Google+

oleh: MommaMia ♣ Garlic Mashed Potato with Gravy

Mashed_pots

Mashed potato yg creamy dan sedap untuk makan camtu je atau dijadikan side dish steak, lamb chop,grilled chicken dan ape2lah yg anda suke =)


Created on : 10-07-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi MommaMia




Bahan-bahan ( 4-5 orang makan )

  • 8-9 biji ubi kentang saiz besar (kalau guna Russet potatoes lebih gebu)
  • Air yg cukup untuk merebus + 3 ulas bwg putih diketuk
  • 3 sudu besar butter
  • 2 sudu besar mayonaise
  • ½ cawan susu segar/ fresh cream
  • 1 sudu kecil black pepper
  • Bahan-bahan untuk gravy :
  • 2 ulas bawang putih dicincang halus
  • 2 sudu kecil black pepper
  • 2 sudu besar Worcestershire sauce ( kite gune brand lea&perrin)
  • 4 sudu besar kicap manis + 1 cawan air
  • 2 sudu besar tepung jangung + dgn sedikit air ( untuk memekatan gravy)
  • 1 sudu kecil stock ayam ( kalau buat steak/grilled chicken, guna airnya lg sedap)
  • sedikit minyak untuk menumis bwg putih

Cara-cara

  1. Russet
    Kupas kulit ubi kentang dan potong nipis2. Rebuskan dalam periuk - isi air cukup-cukup menutupi ubi dan campurkan sekali bwg putih yg diketuk.Tabur sedikit garam.Rebus hingga empuk dan tosskan air lebihan.
  2. Campurkan butter, mayonaise, susu segar dan black pepper kedalam ubi kentang yang telah direbus tadi dan lecekkannya.Kalau takde potato masher, gune electric mixer/ bontot botol sos pun boleh. Lepas dah hancur & smooth, siap lah mash potato tu.
  3. Untuk Gravy : Tumis bwg putih dan black pepper hingga wangi.(jgn sampai garing sgt..tak sedap)
  4. Lnp
    Masukkan semua bahan-bahan lain kecuali air tepung jagung. Masak hingga didih.
  5. Sambil kacau, tuang air tepung jagung sikit2 sampai gravy tu tak pekat, tak cair.( kalau suka pekat2, tambah lagi..ikut selera masing2)
  6. Untuk serve, tuangkan gravy atas mashed potato tadi dan ENJOY!








Laporan Masakan Bergambar (8)

Potato
16-11-2009
Anak2 kata gravy tu sedap.. tq ye
Laporan oleh: yani

Lame sgt tak online.baru tgk laporan.Im glad they loved it!

Garlick_mashed_potato_3
22-12-2009
sedap sangat2... ni yang wat aku nak borong kentang russet kat pasaraya ni.. hehehehe! tq mommamia
Laporan oleh: 14sept

Yeay!hi-5! kite pun pemborong russet potatoes!

Potato1
25-12-2009
sedap btol.... mkn kentang sajer pong sedap! tuang gravy lg ler sedap! tQ yer mommamia..
Laporan oleh: hana6877

kan kan? malas buat gravvy, ratah je..hihi

Garlic_mashed_potato
06-03-2010
Tq share resepi...btol la...brbaloi2..mmg sedap...gravy tu yg best..cuma gelap skit...hehehe...
Laporan oleh: LYndhiaZ

hehe hitam manis~ takpe, janji sodap!

P1000319
22-05-2010
sedap....thanks MommaMia...
Laporan oleh: syina75
Dsc01372
11-06-2011
hehehe..inilah hasilnye 4 the 1st time try resepi ni.. cume gelap tu sebab terlebih letak kicap manis kot. Sedap n mudah cume anak2 susah terima home made. kn cakap beli... baru diorang makan.
Laporan oleh: Norza80
Dsc_0007
28-01-2012
sedapppppppppp thanks share resepi. anak2 suka sngat2
Laporan oleh: Mieeya
Dsc02229
23-06-2013
sedap..anak2 suke...tq share mommaMia
Laporan oleh: k.zila66

Komen (13)

11-07-2009, zheinysha komen :

Mommamia, i dah lama cari rcp ni. dan teringin sangat nak cuba. yg Wocestershire sauce tu boleh tak u tunjuk photo nya. takut susah nak cari.


13-07-2009, MommaMia komen :

zheinysha kite dah letak gambar sauce tu kat cara no.4.Happy trying! =)


16-07-2009, eiyna komen :

kak mom nk mana ada jual wocestershire.xisi xpe ke??


16-07-2009, MommaMia komen :

kat supermarket byk.tgk kat area kicap dan sos tu..kalau x isi, rasa dia hambar sikit la.Tp ok jek! =) eiyna tryla buat without L&Perrin sos tu and let me know how it turn out ok?;)


14-03-2010, aishaheer komen :

thank you2..sedap wpun tkde worsetershire sauce tu. Next leh cari sauce tu pulak. tq2


10-12-2010, sham_sudin komen :

hari tuh dah try wat mashed potato dengan gravy...tapi tak jadi coz amik resepi cedok2...malam ni nak prepare lagi tok bawak p piknik esok..hehehehehe


14-12-2010, sham_sudin komen :

syukur....wat tok piknik...lincin..hehehehe


21-01-2011, yuitohoshina komen :

salam Momma..where to get d russet potato..i duk sban je kalu setakat jusco ade ker??or dis type of potato juz available at cold storage?


15-03-2011, azmiah_82 komen :

mmg enjoy... anak2 suka... xde russet potato, guna us potato pn dah ok...


03-04-2011, mammaolyn2010 komen :

salam, sy br je try resepi ni, mmg sedappp sgt, cuma resepi gravy sy ikut yg len coz xde sos lea&perrins tu, but next time nak try gravy ni nmpak lagi sedap, thanks 4da recipe:)


06-05-2012, ziera_eddy komen :

Worcestershire sauce 2 ape??berapa harga nak cari kat mane yea


06-05-2012, ziera_eddy komen :

Worcestershire sauce 2 ape??berapa harga nak cari kat mane yea


07-05-2012, ziera_eddy komen :

Worcestershire sauce 2 ape??berapa harga nak cari kat mane yea


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu