Google+

oleh: zheinysha Apam Senyum

Apam_senyum

bagi penggemar kuih apam.


Created on : 23-06-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi zheinysha




Bahan-bahan ( satu adunan utk 5 org makan )

  • 1 cawan air Ice Cream Soda (yg dlm tin biru tu)
  • 3 cawan Tepung Gandum
  • 1 sudu makan Esen Vanilla
  • 1 1/2 gelas Gula Icing
  • 1 sudu makan Ovallette
  • 3 biji Telur

Cara-cara

  1. Pukul telur dengan gula icing, ovallette & esen vanilla sampai puteh. (mengambil masa yg lama utk pukul, kalau tidak apam tidak akan senyum) hehehe
  2. Lepas itu, baru masukkan tepung sedikit demi sedikit di selang seli dgn air ice cream soda tadi. Pukul Lagi.
  3. Kaup kan adunan asal ke dalam mangkuk kertas, dan sebahagian lagi adunan bewarna. Setelah itu masukkan kedalam acuan apam senyum. (saya gunakan yg aluminium, plastik pun bole)

Tag

kuih

Related Recipes

Laporan Masakan Bergambar (0)



Komen (19)

23-06-2009, nor_67 komen :

comelnyer apam dia.. kalerpul


23-06-2009, lilysharizet komen :

x perlu diperap dulu ke? dulu saya ada buat apam guna ice cream soda, x jadi.


23-06-2009, ibuenna komen :

cantik kuih dan warnanya tapi pernah juga cuba x jadi. x perlu perap dulu ke?


23-06-2009, zheinysha komen :

tak perlu perap. satu sebab menyebabkan apam tak mekar, sebab tak pukul lama. masa pukul gula dgndgn telo tu, kena pukul samapi betul2 puteh. kedua, kukusan tu kena betul panas(air kukusan hendaklah betul2 mendidih)


24-06-2009, along Lina komen :

salam....along dh buat...apam tu memang senyum lebar.tapi x lembut dan gebu.mcm bantat jer. naper yer???


25-06-2009, zheinysha komen :

along lina, so far i dah buat byk kali, utk birthday party budak2 dan kenduri kawen. Dan adunan nya lembut dan gebu. along kena pukul adunan lebeh lama.


10-07-2009, tebuhitam komen :

salam..... zhinysha.tebu dah try.... mnjadi but tak berapa soft.mekar n senyum.frustnya...... any tips....plz


10-07-2009, tebuhitam komen :

maaf ye...ia mekar n senyum but not soft...


22-07-2009, faizahbardan komen :

Salam.... tq 4 da resepi....rasa pun sedap... tapi nak tanya kenapa i punya apam yg pecah mcm kerang .....mungkin ada kekurangan ker ????


25-01-2010, riaputih@yahoo.com komen :

Ina rasa susah sungguh la nak jadi kuih apam ni. Nak kena pukul smpi betul2 gebu ke? Teringin sangat nak buat mcm dlm pict tu...


14-12-2010, inacomel komen :

hmmm...geram bila buat apam tak senyum...walaupun begitu tetap lembut dan sedap........akan usaha lagi......chaiyookkk


24-12-2010, irdina senior komen :

dah bnyak kali buat,tak senyum2 pun.nanti akan buat lagi.


25-01-2011, irdina senior komen :

akhirnya dah senyum apam ni.syabbas bete


08-02-2011, As Salim komen :

boleh tak saya tau, 1 1/2 gelas gula icing tu berapa gram lah pulak


26-03-2011, NorOrchid komen :

kalu kekawan try yg ni tak jadi cuba apam senyum yg rokayah pya...saya selalu buat resepi tu...kita kena cuba byk resepi....


30-03-2011, tiong lehyong komen :

adunan yang telah siap perlu diperap sebentar baru kukus untuk hasil yg lebih cantik. ketika mengaul adunan ingat senyum....apam baru la nak senyummm...ha2...


18-04-2011, lindasham komen :

biasanya apam ni mkn mcm 2 ajer ke?


18-10-2011, Maizatun Mai komen :

Alhamdulillah..jadi pun ikut resepi ini..dia senyum lebar betul..tips nak bagi lebar, kena goncang aiskrim soda tu kuat sikit dan berkali2..tepung kurang kan dari 3 cwn kepada 2 3/4..yg lain ikut aje yg disaran tu..


24-11-2011, ita_zie komen :

dah buat 3x masih tak jadi lagi...mungkin masa mula2 tu kurang kembang..dan lepas tu terus kukus...senyum tapi sikit je...tapi,anak suke..lembut dan sedap..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd