Google+

oleh: junjs11 Buttery Orange cake

Picture_606

resepi dari internet..sis Rossya (mmg best..d cake n sis)..


Created on : 14-01-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi junjs11




Bahan-bahan ( 1 loyang )

  • 250gm butter (dilembutkan)
  • 2 sudu besar parutan kulit oren
  • 330gm gula castor
  • 4 biji telur
  • 225gm tepung naik sendiri
  • 75gm tepung
  • 180ml orange juice

Cara-cara

  1. Pukul butter, gula dan kulit oren sehingga kembang.
  2. Masukkan telur dan pukul lagi.
  3. Masukkan tepung diselang-selikan dengan orange juice. Pukul rata.
  4. Isi dalam loyang yg telah dialas kertas dan di gris. Bakar 1jam 10min.

Tag

kek

Laporan Masakan Bergambar (28)

10008710001mj6
14-05-2007
sedapp...
Laporan oleh: bunga001

best ek...lama x wat..

Dsc00263
26-06-2007
Dah try mmg sedap cuma manis sgt...
Laporan oleh: Ayiee1976
Kek_oren
07-09-2007
sedap & senang nak buat
Laporan oleh: inaz
Dsc01098
07-12-2007
tima kasih juns dah buat memang lembut... mak i kata sedap, my hb and my sun pun suka, saya letak 200g gula utk krg manis, mmg ok
Laporan oleh: sofinar
Buttery_orange_cake
16-11-2008
Soft, moist, tasty. Saya pun kurang makan manis so saya ikut petua kawan2 terdahulu kat sini... 200gm. Memang gebu sangat. This one in cupcakes... Thanks for the recipe Jun...
Laporan oleh: MielaMonT
Photo259
17-11-2008
sy guna margarine aje...sedap kek ni
Laporan oleh: k.cik
Dsc01871
12-12-2008
Adunan kuih ni memang banyak jadi saya dapat 2 loyang. 1 loyang kecil saya makan sekeluarga dan satu loyang besar saya beri kat Pak Cik kat tempat saya yang buat majlis kahwin anaknya. Atasnya macam hangus tapi tak. Isi dalamnya lembutttt...
Laporan oleh: Sharm1969
Img_2575
15-12-2008
hohohooo....hangit la kak! tapi sedap! lembut jerk! tQ k.jun!
Laporan oleh: hana6877
Coren
17-12-2008
sedap cup cake ni...saya tambah ovalate dgn susu sikit...tq
Laporan oleh: quinnie
Cup
17-12-2008
ni lepas di deco ngan icing perisa oren...
Laporan oleh: quinnie
20090113-makan-1
16-01-2009
Best!!!
Laporan oleh: rossitamz
Kek
03-02-2009
ya ampun memang shedap!! saya pakai 3 bijik telor je & gune 200ml mandarin orange juice.sedap bangatttt!!!! very the moist gitu..
Laporan oleh: af83
Picture_137
11-03-2009
terima kasih empunya resepi,kek yg mudah dan sedap
Laporan oleh: mazza
Kek_butery_oren
14-05-2009
Buat ni 3 minggu yg lepas. Miss baru Blajar menghias kek.Topping dgn creamcheese.kelapa dan badam.Yummy..nie sesaja buat buah tangan untuk my 4th sister.
Laporan oleh: MissCoffee
Dscn5634
12-07-2009
saya baru buat kek ini tadi..hasilnya.. rasa kek ini sungguh enak, lemak butter, lembut dan bau orange nya sungguh menaikkan selera..
Laporan oleh: Cik Ikan Duyung
Nokia_032
24-07-2009
aroma dia bestnyaa...! tq...
Laporan oleh: yaye248
Kek3
05-08-2009
kek ni memang gebu n sedap...nak lagi sedap pastikan oren yg digunakan masam baru naik sedapnya. Gula saya ikut kawan2 disini-kurangkan n guna 200gm jer...resepi ni sedap. Memang berbaloi!
Laporan oleh: kak ann
Oren_cupcakes
07-08-2009
mmg sedap rasa oren ngan butter. My dotter suke sgt, buat dlm cup, ni deco sket potluck kat opis. lpas ni mesti buat lg..& lg. TQTQTQ
Laporan oleh: dapurnanie
Kek_orange
27-08-2009
Sedap...buh dalam cup cake n tabur choc chip sikit,,,thanks kak junjs tuk resipi ni
Laporan oleh: Nenie
Mufin
11-10-2009
kita wat dlm cupcake... menjadi gebu, sodap and wangi... gitulah kate kwn den
Laporan oleh: wns101syuhada
Buttery_oren_cake
13-10-2009
jun cayang.. nak tayang report gak nih.. mmg best..k.nor guna 210gm jer gula .. ngam2 dgn selera anak tekak.. tq ya...
Laporan oleh: nor_67
Kek_oren
17-10-2009
sedapnya... terimakasih share resepi ni yea. tak sempat sejuk anak dah soh potong.
Laporan oleh: ibumimi
Kek_besday1
18-12-2009
terima kasih kak jun, sedappp kek ni... :)
Laporan oleh: nOOrsha
08042010470
08-04-2010
Nasib ler ada resepi orange kek nie.. x lah membazir buah oren kat umah.. sedap sgt dan saya kurangkan gula cam kawan2 yg lain.. timasih yer..
Laporan oleh: farrah_diba79
Cake_005
10-04-2010
Sedap...TQ for the recipe.
Laporan oleh: poppyseed
07032011185
29-05-2011
bukti bhwa kek ni bley jg dkukus~..heh
Laporan oleh: tya min
20120413_175154
14-04-2012
inilah hasilnya....seap & gebu...mula2 anak2 mcm pelik je dgn kek oren ni...tapi bila makan semua suka...tq for the recipy
Laporan oleh: rohaya1710
Dsc01793
03-08-2012
salam jun, nie lh rupa kek ku..sudah lama teringin nk buat..oleh kerna teruja sgt spai tk baca betul2,ni lh padah nya...apapon cepi mmg sedap terasa oren nya(zilanya terlbih sgt) insyaallah..cuba lg..maceh..
Laporan oleh: k.zila66


Komen (54)

19-01-2007, rogayah bostamam komen :

boleh x di jadikan cupcakes?


19-01-2007, junjs11 komen :

rogayah, leh try..rasanya ok. biasanya cupcake nye resepi lebih kurang sama j ngan cake..leh jd orange cupcake tu..


30-01-2007, mrs shieza komen :

orange juice tu gune yg mane? cam orange sunquick tu boleh? bancuh ngn air ke?nk gune bnyk mane orange tu?


10-02-2007, junjs11 komen :

haah, mrs shieza..jun guna sunquick or lain2 brand pon boleh, bancuh air sket jd 180ml...tp kalu beli jus ore yg minum dlm kotak lg senang..x yah bancuh air..


12-02-2007, rogayah bostamam komen :

selain tns,lagi satu tepung (75g)2 tepung ape?


12-02-2007, junjs11 komen :

rogayah, yg tu tepung biasa..tepung gandum j..


29-03-2007, shiva komen :

hmhmhmhmhm sedatnya nak buat sekarang juga.


09-04-2007, illa komen :

tq utk resipi kek ni.. saya dah cuba buat semalam, n dah habis pun keknyer...


15-05-2007, bunga001 komen :

mmg sedap


16-05-2007, faziah komen :

Junjs11.... Sedap betul rasa Kek .Lembut,moist,menawan hati. Pagi tadi bawak kat office bagi kenkawan rasa ..ada yang mintak resipi.Appearance tak cantik sebab tu akak tak attach gambar


29-05-2007, ainezar komen :

sis, buleh tak bg measurement dlm cup sbb saya nih tak de beli alat timbang tu lg la. hehe. tq.


08-06-2007, fidadaud komen :

hi jun. i baru je lepas try resipi ni. mmg best! sedap la. kira perfect la. thanx!


18-07-2007, nany.z komen :

hai..saya dah cuba resepi ni..tp tak amik gambar..mmg sedap..suami suka sgt...


07-09-2007, watie2131 komen :

mmg sedap..saya pun dah buat..lembab2 camtu rasanya..tapi tak sempat amik gambar...dah kena bungkus kat adik beradik..


07-09-2007, Rosnawati komen :

parutan kulit oren tu...agak2 berapa biji limau ye?


07-09-2007, Rosnawati komen :

selain dari butter, boleh guna marjerin tak? dan berapa sukatan kalau guna marjerin?


07-09-2007, Lilydvalley komen :

rosna, kalo guna marjerin...jadilah marjerin orange cake. Sukatan sama je...250gm.


07-09-2007, Rosnawati komen :

hehehe...anyway tq for the recipe.


24-10-2007, saira79 komen :

terima kasih byk2 utk resepi hebat ini. mmg lembut keknya. jus oren tu saya gunakan perahan daripada 2 biji oren dan ditambah sedikit dgn jus sunquick. gulanya juga saya kurangkan kepada 200gm shj namun manis jugak. tapi family saya puji perfect. thanks


29-11-2007, suriz komen :

hari ni mmg tgh cari resipi kek oren.. yg ni nmpak simple. bole try nih.. tapi setiap kali nk wat sy musti kna gandakan sbb ank ramai.. nk bg kengkawan lg.. x cukup...


05-12-2007, drzaikk komen :

penuh rase oren........mmg sedap. rugi kalo tak cuba resepi ni.


05-12-2007, drzaikk komen :

tak di galakkan buat satu bancuhan sbb kek ni sedap , takut tak cukop. serious nie , rase oren diatu mmg terasa.


08-12-2007, ainsofea74 komen :

saya tak pernah buat kek. nak tanya suhunya brapa ?


13-12-2007, Itarossi komen :

Hmmm...sedapnya! buat smlm. Kaya dgn rasa oren yg melimpah ruah..moist dan lembut. Sesiapa yg blm cuba tu, mmg rugi..


18-12-2007, mama_dina komen :

memang lazat kek ni. nak buat lagi malam ni untuk raya haji. cuma kena kurangkan gula sikit lagi. anyway thanks to penyumbang resepi


26-12-2007, norieam komen :

juns, saya nak tanya nak bakar kek biasanya guna suhu atas atau bawah ? saya baru nak belajar buat kek, tak tau nak guna oven..


26-12-2007, Lilydvalley komen :

noriam, secara amnya...nak bakar kek guna api bawah atau atas bawah (jika oven anda ada function api atas bawah).


04-01-2008, dj_aziz komen :

a'kum..i br je jd ahli.i suka sgt site ni.mcm2 ada..tp yg selalu i tgk yg xde is suhu nk bakar kek or biskut.blh x ltk suhu juz fr guideline.i nk try buat kek ni tp takut coz suhunye xde..leh tlg?tq..


29-01-2008, syillavender komen :

sy nak tanyer ckit, saye dah try buat kek ni 2 kali, tp sy tetap x puas hati ngan hasilnya. moist la, n x spongy. kesimpulannya, x macam yg dalam gambar tu, n kek nya pun rendah. please help! camne nak improvise ek? thanx :D


07-07-2008, iong komen :

excellent resipi tapi terlalu manis, kena kurangkan gula sampai 200gm baru sedap!


22-08-2008, zila66 komen :

nak try le..lama x wat kek orange ne...


29-08-2008, Itarossi komen :

buat cupcake guna rspi ni. Cuma kurangkan gula jd 200gm. Sedap, moist sgt. TQ jun pjgkan rspi ni kat MR.


29-08-2008, Itarossi komen :

syillavender, kek ni mmg x spongy sbb dia adik beradik ngan butter cake. Kalau nak spongy cuba buat kek sponge biasa. Guna sponge mix yg dah siap pun boleh cuma tambah perasa oren. Mmg spongy, ringan dan gebu. Hrp dpt mbantu ye..


29-11-2008, fairuz_zan komen :

kek saya baru keluar oven. mengancam betul baunya dan naiknya cantik. Saya kurangkan gula dan ubah sikit resepi jun..75gm tepung saya gantikan dgn serbuk almond...takpe ye jun. Tak tahu apa rasanya lagi..tks jun.


01-12-2008, kak noor komen :

dah buat semalam. memang senang nak buat dan hasilnya ternyata sedap dan aroma bau orangenya.......mavelous.tq empunya resepi


03-12-2008, AnisPaul komen :

hi Jun, saya tetanya2 pulak, parutan kulit oren tu..nti tak mbuatn kek ada ketul2 mcm kelapa parut?


12-12-2008, semut_merah komen :

nak bakar suhu berapa nie?


12-07-2009, Cik Ikan Duyung komen :

wouhhhhhhhh..... cake ini sy sudah try buat baru sekejap td... sangat sedap..sgt lembut..dan sgt buttery rasenye....so in all...sgt lah best! sy akan try buat lg..kali ni pakai orange juice pure punye...pasti lebih terasa orange nya... ini kali kedua buat, menjadi sbb naik..dulu bentat..haha..ape2 pun...thanks juns for the recipe..i'll recommend my friends to try...


13-07-2009, kakteh@myresepi.com komen :

Jun, kakteh nak try buat kek ni. Berapa suhu oven yang perlu di setkan. Kalau biasa kak teh guna 180. Tolong bagi tau ye. Tima kasih.


13-10-2009, sumlifung komen :

wah .....sedapnya tapi sya guna 200gm gula sama macam kawan2 yg lain.Anak sya kata kurang manis, lain kali sya akan guna 250g gula pulak.Tq banyak2 Jun.


29-10-2009, NorPrima komen :

Dah lama saya nak try buat kek ni.....mlm tadi saya dah buat ..mmg sedap, moist je...gula saya ikut resepi, kalau org yg tak suka manis kena kurangkan...tq junsj11


26-01-2011, adk_ain komen :

ADK NK KUKUS BLH TAK??? ADK TAK PANDAI NAK BAKAR... KALAU BOLEH JAWABLAH SECEPAT MGKN......


29-05-2011, tya min komen :

salam!adk_ain:sy da wt kek ni dgn cre mengukus..hasilnya sgt la berbaloi-baloi..xnya tkut hangus..gebuss saja..try la..bytheway,thx a lot tuan pnye resepi fr sharing..


22-06-2011, mummy harraz komen :

kengkawan boleh btau tak..dalam resipi tu tulis 75gm tepung...tepung apa yer...? tepung susu kew...? tq


22-06-2011, mummy harraz komen :

so sorry..telepas pandang bila baca komen above..tepung gandum biasa upanye...ok ok...hehe..


23-06-2011, mallisa7 komen :

ermm..klu guna tepung naik sendiri je sume boleh tak??????


23-06-2011, mallisa7 komen :

ermm..klu guna tepung naik sendiri je sume boleh tak??????


23-06-2011, mallisa7 komen :

ermm..klu guna tepung naik sendiri je sume boleh tak??????


23-06-2011, mallisa7 komen :

ermm..klu guna tepung naik sendiri je sume boleh tak??????


14-09-2011, noraze2c komen :

nak tanya butter guna jenama apa ye ??


22-09-2011, Noran Mirza komen :

Buat mlm td sbb anak2 nk bwa ke jamuan raya kt sekolah. Puas hati sbb mudah nk buat tp ttp sedap.. cuma saya ubah sket, tmbh baking powder, buat lapis2 tabur milo & pastu saya kukus.. Hasilnye mmg menarik cuma tk reti nk upload gmbr..


22-09-2011, suzzlyn komen :

nak tanyalah... gula cator tu sbnrnya gula pasir jugakkan? cuma halus skit..betoi x? so, leh ganti ngan gula pasir biasa ?


21-02-2013, Snur komen :

Salam..l.wk br brksmptn buat kek ni..kbtln sis in law dtg,mndpt pujian sbb sdp kek ni..tq tuan punya rspi..


25-08-2013, princess flower komen :

Menarik resepi nie...saya minta resepi nie ye.. Terima kasih krn sudi berkongsi resepi dan tips nie.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd