Google+

oleh: ati_hayat Asam rebus bendi

Image012

ayah yang ajar...sedap, mempelbagaikan masakan bendi


Created on : 29-06-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi ati_hayat




Bahan-bahan ( 3-4 orang )

  • seikat bendi
  • 3 cm kunyit (tumbuk lumat)
  • 3 cm halia (tumbuk lumat)
  • 3 biji bawang merah *
  • 2 ulas bawang putih*
  • setengah genggam ikan bilis*
  • 1 cawan air asam jawa (kalau xde, guna asam keping pun boleh)
  • garam (secukup rasa)
  • 2 cawan air
  • 6 biji cili api (belah, tp x putus)

Cara-cara

  1. tumbuk kunyit dan halia sampai lumat, kemudian tumbuk bahan2 bertanda * separa lumat
  2. masukkan rencah, cili api, air asam jawa, air ke dalam periuk, tunggu sehingga mendidih
  3. setelah mendidih, masukkan bendi. kemudian, perasakan dengan garam
  4. agak-agak bendi dah empuk, matikan api, sedia untuk dihidang

Tag

sayur









Laporan Masakan Bergambar (8)

Imag0010
03-07-2009
slm ati, sedap ada rasa mcm bendi msk singgang klate, cuma pkai lengkuas. tq ya ati
Laporan oleh: rosaliza

salam roraliza, sedapkan...nanti boleh la buat lagi...ati x pernah pernah lagi rasa masak singgang, boleh cuba gak nnt

Bendi_masak_asam
20-07-2009
salam ati, sedap la mkn ngan lauk2 kering yg lain.TQ ati
Laporan oleh: Lina_pg

salam lina, wah...yum, yum, haah, kalau lyn dgn ikan goreng pun dah cukup nikmat...tq sbb mencuba ^-^

Asam_rebus_bendi1
05-08-2009
thanks ye ati :) sedap..
Laporan oleh: sunkist

hehe...bestkan sunkist, esok2 blh wat lagi

15082009312
15-08-2009
Jemu dengan bendi tumis biasa, cuba tukar selera, sesuai utk hari panas kerana rasa yg ringan shj, tq ati
Laporan oleh: hishwa

:) tq gak sbb mencuba, lps ni dh blh variasikan msk bendi, ati suka sedut kuah yg meresap dlm bendi tu...hehehe...sebati je rasa dia

17112009309
29-11-2009
Simple n sedap! Budak2 pun suker.. Thanks for the resepi dear :)
Laporan oleh: elin8888

:) bestkan...ati memang suka...dh la xyah guna minyak, tq sebab mencuba

P1020258
15-04-2010
slm..sya xltk kunyit..tp daun knyit..sdp kuahnya,masam2 gitu..
Laporan oleh: Mariani(KT)

salam. wahhh...lps ni ati blh cuba pulak letak daun kunyit. bestkan kuahnya, lagi2 yg meresap masuk dalam bendi tu...thanx sbb cuba, lps ni blh masak selalu

Dsc01136
21-06-2012
sedap! mcm cepi mak akk nie,tmbh cili kisar cikit...timekacihh..
Laporan oleh: k.zila66

haah...kdg2 pun tmbh cili kisar sikit...sedap kan kak...masak2 ni buat jadi kita kreatif kat dapur :) time kasih k.zila kerana mencuba resepi ni :)

Foto1144e001
29-06-2012
assalamualaikum ati.. trma ksh kgsi rspi.. sdapp rsa mcm msk singang, nor tbuk je cili api dgn bwg n titikn srai.. trma ksh ati
Laporan oleh: Norriyah

waa'laikumussalam nor..time kasih sbb m'cuba, mmg sedap...nor py lg sedap kot, sbb bubuh serai


Komen (10)

29-06-2009, addamira komen :

adui mak ai.... lama dah x makan masak asam ni.!ikan selar kuning yang kecik2 tu sedap gak masak ni, bubuh lak bendi... sure makan x ingat dunia...


29-06-2009, uminaj komen :

emmm,btul tu..kena plak dgn nasi panas2..mau 2/3 pggn nasi tu...


30-06-2009, ati_hayat komen :

addamira: ooo...yeke, ati x pernah lagi bubuh ikan bila masak asam rebus ni...boleh la try nanti...hehe...buat la, ati teringin sangat hari tu, tu yang buat, pastu tengok xde lagi resepi ni kat sni, tu yg share tu


30-06-2009, ati_hayat komen :

uminaj: haah...betul3, lawankan dgn nasi panas...mmg makan bertambah2...hahaha...blh gak gantikan bendi dengan kangkung...yum...yum...sedap gak


30-06-2009, MRs Salleh komen :

nyum..nyum.. memang sedap dah lame x makan mkanan rebus nie xde la boring..


01-07-2009, cutevirus8 komen :

baru je buat ari senin ari tu.. tp, tak letak cili padi. just cili merah 1/2 biji n tumbuk skali ngan bwg merah & bwg putih.. letak ikan kerisi.. sedap gak.. sebab anak yg nak makan... mmg menyelerakan..


01-07-2009, ati_hayat komen :

MRs Salleh: lama x mkn ek...try la msk, sng je, sume masuk skali...hehehe


01-07-2009, ati_hayat komen :

cute: cili tu optional je...fmly ati memang suka pedas2... ^-^ tapi tula, ati x pernah lagi cuba letak ikan.sllu sayur je semata, kalau ikan sllu masak pindang


27-11-2010, hanifadil komen :

aty, thanks.. baru buat sat tadi.. kalau tidak asyik goreng je bendi.. gambar malulah nak letak.. hehe.


07-03-2011, ati_hayat komen :

hani: presentation hy utk mrkah tmbahan je...heheh...yg penting sedap di tekak :) nnt blh buat slalu


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd