Google+

oleh: love2cook Telur Masak Sambal

Telursambal2

Masakan mudah dan sedap!!!


Created on : 08-07-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi love2cook




Bahan-bahan ( 3-4 orang )

  • 4 biji telur (direbus, buang kulitnye dan digoreng bulat2 dahulu) - Love tak goreng psal nak cepat...hihi
  • 6 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 sb cili kering kisar/ cili boh (kurang/ lebih ikut suka)
  • segenggam ikan bilis/ udang kering (direndam dlm air)
  • 1 bawang besar - potong bulat
  • 1 batang serai - diketuk
  • sedikit air (optional)
  • garam secukup rasa
  • minyak masak

Cara-cara

  1. Tumbuk bawang merah, bawang putih hingga lumat. Masukkan ikan bilis/ udang kering dan tumbuk lagi.
  2. Panaskan minyak dlm kuali dan tumis bahan yang telah ditumbuk tadi hingga naik bau. Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan serai dan bawang besar...tumis sekejap. Perasakan dgn garam secukupnye. Tambah sedikit air jika mahu.
  4. Akhir sekali, masukkan telur yang telah direbus dan digoreng tadi. Gaul sebati. Padamkan api.
  5. Sedia dihidang panas bersama nasi putih.
  6. ***Bg mrk yang minat telur goreng...boleh goreng biasa/ dadar telur itu terlebih dahulu. Boleh adjust kuantiti bahan2 yg diperlukan...;)

Laporan Masakan Bergambar (9)

Dsc_4148
15-07-2009
love,akak dah cuba .memang best....
Laporan oleh: zaina

Tenkiu K.Zaina...Love happy klu akak suka! ;)

Telur_sambal1
18-07-2009
time2 takde idea nk msk apa telur masak sambal ni jugak menjadi pilihan hehe.. thanks love, walaupun simple tapi mmg sedap :)
Laporan oleh: sunkist

Btul Ida...sesuai klu nak msk in emergency also...hihi...tks for trying!!! ;)

Telur_masak_sambal
15-08-2009
hi love, resepi ringkas tapi tetap sedap..tq love
Laporan oleh: Lina_pg

Dear Lina...tenkiu 4 trying resipi sesimple nih yer lina...toche toche!!! ;) Love nak sepinggan...sedapnyer tuh! ;)

Image018
29-08-2009
thanks love.... mmmg sdap sgt smbal telur ni... buat ms berbuka semlm... suami suka sgt...
Laporan oleh: wymz

Happynya Love! Tenkiu2 coz sudi try yer. Menu simple, janji sedap kan. Nnt leh buat lg! ;)

Telur_masak_sambal3
25-10-2009
Kite suka try resipi dari Love. Simple tapi sangat sedap. Thanks Love untuk resipi Telur Masak Sambal nih. :)
Laporan oleh: blogresipi

Ijan, yummy tul la sambal u nih! Tenkiu so much for trying it dear, happy if u liked it! ;)

P1020564
20-10-2010
dpt bnyk tlo msa sepupu kwin...ank2 xnak mkn,tp bla wat smbl camni dia suka lak,tq tq ya.
Laporan oleh: Mariani(KT)
Pc181351
23-12-2010
sedap.tq .sy tambah sos cili sikit
Laporan oleh: dayang82

Terima kasih kerana sudi try :)

Img_0102
02-05-2011
dinner utk mlm ni..mmg sedap..anak2 suka sangat..pasni leh wat lg..anyway tq to love2cook share resipi ni..
Laporan oleh: dearna

Terima kasih kerana sudi try ye :)

Dsc04971
02-07-2013
hi love, baru tahu nama love sebenarnyer Venisri Senthan tq ya sudi add akak...rspi love lbih kurang sama cuma x ltk serai jer..mmg best ..tq
Laporan oleh: k.zila66


Komen (17)

08-07-2009, azamel komen :

bukn nak komen pe....smbal ni mmg bestttt sgt....tp kalu nk kelainan...lepas da siap kopek kulit telur tu....goreng telur tu bulat2....pastu baru wat sambalnya....lg sedeeppppppp....selamat mencubaaa.......jgn maraaa love2cook....cdgn jeee....hehehee


08-07-2009, ridzma komen :

biasa buat telur tu goreng dulu nanti nak cuba. nanti nak cuba buat telur rebus tak yah goreng. cam sedap je....


08-07-2009, ridzma komen :

sape ada resipi mee calong..... kalau ada mskkanlah lam myr ni... teirngin nak makan mee calong laa... search dalm myr tak de lagi org letak resipi ni....


08-07-2009, hana6877 komen :

loveeeeee... akak sukerrr yg nihh!!! mmg tk suka yg dgoreng dulu! bukan psl nk cepat! hehehehe... nak sepinggan tuhh!!


08-07-2009, Babylan komen :

kalau letak udang kering & serai mmg la sedap sgt2!! aromanya sungguh memikat hehe


08-07-2009, Eliyzas komen :

kak tumpang tanya.. klau telur rebus tu kita nk gorengkan...?goreng mcmtu je ke gan minyak atau perlu disalut gan tepung dlu atau apa-apa bahan..?


08-07-2009, love2cook komen :

Azamel, mmg Love dah letak kat bahan2nyer telur direbus dan digoreng dahulu yer...cuma tak letak kena kopek kulitnye sblm digoreng. Takpe Love tak mrh pun, always ready to receive suggestions yer...;) Love dah edit, kena kopek kulit dulu yer...hihi tenkiu....


08-07-2009, love2cook komen :

Ridzma, boleh cuba telur rebus plak next time yer...confirm sedap! ;)


08-07-2009, love2cook komen :

K.Hana...nah sepinggan...hihihi...Love malaslah nak rebus, then goreng dulu...kerja cepat, rebus shj..hihi ;)


08-07-2009, love2cook komen :

Babylan...betul2...mmg rasa tersendiri letak udang kering ngan serai...Love hari nih guna ikan bilis ngan serai...mmg bes gak...;)


08-07-2009, love2cook komen :

Eliyzas, lepas telurnye direbus, buang kulitnye dan goreng cam tu aje dlm minyak...tak yah letak apa2 tepung...;) Cuba yer... ;)


08-07-2009, love2cook komen :

Laa...pasal internet slow...msg suma berdouble2 plak...sowwy eh...;)


08-07-2009, mama kastam tioman komen :

ridzma..nak makan mee calong mu kena gi seroh ( Beserah ktn ) itu ari mama tanya dia guna sos apa..dah serba salah dia nak menjawapnya..kena lah cari sendiri jawapannya..


09-07-2009, ridzma komen :

ala... mama kastam.... malas lah nak pegi jauh2... buat sendiri lagi best.... tpi tak tau resepi plak... tu yg mintak sesapa yg reti wat... mama duk kwsn sana ke? sedap ke? biasa saya gi makan kat kedai dah byk kali kena yg tak sedap punya... tu yg malas tu nak gi....


24-09-2011, lovely_lace komen :

x payah gula ke?


16-10-2011, Hameeda komen :

fuyooooooooooooooooooooo ada ummmmmmmmmmmmmmmm


03-11-2011, eima_jeff komen :

thanks love.....baru jer pas siap masak telur sambal....mmg sodap.....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd