06-12-2010, mama_haris komen :

hujung mgu aritu try buat...alhamdulillah walau rupa xcun sbb silap bab biskut tu...mama pi hancurkan biskut marie cmtu je..pastu letak dlm loyang..bila curah bancuhan cheese tu...biskut tu timbul...hahha...apa2 pn rs ok..asben ckp ok dh cuma kena kurangkan msm..sbb mama guna yogurt + sunquick..hikhik..pastu sapu jem strawbery kt atas tu...igt nnt nk try smula guna loyang 18cm...sbb aritu guna yg 22cm...kek jd leper je...nk tny..kek nie mmg xnaik ke eik..?


08-12-2010, Azie880 komen :

salam...tumpang ty..nak bakar cheese kek ni perlu guna api atas bwh ke..atau guna api bwh saje?


13-12-2010, isza komen :

dh ada yg tnya fresh cream tu apa? tp blom ada answer la. so isza pn nk tau jgk la....n bakar gna api ats bwh kn?


24-12-2010, cik izati komen :

dan....saya pon nk tnya gak..cmne, n time nk keluarkan kek tu dari loyang bila da msak xnk kasi hancor...plezz3....


25-12-2010, siti_amina82 komen :

first time buat kek.. dalam hidp saya .. cheese kek ni la... hehhe,,, menjadi.... simple n memang sedap...tapi kek ni tak tinggi sangat kan.. saya pakai loyang 8"x8"... loyang saiz ape yang sesuai untuk buat kek cheese ni?


30-12-2010, erra's sweet oven komen :

1st time wat cheese kek.. rasa masam.. lg 1.. kek tu nipis.. x naik pun.. mmg cmtu ker?


31-12-2010, Qaseh Qistina Fazila komen :

sy buat pon rasa masam sket..sy letak jus lemon 2 sudu kecik je..ps ni kena kurangkan jus lemon kot..sbb yogurt tu dh masam..a'a..kek sy pon nipis..


23-01-2011, miyu komen :

nk guna api ats ke api bwh?xpun 2,2 skli?sy confuse la klu bakar kek...xtau nak guna api yg mane...


26-01-2011, pinq_roses komen :

exited!!! nak try mlm ni....huhu


31-01-2011, zai_fadilah komen :

salam..tumpang tanye..sape yg penah buat cheesecake ni guna tature cream cheese??philadelphia abis stok so zai beli tatura...tapi mcm takut je nk buat... :O(


31-01-2011, fuyoo komen :

sodapnyer


05-02-2011, avaadore_ny komen :

zai_fadilah, i rasa guna apa2 brand cream cheese pun should be ok, as long as cream cheese, kalau i try je wat, then kalau tak jd kita belajar dr kesilapan


07-02-2011, Repunzel komen :

simple,easy,delicious... cume tukar kpd whipping cream.. kisar biskut oreo.. bakar dlm loyang kaca.... thanx 4 Biduri.. ;)


12-02-2011, azasy komen :

dah buat....sedap tapi caner nk anta report ah?


12-02-2011, mass80 komen :

salam azasy, klik jer kat tulis laporan tu, kat sebelah gambar cheese cake tu...lepas tu boleh masukkan gambar..harap dapat membantu..


12-02-2011, azasy komen :

wslm mass80,terima kasihh sgt2,..sy x perasan la kt sblh kek tue...hehe


18-02-2011, elinbjr03 komen :

Yummy..yummy...sedap sangat. Cuba an pertama saya menjadi dengan dua cara bakar terus dan double boil.. dua2 sedap tapi yg double boil lembut lagi... Terima kasih beri resepi ni...


20-02-2011, manja74 komen :

hari ni sy nak buat la.... nampak sedap. Dah lama saya cari resepi ni. Nak tanya gula tu guna gula apa... castor/icing/kasar?


20-02-2011, tasha azry komen :

I pon nak cuba buatlah cake ni memang favourite I.


21-02-2011, nor shiz komen :

aluminium foil tu kena ltk kat ats ek.. camna caranya ek.. kena bungkus sume or kena bungkus kat ts tu je


21-02-2011, nor shiz komen :

aluminium foil tu kena ltk kat ats ek.. camna caranya ek.. kena bungkus sume or kena bungkus kat ats tu je


25-02-2011, moonzira komen :

salah letak laa.. comp ney giler!!!


07-03-2011, Baby Elephant komen :

kek nye memang nipis ye? saya dah buat rase nye sedap...tapi nipis aje...salah ke?


14-03-2011, Marcel komen :

sya da try n rasanya mmg sedap.ank2 pn suka sngt.x smpai sehari kek dah habis.kena buat lg sbb ank bongsu sya pg2 da tny psl kek..


20-03-2011, Elle2810 komen :

Smlm try buat...nk tanya knp kek nye nipis jek n masam.hubby kt xjd...hu3..masam byk...jus lemon dua sudu besar.,..harap pakar2 boleh tlg


20-03-2011, nuni komen :

nipis tu mungkin sbb guna loyang besar...selalunya org gandakan bhn utk loyang besar..masam tu agaknya drp jus lemon tu kot..


26-03-2011, za-tt79 komen :

smlm da try bt cheese cake ni...mnjadi jg....tq 4 rspi


08-04-2011, tah comel komen :

18 cm tu diameter loyang ke?patutlah kek saya nipis je :)


09-04-2011, fiezzen komen :

salam kita nak tanye wat cheese cake ni mcmna bila kek dah siap bentuk nye senang nak dikeluarkan dr acuan....


11-04-2011, intan skinchan komen :

nak tanye la...3 sudu besar tepung gandum tu..agak2 nye berapa gm ye?


23-04-2011, merche komen :

sis,nak tanye..gune api atas bwh ka atau api bawah je????


23-04-2011, liayana komen :

menarik..cket je recipes nyer...nk tnya,fresh cream n cream cheese kat giant ad jual tak???ehheheheh...first time nk buat ni...


25-04-2011, irma75 komen :

leh buat versi kukus x...jus lemon tu leh ganti ngan jus ape ek..tks


28-04-2011, janetchong komen :

Disini saya ingin tanya 3 sude besar tepung gandum tukar g berapa g?


02-05-2011, zetty kamarudin komen :

sedap la jugak............


02-05-2011, mummywawa komen :

sy pun nak tanye sama mcm janetchong...ada sesape leh jawab? 3 sudu besar = ? gram


06-05-2011, masnydza69 komen :

sy dh try 2 kali, kali pertama sy guna fresh cream, kek naik dan merekah tp kemudian turun semula tp tekstur dia lebih cantik dan rasanyer lg sedap.. kali yg ke2 sy guna yogurt, kek mcm bantat dan teksturnya melekit bila dipotong, tp sy x letak lemon takut masam, kesimpulannyer sy rasa klu guna fresh cream lebih sedap dan elok, apa2 pun terpulang kpd masing2, slmt mencuba..


09-05-2011, maisarah85 komen :

hai kak..nak tny la..untuk bakar kek ni perlu api atas bwh ke, ats saje ke, camne? lagi satu gula tu kena pakai gula kastor or gula biase? tq..


12-05-2011, cha'in komen :

salam, sy bru join my resepi....try la cheese cake ni...jadik dan tersangat la sdpppppp..... sy da letak butter utk alas pd loyang....kek sy tepi dia sume jd kaler coklat dan keras....nape yer?????


27-05-2011, bbqaseh komen :

thanks biduri 4 d recepi...i try buat ngan base coklat krim..sayangnya guna loyang besar sgt jd nampak topnya nipis sgt...ni tengah bakar,i guna cara steam bake selama sejam 10 min...harap2 menjadi la...amin


30-05-2011, kyie komen :

haluuu..saya budak baru blejar, nak tanya ni sesapa yang boleh bagitau, camner nak letak base biskut tu? thank you..


31-05-2011, wansbcr komen :

tqvm...dah buat ...memang sedap. Boleh buat lg


30-06-2011, Angahmoon komen :

Kt tempat angah susah sangat nk dapat bahan2..


11-07-2011, Snur komen :

dh 2x buat rspi ni...tqvm..


16-07-2011, kay74 komen :

plsssss... saya teringin sgt nk buat.. tp bahan2nya ; fresh cream, ada kod yg x halal, wlaupun ada cop halal jakim.... CONFIUS........!


24-08-2011, aqeela29 komen :

fresh cream ssh sgt nak cr la....urm....blh bg gmbr tak mcm mane rupa fresh cream tu??


24-08-2011, aqeela29 komen :

fresh cream blh tak ganti dgn whipping cream


25-08-2011, baiduri949 komen :

fresh cream tu ape ye?


26-08-2011, cikfid komen :

i dah buat kek ni smlm....nampak cantik....tp keras skit...lebih tepung coz ms mix tu nmpak lembik...tu yg pandai2 tambah tepung....rasa mmg sedap..i guna yogurt perisa oren...lemon xpakai...pas ni nk wat lagi.....


26-08-2011, shariena komen :

saya ada try buat cheese cake tapi kenapa bila potong dia melekat kt pisau.. saya dah sejukkan didlm peti ais semalaman tapi kek tu still cm pecah2 kenapa yearkk..


04-09-2011, suebon komen :

nak tanya,lau tukar dr bakar ke kukus bleh x?cian owg xde oven ni...


04-09-2011, suebon komen :

shariena,slalunya lau nk potong,bilas pisau ngn air panas


15-09-2011, liza88 komen :

salam biduri....saya nk tnya, nk bakar guna api bawah or atas? or kedua2 nya? lagi satu, mcm mana nk kluarkn cheese cake ni ye? sbb agak lembik. adakah kita akan keluarkn selepas kita sejukkan dlm peti ais semalaman? saya tengok ramai yg tanya soalan ni, tp masih tak terjawab.....saya hrp sgt2 biduri dpt membantu. sekian, terima ksh...


17-09-2011, byzura komen :

sy nk tnya, fresh cream dgn full cream x sama ke???dkt Labuan nie susah ada brg tue..plain yogurt merata tmpt sy cari, tp tidak ada...fresh cream pun xdak..sy teringin nk cuba resepi nie....


23-09-2011, MiA SaRaH komen :

knp lah sume blog x kasi org yg umo 13 thun mcm sye nih?? igt org umo 13 x reti msk ke??? padahal kite dh buat tempahan mcm mcm dah! pndng sebelah mata jek! budak2 dlu dgn skrg laen lah..come on laa .. wake up kite ni dh berade di abad ke-21 tolonglah ubah persepsi anda!


23-09-2011, Mr nice guy komen :

kalau nak masak,,masuk khurus masak-memasak,,,,lahh,,,


27-09-2011, tasha azry komen :

nak tanya, naik ke kek tu kalau x guna baking powder?


28-09-2011, lyne komen :

liza88: biasanya cheesecake ade loyang khas utk cheesecake je. Dasarnya boleh buka, atau tepi loyang tu boleh buka. Cheese cake bukan macam kek lain yang boleh ditonggeng terbalikkan.... tasha azry: Cheese cake tak payah pakai baking powder. Kita bukan nak texture naik menggebu macam kek lain. Lagipun cheesecake tak pakai butter.


29-09-2011, tasha azry komen :

thanks lyne.


07-10-2011, laa komen :

seme nmpk sdap n mnrik,nnti nk try la..arap2 mjd...


17-10-2011, Faizah komen :

saya dah buat... memang menjadi. tp mslhnya jus lemon saya gantikan dgn 2 sudu bsr sunquick. masam lah plk. jdk sunquick cheese cake tp bila bwk pergi sekolah... licin. ramai yg mintak resepi. sedap la tu....


29-10-2011, fimas komen :

kak baiduri: betul ka cmpur smua trus xpyah pkul telur dlu ke kasi kmbang n asingkan kning n ptih tlur?sy x faham la


07-11-2011, sharina parwiz komen :

rmainyer dah try.harus aku trygak ni


12-11-2011, honeybee_lebahmadu komen :

AKU PUN NAK TRY


20-11-2011, benjie komen :

sy dh buat kek ni memg sedap. lapisan bwh letak biskut tiger yg dicmpur ngan butter cair dan sy xguna jus lemon...guna plain yogurt saje dh cukup masam rsnyer...pasni xyah beli cheese cake yg mhl lg..buat sndiri lg bagus.


27-11-2011, arin oshin komen :

Sedap sesangat..dah kali ke berapa ntah wat kek ni..resipi ni mmg terbaek dr ladang..trime kaseh ea kerana share resipimyg senang & sedap ni... :-)


04-12-2011, Nesya komen :

boleh tak terangkn no 4 tu,sy tak faham sangat lah..please..sapa2 yg tau.


05-12-2011, liza88 komen :

ok, thanx lyne....saya dh jumpa loyang yg boleh bukak kt tepi. dh cuba resipi ni. semua org kata sedap :) :) :) terima kasih biduri kerana share recipe yg best ni :)


10-12-2011, fawahlis komen :

resepi sgt senang.excited buat.hehe.tp merekah lah.mcm mana nak buat xmerekah tu eyh baiduri


14-12-2011, zaleen komen :

no 4 tu cmna ek?tak faham.


14-12-2011, akma_4th komen :

nesya, step no 4 tu, selepas bakar 30 minit, nesya tutup bahagian atas loyang dengan aluminium foil. tujuan buat macam ni sbb xnak bg permukaan kek hangus.


16-12-2011, aziera-iez komen :

tengok gambar je dah sedap,balik rumah karang nak buat lah,bagi anak n suami rasa,klu dia orang kata umph bolehlah buat dalam senarai kek jualan time perayaan..


03-01-2012, aisy79 komen :

salam baiduri, saya ni merupakan orang baru. dah banyak kali try buat resepi ni,rasa memang sedap .makan pun tak muak,tapi kenapa ye ,bila kek dah masak ,kek jd mendap kebawah.boleh tak bg petua.


12-01-2012, muhammad_fariduddin@hotmail.com komen :

Salam.. Biduri, resepi ini untuk berapa org makan ye?? sbb nampak macam sikit aja bahan yang di guna.


12-03-2012, Shabana komen :

Salam, nak tya sudu blh pkai sudu biasa atau sudu khas untk kek? thanks


18-03-2012, fatin 93 komen :

salam,akak klu nk bt chesecake ney boleh dikukus tak?klu kukus kena brape minit?


31-03-2012, waneishah komen :

Saya dah cuba buat ikut resepi ni tapi bawah dia hangit pahit. saya guna api bawah. Selepas dah masak jadi mendap. kenape ye? Bakar cheesecake guna api atas ke, api bawah ke atau. api atas bawah?


19-04-2012, sitimahani92@yahoo.com komen :

teringin nak buat tp tak sempat sibuk dgn bisnes kuih harian....memang simple...modal bnyk tak agak2 berapa kos...


25-04-2012, resa100 komen :

sedap sangat...saya dah buat lebih dr 5x....thanks for the resepi......tp kan lepas bakar bhgn tengah mcm x berapa masak....jd sy pon bakar lg...rasa2 itu yg kek sy agak keras sikit...ada idea tak???


10-05-2012, ashypink komen :

simple and sedap..saya bakar gune api atas bawah..bile saya tgk dah bakar lama tp atas die still x perang lagi barula saya tukar api atas je nak bagi atas tu perang sket baru cantik kalo tak pucat aje hehe..lagi satu saya rasa kalau pakai yogurt tak payah letak lemon juice rasenye sbb dah masam..saya tak letak lemon juice..masam die just nice aje gune yogurt


10-05-2012, ashypink komen :

simple and sedap..saya bakar gune api atas bawah..bile saya tgk dah bakar lama tp atas die still x perang lagi barula saya tukar api atas je nak bagi atas tu perang sket baru cantik kalo tak pucat aje hehe..lagi satu saya rasa kalau pakai yogurt tak payah letak lemon juice rasenye sbb dah masam..saya tak letak lemon juice..masam die just nice aje gune yogurt


10-05-2012, ashypink komen :

simple and sedap..saya bakar gune api atas bawah..bile saya tgk dah bakar lama tp atas die still x perang lagi barula saya tukar api atas je nak bagi atas tu perang sket baru cantik kalo tak pucat aje hehe..lagi satu saya rasa kalau pakai yogurt tak payah letak lemon juice rasenye sbb dah masam..saya tak letak lemon juice..masam die just nice aje gune yogurt


10-05-2012, ashypink komen :

simple and sedap..saya bakar gune api atas bawah..bile saya tgk dah bakar lama tp atas die still x perang lagi barula saya tukar api atas je nak bagi atas tu perang sket baru cantik kalo tak pucat aje hehe..lagi satu saya rasa kalau pakai yogurt tak payah letak lemon juice rasenye sbb dah masam..saya tak letak lemon juice..masam die just nice aje gune yogurt


10-05-2012, ashypink komen :

simple and sedap..saya bakar gune api atas bawah..bile saya tgk dah bakar lama tp atas die still x perang lagi barula saya tukar api atas je nak bagi atas tu perang sket baru cantik kalo tak pucat aje hehe..lagi satu saya rasa kalau pakai yogurt tak payah letak lemon juice rasenye sbb dah masam..saya tak letak lemon juice..masam die just nice aje gune yogurt


10-05-2012, ashypink komen :

simple and sedap..saya bakar gune api atas bawah..bile saya tgk dah bakar lama tp atas die still x perang lagi barula saya tukar api atas je nak bagi atas tu perang sket baru cantik kalo tak pucat aje hehe..lagi satu saya rasa kalau pakai yogurt tak payah letak lemon juice rasenye sbb dah masam..saya tak letak lemon juice..masam die just nice aje gune yogurt


25-06-2012, Yvonne Brenda komen :

Sudu besar tu sukat guna sudu makan tu ke?


29-08-2012, Eja Felisya komen :

Biduri, sy pn nk tnye soalan yg same pasal sukatan sudu besar tu..sukatan guna sudu mkn tu ker.??? plz reply sape2 yg tau..trima kasih~


05-09-2012, moonbug komen :

yvonne & eja: guna measurement spoon yg sukatan metrik tu lg senang. bli kt kedai bakery supply @ jusco dlm rm4.90 dpt mcm2 size sudu (1 tablespoon, 1 teaspoon, etc) sudu makan boleh jgk cuma kurang tepat sukatannya.


13-09-2013, Snur komen :

Slalu buat cheese cake mmg rcp ni yg sy guna..hr ni buat lg mnymbut kplngn ank dr hostel.dh lm dia mnta suh buatkn tp...haa,ni br gerak ht nk buat.mmg trbaekkk rcpi ni.tq sher rcp..


23-09-2013, siti.salbiah.35 komen :

sng sgt ikut resepi nie,,sdp!!!mkck pown puji,,ckp cm kt kdai punye,,siap request buatkn lg :) hehe,,tq kak share resepi nie,,pasnie xyh beli kt kdai,,,wt sndri lg bez,,thumbs up!!


13-06-2014, saraCID86 komen :

maaf ye nk tanya, resepi kek ni mmg xperlu letak gula ke mcm mana ye?? plzz...


12-10-2014, mardiany komen :

klu nak ltk base tu, tlk sbm bakar ke selepas??tk hangus ke??


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd