Google+

oleh: Mat Gebu Ikan singgang serani

No

Resepi warisan


Created on : 13-01-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Mat Gebu




Bahan-bahan ( Untuk 4 - 5 orang )

  • 2 ekor ikan kembung segar, bersihkan dan potong dua
  • 2 ulas bawang putih*
  • 4 biji bawang merah kecil*
  • 1/2 cm halia*
  • 1/2 cm lengkuas*
  • 1 inci kunyit hidup*
  • 7 - 10 biji cili padi, kalau tak nak pedas boleh dikurangkan*(*ditumbuk jgn terlalu lumat)
  • 1 kuntum bunga kantan, dibelah dua
  • 2 batang serai, dititik
  • 1 camca besar asam jawa, dibancuh dgn 1 cawan air dan tapis jusnya
  • 1 kiub ikan bilis "Maggi"
  • Sedikit garam dan gula (kalau suka)
  • 1 camca besar minyak utk menumis

Cara-cara

  1. Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bahan2 ditumbuk hingga naik bau. Masukkan air (anggaran 500ml, terpulang pada masing2). Biarkan mendidih.
  2. Masukkan serai, kiub ikan bilis dan garam serta gula (kalau suka). Biarkan mendidih.
  3. Masukkan ikan tadi dan bunga kantan. Bila menggelegak, tuang jus asam jawa. Masak 5 minit hingga ikan masak. Rasa garamnya. Angkat dan hidangkan dgn nasi panas....sertakan dgn ulam2man dan sambal belacan.

Laporan Masakan Bergambar (12)

Gulai
15-02-2007
Bestnya resepi warisan nie.. tapi.. saya guna apa2 yg ade jer...ikan tak ada ku bedal gan sotong.. best jugak.
Laporan oleh: inaz

Kreatif u nie inaz..yelah apa yg ada pun boleh....janji sedap.

Ikansinggangserani
14-03-2007
dah try tapi rasanya mesti takleh lawan yg mat punya.. i guna cili kering jepun .. pastu bunga kantan tu yg dah setahun i frozen dlm peti sejuk..
Laporan oleh: yani

alah..yani jgn lah kata gitu.. u nie segan mat..pingsan lagi kang.

Img_2074
04-08-2007
Lauk ni lak utk ank2 ika...senang jer buat singgang ni..cuma tak letak cili jer ngan ltk sikit sayur2 nak tambah seri tq cik mat...marvellous!!
Laporan oleh: Natto
Picture_001
18-11-2008
mmg selalu buat, baru ni dpt antar laporan tpi kali ni buat tak cukup syarat, sedap gak
Laporan oleh: eugeniadarwis
Ikan_parang_singgang
24-11-2008
Mat,akak gune ikan parang tapi tk boh bunga kntn sbb tk ade...sedap mkn dgn nasi pns,...tq Mat....
Laporan oleh: kak fida
Dsc_4285
18-05-2009
emm..sedapnya resepi warisan ni....
Laporan oleh: zaina
Ikan
19-06-2009
alhamdulillah.....singgang ikan tuna menjadi...bleh la utk makan berbuka posa....hari ..tq
Laporan oleh: cruz_gurl
Singgang_serani
13-08-2009
dah acap kali buat che mat, lupa nak hantar report
Laporan oleh: nor_67
Img_0217
12-02-2010
Menyelerakan! Simple n sdp, i tmbh bwg putih jeruk ckit, tq che mat :)
Laporan oleh: ayang99
Image0348
22-03-2011
Lauk pembuka selera, perut pun rasa lapar
Laporan oleh: surinah
_image__809_
22-03-2011
Wat utk lunch td,sdap,siap mkn btmbah,nk2 plak time ujan2 ni!hehe..saje tmbh tomato dgn cili sbiji2 wat hiasan coz bunga kntan xde..tq abg mat 4 d resepi.simple but nice:)
Laporan oleh: Ain86
Ssc_0163
17-06-2011
sedap dan udah, saya guna ikan senangin
Laporan oleh: sixsixtwo


Komen (22)

14-01-2007, umi_e komen :

cik mat... I suka singgang ni tapi I tak ada bunga kantan... biasa titik serai dan lengkuas... sedapnya...


14-01-2007, zara_klate komen :

mat, ikan singgang serani ke atau pindang serani? apape pun, lauk nie mkn dgn lada padi atau sambal belacan mesti sedap..


14-01-2007, Mat Gebu komen :

separuh tempat panggil pindang... tapi mat biasa panggil singgang je... ini laa yg paling sedap kalau time demam2 kejap je dah berpeluh body... kalau mat bbuh lada hitam dalam 10 biji bagi lagi berapi.....kalau kat tempat yg tak de ikan kembung leh guna sebarang ikan....


14-01-2007, mummyroshie komen :

ni lauk fav mummy tapi mummy tak pernah lak isi kiub ikan bilis..nanti mummy try tambah..


15-01-2007, tini komen :

ari nie try resepi ikan singgang serani.lain sket dt yg biasa buat.sedapp nyummy2


17-01-2007, Mat Gebu komen :

terima kasih pada tini.... bbuh lah gambar lain kali ye.. leh kongsi.


25-01-2007, ADILLA komen :

ari ni nak trylah tapi kalu tak ltk kiub ikan bilis tu buleh ke.


14-03-2007, Mat Gebu komen :

yani..sedihnya bila mat tau yg u frozenkan bunga kantan.....tak pe nanti bila u balik ke M'sia....leh masak guna herba2 fresh kat sini ye.....


14-03-2007, yani komen :

takpe mat.. takyah nak sedih2.. bila i balik msia nanti akan try semua resipi lauk pauk u tu..


14-03-2007, Ringo komen :

sama la I Mat. bunga kantan tu sampai kering & keras pasai dok frozen lama sangat. tu pun kes seludup menyeludup. kalau kena tahan kat immigration tu, sure frust menonggeng la kami. kempunan bertahun nak makan laksa. sebbaik experiment tanam daun kesum menjadi :)


13-08-2007, yaim komen :

mmg sdp.. tk dpt cari serai sbb ujan so tk boh la.... apa punn sedap!!


17-08-2007, rom185 komen :

abg mat, tq byk2 for the resepi. dulu sblom kawin, tak bother pun nak masak sbb mak ada. la ni dh kawin (baru 2 bulan) baru le nk terkial2 masuk dapur. puas search internet for resepi, terjumpa lak site myresipi ni. at first takut gak nk try, maklum la resipi internet. tp nak masak utk hubby nye pasal, i masak gak. alhamdulillah, my husband suka gile especially your singgang. every week without fail musti mau singgang. so, abg mat.. thanks for all your recipes. your recipes bukan setakat proven sedap je tapi yg penting, it makes my relationship with my hubby to a greater level. everytime my hubby mkn singgang, nasi dia bertambah2. segala penat lelah airmata kopek bawang, terasa sgt la berbaloi2. mcm iklan tu ckp... nk beli bawang, ada master card... nk carik resepi, ada internet.. nk tgk my hubby mkn bertambah2... priceless.... THANKS SO MUCH, ABG MAT...... REALLY THANK YOU...


17-08-2007, Mat Gebu komen :

welcome....tahniah ye sebab berjaya memikat hati suami u...ahaks...alah mat pun sama2 belajar juga kat sini...apa yg org lain tahu tak bermakna kita tahu, tu yg elok nya join MR niee....


17-08-2007, mamalestari komen :

I pun dah cuba masak singgang macam En. Mat buat ni minggu lepas. Kawan I org Muar yang beri sebiji macam resipi ni....best gila......


21-07-2008, zurina_zie14 komen :

kreatif lah nampak sedap saya nak cuba ar nnti.....


18-11-2008, intanredha komen :

Keluarga intan selalu masak singgang serani. Kalau tak pun singgang biasa yang dok cebur aje. tu. Mat gebu orang Johor ke? suami dan anak-anak intan kalau dapat ni, hirup sampai ke licin pinggan.


13-08-2009, ajue76 komen :

Tq mr mat....telah berjaya memasak ikan tenggiri singgang serani....walau kat dubai takde bunga kantan...tp oklah...sedap...boleh jd menu pembuka sahur...


22-10-2009, lucky_star komen :

terima ksh mat..sdp btl resipi mat..sy dh cb bt 2x.suami suka smpai mntk ns tmbh.hehe..xsmpt nk ambk gmbr..tp sm mcm mat bt..smlm dh bg resipi ni kt kak ipr srh dia cb lak..hehe..tq mat..


18-02-2011, cute mama komen :

salam mat, i br daftar jd ahlli kelab, pasti i akan cube resepi yg sdp2 ni, i dpt tau pasal my resepi .com ni dr kosmo smlm


05-08-2011, azizah64 komen :

ari ni nak cuba masak ,dah ketandusan idea nak masak tuk berbuka...mestisedap


05-08-2011, azizah64 komen :

ari ni nak cuba masak ,dah ketandusan idea nak masak tuk berbuka...mestisedap


25-06-2013, Snur komen :

Menu tgh hr ni..pns2 jerebu gini xd selera nk mkn nasi so msk simple je..tp sdp snggng ni.TQ pd tuan empunya rsipi..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd