Google+

oleh: umi_e Kuey teow goreng

Kuehteow

cepat dan mudah... buat dengan home made kuey teow


Created on : 15-01-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi umi_e




Bahan-bahan ( 6 orang makan )

  • 1 kilo kuey teow
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 sudu makan lada boh/giling (tambah ikut suka pedas)
  • 2 biji telur
  • 20 batang crab meat (ikut suka banyak)
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 2 susu besar sos tiram
  • 1 genggam taugeh (ikut suka)
  • 2 sudu besar minyak masak untuk menumis
  • garam dan perasa secukpnya
  • 1/2 cawan air

Cara-cara

  1. cuci dan toskan kuey teow
  2. blend/tumbuk bawang besar dan bawang putih
  3. panaskan minyak dan tumis bawang+bawang putih+cili boh/giling dan tumis hingga garing
  4. masukkan sos tiram dan kicap manis dan kacau rata dan tambahkan dengan sedikit air tadi (boleh tambah lagi jika suka)
  5. masukkan garam+perasa dan kacau rata
  6. pecahkan telor dan kacau hingga telor sebati (akan jadi pekat)
  7. masukkan taugeh dan crab meat dan kacau hingga sebati
  8. masukkan kuey teow dan gaul hingga rata

Laporan Masakan Bergambar (11)

P5170005
05-08-2007
seharian makan ni sbb tgh kemaruk kuey tiaw.. ;)
Laporan oleh: dy_addis
Gambar_011
17-09-2007
lama dah buat..
Laporan oleh: qirah75
Char_kuey_teow
30-11-2008
sedap! dan puas hati..dapat makan KT buatan sendiri..adeh!! penat gak, guna tangan jer..x de pasta maker..he..he..
Laporan oleh: as75
Dsc00130
22-08-2010
yang ni kuetiau ala2 seafood sayur gitu.. sedap...
Laporan oleh: cikflora
_image__901_
25-10-2011
En hubby yg masak ni,ktanya nk tnjuk bakat,nasib baik sdp,smua syur yg ada di msukknnya..hehe
Laporan oleh: Ain86
Photo0057
05-05-2012
Mkn kuey teow grg je mlm ni,ank2 xmo mkn nsi..crab meat xde,gnti fishball dgn ayam je..sdap..tq umi utk resepinya..
Laporan oleh: Ain86
Iphone_024
24-05-2012
salam umi..walau pun akak tk mkn kue teow..ttp kena msk kalu ada permintaan..sedap la agak nye tu..licin diorg mkn..hehe..TQ.. :)
Laporan oleh: kh267tm
Dsc01554
25-07-2012
kueh teow memang favorite! thanks..
Laporan oleh: aisyahsid82
Dsc02106
13-05-2013
salam umi..wat num ptg....crab meat xde,ganti udang ngn sotong sedapp! mekasih umi :)
Laporan oleh: k.zila66
20130802_234201
01-09-2013
menu buka puasa, hubby request. ltk udang ganti crabstick. sdp sgt, cukup rasa. tq!
Laporan oleh: moonbug
Dsc05540
13-11-2013
bekpes tadi..masuk apa yg ada dlm esbox...tq umi :)
Laporan oleh: k.zila66


Komen (36)

15-01-2007, ina komen :

home made kueh teow? buat sendiri ke umi? ada resepinya?


15-01-2007, Mat Gebu komen :

wah!! umie serba boleh leer bukan setakat pandai masak je buat "kuey teow" pun pandai .. umie pandai buat "che chong fun" tak?


15-01-2007, umi_e komen :

a'a ina... insyaallah nanti umie akan letak di sini step by step dengan caranya sekali so akan lebih jelas untuk membuatnya sendiri...


15-01-2007, umi_e komen :

cik mat... che chonf fun tu umi tak ada resepinya kalau ada nak jugalah cuba... cuba dapatkan dari sky resepi tu kalau sky tau...


15-01-2007, Mat Gebu komen :

Boleh lah umie, nanti letak ye step by step how to make kuey teow. Mat kalau kuey teow minat juga...teringin nak buat lasagnea guna che chong fun.


15-01-2007, umi_e komen :

Insyaallah cik mat... bila umie sempat dan amek gambo... mee kuning pun nanti kita tempek kat sini... resepi tempe cik mat hari tu lom try lagi... berapa kali keluar masukkan kacang soya dari almari hehehehe


17-01-2007, Mat Gebu komen :

Itu lagi bagus umie, benda2 makan macam mee kalau kita buat sendiri nie elok, kalau yg jual2 tu mereka letak ubat pengawet, tu pasal mana yg perut jenis alahan, leh "ehem ehem". Bab tempe tu tak pe bila ada kelapangan dan jiwa yg tenang baru buat.... masa tu baru tempe menjadi gebu jeee....


17-01-2007, umi_e komen :

cik mat... hari ni umie keluarkan kacang soya lagi tapi tak jadi juganak buat tempe tu... kesian kat kacang soya tu hehehehe


17-01-2007, skyblue komen :

umie & mat... i dah try buat tempe, tak jadi... mungkin pasal cuaca n kacang lama. Bila I buat, cuaca sejuk pula... 20C+. Lepas 2-3 hari kacang tu tak stick together juga, lagi pun macam dah busuk. Sekarang i cuba buat dgn tempe starter dari Belgium, macam tak menjadi juga. Hari ni panas sikit... harap fungi tu akan tumbuh. Otherwise kena masuk tong sampah lagi... :-(


17-01-2007, Mat Gebu komen :

ye ke sky payah juga ye nak jadi tempe nie kalau tak kena kws yg sesuai......


17-01-2007, minami133 komen :

mmg betul.. i pon dah try musim sejuk, tak menjadik jugak...last2 masuk tong sampah. mase kat msia pernah sekali buat.. menjadi. rendah kacang soya hingga tertanggal kulit(2 mlm kot). bersih2kan kacang soya, dan buang kulit kacang soya. then sejat, kasi kacang soya kering. nih pon kene betul2 kering.kalo tak lain jadiknyer nanti,berkulat.. pastu kacang soya digaul dgn tepung pulut hingga sekata. kemudian bole lah bungkus dan disimpan ditempat yang gelap..bape lame tu tak ingat la,.. hahaha.. 2-3 hari gak kot..


17-01-2007, junjs11 komen :

wat untuk dinner semalam..tp guna kueh teow beli la..hehhe...anyway, ok gak..tq


17-01-2007, afzawawa komen :

bila umie nak letak cara nak buat kue teow tu. dah lama tak makan. teringin.... skrng ni kat cairo nak cari susah.


18-01-2007, hby(v) komen :

umie..mane resipi kueh teow nih...xsabar dah ni nk try..


18-01-2007, umi_e komen :

kawan2 semua sabar ya... umie akan buat keay teow lagi dan amek gambo so akan nampak jelas. Kalau umie kasi je resepi takut tak menjadi... sabo ya... Insyaallah...


18-01-2007, umi_e komen :

sky... minami... tu ler yang umie asik keluar masuk kan je kacang soya tu sebab cuaca masih sejuk... takut tak menjadi...


21-01-2007, umi_e komen :

i'm a gooooood girl


21-01-2007, skyblue komen :

umie... <a href="http://mykitch3n.blogspot.com/2007/01/tempeh.html">tempeh</a> i dah jadi!! yeh... dah makan pun.


21-01-2007, skyblue komen :

ah... link tak jadi! http://mykitch3n.blogspot.com/2007/01/tempeh.html


21-01-2007, umi_e komen :

sky... dah jadi ke your tempe? ermm jelesnya... nak kena buat ni...


21-01-2007, umi_e komen :

sky... umie try surf web yg u kasi tu tapi tak jumpa :(


21-01-2007, yani komen :

umi_e try copy link yg kedua sky bagi tu.. i dpt ..


21-01-2007, umi_e komen :

yani... umi dah cuba berkali2 tak dapat juga... asyik keluar ni je >>> Your search - http://mykitch3n.blogspot.com/2007/01/tempeh.html - did not match any documents.


21-01-2007, yani komen :

ataupun umi_e try copy yg ni pulak http://mykitch3n.blogspot.com/


21-01-2007, umi_e komen :

TQ yani... TAPI cuba berkali2 yang yani kasi nipun tak boleh juga... masih tulis >>>>Your search - http://mykitch3n.blogspot.com/ - did not match any documents. Suggestions: * Make sure all words are spelled correctly. * Try different keywords. * Try more general keywords.


21-01-2007, skyblue komen :

takpe lah umie... i cuma nak kongsi gambar tempeh :p


26-01-2007, umi_e komen :

sky... jap ni umie try lagi but still tak boleh lah nak gi kat your blog.. pasal apa eekkk??? eehhh I nak tgklah... u send le - hantar kat rpivaet msg di Forum tu eekkkk gambo tempe yg u buat tu... TQ


26-01-2007, skyblue komen :

http://www.mykitch3n.blogspot.com Umie, cuba ni... then click title tempe


27-01-2007, umi_e komen :

sky... umie dah penat :(( wawawawawaaaa kenapa PC umie takmo kasi umie gi blog sky... asyik2 tulis >>>> Your search - http://www.mykitch3n.blogspot.com - did not match any documents.


06-08-2010, yana89 komen :

baru jumpa resepi ni...masak utk sndri ngn adik-adik...mmg sedap! first time buat jd puas ati sgt... thanks umie =))


15-04-2011, norizan72 komen :

Yeh..esok saya nak cuba :) pasti sedap.


16-05-2011, farhandamia komen :

salam umi. naktnya, klu kita buat homemade kuey teow ngan mee kuning, berapa lama tahan ye..?


10-06-2011, mahjabeen komen :

molek


10-08-2011, hafiyamani komen :

camana nak buat char kue tiaw... ada beza tak? cuma campur udang or kerang ke?


14-09-2011, Sheryz komen :

dah buat thanks...sedap....


14-09-2011, Sheryz komen :

dah buat thanks...sedap....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd