Google+

oleh: junjs11 Nasi Lemak

Picture_575

resepi sendiri..biasa masak pakai campak2 jer, x yah sukat2, heheh..


Created on : 11-01-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi junjs11




Bahan-bahan ( 4-6 orang )

  • Bahan untuk nasi:-
  • @ 2 cawan beras
  • @ 1 cawan santan n 1 cawan air( jun guna 1/2 cwn santan pekat n 1 1/2 cwn air)
  • @ 1 helai daun pandan - disimpul
  • @ 3 hirisan halia
  • @ secubit garam
  • Bahan untuk sambal:-
  • * 6 sudu besar cili kering mesin
  • * 4 ulas bawang merah -ditumbuk
  • * 2 ulas bawang putih -ditumbuk
  • * 1 biji bawang besar -dihiris
  • * segenggam ikan bilis (dibasuh, separuh darinya ditumbuk)
  • * sedikit air asam jawa
  • * sedikit belacan (jika suka)
  • * garam n gula
  • Bahan sampingan lain :-
  • Ikan bilis goreng, telur rebus dan timun.

Cara-cara

  1. Campur semua bahan untuk nasi dan masak seperti nasi biasa.
  2. Tumis bawang besar, masukkan bawang2 yg ditumbuk, cili mesin, belacan dan ikan bilis yg ditumbuk..hingga sedikit garing dan pecah minyak.
  3. Masukkan air asam dan separuh lagi ikan bilis yg sudah dibersihkan tadi.
  4. Masukkan garam n gula. Masak sehingga agak pekat.

Laporan Masakan Bergambar (34)

04022007_027_1
04-02-2007
menu utk hujung minggu.. cume nasi tu i letak sket minyak n sambal tu i letak sket petis..
Laporan oleh: zara_klate
Dsc00071
20-02-2007
sedap..i tambah dgn sambal paru..sebab teringtkan nasi lemak jual kat dbkl masa practical dulu...sekarang da terpaksalah buat sendiri..hehhehhe..thanx kak atas resepi nie..dulu pakai buat2 jer..skrg baru tau buat sambal yg mcm nasi lemak jual kat kedai :)
Laporan oleh: aby
Img_1940
20-06-2007
Breakfast td, humm...sedap..tq
Laporan oleh: Natto
Image100
03-12-2007
br first time buat..jadik, memang sedap, cuma saya buat sambal sotong..terima kasih kepada pemberi resepi
Laporan oleh: sakuraku
P7131147
13-07-2008
dah cuba pagi tadi.. tp takda timun.. mmg sedap, lepas mkn tertido sbb kekenyangan..hehe
Laporan oleh: alinsyirah
Dsc00716
11-11-2008
1st time wat nasik lemak nih.. hihihi!! naseb bek jadik. siap tapau utk hB lg.. sorry ye.. x wat smbal ikan bilis, tp ganti ngn smbal ikan ler.. hehehe.. tQ kak jun
Laporan oleh: mamaRisya
Img_1232
19-01-2009
First attempt masak nasi lemak ni. senang jugak rupanyer. tambah sardin jugak, biar kenyang perut tu. :P. telur pun ganti dgn telur puyuh. sedaaap. :D
Laporan oleh: wabawuby
Snooz__102
21-01-2009
mmg cedap.. tapi masa bt nasi nie, air kurang kot.. xpe, next time nk bt lg n cuba baiki.. apa2 pn, mmg cedap.. ^_^
Laporan oleh: ash_snooz
Nasi_lemak
30-01-2009
mmg sedap la kisar ikan bilis dlm sambal...x pernah wat cam tu, sekali buat, mmg ummmpp!! tq
Laporan oleh: nuanza
Img_0374
22-03-2009
ok la..
Laporan oleh: rulien
Dsc02703
04-04-2009
thanxs ya... sedap nasi lemak nie... sarapan pagi tadi kawen kan ngan teh o stawberry..
Laporan oleh: ehemsz
Pb134738
18-11-2009
sedap tp nasi tak brapa nak jadi..keras sket..kurang air kot..apapun thanks kak jun..1st time wat nasi lemak
Laporan oleh: fahmar169
Dsc03801
04-02-2010
sedap nye nasi lemak tp kurang satu arr timun xder xsempat nk beli ape2 hal mmg sedap nasi lemak ni tq...
Laporan oleh: kaksu84
Nasi_lemak
23-02-2010
xpenah wt ns lmak,slalu bli jer,ni first time,mmg sdp mcm yg kt kdai nyer..tq kak jun share resepi ni:)
Laporan oleh: chenta
Nasi_lemak+kangkung
09-04-2010
buat sebab xpuas hati bila beli...buat baru rasa nikmatnya...hehehe...tq, mmg best resepi ni, cuma ati xletak belacan utk sambal, ati letak gula melaka...sebab xsuka timun ati makan dgn kangkung celur...
Laporan oleh: ati_hayat
Dscn0751
14-04-2010
hurm...sdap sgt resepi ni.dh try mlm td n my hubby suka sgt2..thanx alot jun
Laporan oleh: ryda2811
Img00539-20101019-1041
22-10-2010
nie nasi lemak ku....tq yer....
Laporan oleh: kunonit
Nasi_lemak
29-11-2010
kali ke 2 mencuba... memang best.. tq tq
Laporan oleh: ehemsz
Image1852
27-04-2011
ni lah nasi lemak yg saya first time buat.....sedap......yummy....tq...
Laporan oleh: anna90
Dsc05203
02-06-2011
buat bf..lbih kurang sama dgn jun...mmm...sedapp...mekasihhh..
Laporan oleh: k.zila66
Nasi_lomak
14-09-2011
first time buat nasi lemak taruk santan selalu tak pun letak...ermm sedap hihih ;)
Laporan oleh: ciksyue
2011-09-30_10
02-10-2011
Terbaeeekkk! Maya masak guna rice cooker, menu 'sticky rice'. Sgt cantik n sedap nasiknya, lembut & berderai. Tak sabar nak balik KL, masak utk mak ayah. Hubby ckp sedap sgt2 n if jual sure laku. Thanks sis! Smoga dimurahkan rezeki share ilmu dgn org ramai. Amin!
Laporan oleh: xcellentmaya
Nlemak
24-10-2011
Salam Kak Junjs...Saya guna resipi sambal akak untuk nasi lemak saya..Sedapppp..Thanks sudi share resipi
Laporan oleh: Nenie
Rsz_332813_2312609127782_1026012330_32202884_472472205_o
27-10-2011
fisrt time wat nasi lemak...anak2 dh lama sgt nk mkn..mula2 tuh nasi dia tak masak cam tak cukup air...kenelah adjust2 nasi tuh...last2 nasi tuh jd lembik ckit..hehehhee..
Laporan oleh: lail_mama
Photo0452aa
03-12-2011
1st attempt.. sedap.. cuma bahan hiasan tak berapa cukup.. lepas ni bleh cuba lagi.. terima kasih jun!
Laporan oleh: eja escobart
398920_2137481617202_1850995785_1412295_576223263_n
26-12-2011
yeayy...menjadi suami cakap sedap n mcm kat kedai dek hiasannye...hehe tq so much dear jun
Laporan oleh: wyna
09022012380
10-02-2012
trima kasih kongsi resepi ini. sy da buat. sdap sgt. gambar yg ni smlm punye. arini hubby request buat lg. sdap katanya.
Laporan oleh: sheil_skeleton
Nslemak
11-02-2012
sedap..1st time buat sendiri ns lemak & tambah beberapa biji lada hitam masa masak nasi tu..tp sambal ikut resepi mak mertua hehe
Laporan oleh: ashypink
Nasi_lemak
16-09-2012
Nasi lemak perantauan..dah lama tak makan dekat setahun..bila buat 3hari 3malam menu nasi lemak je...tapi ni lauk ayam berempah & dalam sambal tambah udang kering sikit :P
Laporan oleh: toowex
P1050803
04-10-2012
slm...nsi.lmk ni utk mkn tghari...sdp.tq tuan nye rspi.
Laporan oleh: Mariani(KT)
130114_nasi_lemak
15-01-2013
sedap. tmbh hirisan bwg kecil dlm nasi. puas mkn. tq :)
Laporan oleh: moonbug
Foto0150
27-03-2013
bf cuti sekolah..ni bekalan anak latihan coral speaking kt sekolah..sedap..tq ye..
Laporan oleh: ummi fareez
Image0985___
07-04-2013
Sedap resepi ni , tapi saya ubah sikit , dalam nasi tu saya tak bubuh halia tapi still sedap , tq junjs :)
Laporan oleh: Harith62
Dsc00943
28-09-2013
breakfast hari sabtu
Laporan oleh: 123456


Komen (54)

11-01-2007, minami133 komen :

dalam nasi tuh kalo di masukkan bawang merah lagi sodap.. bau pon harum...


12-01-2007, Mat Gebu komen :

Kalau mat titikkan serai dgn seulas dua bawang putih sebagai penambah aroma.


12-01-2007, junjs11 komen :

aah la minami n mat ..mcm2 cara org masak nasi lemak..ada gak yg letak halba mcm nasi dagang tu..ada plak yg jun mkn kat ipoh dia letak halia n lada hitam sebijik2 gitu..apa2 pun sedap..


12-01-2007, faziah komen :

kalau masak nasi lemak niiiii.. buat cara masak nasi berianipun boleh masak santan,bawang merah,garam dan daun pandan ...akhir sekali bila santan mendidih boleh masukan beras.. lagi le sedap nasi jadi berderai


13-01-2007, fatini_sfm komen :

nengok resepi ni ...baca komen2 rasanya dah boleh bukak payong tepi jalan ni!!! he, he.


18-01-2007, junjs11 komen :

apa salahnya fatini...bisnes, jgn x...hehe


23-01-2007, Miss_Fieqa88 komen :

sebelum ni, xpernh msk.. mama xpernh paksa. maid je mask. xth kenapa nk learns how to cook today.. minta sis tlg bg tnjk ajar.. wish me luck. tatatta/..


21-08-2007, lennaz komen :

rahsia lain... dlm nasi ltk 2 helai daun limau purut & utk sambal jgn ltk bwg putih... cubalah pasti best...


17-11-2007, adyzi komen :

untuk nasi tu, better pakai rice cooker @ masak lam periuk je, kot nak kacau santan biar sebati.


15-12-2007, nookief komen :

aaa.. try buat nasik lemak aritu, tp nasik die tak jd sgt.. mcm celah2 nasik tu ade santan2 ( susah nak explen ). nape erk? terlebeyh santan ke? n nasik lembek gileee~


16-02-2008, fatinz komen :

nk masak pagi ni la...........ada sape nak! fatin nk msk lebih..hi..hi..


15-05-2008, firdura komen :

dah lama tak wat nasi lemak..ujung minggu ni bleh cuba..


25-09-2008, irnasz komen :

x pnah pkai rice kuker elok srata msaknye kejap plak tu.even ari bese pon msak ns pkai piuk bese je!nmpak ns dh kering ttup ngan tdg piuk,kecikkan api plg minimum,bio dlm 10mnit ttup api.skali skala kcau dlm 10 min tuh.msak pulut pon bule gna kaedah ni..apepon teserah pd sndri cara yg mana ska.


25-11-2008, zurina_1809 komen :

yum yum.. terliurnye tgk nasi lemak ni.. nak tryla wt breakfast sok pg..


21-12-2008, pak_oncu komen :

salam semua,,,,,, aku ni dalam keadaan mengawal diet,,,,,,,, tapi bila tenguk dalam ni,,,,,,,, terlior lahh pulak,,,,,,, kena lah sabar ......... memang sodap lahh


28-12-2008, vanilla_rose88 komen :

tadi baru try wat n memang sedap+kaw la...x sempat nk upload gmbr...so spe nk try jgn was2...dijamin sodap...


14-01-2009, emak komen :

salam baru jer cuba resepi ni sedap hubby pun suka tq.


19-01-2009, eiza komen :

terliur tengok nasi lemak nie dah lama x buat ...nak buat lah hujung minggu nie


21-03-2009, Azlina_tgi komen :

Nak tanya, ikan bilis yg separuh lagi tu nak kena goreng dulu ke sebelum disambal ? Pastu asam jawa agak2 banyak mana ye..


04-04-2009, ehemsz komen :

thanXs 1st time erin buat nasi lemak guna resepi nie... cuma nasi nyer erin tambah halia ngan bawang putih....


03-05-2009, aziahayob komen :

ada ka resepi nasi lemuni..teringin nak makan..


13-11-2009, kelape manchester komen :

thanx alot...1st time saye buat nasi lemak sepanjang hidup saye...n SEDAP....tapi nasi tu lupe nak letak garam....naseb baek santan serbok tu letak seguni...ade la aroma die....hehe... credit tu junis.....


19-11-2009, bdak komen :

heheheheh 1st tyme sy try... sy mane pndai msk... tp kalo da instruction pun org semua leyh phm... sape2 pun leyh mck2!! tanx jun... nasi sayer pun bederai sbb sy ikot care faziah... maceh cume...


11-12-2009, linamisnan komen :

bole masak kt parent lina nt ni ;)


14-12-2009, nurilza komen :

best!


20-12-2009, musyuknye komen :

Sy br je siap msk nasinye..hajat nk bwk utk sarapan pg esk..sedang cantk tp sy tkt terlebey santan so mcm kurang santan sket..papepon tq so much..ni 2nd time bt nasi lemak 1 st x jd pasal x tau pon sebenarnye bt msk ns lemak 2 kene cmpr air bese jgk..:eheheh


05-05-2010, zura ellyshah komen :

nak try ar wat.. kalo bubuh halia n bwg merah skli pn lh gak kan...


10-06-2010, tokek komen :

sy sk ns lmk tp tkut gmk...hehe.ada x ns lemak yg krg lmk??


05-09-2010, azfariena komen :

try msk ns lemak nie tghri td...mmg menjadi...sambal tu mmg sedap!


08-10-2010, purpleBear komen :

betol2 sedap ke.. kalo sedap dapat bukak gerai kopi le..hehehehehe..


19-11-2010, 977977 komen :

kalo nak lain sikit rasa sambalnya, cubalah masukan udang kering hancur, pasti sedap rasa....


21-11-2010, yusmin alina komen :

tima kasih,kena cuba ni .lepas ni mungkin dah x beli nasi lemak kat kedai.....hihi


30-11-2010, iqa syafiqah komen :

huhu..nk try wat la....nnt nk jd bini owg....xtau masak,maluuuuuuu....


05-01-2011, mmmm,,,, komen :

nt sya try plakk


20-02-2011, ayujelita komen :

mcm best je... t free nk ajak roomate2 bt nasik lemak la. jom kwn2 kita bt nasik lemak kak jun hujung minggu ni. :-)


12-03-2011, Nadiah huda syairah komen :

yummy..


22-04-2011, thelawyerboy komen :

ok . jap lagi nak cuba buat. bahan2 sume dah beli. meleleh dah air liur ni!!


27-04-2011, anna90 komen :

first time wat nasi lemak...tq 4 share resepi ni...tp nasi tu anna potong halia n hiris nipis + gn bwg putih n tumis,pastu baru masuk santan n beras...try lah...sedap sgt...tp sambal ikan bilis tu pedas sgt,telebih letak cili kering mesin....len kali nk kurang..apa2 pun suami anna suka sgt...tq.........


08-05-2011, ilahcute komen :

alhamdulillah akhirnya buat jgk nasi lemak...tp nasi mcm xjd sbb santan mcm jd ketul2 kat nasi


17-06-2011, eihing mag's komen :

xpernah lg buat nasi lemak..rasa2nye nak try la resipi ni.. Mana tau mjadi..hehe


01-07-2011, dollys_bell komen :

masa buat sambal tu x prlu ltk air ke sikit?klu x ltk cmana nak dptkan kuah sambal tu byk?plss sesape bolih tlg bg tahu..mngidam nak mkn ns lemak:) TQ


28-07-2011, susanna komen :

pnah buat tp nasi melekat kt bwh periuk.. berkerak plak.. nk kna kacau2 slalu ke?


14-09-2011, rfmbq komen :

klu nak buat utk 3 ke 4 org makan mcm mana? Kena kurang kan sukatan semua ke? Sorry..saya tak berapa pandai memasak..tapi nak cuba resipi ni..


23-09-2011, aremzie komen :

dah try..first time..hehe..hasilnye marvellous..! t.q.. i baru nak belajar masak2 ni..preparation nak kawen taun depan..hehe..t.q again..


24-09-2011, Ritazahrah komen :

dah try pagi tadi... terlupa nk ambik gambar..tp hubby & ank2 kt sangat sedap... mcm mana ye nk upload pic ?... terima kasih junjs11...


02-10-2011, shahira81 komen :

saya pn bru 1st time cuba masak nasi lemak pagi ni..sedap!!..thanks 4 the recipe...:)


22-10-2011, nzwati komen :

sy baru 1st time nak try masak nasi lemak esok for breakfast so harap2 jadi la...


15-11-2011, cikgu_term komen :

saya x suka masak sbnrnya. tp rasa mcm nak try la wat. nak surprisekan wife saya. harap2 jadila saya buat nti. mmg kira standard 'beginner' giler laa saya ni. huhu


06-12-2011, f4h1m komen :

Memang nice utk rujukan pelajara di tanah air orang. Jun, i <3 u!


25-12-2011, wyna komen :

nak try wat la esok....yummy...t klu wyna ingat nk upload gambar esok klu menjadi hehe....tq Jun :)


12-03-2012, mmasdiana komen :

da try..mmg sdp n mnjd..tq 4 d resipe...


27-06-2012, rrs.shoppe komen :

memang sedap tapi tukar buat sambal sotong..thank you!


10-08-2012, fety komen :

salam junjs11,tq kongsi resepi. semlm dah cuba buat untuk berbuka.. moga Allah murahkan rezeki kalian.amin...


02-09-2014, BlackHorse komen :

banyaknyer komen... Nak cuba gak.... from naka, kedah


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd