Google+

oleh: dayang_jack Kek Lapis Alwani (Kukus)

Cake7

Kek lapis sedap dan lembut. Mudah utk menyediakannya. Kek ini bersaiz kecil dan sesuai utk dicuba. Untuk kek saiz besar, gandakan bahan2nya. Selamat mencuba!


Created on : 26-06-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi dayang_jack




Bahan-bahan ( loyang 6 inci / 5" x 9" inci )

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/3 cawan horlicks (original)
  • 5 biji telur gred A
  • 1/2 cawan gula halus
  • 200 gm marjerin
  • 1/3 cawan susu pekat manis
  • 1/3 cawan kismis hitam
  • 1 sdt esen vanilla
  • sedikit pewarna oren, hijau dan merah

Cara-cara

  1. Sediakan pengukus. Jerangkan airnya. Sediakan loyang. Lengserkan dgn mentega dan taburkan sedikit tepung.
  2. Gaulkan kismis bersama sedikit tepung (1 sudu makan). Ketepikan.
  3. Ayak tepung bersama horlicks di dlm satu bekas yang agak besar. Ketepikan seketika.
  4. Pukul marjerin dgn gula sehingga kembang dan putih. Masukkan telur satu demi satu sambil diputar.
  5. Masukkan susu pekat dan putar lagi. Masukkan tepung dan putar hingga sebati.
  6. Masukkan esen vanilla. Kacau rata. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Warnakan merah, oren dan hijau.
  7. Tuangkan adunan merah ke dlm loyang terlebih dahulu, dan taburkan kismis di atasnya. Kemudian, tutuplah loyang dgn kertas foil atau plastik. Kukus selama 7 minit.
  8. Cake3
    Ulangi langkah 7 utk lapisan hijau. Kukus selama 15 minit.
  9. Cake6
    Akhir sekali tuangkan lapisan oren dan taburkan kismis. Kukus lama sedikit (kira2 1 jam) atau sehingga ia masak. Setelah masak, sejukkan sebelum dipotong.
  10. ***pastikan air di dlm pengukus diperiksa semasa proses mengukus. Jika hampir kering, tambah dgn air panas.

Related Recipes









Laporan Masakan Bergambar (15)

Keklapis
26-06-2009
xde muka lain ker yg nk anto report dulu erk?! blk blk muka nih! ngeeee.. mekasih yer k.dyg! spt yg dketahui, hana tuko kismis ngan hawflakes! cedapp! TQVMuchh! jasamu dkenang! :)
Laporan oleh: hana6877

nak jadi best student, kenalah maintain...hehe. guna hawflakes pun cun. yg penting sedap mata memandang sedap lagi memakannya. Terima kasihlah byk2 krn sudi mencuba & anta report...usahamu dihargai!!.. :)

Kek_lapis_alwani
26-06-2009
tara.. dh siap pon kek lapis kite.W'pon rupa x cantekk cam yg dyg & hana wat.Kek ni ttp sedap.Pestaim seumur hidup wt kek berlapis2 ni.Tu yg huru hara sket lapis2 tuh eke..ke..TQ dyg
Laporan oleh: Lina_pg

wah, mabeles2!1....kalo 1st time wat n menjadik, mmg salutelah kat Lina. Tahniah yer...dh sejuk ke blm kek ni?...hehe. cantik dah tuh...thanks, Lina yer.

Kek_lapis_alwani_kukus
27-06-2009
terima kasih kak dayang...resipi yg besh!hb ku pun suker...
Laporan oleh: sofieza

waduh, nampak gebus n comel warna kek yg sofieza buat ni...patutlah hb berkenan sgt...hehe. terima kasih yer krn sudi mencuba!...:)

Dsc00185
29-06-2009
bru try buat semalam.myb kurang color kot..
Laporan oleh: uminaj

xpe, walaupun krg color tp nampak cantik gak tu...thanks sb sudi mencuba... :)

28062009008
29-06-2009
elin baru wat semalam kek ni.Punyalah excited anak2 nak tgk mama dia wat kek.Time 1st kukus yg lapis merah tu,elin g toilet kejap.Kuar ajer,terkejut besar elin.My hero dah campurkan adunan yang kuning n merah.Dgn bangganya,dia cakap "Adam dah tolong mama campurkan kek". Wuwu. Thats y lah kek elin dah jadi mcm kek marble.Kuang kuang tapi mmg sedap. 1 hari dah habis.. Thanks..
Laporan oleh: elin8888

pandai sungguh hero elin campurkan adunan kek tu. Comel plak jadinya. Die x sabar nk tgk kek tu masaklah tu...hehe. xpelah, marble marble lah yg penting elin n anak2 suka...terima kasih yer krn sudi mencuba. Nanti try wat lagi tau..... :)

Dsc00161
02-07-2009
tq dayang, akan cuba buat lg...spi jd ctk cam dayang punya
Laporan oleh: lina2010

sama2, lina. cuba dan terus mencuba,..jgn putus asa...ape2 pun terima kasih byk2 krn sudi mencuba. :)

Kek_lapis_alwani1
05-07-2009
Nak join jugaakk..hehe..penggemar kek lapis try laa resepi dayangjack ni yer,mudah jer dgn bhn2 yg sng didapati..sedapp pulak tuh sbb ada kndungan horlicks..tq cik kak dayang sharing resepi ni..cuma kek kmk x kacak cam kek kitak..cam kaler tumpah dah..huhuh :)
Laporan oleh: HaSue

Kacak ada jak warna kek ktk tok...jeles kamek..hehe. Mun anak mek nanggar kek tok idup2, mauk jak disambarnya...apa2pun tq Sue. trima kasih juak sebab promote kek kamek... :)

Photo1064
08-07-2009
Emm.. sdp sggh kek lapis ni even lapisannnye x brp cntik rasenye mmg best. Thks dayang sure akn buat lg smpi perfect mcm dayang punye tuh..
Laporan oleh: nora_kai

Terima kasih byk2 krn sudi mencuba. Tak pe, dh kira cantik tu...yg penting rasanya ttp sedap. Next time boleh buat lagi. Semoga dpt hasil yg lbh memuaskan hati yer.. :)

Image0481
22-07-2009
dah wat hujung mingu lepas, wat ikut resipi tp sy bakar sbb xde pengukus, x naik sgt la klu bakar dan rasa kering sgt, tp sedap gak la...next time sy akan try kukus lak...
Laporan oleh: cik_ct1208

Thanks 4 trying, cik ct. Xpe, nxt time try cara kukus k. pasti x mghampakan. Tq.

Imag0016
27-10-2009
salam dyg....kek alwani versi kena ombak tsunami hehehh...masa akak kukus lapisan kdua tu lama sgt...namun sedap...boleh buat lg lain kali...tq dyg
Laporan oleh: rosaliza

wlkslm..cantik ape lapis berombak tu kak..tu ler seni namanya...suke tgk kaler tu. nampak gebus sgt. trm ksh yer kak krn sudi mencuba...caayang die!!!

Picture_021
03-11-2009
dh ler terguna loyang beso..pastu ade kesilapan teknik sket masa kukus..nasib baik jadik, kureng cun sket la..tq dyg
Laporan oleh: junjs11

ape lak x cun nya...cun melecun dh tu...hehe. thanks yer k.jun krn sudi mencube! :)

Dsc06752
25-03-2010
dah lama xantor laporan kat sni...mksih kak sdi bgi mrkah pnuh utk kek kak yg sdpppp ni...ni specil buat kak...mksih skli lgi kak...
Laporan oleh: maz-ivory
Img_0643
17-03-2011

Laporan oleh: noormala75
26102011_007
29-10-2011
perh....mmg best...saya try wat byk lapis....he he he...TQ.
Laporan oleh: LailiSatar
Dsc09954
01-05-2012
salam Dayang,dh selalu wat, anak2 suka sgt..terasa horlicks sedappp!!..tq2 utk resepi nih! :)
Laporan oleh: k.zila66

Komen (36)

26-06-2009, rehanasoleyman komen :

Tumpang tanya, adunan ni kena bagi 3 kan.


26-06-2009, dayang_jack komen :

<rehanasoleyman>...ya betul. baru lepas edit. tq


26-06-2009, kelisa komen :

200gm mentega sama dgn berapa cawan boleh tak digantikan dgn butter


26-06-2009, dayang_jack komen :

to kelisa,..200 gm marjerin lbh kurang 1 1/2 cawan. jika xde marjerin, boleh ganti dgn butter(mentega). tq


26-06-2009, shaznie02 komen :

Hi Dayang. Cantiknya kek lapis ni, mmg menggoda lah tengok color2 yang ada. Tapi saya tak pandai nak buat kek, kek lapis lagilah....Mungkin satu hari saya akan cuba jugak. Salute tengok dayang n member2 yang lain pandai & kreatif masak macam-macam.


26-06-2009, dayang_jack komen :

hi shaznie02...thanks 4 the compliment. kek lapis ni kira basic kek lapis Srwk. sb tu dyg buat adunan & lapisnya sesimple yg boleh. kalau x pandai, xpe. boleh belajar. yg penting ade kemahuan dan usaha. ape2pun, jika dh bersedia nanti, boleh la cuba yer. All the best!!


26-06-2009, love2cook komen :

K.Dayang...boleh sub horlicks tak??? Love ketandusan horlicks...hehehe ;)


26-06-2009, dayang_jack komen :

Love, horlicks membantu menyedapkan dan mewangikan kek. Kalau xde stok tu, boleh cuba biskut manis (ape2 je biskut manis bkn coklat) dikisar halus mengikut sukatan yg sama dan ayakkan dulu. utk info, rasa kek mungkin sikit berbeza tanpa horlicks but...we'll see how it goes. gud luck!


26-06-2009, LalaLulu komen :

cantiknyerr... nak try laa.. bahan2nya senang dapat. Btw, nak tanya la, apa tujuan tutup loyang dgn kertas foil/plastik tu eik? tak susah ke nak tutup loyang tu? kan panas...


26-06-2009, dayang_jack komen :

hi LalaLulu...tq. kek ni bkn stkat sedap dipandang malah sedap dimakan. tujuan kertas foil tu utk menghalang air kukusan jatuh ke dlm adunan kek. Kalau setitis pun air masuk, kek akan rosak. begitu juga dgn adunan kek. kalau jatuh ke dlm air kukusan, kek takkan menjadi. nak tutup dgn kertas foil/plastik xlah sesusah mana. Memanglah panas, tapi kalau xnak kena panas, angkat loyang tu terlebih dahulu sebelum menuang lapisan seterusnya. tq krn sudi bertanya.


26-06-2009, love2cook komen :

K.Dayang...oh begitu yer...like that means, Love beli dulu horlicks...sbb biskut manis pun takde...hihihi ;) Tks k.Dayang...selalu bagi tips!


26-06-2009, dayang_jack komen :

u're welcome, Love. ha, if that so lbh baik beli horlicks...hehe... tq n wish u gud luck


26-06-2009, dayang_jack komen :

u're welcome, Love. ha, if that so lbh baik beli horlicks...hehe... tq n wish u gud luck


26-06-2009, Lina_pg komen :

Dyg, kite anak murid yg patuh.Cikgu pesan suruh tggu sejuk dulu br potong. Tggl 4ketul jer smpt tayang kt cikgu, yg lain suma anak2 dh makan eke..ke..


26-06-2009, uminaj komen :

nak tanya, pd lgkah no 8 tu,ada tulis ulang langkah 10.mana ada langkah 10..dyg tersilap tulis ulang langkah 7 kot...


26-06-2009, dayang_jack komen :

uminaj,..dyg dh edit. tq yer. hehe, yg tu c&p dr blog dyg. sb tu ade kesilapan sikit. thanks again.


26-06-2009, dayang_jack komen :

Lina,...tinggal 4 ketul jer?...ishkk2, kena buat lagi tu. dyg baru ingat nak bekal tupperware pi umh Lina...heheh


26-06-2009, ninjaboy2 komen :

assalmmualaikum...kak dayang..tulunglah adik ni yg baru nak cium dapur(mak salu cakap)seba-sebi kat dapur tu tak cukup pekakas..hiss..his..cuma ada oven kecik baru beli...boleh bakar tak kek yg sedap ni?teringin nak mkn kek basah ni...


26-06-2009, dayang_jack komen :

waalaikumusalam, ninjaboy2...kek ni khas utk dikukus. Jika dibakar takut nanti hasilnya kurang memuaskan. Ape2pun boleh dicuba jika mahu. Semoga berjaya yer....tq


26-06-2009, najwafathinah komen :

geramnyee.. kek nyantik2 nih.. jamu mata aje la..


27-06-2009, babykiko komen :

cantik nye kek dayang ni. anak i nampak kek ni terus minta ibuatkan. ptg nanti bolehlah kuar cari bhnnya.


28-06-2009, dayang_jack komen :

to babykiko...anak dh berkenan sgt dgn kek ni...jgn lupe buat tau...hehe


01-07-2009, lina2010 komen :

salam sume....sy baru nk cuba buat arie nie....harap2 jadi...keke


01-07-2009, dayang_jack komen :

salam lina2010...selamat mencuba yer...tq


02-07-2009, lina2010 komen :

hi dayang...sy dah buat ler...tapi tak cantik cam dayang...nape masa masak ctk bila sejuk dia mendap....tapi rasa mmg sdp.....


02-07-2009, dayang_jack komen :

salam lina2010...terima kasih krn mencuba resepi kek ni. Jangan putus asa yer...cuba lagi. Sebenarnya, kek ni x mendap walaupun dh sejuk melainkan bbrp faktor : pertama, mentega dan gula dipukul x cukup kembang. Ke2, telur atau tepung yg digunakan kurang segar. Ke3, adunan kek kurang disebatikan. Ke4, air kukusan menitik ke dlm loyang. ke5, air kukusan terlalu panas oleh itu guna api sederhana shj. ke6, tanpa disedari mungkin perkakas yg digunakan utk mengadun kek sedikit basah. utk menghasilkan kek kukus yg terbaik, pastikan semua perkakas yg digunakan adalah kering. Untuk menghasilkan kek yg lbh lembut dan ringan dan x mendap, sy syorkan supaya tepung yg digunakan dijemur terlebih dahulu. InsyaAllah, kek akan terhasil dgn jayanya...Selamat mencuba lagi yer. tq.


07-07-2009, mrsdayat komen :

saje nak bertanya..kek2 yg kukus ni, bule buat cara bakar x?hehehe


07-07-2009, dayang_jack komen :

to mrsdayat : sesetengah kek kukus boleh dibakar. Semuanya bergantung pada bahan2 yg digunakan.


13-07-2009, bohemian komen :

Dayang, sy buat gak.. Sedap adk beradk sema puji.Kembang sat.. he he tak manis sgt.. Tp struktur kek tak segebuss cam dayang buat.. Mcm lembab2 sikit.. Ke mmg gitu rupanya? Nak htr gambar tp kabel hp hilang.. Tq Dayang bg resipi yg mudah & sedap..


13-07-2009, dayang_jack komen :

to bohemian : 1st of all terima kasihlah byk2 krn sudi mencuba resepi kek kukus ni. walaupun x dpt anta gambar, dapat mencuba pun dh ok bg dyg. Struktur kek ni mmg lembab sikit sb guna marjerin. Dyg guna marjerin Puteri. Apa2pun dyg tumpang seronok bl adk brdk bohemian suka...thanks ya... :)


18-01-2011, adk_ain komen :

saya x b'apa suka pd kismis blh tukar x dgn buah lain??


27-02-2011, rosalina zul komen :

x blh jd ni..mesti try harini jgk!!


29-06-2011, nancy lim komen :

saya akan cuba.apa2 pun rupa kek tu memang ok.


07-07-2011, ibusyiesya komen :

Nampak.sedap je.kak.nie.nanti nak try la.resepi k.dayang sure guna horlick.sblm nie resepi kek lumut k.dayang.sy dah try buat.mmg sedap.thx k.dayang.


16-07-2011, sabrina abd latif komen :

kek apa apa ni tak ada baking powder macam mama kek nak naik


13-04-2012, lizasaad komen :

Sabrina, kek lapis mmg xguna baking powder. Cuba ler dulu. Baru tau hasil nyer. Dayang Jack mmg pakar buat kek lapis sbb dia org sarawak!!!


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu