Google+

oleh: iris samara rassam

Rassam-glai_drat-ayam_5_rasa_001

satu lagi resepi istimewa india yang tak semua restoran nasi kandar ada sajikan. tak tau nak kategorikan rassam ni jenis masakan macam mana. tapi 1st time iris cuba masakan ni, turs terpikat, dan bolehlah cakap macam masak asam india kot. sesuai makan dgn nasi putih bersama parpu (kuah dal) dan ikut suka tekak masing2 lah.


Created on : 22-06-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi iris samara




Bahan-bahan ( suka ati berapa org nak makan )

  • 8 tangkai cili kering - dipotong2 dlm 1 inci
  • 5 ulas bawang putih - ketuk tanpa buang kulitnya. Kalu nak buang bleh gak. tok guru yg ajar respi ni kata, kalu ikut realnya, tak yah buang kulit.
  • 3 tangkai daun kari
  • 1 sk jintan putih , 1 sk lada hitam - ditumbuk separuh lumat
  • 1 biji (saiz sederhana) bwg besar - dihiris2
  • 2 sb asam jawa - diperah ambil jusnya. kuanti asam jawa ni ikut selera masing2. tapi mesti rasa masam mesti lebih tau.
  • air secukupnya utk merebus. Lebih kurang dalam 4 gelas.
  • garam secukup rasa
  • minyak utk menumis
  • BAGI YANG SUKA PEDAS LAGI - BOLEH LETAK CILI API YANG DIKETUK2
  • 3 tangkai daun ketumbar - potong2
  • 1 biji tomato - dibelah 4

Cara-cara

  1. tumis semua bahan kecuali air, hingga naik bau. dah naik bau, masukkan air, asam jawa dan garam. masak sampai mendidih dan cukup perisa. masukkan daun ketumbar. siap.








Laporan Masakan Bergambar (1)

Indiansoup1
23-06-2009
Haa...Love buat hari ni...ada kelainan dlm penyediaannye...tp hantar laporan sini aje la...hehe ;)
Laporan oleh: love2cook

WAHHH!! PANTAS BETUL LA CIK LOVE KITA NI!! TU SIPA LETAK DAUN KETUMBAR G TU. MESTI POWER TU. O YE, SIFU IRIS YG AJAR MASAK RASSAM NI, KEKADANG DIA LETAK GAK CILI PADI. PEH BERASAP BEB! PEDAS N BERTAMBAH SEDAP.


Komen (12)

22-06-2009, izatti komen :

arwah ibu saya suka masak rassam ni masa saya kecil dulu...sekali dengan sambal kelapa...makan dengan ikan kering...perrrrr...sedap...tak layan ayam goreng kfc...ha...ha.... tapi masa tu tak teringin nak belajar buat sambal kelapa arwah ibu...hu...hu... iris...awak tak blajar sambal kelapa skali ke???


22-06-2009, izatti komen :

salam...iris...kalau nak di kategorikan rassam ni...kategeri makanan orang demam...sebab boleh habis sepinggan kalau demam...buka selera....


22-06-2009, as75 komen :

betu..betul..betul.. sesuai bebenor kalau makan time demam ya izatti.. yg x demam lagi la..my MIL selalu wat ni.. mmng simple tapi kalau makan bertambah2 nasik.. terima kasih iris kerana kongsikan rcp ni.. dah duk jauh ni teringat lak masakan MIL.. sib baik iris postkan rcpnya.. :)


22-06-2009, love2cook komen :

Iris....memang rassam ni kesukaan Love...sedap kalau dimakan dgn sambal ikan bilis tau...uish! Love selalu buat nih.... Kalau tekak sakit, Love minum rasam ni panas2...sedap!!!! Memang bagus kalau buat spices dia sendiri kan....yang readymade punye tak sedap!


23-06-2009, love2cook komen :

Iris, betul ker letak jintan manis? Selalu guna jintan putih aje....yang kicik tu...(cumin dlm english)...;)


23-06-2009, mariam587 komen :

kak pun suka makan rasam ni dan sering juga masak. tapi resipi keluarga kami campur ketumbar dan rempah tumis. akan cuba pula resipi iris ini nanti.


28-06-2009, iris samara komen :

izatti ;) - o ye ke, makanan tuk org demam? tul la, ada logik gak tu. sal selalunya bila tuk guru sebelah rumah yg ajar resepi ni bagi iris, mesti dia bg dengan parpu atau sambal ikan bilis. dan selalunya iris makan cam tu je dgn parpu tu tanpa nasik. sedappp tull lah. tapi hubby tak minat lak.( pecah lubang sendiri ni..iris tak penah g masak sdiri rasam ni wlupun da belajar cara masaknya. selalu sifu yg bagi, pasal dia tau iris suka) pic rassam ni pun ehsan sifu bagi ari tu. he..he..


28-06-2009, iris samara komen :

izatti :0 - sambal kelapa yg warna putih tu ek? kalu yg tu, cik puan sifu tu ada ajar dah ari tu. tapi iris tak minat sangat. tapi kalu de yg bermiant kat sini, nnti iris g menuntut balik ek. tak salah iris, senang je wat nye. as75 :-) - as, pun peminat rassam ek. he..he x sangka lak ramai yg suka rassam ek. dah lama nak add respi ni, tp xde picturenya. bila tuk guru bagi ari tu, trus amik pic n load kat sini. semoga rindu as kat rassam ni terubat ek. n da wat nati jgn lupa ntar laporan


28-06-2009, iris samara komen :

love2cook :-> - hei love, awak ni mesti peminat msakan india gak ek. he..he..bleh jd geng la kite. nanti nak cuba rspi salad india love tu...ha tulah..iris de gak jumpa yg readymadenye, tpi xpenah g cuba. sik baik love wrning awal2. x jdi lah nak bli yg readymade nye... alamak..iris pun bukan knal sangat yg mana satu jintan manis, jntan putih. yg tukang ajar kata jintan manis. ye lah, rupa dia cam biji padi tapi yang paling halus tu kan???? tu jintan manis ke putih tu love ??? :< nati kalu salah, iris nak betulkan balik respi ni..hu..hu


28-06-2009, iris samara komen :

mariam587 ;-) ..o ye ke. bleh pelabgai gak lah cara masak rassam ni kan. ok, nti iris pun nak try lak guna ketumbar n tumis.


29-06-2009, love2cook komen :

Iris...jintan yang paling halus tuh namanye jintan putih...hihi...so kena edit kat resipi Ida... Sapa yang ajar Love buat rassam nih...mamak ker? Love tgk banyak itemnye takde...mcm tomato, daun ketumbar dll. Kalau Iris nak tau lebih detail, boleh chk kat my blog yer....;) Boleh kita geng! Nanti Iris try lak my Raita...hihi


09-12-2009, azmida7 komen :

Hi! sy baru kt blog u ni..tgh search resepi parpu then trjumpa resepi rassam nie. Many thanx 2 Iris & sifunya coz sharing dis resepi. Iris ada resepi parpu X? bole tlg postkn kt sini? Sy tgh cari resepi ni..tp Xjumpa. Sebnrnye arwah mummy sy teror msk ni & sy pn ada tgk dia msk last sekali masa bulan posa br nie tp sy ingat2 lupa bhn & caranye. Arwah daddy sy mamak sb tu la mummy sy tau mskan nie.. Rassam tu selalunya sy mkn dgn goreng sardin (tin) letak cili api & goreng hga kering tu..mmg sedap! Ok Tq


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu