Google+

oleh: MommaMia ♣ Ayam Peri Peri

Perichicken

Peri Peri Chicken yg senang dimasak. Sesuai dimasak dengan BBQ grill, oven atau grill pan.Masam-masam, pedas-pedas,garing-garing, sedap-sedap.Try-try!


Created on : 23-06-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi MommaMia




Bahan-bahan ( 4 - 6 org makan )

  • 1 ekor ayam (dipotong kecil)
  • 1/2 cwn minyak zaitun
  • 1/4 cwn paprika
  • 2 sudu besar chili powder
  • 1 cwn jus lemon
  • 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1 1/2 sudu kecil halia (ditumbuk)
  • 1 1/2 tsudu kecil garam

Cara-cara

  1. Campurkan semua bahan dalam mangkuk yang besar. Masukkan ayam dan gaul hingga rata bahan perap. Perap semalaman atau paling kurang 3 jam.Lagi lama, lagi sedap!
  2. Grill atas BBQ griller, oven atau grill pan atas stove kat dapur tu je. Tak payah guna minyak sebab dah perap guna minyak zaitun tadi.Sapu bahan perap lebihan masa tengah masak ayam tu.
  3. Hidang dengan jagung rebus, salad atau garlic bread.Killer dinner lah! Happy trying!

Tag

ayam bbq

Laporan Masakan Bergambar (0)



Komen (3)

25-06-2009, mummyof2 komen :

Nak trylah..lalu makan kt Nando's. Kalo taruk sos Nando's tu agak2 sama x rasanya ye? tq for the recipe..lama dh tggu...


25-06-2009, MommaMia komen :

Kalau nak perap guna sos Nandos of course le sedap! hehe!I penah try guna yg Flavor Garlic + olive oil /minyak biase.Kalau tak letak minyak cepat hangit sket.Sedap gile! hehe! Resepi ni pun olah2 tgk ape ade kat botol sos tuh.Happy trying!


05-08-2010, pero komen :

dah try buat semalam.tp masam sgt la.rasanye kene kurangkan jus lemon.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd