Google+

oleh: azza_suzana Brownies Walnut

Image002

Resepi ni mudah sangat


Created on : 24-06-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi azza_suzana




Bahan-bahan ( untuk 4-6 orang makan )

  • 1 cup butter
  • 2 cups sugar
  • 2 tsp vanilla extract
  • 4 eggs
  • 3/4 serbuk koko
  • 1 cup flour
  • 1/2 tsp baking powder
  • 1/4 tsp salt
  • 1 cup chopped nuts

Cara-cara

  1. panaskan oven ke suhu 175C. greasekan baking pan
  2. cairkan butter, kacaukan gula dan vanilla. Tambahkan telur satu persatu, pukul dgn sudu setiap kali tambah telur.
  3. tambah serbuk koko pukul sampai sebati. tambah tepung, baking powder, garam dan pukul sebati.
  4. masukkan kacang dan gaul. tuang dalam baking pan dan bakar selama 30-35 minit
  5. Nota: Untuk membuat ganache, gunakan coklat yang brand biasa panaskan guna double boiler dan letakkan dalam 2 sudu minyak masak serta 500grm coklat masakan... kek ni sedap makan time panas2

Tag

kek

Related Recipes

Laporan Masakan Bergambar (1)

Imag0833
16-07-2009
sangat senang nak wat and sedap.. cuma manis sket klu pki 2 cwn gula.. second time buat, saya kurangkan gula 1 cawan je.. mmg sedap!! thanks for recipe..!!
Laporan oleh: gigimanis

Kekek, abang suka sangat manis tu yang letak 2 cawan gula tu.. gebu nyer kek awak tu hehehhe



Komen (7)

25-06-2009, amydanish komen :

mana cara2nyer anna.sng je nmpak


25-06-2009, zheinysha komen :

azza suzana, mane cara membuat nya? bhn nampak mudah. ingin nak cuba..


26-06-2009, azza_suzana komen :

Sorry lah amydanish,zheinysha.. azza first time post resepi tu yang tertunggang terbalik. Tapi resepi ni mudah sangat, tepung dia tak perlu di ayak-ayak dan rasa dia macam brownies ala2 secret recipe


26-06-2009, atie_8706 komen :

hye azza, mana nk dptkan vanilla extract..


26-06-2009, azza_suzana komen :

Alah.... vanilla biasa tu jer....


20-07-2011, sabira komen :

pakai tepung apa yer?gandum?


23-08-2011, anne_lyn19 komen :

Salam... Kak, kita tak paham la.. Cmane ni Kak, 3/4 serbuk koko nie nk sukat cmane?? Teaspoon ke? Cup?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd