Google+

oleh: zheinysha Biskut Cincin

Biskut_cincin

resepi ni turun tumurun dari arwah nenek. sedap. lembut. dah makan pasti suka. tiap2 taun raya mesti ada buat


Created on : 23-06-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi zheinysha




Bahan-bahan ( lebih dr 100 biji )

  • 12 oz Golden Churn Butter (or lebih terkenal dgn gelaran Mentega Cap Tong) hihi
  • 4 biji Telur (di rebus dan ambil kuning Telur sahaja)
  • 350 gm Tepung Gandum (sukatan begantung dgn lembut nya adunan biskut)
  • Gula Icing secukupnya utk di tabur

Cara-cara

  1. Kuning telur dilecek2 sehingga hancur. (saya lecek guna garpu)
  2. Kemudian telur yg sudah dilecek tadi di gaul bersama butter. blend hingga sebati.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit, kuantiti tepung begantung kepada lembut nya adunan. masukkan tepung sehingga adunan tidak melekat.
  4. Canai adunan, kemudian terapkan dgn menggunakan acuan biskut cincin.
  5. Bakar selama 20minit atau sehinngga masak. kemudian taburkan gula icing.

Tag

biskut








Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (15)

23-06-2009, niena_sofea komen :

mentega len bley gne x?12 oz tu,bpe gram?


23-06-2009, zheinysha komen :

12oz tu lebeh kurang 320gm. Ikut resepi memang guna butter golden churn, sebab dah cuba butter lain, kurang sedap. Butter golden churn ni agak wangi sikit. So prefer golden churn punya butter. Kalau nak guna butter lain leh gak nya, cuma rasa agak berbeza.


23-06-2009, niena_sofea komen :

oo..time ksh..


23-06-2009, HAZLIZA BT HATTA komen :

Salam,Mama akak selalu buat masa akak kecik2 gitu.Tapi tak disalut dgn gula icing.Dia letak hirisan badam dikeliling cincin tu dan sapu dgn telur.Wah,,,, terasa muda balik.he....he...


23-06-2009, ninjaboy2 komen :

em.emm..lama dah gidam nak mkn biskut ni..waktu kiter kecik2 dulu suke curi2 mkn sampai kakak marah sebab dah tinggal siket..time kasih byk2 coz letak resepi ni, nanti kalo dah beli mentega cap tong(memang tulah name nye..dr dulu2)..ada lagi tak resepi biskut lama2..ni nak cuba wat sendirilah..


24-06-2009, zheinysha komen :

ninjaboy2.. insyallah kakak akan bagi lagi resepi lama2. kat sarawak biskut cincin ni memang terkenal. sampai kazen gelar biskut polo :)


25-06-2009, ninjaboy2 komen :

tq..kak zheinysha..dok kat sarawak,kat mana?..kamek di sibo..padah org tempatan...he..(sayang kamek dah buat,tapi takda camera nak upload gambar, untuk tunjuk kat akak..sory..ee..nanti dah ada kita tunjuk gambar tu)..


25-06-2009, ninjaboy2 komen :

eh..lupak nak cakap..sedap benar biskut tuk..ingat masa kecik2 dolok..


27-06-2009, zheinysha komen :

haha. org sibo? owh. kmk org miri. hehe. dah coba tek, bgus lah ya. dak kazen2 suka mkn biskut tok, tiap2 raya kmk nang ada molah. hehe. nyaman kata dak nya. hehe


27-06-2009, zheinysha komen :

sory nambah gik, diam sibo cney? hehe. kmk ada juak kwn di sibo, diam di menyan land district.. hehe


11-07-2009, ninjaboy2 komen :

kamek di salim(kws spmaket farley)..diam menyan jauh juak..kamek ada bala belah mak, diam lamak di miri,tapi sik rapat gilak salu tunggahnya mokpati ngan kwn yg buat bisnes mkn di sibo lok kamek gelarnya amy mastura(kak mas),dah lamak sik dgr berita,so cari kwn baru dlm tuk jak..di alam maya..he..


02-09-2009, sweetmalam komen :

sebenarnya biskut lama2 ni memang sedap rasanya thanx bg resepi


08-02-2011, zhiela_85 komen :

dh try pg tadi...tringat zaman kanak2....heheheh


15-08-2011, qaseh174 komen :

golden churn butter bkan ker dah diharamkan guna butter lain pon sdap gak .... dah try wat ..... sedap ..........


24-08-2011, hajar sidek komen :

kite tukor jer butter lain yg leh makan k...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu