Google+

oleh: dayang_jack Kek Cantik Marie (Kukus)

Kek_marie9

Satu lagi koleksi kek kukus dayangjack. Sedap dan lembut. Boleh cuba jika berminat.


Created on : 06-07-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi dayang_jack




Bahan-bahan ( loyang 7 inci )

  • 1 cawan tepung naik sendiri
  • 5 biji telur A
  • 250 gm mentega/marjerin
  • 1/3 cawan milo
  • 2 sb serbuk koko
  • 2 sb browning sugar/gula hitam (kalau xde, boleh guna 1 sb coklat emulco)
  • 1 sdt esen vanilla
  • 3/4 cawan gula halus
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • biskut marie secukupnya (dipatah2kan)

Cara-cara

  1. Loyang1
    1. Sediakan pengukus. Jerangkan airnya. Lengserkan loyang kek dgn mentega dan taburkan tepung. (elok lapik dgn kertas minyak macam dlm gambar di bwh ni supaya senang nk keluarkan keknya). Ayak tepung bersama koko dan milo. Gaulkan rata2.
  2. Pukul mentega dgn gula sehingga btl2 hancur dan kembang. Masukkan telur sebiji dan pukul sehingga sebati dan masukkan sebiji lagi telur dan pukul sebati. Ulangi sampai habis.
  3. Gula_itam
    Masukkan susu. Putarkan lagi sehingga rata. Masukkan gula hitam atau boleh juga guna coklat emulco. Kacau sebati.(gambar menunjukkan gula hitam yg dyg gunakan : gula hitam homemade boleh rujuk kat sini : http://www.myresipi.com/top/detail/6594)
  4. Kek_batik
    Masukkan tepung perlahan2 sambil diputar. Akhir sekali masukkan esen vanilla.
  5. Kek_batik2
    Tuangkan 3-4 senduk nasi utk lapisan pertama dan susunkan biskut marie di atasnya. Tutup dgn kertas foil dan kukus selama 5-7 minit (bergantung pd jenis pengukus) (tekan2 sedikit (jgn terlalu kuat) lapisan yg tlh dikukus dgn senduk/sudu sblm melapis utk lapisan seterusnya)
  6. Ulangi langkah 5 hingga habis. Untuk lapisan terakhir tidak perlu letak biskut marie. Kukus selama lbh kurang 1 jam lg atau sehingga masak.
  7. Kek_marie6
    Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.
  8. Kek_marie
    ***nak tgk gambar dari dekat, sila singgah ke blog dayang. tq (http://dayangjack.blogspot.com/2009/07/kek-cantik-marie-kukus.html)
  9. ***semasa melapis adunan kek, sila guna api sederhana shj.

Tag

kek









Laporan Masakan Bergambar (2)

Kek_cantik_marie
09-07-2009
Nak anta 1st report kat sini..hehee..kek nih memang sedappp..cuma bg sue(org lain sue x tau yer),kek nih agak kering skit jika dibandingkan dengan kek lapis sarawak kukus yg biasa..sbb biskut marie tu kan..tul tak dayang?so ala2 kek batik marie gitu.cuma ada kelainan sebb dikukus..Nak tau lebih??Lu Cubaaa lah Sendirii!!(intonasi Nabil)hehe..jgn kate 'nak' jer,try ler ye..x rugi pon.Thanks to dayangjack sudi berkongsi resepi ini..lebiuuuu...
Laporan oleh: HaSue

u're welcome, Sue. nampak gebu kek mu iteww!!!..tahniah! ada mystery award kelak...sabar jak...kek ni(ehem kelakar BM jaklah) xlah kering sgt. Ms mula2 dh masak tu, mmg ler biskut marie tu degil sikit xnk lembik lg, pas 2-3 hari barulah biskut tu jd lembut..tp kek tu ttp lembut yer... apa2pun tq Sue krn sudi mencuba!!!lebiuu toooooo!!!

09072009045
09-07-2009
ye ye dah siap kek ni.Baru wat tadi.Skang ni 1 minggu 2 jenis kek elin wat.Anak2 request... Mcm2 jenis kek. Kek ni mmg enak dimakan sampai habis he he.Pastu elin letak topping choc utk yang blum potong lagi.Dabedabedu... Best! Thanks yer..
Laporan oleh: elin8888

wah, rajinnya buat kek 1 minggu 2 kali...BRAVO!!..thanks for trying, elin. next time try ler kek kukus alwani lak yer....trima ksh sekali lagi... :)


Komen (32)

06-07-2009, yani komen :

terpegun jap... memang cantik SUNGGUH!!


06-07-2009, sunkist komen :

yup.. betul tu, mmg cunn :)


06-07-2009, dayang_jack komen :

thanks yani n ida....bkn stkt cun jer malah rasanya sedap tau.... :)


06-07-2009, sua_sue komen :

k dayang...aci x kalau biskot marie tu kita xyah patahkan...ke..mmg kene patah jugak..


06-07-2009, dayang_jack komen :

to sua_sue, kalau xnk patahkan biskut xpe tp kalau nk bg lapisan tu cantik, baik patah2kn supaya dpt penuhi ruang pd lapisan tu. selamat mcuba!


07-07-2009, Ibu idah komen :

Emmm...sedaaap nyerr


07-07-2009, zila66 komen :

ish..ish...cedap2nyerr.....


07-07-2009, mrsdayat komen :

mmg santeeekkkkkkk


07-07-2009, nurulj75 komen :

dayang, kalu kita alas loyang tu pakai mahjong paper bole x?


07-07-2009, hanazmanis komen :

memang cantik d pandang kek ni...nak cuba nanti ...senang nampaknya kukus jer.....


07-07-2009, mrs.ilah komen :

wah...nampak bestla kek ni...blh la cuba


07-07-2009, ninjarul komen :

cantiknya...mesti cuba ni.akak masa untuk kukus kek ni brapa lama eh?


07-07-2009, zila84 komen :

emmm k dayang untuk browning sugar tu gula perang la kan...lagi satu selain dari coklat emulco bleh guna apa ek nak ganti browning sugar...


07-07-2009, dayang_jack komen :

to ibu idah : mmg sedap...selamat mencuba yer... :)


07-07-2009, dayang_jack komen :

to zila66...selamat mencuba yer...mana tau kena dgn citarasa.... :)


07-07-2009, dayang_jack komen :

thanks, mrsdayat....selamat mencuba! :)


07-07-2009, dayang_jack komen :

to nurulj75 : kertas mahjung boleh...dyg pun slalu guna gak kalau xde baking paper/kertas minyak...selamat mencuba! :)


07-07-2009, dayang_jack komen :

to hanazmaniz : selamat mencuba yer...kek ni gebu dan lembut...nk kukus pun x susah... semoga kena dgn taste :)


07-07-2009, dayang_jack komen :

to mrs.ilah : selamat mencuba! :)


07-07-2009, dayang_jack komen :

to ninjarul : o ya, akak terlupa nak edit. thanks ya. kek ni dikukus selama 1 jam selepas lapisan terakhir.


07-07-2009, dayang_jack komen :

to zila84 : browning sugar tu gula hitam bole rujuk kat sini yer kalau nak buat sendiri: http://www.myresipi.com/top/detail/6594 . gula hitam/coklat emulco btujuan utk memberi warna pd kek. So, kena guna salah satu. Selamat mencuba yer! :)


08-07-2009, zheinysha komen :

kak dyg, sedap betul rupa kek batik marie ktk tok. suka nangga.. kmk pasti akan mencuba. kmk suka rcp ktk.. mun ktk ada resepi kek lapis tebaru, berik jak kat my resepi tok. kmk minat kek lapis sarawak. thanks.


08-07-2009, ske_try komen :

mesti lembut kan... mesti try ni..


08-07-2009, dayang_jack komen :

to zheinysha : nang nyaman koh. Coba jak. Sik rugi bah. Kamek nang suka mplah kek kukus. Kelak kamek ngantar resepi kek kukus lagik kat sitok. Kek lapis alwani ya dh kitak coba kah?...apa2pun gud luck!


08-07-2009, dayang_jack komen :

to ske_try : memang lembut sgt2. selamat mencuba!


18-07-2009, elin8888 komen :

elin dah try wat kek ni n kek kukus alwani jugak.Budak2 mmg suker coz menarik perhatian dorang aha ha


23-07-2009, dayang_jack komen :

to elin8888, terima kasih krn sudi mencuba resepi kek ini dan kek Alwani. :)


20-08-2009, Hagemaru komen :

hai k.dayang..sy muke br kat sni.sy dah test buat kek ni.bwk tmpat keje sume mintak resepi.memang besttt la..mekasih coz kongsi resepi ni..


29-08-2009, zaleha_mbb14@yahoo.com komen :

salam, saya mahu baca2 dan simpan dulu resepi...TK


29-08-2009, zaleha_mbb14@yahoo.com komen :

salam, saya mahu baca2 dan simpan dulu resepi...TK


16-12-2010, alya_safiya komen :

kak...nk tanye...guna pengukus cam mn yer lagi elok nk wat kek nie...boleh tag picture kt sy tak?...send kt facebook sy xpe.. facebook.com/mamafiya


19-02-2011, apa2jak komen :

blh bakar ke?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd