Google+

oleh: nor_67 Jelly Kelapa

Jelly_kelapa

sedap ni makan sejuk2 di musim panas2 skrg ni..


Created on : 22-06-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi nor_67




Bahan-bahan ( lebih kurang 13 cup spt gambar di bawah )

  • 1 paket agar2 serbuk (10gm)
  • 2.6 liter air kelapa ~ k.nor guna air dr 3 bj kelapa muda
  • isi kelapa muda ~ boleh kaup guna sudu atau sagat
  • 11 sudu besar gula ~ terpulang pd citarasa masing2
  • 3 helai daun pandan

Cara-cara

  1. Masukkan air kelapa muda, serbuk agar2, gula dan daun pandan ke dalam periuk.
  2. Masaklah hingga mendidih dan masukkan isi kelapa muda. Padamkan api.
  3. Biarkan sejuk sedikit dan boleh lah dimasukkan kedalam bekas yg disukai.
  4. Jelly_kelapa_2
    Sejukkan dlm peti ais dan bila dah sejuk bolehlah dimakan.
  5. # sekiranya air kelapa muda tidak mencukupi, bolehlah ditambah dgn air biasa untuk mencukupkan sukatan 2.6 liter.

Tag

dessert

Laporan Masakan Bergambar (14)

Jelly_kelapa__kak_nor_
30-06-2009
Testing...testing...ikut cara Kak Nor,tak tambah air....Tapi agar2 nya saya gantikan ngan jelly instant...Eeerrrkkk...ada beza ke jelly ngan agar2 ?...Rasanya ada kottt dari segi strukturnyaa....
Laporan oleh: Nenie

rasanya kalau jelly dia kenyal2 sket kan, tq nenie sudi cuba resipi ni..

Co
03-07-2009
Huhu...Jangan pelik tengok jelly kelapa warna kuning...It was my mistake. Tak perasan jelly powder tu warna kuning :)
Laporan oleh: Nordina

tak per la nordina, jd la jelly kelapa versi baru, ada kaler :)

Dsc_5691
05-07-2009
semua orang puji sedappp,thanks k nor....buat masa member2 blogger datang rumah.
Laporan oleh: zaina

seronok dia org dpt makan air tangan maria kan.. ur welcome maria

116
09-07-2009
taraa...akhirnya tercapai impian buat ni..hehe.perfect! tq k.nor cyg..
Laporan oleh: junjs11

seronok k.nor dengar org cakap perfect, alhamdulillah.. eh yg ni la duk selongkar kat dapur k.nor ya.. hehe

Dsc_0136
15-07-2009
Sayangg kak nor!!! sowiii lmbt antor report hihiihi.. menepati citarasa ;-) tenkiu!!!
Laporan oleh: Natto 1

org pertama yg buat, tp dah jd yg ke5 hantar report, tak per la ika kan.. janji buat dan menepati selera.. saaaaaayang dia

J2
27-07-2009
tq k nur..mmg sedapp..tpi dpt ciput jer isi klpa tuh..lain kali nak buat lagi..nk boh lebey bru bestt...
Laporan oleh: zana08

tu la.. kalau ada isi kelapa banyak lg best kan, kena buat lagi la tu.. :)

Jeli_kelapa
09-09-2009
Cikgu...baru nak anta report nih..jgn rotan ye.hee..best lah kak..mcm makan isi kelapa muda yg masih muda..hehee..tq share resepi kak.muahh lebiuu!sori yer tuan2 dan puan2..kesilapan teknikal lak td..huahua..tq kak rosaliza..server slow td kak..duk bersilang2 lak jdnya.ekeke...
Laporan oleh: HaSue

ampun ya anak murid ghajen.. cikgu baru sedor anakmurid ada anto report.. lagi pun myr demam baru2 ni kan..hehe.. sedap ek..lain kali wat lagi pastu hantar ke k.nor gak ya.. hehe

08072010402
19-07-2010
Salam kak Nor....sedapnya mkn sejuk2 time cuaca panas. Paling best, hb pun suka coz dia x suka yg guna serbuk jelly . Thanks kak atas resepinya.
Laporan oleh: baya74

w'salam baya, alhamdulillah.. menjadi ya.. tahniah.. mekasih juga sudi mencuba :)

Dsc01240
04-08-2010
dh cuba snang nk bt, mmg yummy sngt! simpan bnyk ari dlm fridge lg sedap rupanya..thanks k.nor.
Laporan oleh: aa_iezah

alhamdulillah.. mekasih gak iezah kerana sudi mencuba.. slmt berpuasa

Kelapanur
07-08-2010
salam kaknor....dah lama dah buat nih...ni baru anto laporan....sedap lagi bila buat sendiri...hehehhe...
Laporan oleh: quinnie

w'salam Q, sori la lambat reply.. mana utk k.nor, nak wat berbuka nih.. :)

Jelly
25-11-2010
rasanya dh berjaya nih kak nor..buat utk anak, tp rasanya tak leh benti me & hb mkn..rasa nk mamam jer hihihi..cuma edit tang agar2, air & gula sbb gna kelapa yg berganda2 dr resepi akak..btw thanks kak..sgt2 sedapppp
Laporan oleh: Aziemas
Jk_1
15-12-2010
best makan sejuk2... nikmat... tima kasih berkongsi...
Laporan oleh: razisuzana
Dsc00631
25-05-2011
jelly kelapa yang sedappppp...maceh kak nor...
Laporan oleh: mass80
Dsc02317
10-10-2012
salam nor,dh lama nk antor report...selalu xsempt...kali nie cpt2 sorokkn 1 hihi..maceh2... :D
Laporan oleh: k.zila66


Komen (45)

22-06-2009, aludra komen :

salam k.nor.. sedapnyer.. nak segelas.. errr.. lawa la alas meja tuh ;)


22-06-2009, ibukumasak komen :

wah..resepi yg sangat sesuai dimusim panas ni..mesti cuba..


23-06-2009, noor_aza komen :

agar agar ke macam nata de coco?


23-06-2009, nor_67 komen :

aludra.. w'salam.. meh ler nak join makan.. ada lg ni.. ibukumasak.. ibu jer ke masak, anak tak masak ek.. hehe mmg sesuai sgt, kan.. noor_aza..lebih kepada agar2, tp lembik spt jelly, dihidangkan dgn bekas, nak makan just scoop dgn sudu..


23-06-2009, LalaLulu komen :

Time kasih k.nor sbb kongsi resepi ni. Lama dah saya nak tau cara2 mbuat kelapa jelly ni. kalu pakai agar2 yg kering tu boleh ke?


23-06-2009, nor_67 komen :

kasih diterima lalalulu :).. agar2 kering tu agar2 bertali/strip tu kan (cap bulan 35gm setiap satu).. insyaallah boleh jugak nak guna yg tu, tp bahagi kpd 3 dulu dan guna 1 bahagian jer.. slmt mencuba


23-06-2009, pinkbusu79 komen :

time kasih sangat2 pink dah lama cari resepi ni sbb nak try buat sendiri. pink suka mkn jelly kelapa. kalau balik trg/kl mesti pink akan beli kat kedai lemang Kijal. best...


23-06-2009, ibuenna komen :

dulu selalu beli kat kedai dan sekarang boleh buat sendiri tq


23-06-2009, nor_67 komen :

pinkbusu & ibuenna.. slmt mencuba :)


23-06-2009, mieya09 komen :

bestnye...and senang...kompom..balik2 ni trus buat..hehehe....thanx sgt kak nor.. =)


23-06-2009, merpati_lurve komen :

wahhh!! best nih.. penah makan mase mkn ikan bakar kat melaka.. mmg tercari2 resipi nih.. tq nor


23-06-2009, Batdeaz komen :

aduhaiii kak nor.. sedapnye... terasa-terasa masuk dlm tekak


23-06-2009, love2cook komen :

K.Nor mintak segelas! Panas sgt nih, hehehe. Air kelapa muda fav Love, tapi sini takde sape jual. Kalau jual pun, airnye tak manis ataupun airnye sikit aje. Nanti kalau dah dpt, nak buat jelly nih! Tks k.nor!


24-06-2009, nor_67 komen :

mieya & merpati_lurve >> slmt mencuba ya.. batdeaz >> yer ke mona, peminat jelly kelapa gak ya.. love >> boleh2 amik la nak 2 pun :)


03-07-2009, Nordina komen :

Salam kak Nor, saya dah cuba buat ... :) Tapi jelly tu warna kuning coz saya tak perasan serbuk agar2 tu warna kuning...Tapi mmg sedap. 100% saya guna air kelapa....


03-07-2009, nor_67 komen :

w'salam nordina, alhamdulillah, dah menjadi ya, walau kekuningan. tak per asal rasa dia sedap kan.. tak nak hantar report bergambar ke.. tq sudi mencuba ya..


03-07-2009, Nordina komen :

Saya tengah tercari-cari macam mana nak buat laporan bergambar la ni kak... :) Mcm mana ye?


03-07-2009, Nordina komen :

Oh..dah dapat buat laporan :)


15-07-2009, twilight33 komen :

kalau nak lebih sedap lagi air kelapa tu jgn di masak dgn serbuk agar2...dulu saya buat berniaga jelly ni.. masak kan serbuk agar2 dgn sedikit air dan gula....dah mendidih angkat dan curahkan air kelapa muda....anggaran yg cukup ikut sukatan tu lah...kemudian letak parutan kelapa tadi..ada acuan khas ni kalau nak dptkan hasil parutan yg halus mcm batang mancis...blh beli di kedai...


16-07-2009, nor_67 komen :

twilight33, tq sudi share tip tu. tp nak tau gak ya, kalau kita tak masak air kelapa tu, tak masam ke jelly tu. tahan lama tak? tq in advance :)


17-07-2009, twilight33 komen :

rasa tak tahan lama..dan kena sentiasa letak dlm fridge...tapi lebih sedap..tapi bila buat jelly ni mana blh simpan lama2 anak2 kejap buka fridge kejap buka satu hari habis..tu pun buat sekali dlm 40 bekas tu.. now bila ada kenduri or majlis saya buat malamnya esok mlm makan stil ok lagi


17-07-2009, addamira komen :

jgn x tahu jelly kelapa ni byk khasiatnye... hari tu kawan hubby saya anak dia masuk wad demam denggi.. bapaknya bagi bagi makan jely kelapa... ptgnye dah beransur pulih demam denggi tu... doc pun terkezut... punya lah khasiat. bagus gak untuk buah pinggang, jantung, darah tinggi...


17-07-2009, nor_67 komen :

twilight33 >> ok.. addamira >> alhamdulillah.. banyak gak ya khasiat jelly kelapa ni ya.. tq addamira for the info


09-09-2009, twilight33 komen :

salam, saya sejak bulan puasa ni dok cari agar2 powder kat kedai tak ada..yg ada agar2 stripe tu je..dah tu tak yakin pulak status halalnya tak ada satu pun tulis halal...anak bising dah bila nak buat jelly kelapa ni... kalau agar2 stripe yg mana u all pakai? yg halal lah..thanks...yg powder tu brand nona aja ada halal


13-09-2009, nor_67 komen :

w'salam twilight33.. biasanya kalau agar2 strip k.nor guna yg cap bulan paket merah. kalau agar2 serbuk k.nor guna yg cap bintang emas, ada tanda halal. cuba tengok kat sini http://www.myresipi.com/top/detail/5471 ada k.nor letak gambar agar2 cap bintang emas tu


18-12-2009, miratika komen :

kak,leh x campur dgn air askrim soda f&n 2..?coz mnum ai klapa + air askrim soda 2 sdap...kot2 leh praktik dlm jelly ni...=)


18-12-2009, nor_67 komen :

saya tak pasti la miratika sbb tak pernah cuba lagi kaedah tu. apa kata miratika cuba dulu pastu kasi feedback balik kat sini camna rasa dia.. boleh jdkan panduan bg org lain.. slmt mencuba ya..


30-01-2010, elfyza komen :

sedap...sedap... numm nyumm delicious


31-03-2010, haminani komen :

kak nor, ape punca jelly x menjadi/cair??? saya da buat 2x, cair mcm air.sukatan sy follow btul2 mcm resipi. erm tambah agar-agar pon same gak. ke sebab brand agar2 tuh???


31-03-2010, nor_67 komen :

salam haminani.. resipi yg saya bg tu mmg dah ngam2 tahap pejal/keras jelly kelapa.. mmg dah acapkali benar saya buat dgn resipi tu.. mungkin tk menjadi tu ada berkaitan dgn penggunaan serbuk agar2 kut.. boleh tau haminani guna serbuk agar2 apa? nona ke? sbb ada yg cakap serbuk agar2 nona tak berapa elok bila buat puding dll.. ia tak mengeras dgn elok.. wallahua'lam..


01-04-2010, haminani komen :

yg 1st time buat tu cap ape x ingat.tp yg 2nd mmg nona..xpe.next time saye cube brand yg ok.brand ape yg akak slalu gune??


02-04-2010, nor_67 komen :

saya selalunya guna serbuk agar2 cap bintang emas.. cuba tengok kat resipi puding balqis ni.. http://www.myresipi.com/top/detail/5471


04-04-2010, kasa komen :

Salam, saya berhasrat nak buat jely kelapa ni sebagai sumber pendapatan. Macamana tu, sebab sekarang ni sebiji kelapa pun rm 1.50. Agak2 1 cup jely kelapa ini bolih di jual dengan harga berapa, ya?


10-04-2010, nor_67 komen :

w'salam kasa.. sori lambat reply.. saya tak arif gak cara nk letak harga ni kalau yg dah ada kat pasaran, kebanyakkannya dijual 1.00 -120 satu cup kalau kat area k.trg ni.. kat tempat lain mungkin harga berbeza kut.. so kasa kena survey dulu la harga kat area mana nk pasarkan tu ya.. semoga Allah lariskan perniagaan kasa dan memberkati usaha kasa ni.. aminn..


19-07-2010, razama komen :

terimakasih banyak la cikgu nor dengan resepi ni. dah lama tercari-cari tambahan pula sudah nak tiba ramadhan ni. semoga bertambah ilmu & diberkatiNya.


21-07-2010, akmalisha komen :

saya dah cuba buat jely ni, tapi guna resepi pak cik saya.. kalu utk niaga buat nisbah satu air kelapa 2 air biasa... rasa masih sedap


31-07-2010, chinta qasih abadi komen :

Assalamualaikum. Saya dah cuba resepi nie masa puasa tahun lalu...best @tak cukup..yg penting memenuhi citarasa kami sekeluarga...Tq K.Nor..


06-08-2010, NorOrchid komen :

salam Nor_67.Saya dah buat masa balik kg kat rmh mak mertua.mak mertua suka mkn...suka saya..hehehe


17-08-2010, nor_67 komen :

razama >> alhamdulillah.. ilmu milik Allah yg dipinjamkan aje pd kita.. sharing is caring kan :)


17-08-2010, nor_67 komen :

akmalisha >> w'salam.. alhamdulillah.. suka gak dengar bila org buat dan menjadi ni.. mekasih sudi try resipi ni ya..


17-08-2010, nor_67 komen :

opss sori komen tu td utk chinta qasih abadi.. yg ni utk akmalisha.. apa kata share resipi tu kat myr.. boleh org lain cuba lak


17-08-2010, nor_67 komen :

NorOrchid >> salam nor, mesti mak mertua makin sayang tu :)


19-05-2011, cikmar komen :

salam kak nor...terima kasih byk2 utk resepi ni..lembut jelly kelapa ni....tq tq tq


26-05-2011, deen678 komen :

td br pekena jelly kelapa...blk tgk resepi..rasa nak wat sendirii..laaa


16-12-2011, nat_rashid komen :

Ni peberet saya..insyaallah esok nk try buat....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd