Google+

oleh: Mat Gebu Kek marble trio

Step_by_step_016

Lembut dan gebu


Created on : 11-01-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Mat Gebu




Bahan-bahan ( Acuan ( 8 x 8 x 3 ) inci )

  • 300 g mentega, pada suhu bilik
  • 280 g tepung halus (tepung gandum pun ok)*
  • 1 camca teh serbuk penaik*
  • 1 camca besar susu tepung*(*disatukan dan diayak)
  • 5 biji telur Gred A
  • 250 g gula kastor
  • 1 camca besar Ovallate
  • 30 g Gliserin
  • 20 g air
  • 1/2 camca teh esev vanilla
  • 1/2 camca teh strawberi emulco
  • 1 camca teh coklat emulco

Cara-cara

  1. Step_by_step_017
    Pukul mentega hingga kembang. Masukkan tepung yg telah diayak tadi. Gaul rata dgn mentega. Ketepikan.
  2. Step_by_step_019
    Dalam mangkuk yg kering dan bersih. Satukan telur, gula dan ovallate.
  3. Step_by_step_018
    Menggunakan kelajuan yg tinggi, pukul adunan hingga kembang dan gebu. Seperti adunan kuih baulu.
  4. Step_by_step_020
    Perlahankan speed, masukkan adunan mentega tadi sedikit demi sedikit hingga habis. Masukkan juga gliserin dan air. Gaul hingga rata.
  5. Step_by_step_021
    Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Satu dicampur dgn coklat emulco, satu lagi dgn strawberi emulco dan satu yg adunan kosong dicampur dgn esev vanila. (Perisa bergantung pada kehendak masing2).
  6. Step_by_step_022
    Lenser tin kek berukuran ( 8 x 8 x x3 ) inci dgn mentega dan alas dasarnya dgn kertas minyak. Tuang setiap adunan secara berselang seli hingga habis.
  7. Step_by_step_023
    Bila sudah siap. Ambil chopstick atau sudu (gunakan tangkainya). Buat beberapa pusingan pada adunan kek tadi. JGN terlebih pusing, cukup sekadar 3 - 4 kali pusingan.
  8. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C selama 40 - 45 minit, bergantung pada oven masing2. Jika selepas 45 minit dan apa bila dicucuk dgn lidi satu dibhg tgh2 kek dan hasilnya tidak kering. Tutup permukaan tin kek dgn tudung periuk dan tambah masa membakar 5 - 10 minit lagi. Uji kek selepas 5 minit dibakar. Bila masak keluarkan kek dari tin dan sejukkan. Tujuan meletakkan "tudung periuk" ialah untuk mengelakkan kek hangus pada permukaannya.

Tag

kek









Laporan Masakan Bergambar (135)

Picture_1065
12-03-2007
taraa..kek marble ni mmg best..jun guna fresh milk ganti glisetu rin. 1st time buat, cuma x cukup pusing chopstick tu..heheh...tq mat
Laporan oleh: junjs11

ok dah tuu junjs...kalau u nak malatopss lagi guna macam2 kaler...lagi meriah..

Untitled
04-07-2007
wat 4 perasa (strawberry, coklat, vanila, pandan)....meriah sgt...takut lak tgk...terlebih garing skit..oven murah...
Laporan oleh: najah_82

Eh..berseri lah bila ada kaler hijau....

Dscn1342
09-07-2007
baru wat td..mmg best!tq en. mat
Laporan oleh: checkmate

Nampak gebunyaaa......mcm mat punya (yg dalam gambar tu) kurang gebu lah pulak...

Imported_photos_00092
12-07-2007
Dah lama nak cuba resepi mat nie..Tapi smlm baru sempat. rasa rugilah pulak lambat sangat buat.. yelah kao tau kesedapannya yang x terhingga..dah boleh makan banyak kali kan? Tq lagi Mat..
Laporan oleh: zalisa

welcome.....mmg betullah, guna kaler hijau jadi berseri kan.

Marble_trio_cake
13-07-2007
Taraa...buat last week, tp br ari ni sempat download. Ramai puji sedap & gebu.Tp hana gantikan gliserin & susu tepung ngan fresh milk.
Laporan oleh: hanahoney_571

Nanti mat kalau buat pun nak cuma gantikan gliserin tu dgn susu..thanks hana kerana mencuba.

Triocake
18-07-2007
teruja sebab ramai yg kata sedap & nak test mainan baru... hehehe.tq mat
Laporan oleh: Lilydvalley

Wowww!!! kak lily.....macam ghupa kain ela yg nak baju raya u...meriahhh sunggguhh!!!! Terima kasih yeaaa....

P1010593
29-07-2007
lembut dan sodap w/pun tak secantik yg cik mat buat tp ok lah hubby pun puji..
Laporan oleh: miza

Sapa kata tak cantik kak u nie miza, suruh depa cucuk mata tu dgn garfu....kalah mat punya lahh...cun sgt kek u nie....jelesss i..lawan tok guru nampak nya nie...

Img0030a
27-08-2007
Lagi dan lagi dan lagi....(sorry, pic x bape jelas. Nk amik lg skali, kek nye dh abih. Kuikuikui...)
Laporan oleh: hanahoney_571

wow..hana, u boleh business raya nie!!!

Kek
04-09-2007
wat lg smlm..yum..yum
Laporan oleh: checkmate

Lawanyaa marble dia...mcm import dari "Italy" laaa...

Img_2166
11-09-2007
Mmg lembt dan gebu..sedap sgt...tp rupa hodoh sikit lah sbb tak pandai nak pusing..tq
Laporan oleh: Natto

Apa pulak hodohnyaa....mat tgk unik tu...sapa kata bodoh mmg depa tu nak kena sambar petir!!!...hehehe.

12092007134
14-09-2007
act. dah byk resepi sue amek dlm ni..hrni fisrt time login n terus letak report..hehe..hb kata sedap..mekaseh mat!
Laporan oleh: suebebeh

sama2...boleh buat utk raya..mat pun akan buat dalam kuantiti yg agak byk jugak utk raya...

Kek
15-09-2007
Buat baru2 nih utk birthday anak no. 2, gabungan 5 warna, merah, pink, kuning, coklat & biru, meriah sungguh.
Laporan oleh: Jue Hussin

Memang merah jue...lawa pulak laa..nampak ceria laa..thanks jue..

Dsc00046
11-10-2007
Memang jadi...sedap & gebu...cuma saya letak lapisan tu terlalu nipis...dan warnanya tak terang...anyway thanks u so much abang mat.....
Laporan oleh: diana_8194
Cake_mat_gebu_004
13-10-2007
Rasanya memang kelas! Macam aiskrim Napolatina pun ada hehe...I x taruk Gliserin coz x jumpa, jd berderai sikit tp memang gebu n naik cantik. Warna jd pink I rasa kena taruk pewarna merah sikit kot br meriah. Apa-apapun sumer org kata sedap mat! I am now your number one fan! :-)
Laporan oleh: mutiarazura
Picture_002
18-10-2007
kek ni dah 2 kali i try...memang sedap..ramai yang memuji...thanx for the resepi..
Laporan oleh: masqiara
P7280030
06-11-2007
kira oklah ye ni ye che mat?..
Laporan oleh: watie2131
Dsc00430
07-11-2007
cik matt tenkiuuu sesangat utk resepi kek marble trio n kek chocolate moist tuh! saya wat dua2 kek tuh masa raya. cepat licin. tenkiuuu!!
Laporan oleh: zlinda_mz
Kek
18-12-2007
mmg sedap....dah byk kali buat kek ni....tq bebanyak cik Mat Gebu...
Laporan oleh: sis_74
Pc140331
20-12-2007
mm.. kurang cantik tp sedap..!!
Laporan oleh: tasya_is
Laporan_kek_marble_trio
21-12-2007
huhuhu sdp nye.. mekacih bang mat.. da la cntk.. nie la bru dpt snap gmbr, slalu 2 xdpt dselamatkan.. tq 4 d great recipe!
Laporan oleh: misz_su
05-01-08_2313
11-01-2008
ahaa!.. tu dia mat.. dah buat..sodap!.. sapa lambat mmg kempunan..hahhaha!.. TQ mat! :)
Laporan oleh: masz_73
Marble_cake_trio
10-02-2008
tak pandai nk wat marble :)
Laporan oleh: tulip77
Img0298a
17-02-2008
saje2 wat..dah lame tak mkn kek marble CMG nih..hihik
Laporan oleh: najah_82
15022008
06-04-2008
tadaaa~da lame buat..tp baru terigt nk upload..hehe..thanks CMG for ur recipe~!!=D
Laporan oleh: damnmachine
04042008070
06-04-2008
FIRST TIME CUBA WAT 1/2 ADUNAN TAPI BILA DAH SEJUK KEK JD TURUN...NAPA YEA CIK MAT..TAPI STILL SEDAP.
Laporan oleh: Hajar18
Trio_kek2
10-04-2008
best gak kek nih tp sy tak buh glycerin....family suka sat saja habis.....
Laporan oleh: humyrah
Kek_marble_trio_ku
02-06-2008
Hi Mat Gebu..Memang dah lama nak buat kek nie tapi resepi yg di cuba selalu tak menjadi...Tapi kali nie...SUPER DUPPER! I buat masa kenduri cukur rambut anak sedara.
Laporan oleh: nanne irezyanne
Image019
24-07-2008
baru try malam tadi..x berapa menjadi la cam cik mat punya...tapi rasanya sedap..nanti nak cuba buat lagi smpai jadikkkk
Laporan oleh: aini70
2721218357_9c0ceef453
04-08-2008
berjaya juga buat.. tk bubuh gliserin tu pon sebab tkdak.. tp sedap.. moist sgt..
Laporan oleh: einamie
Sl370967
11-08-2008
Kek marble yg di kupkek kan...memang lembut sgt2. Dah jadi mcm chiffon la pulak. Fantastic recipe! Tq cek mat
Laporan oleh: zurin
Sl370978
21-08-2008
Lagi sekali kek marble trio ni di kupkek kan. Marbeles!
Laporan oleh: zurin
Dscn3818
27-09-2008
tada...baru buat semalam.. kali pertama buat, tak jadi... kek hangus. kali kedua baru ok... tq mat....
Laporan oleh: sya.anna
Dscf7640
31-10-2008
Dah try resepi ni.. memang gebu dan lembut.. buat lepas kerja tadi.. sedap sangat.. my family suka betul.. thank you..
Laporan oleh: marzamworld
Marble_cake
29-11-2008
tima kasih cik mat.... mase bakar tu baunya sedap menyucuk2 idung, macam kat bakery... bila dah makan... errmmm... rasanya lebih sedap dari kek yg jual di bakery...!~ :-D
Laporan oleh: nOOrsha
Dsc00001
10-12-2008
Baru test mlm td...Sedap...suka sgt...
Laporan oleh: kasihryn
Cimg2307
10-12-2008
wahh today buat kek marble idea abg mat, anyway saya ade alter sket2.. tak guna ovallete..just gunakan baking powder but tambahkan sukatan, saya tambah telur kepada 6 biji dan juga 1/4 cup susu. nice! it turned out well! sedap! P/s: thanx coz lampirkan cara2 nak cantikkan color kek ni. hehe finally da dpt corak yg memuaskan hati ;)
Laporan oleh: army's wife
Img_3402
14-12-2008
mmg best...
Laporan oleh: eugeniadarwis
16-12-08_1957
18-12-2008
sedap & gebu tp knape kaler tak terang cam u all ? jeles le...
Laporan oleh: Lina_80
___677
23-12-2008
sedappp!!!x puas mkn sbb buat separuh adunan jerrr..
Laporan oleh: are3646
Dsc00633
23-12-2008
2nd trial..1st try hangus lak tetepi dier..x puas hati soknye wat lagik..ini lah hasil nye..bwk gi opis sumer kate sedap..anak2 jgn citer la suke bebeno..hubby x mkn kek pon puji gak..
Laporan oleh: dadih
Dsc01207
24-12-2008
Dh berkali2 buat kek nie.. senang dan sedap..
Laporan oleh: aidazana
Dsc00164
28-12-2008
sedap dan lembut.tapi tak cantik macam Cik Mat buat.firts time buat marble cake guna gliserin.bertambah lagi ilmu.thanks Cik Mat.bolehlah Ruhie buat slalu kek ni.hehehe
Laporan oleh: ruhie
Marble
26-01-2009
wallaaaa matt!! enak bangett! hehehehe....
Laporan oleh: hana6877
Kek_marble_trio
02-02-2009
Dah buat ptg td . First time buat terus jd. Tq Mat Gebu bg resepi ni.
Laporan oleh: zulija
Dsc01304
07-02-2009
Kek ni kawan saya Cik Mura yang buat dia MMS saya. Nampak sedap.
Laporan oleh: Sharm1969
Dsc00291
19-02-2009
Tata......alhamdulillah gebu mcm cik mat punya( agaknya) cuma mgkin krg fresh milk..sebab agak berderai..tapi ofismate kata sedap...tq cik mat. resepi anda amat membantu sy yg memang x pndai buat kek ni....
Laporan oleh: raflesia_78
P1150436
21-02-2009
Ni a rupe kek marble trio sy hehe..sedap laa..gebu lagi gitu..Sume org puji tau..thanks ya cik mat..
Laporan oleh: Ekieyna
Dsc01114
21-02-2009
Taraaa...akhirnya saya buat sendiri 1/2 adunan sahaja kek ini. Saya guna susu cair ganti gliserin spt syor dalam komen-2 tu, lembut, anak-2 suka. TQ Mat Gebu.
Laporan oleh: Sharm1969
Mable_cake_trio-_respi_mat_gebu_030
09-03-2009
ni la hasilnye...tapi corak x menarik la..x jadi lak design eh..walaupun trpaksa brhempas pulas nak adjust bgi bhagian tengah dia masak, ( microvave i problem la mat. tention tull), tapi rasa kek ni mmg kelasss.
Laporan oleh: lisa sharip
Kek_marble_trio
25-03-2009
first try.. x brp cantik tp sedap.. thanks mat gebu
Laporan oleh: vjeanne
Dsc01610
05-04-2009
Tq mat gebu for de wonderful & delicious resepi. Anak2 i suka sgt. 1st try nie..hehehe. Tq again..
Laporan oleh: izammusa
___007
08-04-2009
buat lg utk kali ke2...
Laporan oleh: are3646
P1000880
15-04-2009
wah best la kek ni.. sedap buat setengah adunan pun banyak...
Laporan oleh: juwitajamaludin
Img_1212
20-04-2009
memang sedap mat. Terima kasih.
Laporan oleh: aidazee
Mable_cake_trio-2nd_try_001
21-04-2009
ni 2nd time i wat. fui yoo..kali ni mmg pueh hati den mat oiii. gebuss giler kek ni. ni la kek favourite i nak wat ni..sayang nak makan...cantik n gebuuuu
Laporan oleh: lisa sharip
Photo-0004
23-04-2009
askum..mat nk join jg....buat ni sbb nk bg pd kwn...kek ni memang sedappppp....mekasih ye mat..
Laporan oleh: maz-ivory
Photo-0006
05-05-2009
mat..wak lg lah..hri tu wak bg pd kwn..ni buat tghri smlm...utk mkn sndri la plak...dah jd kek paberet la....sedappp snguh...tp ada bhan yg xde kat sni..main hemtan je lah...asalkan menjadi..mekasih ye mat..
Laporan oleh: maz-ivory
Img_1408_1
22-05-2009
ramai kata best.
Laporan oleh: cikgunita
Dsc00010
23-05-2009
Buat lagi untuk Hari Guru sekolah anak.TQ.
Laporan oleh: Sharm1969
Kek_marble_trio
22-06-2009
cedapppp la....
Laporan oleh: Rusna
Photo0564
30-06-2009
cik mat...nape color kita x terang??mcm pucat je...apapun SEDAP!!!!
Laporan oleh: zai_fadilah
Marble_kek_trio
02-07-2009
sy baru jumpa rcp nie, terus buat coz npk ctk..rupanya rasanya pun sdpppp n gebu sgt....tq c-mat bg rcp best nie...
Laporan oleh: lina2010
Dsc00456
16-07-2009
dah 3 kali cuba tapi first time snap gambarnye. memang sedap n gebu.
Laporan oleh: fazieta
Marble_trio
22-07-2009
thanks CMG...
Laporan oleh: syahnina
Ca_kek_marble_trio_18082009
18-08-2009
Baru buat pkl 2 pagi tadi.. sedap kek ni.. Thanks en. mat!
Laporan oleh: cinteati
Marble_cake
04-09-2009
Thanx...resepi kek yg sgt sdp n menjadi setiap kali buat...hehe
Laporan oleh: asma_d1510
Dsc03575
28-09-2009
nak try kaler biru lak...mmg best walaupun x guna gliserin...susu tepung..
Laporan oleh: sofeaJANE
Picture_3_
01-10-2009
Macam x menjadi sgt coz bantat,tp my hubby bg 5 stars...
Laporan oleh: zara_aiisy
04-10-09_1812
08-10-2009
thanks che mat for the nice recipe. siap buat jual lg sbb org dok request
Laporan oleh: sherryna
Picture
22-10-2009
br try resipi ni ptg td...sedapppnye kek ni...tq kat tuan punye resipi...
Laporan oleh: isliea22
Pa270434
27-10-2009
first time cuba, sedap dan gebu- suami dan anak-anak suka
Laporan oleh: mrs.habib
Image_058_
30-10-2009
Tks for sharing. Mmg sedap & simple. Tak sempat nak snap mase ptg tu..dah licin. Hubby pun puji melangit...srh wat lg.
Laporan oleh: AlifAinAmani
Kek_marble_cmg
30-10-2009
sedap mat.. sedaps dan gebusss!! tq CMG
Laporan oleh: as75
Pa310341
02-11-2009
yaa..hoooo ...best buat kek ni lembut...gebuss ramai yg puji..hari ni baru smpat hntar laporan....TQ 4 d resipi
Laporan oleh: zida_idah
Image0138
03-11-2009
salam cik mat, smlm coti, sempat buat kek ni. mmg gebus n sedap. spupu dtg siap mintak bekal lagi. makasih byk....sgt... sya guna susu+madu ganti gliserin. ni je yg baki ptg semlm. kena wat lg ni...
Laporan oleh: anaz1977
05112009
05-11-2009
kali ni x cantik sagt tp still sedap
Laporan oleh: aisya maisara
Pb120452
13-11-2009
buat lagi...memang best lah kek ni sedap dan senang membuatnya byak kali dah buat siap mak suruh buat utk raya lagi TQ.. TQ.. TQ..MAT GEBU kongsi resipi
Laporan oleh: zida_idah
Dsc00141
13-11-2009
mmg sedap
Laporan oleh: eliyani
Cimg1141
18-11-2009
cik mat..terima kasih lah byk2 resepi nie.memang sedap.buat sabtu lepas...suka tgok bila marble menjadi
Laporan oleh: cikliz
21112009_008_
22-11-2009
buat lagi mmg best la c.mat....ni baru kluar oven x sabar nk ngap
Laporan oleh: aisya maisara
28112009331
29-11-2009
Peh! Mmg lembut giler kek ni n sodap.1 hari ajer dah habis.Hari ni wat lagi.Utk mak mertua lak.Thanks mat... :)
Laporan oleh: elin8888
29112009336
29-11-2009
Ha ini versi hari ni punya.Adik ipar pun dah mintak resepi ni.he he Thanks mat 4 lovely recepi :)
Laporan oleh: elin8888
P1010555
21-12-2009
Salam CMG..Alhamduillah menjadi dan sedap sangat. Cuma wat setengah adunan dan saya campur aje dan putar at one shot..Vitamin M dah datang tapi teringin nak makan kek..TQ for the recipe..
Laporan oleh: MamaInaz
11122009343
21-12-2009
Wat lagi.Cedap cedap cedap.Ni posing before bake.
Laporan oleh: elin8888
Kekmarbletrio
26-01-2010
hasilnye memang sedap n gebu wlpon tk dpt amek gmbr yg telah siap sbb adek dh bwk kamera gi outstation...tq CMat...
Laporan oleh: inda77
Dsc02192
29-01-2010
sangat lembut n gebu :)
Laporan oleh: niezazainal
Gebu
31-01-2010
Cik Mat... ni gambar masa tgh bakar. dah masak, x sempat amik gambar....laku sgt kek ni. Tp kek ni mmg best, lembut dan gebu... mcm nama tuan dia. he he he
Laporan oleh: rosiemy
02112009501
02-03-2010
salam cik mat...suka dgn kek ni, dh byk kali buat...x mengecewakn...terima kasih atas resepinya.
Laporan oleh: baya74
Dsc05674
04-05-2010
rasa dia lg seddap dr kek lapis sarawak kan..hehehe...dh lebih 10x dh buat...mmg senang...
Laporan oleh: sofeaJANE
Dsc05718
04-05-2010
hehehe
Laporan oleh: sofeaJANE
Dsc05672
04-05-2010
merbeles
Laporan oleh: sofeaJANE
Dscn3850
07-06-2010
tq 4 d resipi,br buat terus upload pic mlm2 ni
Laporan oleh: jann
04092010236
08-09-2010
wat lagi utk kali ke baper tah selepas beli mixer baru. Yg lama dah kondem. he he. Tqs che mat...
Laporan oleh: elin8888
091020101369
11-10-2010
salam..ni yg saya buat..sedap rasanya tp taklah secantik yg lain2 buat..tq mat 4 d recepi :)
Laporan oleh: mrsmzrn
Img_1296
28-10-2010
tq mat gebu... sedappppp sgt resepi kek nie... cuma xpndai nk bg cantik lg jer dia punya belang tu... ;)
Laporan oleh: wadiza
P1020626
01-11-2010
ntah dah brpa kli wat kek ni..sdp,xjemu2 mkn.
Laporan oleh: Mariani(KT)
Marble_trio
10-11-2010
Tetamu semua puji sedap tul, buat ms besday dotter
Laporan oleh: dapurnanie
Mat_gebo
03-12-2010
1st time cuba masa raya... family puji sedap sngt... TQ sudi kongsi resepi
Laporan oleh: MamiAlyaaDamia
Kek
05-12-2010
dah jadi ,, sedap ,, gebu ,, tapi lupa letak air ,,
Laporan oleh: darling..
Pa220098
08-12-2010
fuh.. gebu dan sedap dimakan..
Laporan oleh: adk mimie..
Marbletrio
31-12-2010
memng betul bagai dikata, resepi kek yg gebu dan harum menusuk kalbu...
Laporan oleh: sixsixtwo
Marble_cake
09-02-2011
TERIMA KASIH MAT. GEBU BETUL & MOIST...TQ FOR SHARING
Laporan oleh: lyne
Dsc_0952
17-02-2011
kali ni try buat marble biasa pulak. Memang sedap. Tambah topping pun lagi sedap...
Laporan oleh: lyne
051
16-03-2011
errmmm...jadiklah....t.q
Laporan oleh: ctfatimahabkarim@yahoo.com
Img_0635
24-03-2011
Gebuuusss & lemaakk, thanks for sharing this cik mat gebu =)
Laporan oleh: Ri3na
Dsc00005
28-03-2011

Laporan oleh: zila_man
Photo0144
31-03-2011
marble kek yg tak menjadi sgt marblenya tp rasanya not bad, tq 4 the resepi, cuma keknya wet skit kat tengah, seblm masak dah cucuk kat tengah ok tak melekat maknanya masak la tp bila potong nampak wet skit kat tengah, nape yea kena tambah masa lg ker? anyway memang sedap kek nie
Laporan oleh: wmlisa
Dsc05233
31-03-2011
mmg lembut dan gebu.. buat masa raya haji taun lepas =)
Laporan oleh: fiezapjah
Snapshot_20110323_1
08-04-2011
thanks mat for the recipe.. marvelous!!
Laporan oleh: aunty anna
Dsc00352
21-04-2011
nih 1st time bt mmg sedap resipi nih tapi corak dia tak berape nak jadi..pusing sikit kot..tapi 2nd time bt tambah kaler skit cantik n bwk g opis licin...
Laporan oleh: jusEpal
Kek_marble_trio
18-05-2011
Alhamdllh 1st time wat jadi...sedap kek ni...gebu sgt..xrugi cuba..tksh che mat gebu for resepi...
Laporan oleh: puteri tega
Cimg0089
25-05-2011
sedap.....thnkzz abg mat.....
Laporan oleh: nurda_faz
Marble_cake_mat_gebu
30-05-2011
marblekan je...sedap. kali ke3 buat.
Laporan oleh: lyne
Kek_marble_trio-2
13-06-2011
ermmm...wat lg kek marble yg gebu ni...dh jatuh ati kat kegebuan & kesedapan nyr ...tksh cik mat gebu tuk resepi..
Laporan oleh: puteri tega
Kek
16-06-2011
terima kasih mat sangat sedap!!dan menarik
Laporan oleh: dheqchik
Kek_warna_warni
16-06-2011
dan mendapat sambutan sekali pelanggan pun suka!heheh
Laporan oleh: dheqchik
Dsc00933
20-07-2011
lembut dan lembap,..mmg sedap,..smp dapat tempahan lagi,..terima kasih CMG kongsi resepinya yer,..smg Allah murahkan rezeki dan dberikan kesihatan berpanjangan bahagia selalu buat CMG...
Laporan oleh: sarinahamis
2011-10-08_19
08-10-2011
saya suka resipi nie...memang best
Laporan oleh: surinah
Dsc02428
10-10-2011
1st time buat. sume owg puji ckp sdap. rase strawberry. tq owner resepi.
Laporan oleh: ichabella
337846_272650082764784_100000593833182_1075718_926881015_o
11-10-2011
ni buat masa jamuan hari raya kat rumah kakak yang lepas..1st time buat..semua puji sedap..
Laporan oleh: Atiqah Abdullah
2011-10-07_18
17-10-2011
taraaaaa... alhamdulillah jadi gak 1st time wat kek marble... rasa mmg meletup...sedap... ank2 mmg suka mkn kek ni... thanks abg mat...mmg x rugi la sy cuba...lain kali nk wat lg... :)
Laporan oleh: intan3026
317212_2421212217218_1458812738_32699454_2049449204_n
17-11-2011
gebu & sedap
Laporan oleh: adamina
Dsc02333
21-11-2011
berjaya jg.. tp xbuat trio,guna 2 warna je.hehe.. apapun,resepi ni mmg best.. lembut sgt.. tq pd empunya resepi.
Laporan oleh: my1981
Dsc02732
22-11-2011
1st time saya try resepi ni mmg puas hati sbb sedap menjadi...tima kasih pd Mat gebu sbb sudi berkongsi resepi
Laporan oleh: shada99
271120111672_1_
27-11-2011
1 jam lbh br msk...nasib baik jd..rasenye mmg sdp..tq mat..izinkan sy copy resepi nie ke sy punya ye
Laporan oleh: ct 40mah
Img00437-20111210-1944
14-12-2011
Mat!!! suka sgt rasa kek ni walaupon resipi i main agak2 jek coz penimbang rosak! sgt sedap, moist, lembut, gebu mcm mat gebu!!!! hehe
Laporan oleh: rheanisrina
Image0152
21-02-2012
da try da...lmbut ase die w/pown montot die anguih cikit...tq CMG..:D
Laporan oleh: tentel
Image0155
21-02-2012
yang niew versi cup cake lork...pown lembut n gebu gak :D
Laporan oleh: tentel
Photo0919e001marrble
02-04-2012
sedap tq share resepi.
Laporan oleh: lynnYus
Dsc_0612kekmarble
22-12-2012
Thanks Mat Gebu share resepi ni. Semua puji n suka kek ni. Memang berbaloi buat.
Laporan oleh: FidaRafidah
061120111817-001
28-01-2013
u, sedap dan kejab aje dah licin. Semalam buat utk hari jadi anak, saya buat doublekan sukatan. Bila sampai 40 min, alamak tak ada tudung periuk besar. Kek tin 12x12. Jadi saya tutup dengan aluminium foil. Hasilnya tetap puat hati. Kek yang lembut, rasanya enak dan memang mendapat pujian. Tetamu siap mintak untuk tapau algi. Terimakasih Mat Gebu.
Laporan oleh: milaniemnor
Dsc01817
09-06-2013
sangat sedappppp kek marble trio ni....TQ Che Mat ^_^
Laporan oleh: mass80
Image
22-06-2013
Kek yg mmg sedap. Sy buat 3 warna tp nmpak mcm 2 warna je sbb warna hijau xterang. Papepun resipi ni mmg sedap.thanks!
Laporan oleh: hairan189
Photo-0391
09-07-2013
Dah buat..senang & sedap. Buat vanila, orange & coklat tp, guna serbuk van hauten+air sbb tak da coklat emulco. Thanks atas resepi ni..
Laporan oleh: yanidungun
2014-01-25_13
01-02-2014
hb request kek marble. try rcp ni n mmg puas ati. sdap, gebu n moist sgt especially lps simpan dlm fridge sehari. xde gliserin so pakai fresh milk. bleh wat lg nnt raya. tqvm cmg!
Laporan oleh: moonbug

Komen (158)

11-01-2007, umi_e komen :

cantiknya cik mat... bilalah boleh try ni eekkk


11-01-2007, ratnamurniwati komen :

nak tanya...betul ker air & gliserin tu guna sukatan g ? bukan ml ker?


11-01-2007, dila81 komen :

colourful nya kek cik mat kita ni. teringin rasanya nk mencuba. Tapi boleh ker kalau kita tak letakkan gliserin dalam adunan kek ni cik mat. Atau boleh diganti dengan bahan yg lain. satu lagi serbuk penaik tu baking powder ker cik mat.


11-01-2007, kembangkempis komen :

cik mat nak tanya camne cik mat potong kek tu nampak rapi je..tak de serebeh2. Boleh tak terangkan camana potong?


11-01-2007, hzasabrina komen :

cik mat..lawanye..mcm sayang plak nk mkn..very d colourful..suka sgt2..bole courier kat kita..mengidam la pulak..hehehe..:D


11-01-2007, Mat Gebu komen :

Air tu lebih kurang 20ml dan gliserin 2 camca besar (dalam resepi memang ditimbang air dan gliserin). Kalau tak de gliserin pun tak pe (tapi kurang lembap lah skit kek tu). serbuk penaik tu baking powder dan mat galakkan guna baking powder jenama "ROYAL". (jenama lain pun ok. mat cuma cadangkan aje). Mat kalau potong kek yg paling utama pisau kena tajam dan biar kek betul2 sejuk baru potong......heheh mengidam ye hmmm.. allah, kesiannya... kalau sebelah rumah boleh sgt. sebiji kek mat bagi...


11-01-2007, yani komen :

saja nak mencelah.. kalau ikut ukuran standard bagi air 1g = 1ml. Peringatan : Hanya utk air bukannya semua jenis cecair.


11-01-2007, hzasabrina komen :

cik mat dok jb kat area mane ye?kita kt pt raja..bole la kita serang sume kek cik mat yg gebu2 tu..xdpt mkn dpt bau pun jdkla..hehehe..:P kebelakangan nie bdn rasa lain mcm je..agaknye my daughter nk dpt adik kot..thats why la bile nmpk kek gebu cik mat je terus mengidam...hehehe..nak tido pun bole terbayang2 kek cik mat..:D jgn mare ye cik mat..;P gurau je..


11-01-2007, dila81 komen :

hzasabrina; awk org pt raja ker,sama lah kita. tp skrg ni saya dah pindah ke kelantan. tapi kampung still kat pt raja. dekat dgn KUITTHO.


11-01-2007, kembangkempis komen :

mat u buat pakai 2 aduanan ke tu mcm banyak je telur tuh betul ke?


11-01-2007, Mat Gebu komen :

Sebenarnya mat guna telur ayam kampung, sebab masa mat buat kek nie kebetulan telur ayam biasa dah habis. Jadi gunakan telur ayam kampung.... itu je yg ada masa tu... anggaran sebiji telur Gred A = 60 gram. Jadi kalau 5 biji tu = 300 g. Kira2 9 biji telur ayam kampung. Tu pasal nampak "melambak" dalam mangkuk pengadun tu. Faham2 jelah telur ayam kampungkan comel2. Harap maklum semua, bukan mat buat 2 adunan ye.....


12-01-2007, sayang79 komen :

wow!!!cik mat menawan sungguh kek tu lah...cik mat kalau nk kasi kek lembab leh tambah kan gliserin aja lah eh...??


12-01-2007, hzasabrina komen :

dila81..ye ke?sy kt tmn manis..pindah ke kelantan ikut hbby ke?bole la kita beremail..my email..hza_sabrina@yahoo.com.my..


12-01-2007, Mat Gebu komen :

Gliserin tu bergantung pada resepi. Ada resipi yg bbuh susu segar jadi hasilnya pun moist.....and taste more better....gliserin ni cuma salah satu bahan utk melembapkan kek....


14-01-2007, nizam komen :

gliserin tu apa yer cik mat..........boleh dapat kat mana?jeles la tengok kek2 yang cik mat buat.cik mat ni leleki ker perempuan....


14-01-2007, Safiza komen :

mat....kalau gliserin & air tak bubuh cuma jadi kek tak lembab aje le.mana le tahu kalau tak bubuh gliserin kek tak jadi pula.kalau ganti dengan susu leh tak?


15-01-2007, Mat Gebu komen :

Gliserin lebih kurang macam "corn syrup" rupa dia... berwarna jernih dan sedikit pekat. Selalunya bhn2 macam nie boleh didapati di kedai menjual bhn2 kek....Kalau gliserin dan air tu diganti dgn susu, tak payah pakai susu tepung seperti dalam resepi (mat lom cuba lagi gantikan gliserin n air tu dgn susu) tapi tak pe boleh cuba.....kalau dah try nanti jgn lupa letak gambar ye...all the best to u guys


21-01-2007, kembangkempis komen :

ci mat gebu leh kenalan tak suke arr friend2 ngan orang pandai wat kek nih heheh sebb gua suka makan kek. Dan mengekekkan diri. Ni email add saya zahurinina@yahoo.com. u ada email add tak? tq


23-01-2007, wana komen :

mat, wana dah try buat resipi ne...tp wana tak jumpe strawberi emulco, wana pakai pandan emalco..sedap sangat rasa mcm lemak berkrim. mungkin sebab ade susu kot...sepupu wana teruja tgk kek tu, die pon try.. oh ye, wana terlupe nak letak air, gliserin plk wana tak de. kek tu still jd, lembut jugak mcm kek2 biasa.. thanks mat..


23-01-2007, nurfadhila komen :

"Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C selama 40 - 45 minit" ape maksud Mat Gebu, oven tu kena dipanaskan dahulu baru masukkan kek ke ape?. ke masukkan kek baru panaskan pada suhu yg cik mat nyatakan?


24-01-2007, Mat Gebu komen :

Maksudnya.... sebelum kita mula buat kek, terlebih dahulu panaskan oven (bergantung pada oven masing2). Dan bila suhu dalam ketuhar telah mancapai suhu yg kita tetapkan, baru lah masukkan kek ke dalam oven.


31-01-2007, lynz komen :

lynz dh try wat kek ni smlm...menjadi n sodap tp w/out gliserin laa..cik mat nye kek gak yg gebu...tp cik mat, kt mane nk cri gliserin nih...merata dh lynz cari..cam susah jer nk jmpa...


10-03-2007, chucky9hhan komen :

tumpang tanye cik mat gebu, ovallate tuh kalau tak gune takpe ke? ape fungsi ovallete nih yeh? saye baru nak belajar2 ni..


12-03-2007, Mat Gebu komen :

lynz....minta maaf lambat jawab, gliserin tu boleh didapati di kedai2 menjual bahan2 kek....kalau lynz dok KL..lagi senang, Kalau dok JB boleh gi kedai2 menjual bahan2 kek yg seperti mat warwarkan selalu tu. Pasal ovallate tu chunck....ia tu utk menstabilkan kek, bila dah masak kek tu lembut dan nampak elok je, ovallate tu kat mana2 kedai runcit atau pasaraya dah ada jual sekarang nie....


13-03-2007, enam putera komen :

maaf mencelah...kpd lynz ...kalu u duduk kat kl gliserin boleh didapati ngan mudah di bake with yen (chow kit atau mana2 lah) ataupun di bagus melawati atau berhampiran giant tmn melati tu...


13-03-2007, rogayah bostamam komen :

cik mat kite dah cuba resepi ini tapi tersilap caranya saya pukul gula dgn mentega.bile nak pukul telur baru terperasan dah silap.Anyway rasanya memang sedap cuma tak naik gebu mcm cik mat punya kek


13-03-2007, Mat Gebu komen :

tak pe rogayah.....mat pun pernah juga tersilap macam rogayah tu....yelah kaedah biasa kita buat kek memang pukul mentega dgn gula....tak pe lain kali buat lagi.....tah2 hasilnya lagi gebu dari kek mat nie....


03-04-2007, perdana komen :

saya dah buat dan bawa ke pej. semua puji sedap tp. saya x letak glicerin,dia org. minta resipi sya kata bukan resipi sya tp. dr.che mat,segan pulak klu. x bagi. Halalkan ya che mat.Mlm ni nak wat sebab dah ada gliserin.


27-04-2007, Liza_man komen :

cik mat boleh tak resepi ni pukul ngan tangan coz saya x de mixed la


10-05-2007, Rina komen :

Saya rasa teruja nak buat kek ni!Cuma saya nak tanya, sebelum kita nak buat kek ni, kita kena panaskan oven mengikut suhu 175 celcius selama 40 minit. Tolong ajar saya!


22-05-2007, eyla5152 komen :

KALAU NAK GUNA TPG KEK BOLEH TAK MAT??


09-06-2007, eyla5152 komen :

cik mat, mlm td saye buat kek ni, jadi sedap la jugak, tp kenapa mase pukup telur ngan gula tu tak jadik gebu mcm cik mat yer?? susah betul telur tu nak kembang camtu, pastu kaler merah saye pun tak berapa terang. kena tambah lagi kot. next time saye cuba lagi tp cuma nak tau pasal telur yg tak kembang gebu tu camne... time kasih


03-07-2007, najah_82 komen :

thanks 4 this recipe cik mat....menjadi le sgt...dah 5 kali wat..siap ade org tempah lg..hehe..leh wat bisnes camni..leh kan cik mat? nak kene bg komisen x?:P


04-07-2007, eyla5152 komen :

najah.. u campur pandan sekali tu rase dia ok ke? tak mix sgt ke? sbb aritu sy nak try tp takut rase pandan & straberi tu bercampur tak sdp plak.. pastu bape ringgit u jual kek tu sebiji? sbb ade gak yg tanye kat saye tp x tau nak letak harga la..


08-07-2007, Mat Gebu komen :

Komisen?...laaa tak pe dgn ikhlas hati mat halal kan aje sesapa nak buat meniaga...lagi pun resipi asal pun mat berkongsi dgn org lain....cuma ada sedikit pengubahsuaian...


09-07-2007, eyla5152 komen :

hi cik mat, smlm syae buat lg kek ni campur kaler hijau plak,. tp sy nak tanye cik mat nape kaler cik mat merah dia cantik la.. sy nye kaler tak terang.. pastu kalau nak meniaga kek ni sebijik bape harga agak2 nye yer... time kasih


09-07-2007, Mat Gebu komen :

eylana, warna merah tu mat guna "cherry red" food coloring....pasal cara nak meletak harga tu u boleh rujuk kat forum, ruang "Panduan Meletak Harga Pada Produk Anda"......Hasil tulisan "Diana".....


10-07-2007, Mat Gebu komen :

Kalau ada tepung kek, boleh juga digunakan utk menggantikan tepung gandum. Pasal telur tu, mungkin tak telur dah lama, dan masuk angin atau pun telur tu sejuk. Selalunya telur yg elok dan berada pada suhu bilik, mesti akan naik gebu kalau kita putar. Lagi satu masa memutar tu guna kelajuan tinggi..


10-07-2007, Ritz komen :

Nak tanya skit boleh....??? Ritz orang baru kat forum ni....kek ni sangat menarik....klu letak parutan limau dan dicampur lak denga kaler-kaler tu lebih sedap...tapi boleh tak nak tanya mana beli stand mixer tu....admire betul....


10-07-2007, Mat Gebu komen :

Ooo...mixer tu mat beli dah lama ritz dan jenama "kitchen aid" , kalau ritz tgk rancangan Martha Stewart, dia selalu guna...6 tahun dulu mat beli harga RM1799...tapi sekarang kalau tak silap RM2400 kot.....tapi bukan mat nak kempen laa, memang elok dan tahan...kenwood nya stand mixer pun tahan juga...ritz kalau minat baking dan ada budget, elok beli satu, tak kisah lah kitchen aid atau kenwood janji boleh guna...kalau ritz dok KL...lagi senang nak cari...mat dok Johor.


10-07-2007, Lilydvalley komen :

uik mat...ramai tul peminat kek trio u ni... hai...minat kek aje ke...tak de sapa ke yg minat kat orgnya...hihihihi


10-07-2007, checkmate komen :

hehehe k lily,pic kek en.mat ni mengancam tu yg tergoda nak wat juga tu.. :D


10-07-2007, Mat Gebu komen :

ahakss.....jgn leer usik selalu..kang i cuti buat kek nanti....hehehehe.....tapi kalau marble kan dgn coklat + perisa orange pun sedap (guna 2 perisa tu aje)...nanti mat nak try guna blueberry and vanila and a touch of strawberry....


12-07-2007, zalisa komen :

Kalo Mat cuti buat kek.. abislah kita kat MR ni.. Kena tunggu tok guru abis cuti baru boleh buat kek semula...hehheehe..


19-07-2007, nurdiana komen :

ptg td dh try..nice.sedap kek nie. thanks. first time buat kek marble. adik2 semua ckp sedap.. =)


20-07-2007, eyla5152 komen :

mmg sedap kek ni tp tu la.. sy tak dpt kaler yg cantik cam cik mat buat tu.. dah 3 kali buat ni... licin..


21-07-2007, naj komen :

hai en mat, i dah cuba buat kek ni 3 kali, tapi ngapa tak gebu. i rasa tak puas hati, please bg tip2 nak gebukan kek ye....tq...wp x gebu tp sodap....selagi tak jemu asyik buat je...


29-07-2007, Mat Gebu komen :

eylaa....kaler tu kalau matlah, yg lembut2 pun lawa...naj...mat pun tatau lah mcm mana nak kata lagi ye...tapi kalau pukul telur dgn gula dan ovallate tu mesti kena guna telur yg pada suhu bilik, dan pukul pada kelajuan tinggi sehingga adunan telur tu naik mcm adunan kuih baulu....


13-08-2007, rossitamz komen :

Kek ni memang power. Baru try semalam tapi tak sempat ambik gambar dah licin dek anak2. Lain dari yang lain rasanya...gebu pulak tu.


04-09-2007, k.cik komen :

baru semlm dok cari resepi kek marble ni...terbaca somewhere utk buat kek or biskut guna telor biasa jgn guna telor yg ada tulis 'tpk' or colestrol free..katanya kek tak jadi.


04-09-2007, Lilydvalley komen :

k cik... i tak de masalah buat kek guna telur colesterol free or not. Tak tau la kan... apa kata org lain.


10-09-2007, fezah komen :

sy dah try kek nie semalam memang gebu dan lembut. Sy guna air biasa je utk gantikan dgn gliserin tu mula2 takut tak jadi tapi tawakal je la, alhamdullilah jadiii... lain kali boleh buat lagi tq mat..


11-09-2007, Mat Gebu komen :

sama2 fezah....


15-09-2007, zura5777 komen :

cik mat, zura nak tanya... if zura nak substitute susu tepung tu ngan fresh milk, berapa banyak yek fresh milk tu nak letak? tak payah letak air dah kan?


28-09-2007, nurfadhila komen :

mat gebu, boleh tak saye dptkan alamat email mat gebu? ade hal sket.nanti saye bgtau melalui email.


27-10-2007, zlinda_mz komen :

cmne nak hantar laporan masakan?? wahihi nak klik kat mane uitt??


27-10-2007, yummiez komen :

zlinda_mz, klik kat "Tulis Laporan" kata atas tu..


27-10-2007, skyblue komen :

klik "Tulis Laporan" kat tepi/bawah gambar masakan.


07-11-2007, zlinda_mz komen :

huwaa.. me tringin nak upload gambor kek kat sini.. cari laporan masakan x jumpe! adus


07-11-2007, zlinda_mz komen :

wakaka! dah jumpe dah! tenkiu2!!


08-11-2007, rosniza_mga komen :

Kalau nak ganti mentega dgn butter boleh ker?


13-11-2007, zureen_69 komen :

semalam dah buat kek trio marble ni..saya guna susu pekat utk ganti gliserin..nasib baik menjadi..sedap dan gebu


17-11-2007, Ekieyna komen :

Eki dah try wat dah kali ke baper dah tah..rs dah yg ke-5 dah hehe..Besh la mat..Tapi kan my marble susah btl nak jd cam mat..uwaaa...tlg la sensei..ajar camne nak dpt marble yg lawo..


20-11-2007, Hazel komen :

Hi cik mat, minta maaf jika ingin bertanya. Hazel baru aje pulang dari kedai yang menjual brg2 kuih, apakah ejaan gliserin juga sama seperti "GLYCERINE"? Puas hazel mencari ejaan yg cik mat bagi tapi tak jumpa. Akhirnya, hazel beli juga dgn ejaan yg hazel catit tadi. Harap cik mat balaslah cepat kerna hazel ingin cuba membuatnya esok. TQ..


19-12-2007, syupyza06 komen :

hi..dah cuba buat pun...sedap memang sedap...tak manis sangat...saya pegi beli bahan2 tu last minit....tak jumpa juga gliserin tu saya ganti guna susu soya....tapi kek tu memang mervelous


10-01-2008, kirana komen :

baru je siap wat kek ni. mmg menjadi, lembut dan gebu sangat..sedap!tq mat:)


03-03-2008, tulip77 komen :

my hb mmg kureng bab2 kek nih.. tp kek nih mmg dia leh telan... dia kata sedap sgt...lain kali wat kek ni aje lar.. adoi..penat nya nk 'mermarble' hehehe..........


03-05-2008, sue2109 komen :

kek nie mmg sedap saya dah cuba ms cuti hari pekerja...sedap dan moist...maceeh tuk resepi nie.


07-05-2008, sha_az87 komen :

askum... mat gebu, i dah try u punya resipi, sedap ler...


25-05-2008, arinoma komen :

saya dah cuba buat kek ni. memang klas..........cumanya saya tak mahirlah dalam nak mewarna warnikan layer kek ni. apa-apa pun thanx coz resepi buat my daughters tak pandang pun kek lain yan jual kat kedai kek. Tak sempt nak tunjuk gambar sebab keknya dah abis dimakan.


03-06-2008, elya komen :

mlm td dah try buat, bile msk tp bila dah sejuk kek mendap ar.. nape ye cik mat??? tang mane yg silap?? sodih jugak tp next time nk trylg...


07-06-2008, hussila komen :

kene try jugak la nak buat kek ni...tunang saya suke sangat makan kek marble...


16-06-2008, cikgu hasmah komen :

Tq CMG bg resipi ni. Senang saya nak tunjuk kat murid-murid saya mcm mana nak buat. Boleh buat demo kat sekolah saya tak?


04-08-2008, kibi96 komen :

saya dah try.. tapi nape mendap kat tengah.. boleh explain? frust gak lah.. anyway thanks for the recipe..


12-08-2008, zurin komen :

kibi96, samalah...i buat jadi kupkek...bila dah masak, tengah dia ada yg turun. mcm kek chiffon. agaknya telur terlebih gebu kot?


25-08-2008, siti zaleha komen :

hi cik mat...saya dh try kek ni....memang sedap..hehehe x rugi rasanyer mencuba...kalernyer cantik..cuma gliserin takdak la...saya bubuh air lebih ckit..x tau nk ganti ngan ape..cmne ekk nk download pic kek saya kt komen ni..


03-09-2008, heddyat komen :

i just did my trio marble cake, tapi tak menjadi. uwaaa so sad. maybe because i didnt put the gliserin. ups!!! i forgot to put in susu tepung and tepung penaik wawawawa lol my bad. okay it was my first try anyway. haha but the cake still taste good tho it looks 'hodoh' hahahaha. can someone gimme some tips? i wish to do better on my 2nd try yet. nway im 17 yrs old&i thnk its okay to make a mistake on my first try, isnit? haha


24-09-2008, jann komen :

nak tanya gliserin dan ovellet dibuat drpd apa?halal ke?


05-10-2008, along83 komen :

gliserin tu, bntk dia camne?? kat mane blh beli??


05-10-2008, Lilydvalley komen :

heddyat, next time follow the recipe, insyaallah akan jadi. >>> along83, gliserin adalah cecair & boleh dibeli dikedai2 pembekal bahan2 baking.


13-10-2008, nurul_aiman komen :

1st time buat utk open house ari raya....mmg dpt sambutan kek ni...lembut n gebu, siap ada tetamu yg nk mtk resipi ni....tq cik mat. Nk tya sket la cik mat, gliserin tu leh msk dlm pelbagai jns kek ke utk melembutkan teksturnya ???


20-10-2008, Nurmaya komen :

buat ari sabtu lepas,skip gliserin ganti dgn fresh milk cam hanahoney, mmg best gebu cam cik mat gebu jugak..hehehe dua loyang saya buat sume kate sedap mat..time kasih


22-12-2008, aidazana komen :

last week dah buat 2 kali untuk kenduri kawin adik.. memang sedap sangat .. bau dia kalah kedai kek.. gebu .. moist jer .. nie nk buat lagi utk kenduri adik ipar.. tima kasih cik mat sudi kongsi resepi nie..


24-12-2008, dapurnanie komen :

Cik Mat, Bleh ke kukus kek ni???


30-12-2008, warriozgurl komen :

salam...saya nak tny cik mat..yg vanila tu leh tak kalu saya masukkan cheese..


30-01-2009, shintayo komen :

Dah try 3kali ,buat kek ini.Semua puji sedap.Tak rugi mencuba.Time kasih cik mat oi......


06-03-2009, wana1265 komen :

nampak mcm sedap ja kek ni, saya dah print recipes dan nak cuba buat.


09-03-2009, lisa sharip komen :

yea.yeah..saya dah cuba wat dah resepi ni. menjadik. tapi saya kena bakar kek ni dkat sejam lebih...tention tull..sik tak masak2 kat tengah2nye...masalah microvave saya ni..tp memang meletup la rspi mat bagi ni. tq berry much ye. nti saya upload pic ye


17-03-2009, vjeanne komen :

hi mat.. kek ni blh kukus x?


20-04-2009, aidazee komen :

Saya telah buat 1/2 adunan, bnyk juga hasilnya. Memang sedap. Thnx Mat


27-04-2009, hmaria78 komen :

Kek nie memang sedap la ... trima kasih mat


15-05-2009, lizuanis komen :

Nmpak sdpla kek ni...tingin nk wat,tp tkut x ssedap mat punye...sbb ssh nk dpt glaserin....selain glaserin,bleh tkar ape, mat??


24-05-2009, babykiko komen :

kek mat ni cun melecun abih. anak2 itergoda asyik minta buatkan.nant bila i ada masa i akn buat.skrg x boleh i tgh banyak tempahan baju.maklumlah nak cuti skolah ni bukan pgntin je nak lawa tul x mat?


18-08-2009, cinteati komen :

Dah hantar laporan. Best and simple je kek ni.. nanti nak buat utk raya pulak. Terima kasih berkongsi resipi kek ni ye en. mat..!


11-09-2009, keynah_kin89 komen :

sy dah wat kektu...tp y ah kek sy xgebu??? dia still lembut tp padat...x brapa k gebu...sy rs mcm bantatja...knapa ek??? pastu knapa warna sy x terang sgt???kna boh pewarnaka??


29-09-2009, cuteworm komen :

salam. teruja nak wat kek nie bile baca laporan, suma kata sedap. tapi nak minta tlg en mat atau sesapa yg pernah buat resepi kek ni guna sukatan cawan. kat umh tak de penimbang la.. berapa sukatan utk tepung, mentega n gula. terima kasih.


29-09-2009, marryanne komen :

pertama nak ucapkan jutaan terima kasih kat Mat kerana share resepi ni,saya dah selalu buat kek marble tapi yang satu nilah yang betul2 sedap puas hati,hasilnya pon lumayan satu loyang penuh memang berbaloi setakat ini dah tiga kali buat untuk hari raya ni........terima kasih bebanyak Mat.......


10-10-2009, rhy komen :

Mat, ovalette tu boleh diganti dgn apa ye? agaknya kalau saya tk masukkan apa jd pd kek tu? teringin betul nk try la bila tgk respon2 semua ni.... tp tmp saya tinggal ni mmg kompom takde dijual ovalette.


27-10-2009, AlifAinAmani komen :

Tks Mat, Mmg sedap giler. Cuma x letak Gliserin coz puas cari tp sume kedai xde. Hubby puji..spai bw gi office dan suruh wat lg. Nti sy upload pic..


31-10-2009, aisya maisara komen :

Mmg sedap kek ni x rugi mencuba dan hasilnya cukup memuaskan hati tp x sempat nk upload la dh abis hu...hu len x wat lg leh la upload nti.


05-11-2009, aisya maisara komen :

aisya wat lg bwa p opis sume kwn2 kata sedap depa kata aisya beli x caya kata aisya wat sbb sedap sgt...kembang kempis jap he...he


05-11-2009, aisya maisara komen :

mcm mn nk upload pic aisya x reti ler..anybody help me plezzz....


05-11-2009, ibumimi komen :

aisya ..mungkin ni boleh membantu.. Mula-mula login terlebih dahulu, kemudian klik link resepi yang mana laporan masakan bergambar itu hendak di masukkan, kemudian klik link "Tulis Laporan" (link ni ada di sebelah kanan gambar kat tuan punya resepi tersebut), selepas itu, masukkanlah gambar laporan masakan berserta komen di ruangan yang di sediakan.


05-11-2009, aisya maisara komen :

tq ibumimi dh dpt upload pic kt atas 2 tp x cantik sgt hu..hu


05-11-2009, ibumimi komen :

ibu mula2 pun cam tu gakk..janji ada je. kalau nak gamba cantik, mesti kena cukup lighting.. baru clear


05-11-2009, aisya maisara komen :

aisya amik pic pakai h/phone 2 yg x clear sgt nampak mcm kabur jer...pas ni kena guna kemera la plak baru clear kot betul x ibumimi cayang...hehe


24-11-2009, eyra27 komen :

ade spe2 tau x mcmne nk kluarkn kek drpd loyang lps dh bkr ???plz help me !!!


26-11-2009, izzack komen :

hai eyra27 nk tnye nih sblm masuk kn adunan dlm loyang ade x eyra lapik kan kertas n lanser kan dgn marjerin? klu x cube eyra lapik kan kertas (klu blh lbhkan ckit bhgn tepi spya mdh utk trik kuar) pastu lanser kan ckit dgn marjerin....sy slalu wat gitu..... :)


01-12-2009, k.zila66 komen :

salam mat,buat kek nih masa raya haji....teruja sgat2 bila gamai yg buat..x rugi mecuba..bestt sgt2..m'ksih ya..


09-01-2010, AQILZAFRAN komen :

cik mat gebu,macam mane nak susun dalam dulang?saya pnye tak cantik mcm mat gebu..dulang 2 kena tinggikan skit tak kat hujungnya?


26-01-2010, su80_guy@yahoo.com komen :

cam best jer..nak try gak r..


30-01-2010, ezralovescook komen :

ui...meriahnye..ramai yg dh cube,xleh jd nih..mst nk cube gak..mst gebu cm tuanpunye resepi..hihi


02-03-2010, zara_aiisyah komen :

Mat, nape yg sy jd keras n x gebu...?then mendap kat tengah..?dua kali cube n tetap x menjadi...


19-03-2010, fulltimehousewife komen :

baru dapat jupe resipi ni.. sedap sangat... anak2 semua suke... dah buat banyak kali... thanks mat


04-05-2010, sofeaJANE komen :

02-03-2010, zara_aiisyah komen : Mat, nape yg sy jd keras n x gebu...?then mendap kat tengah..?dua kali cube n tetap x menjadi cuba awak abaikan gliserin, air, susu tepung...rasanya menjadi jgk...saya buat pon byk kali rasanya dh lebih 10x lebih buat....menjadi jgk...


06-06-2010, tizkatie73 komen :

emm....sedap beto kek marble trio ni...dapatla hantar kat rumah kenduri kahwin di Puchong.... thanks mat.....


06-08-2010, APP5645 komen :

Salam...cik mat tq saya dah ambik dan cuba resepi kek marble trio ni....sedap, lembut dan gebu...terima kasih


21-10-2010, nurfardzianafadil komen :

salam..nak cuba gak .. dah lama cari resepi kek marble yg mudah dan bhn yg digunakan nmpk senang utk dicari kan... esk cuti .. nk buat la..


31-10-2010, eaniz komen :

sedih.. terlupa letak bake powder. bila dah campur bake pwder loyang pula kecik. habis melimpah kuar ... huhu.. takde skill memasak tul la i nih!!!


20-11-2010, latifah pa komen :

fist time buad jdy.. tq mat gebu krana bry rsepi btoi2 resepi yg cek mat bg 2 btoi2 gebu. cma s2 ja sya x bbuh gliserin cbb x ad d lngkawie..wlw cm na ponjdy jgak kek yg saia buad ubtok ary rya ney..nak msokan gmbar cm na ??


20-11-2010, latifah pa komen :

fist time buad jdy.. tq mat gebu krana bry rsepi btoi2 resepi yg cek mat bg 2 btoi2 gebu. cma s2 ja sya x bbuh gliserin cbb x ad d lngkawie..wlw cm na ponjdy jgak kek yg saia buad ubtok ary rya ney..nak msokan gmbar cm na ??


09-12-2010, LovCake komen :

As-salam Cik Mat Gebu..kita ni peminat kek...tapii kita selalu buat cup cake jee..tapi ada akak sorg tu tanya klu marble kita letak harga berapa..pastu kita carik kat pak google laa..jumpa CIK MAT kat c ni..terus signup..kita tak tahu nk letak harga berapa..Cik Mat kat \jb kat mana yee..


14-12-2010, ms_fiza komen :

mlm td buat utk pertama kalinya.. Alhamdullilah jd.. kengkawan mkn pom sedap kata nyaa... esok nak buat lagik laaa.. nnt sy upload picta yer.. thanks Mat.. cos sharing is caring =)


31-12-2010, Cik Seri komen :

Memang gebu betul kek mat gebu ni... cik seri dah penah coba dah.....


01-01-2011, intanfarhana komen :

terima kasih mat gebu , saya dah 2 kali buat kek ini, sedap .......nya.nanti saya relaodkan gambarnya.senang buat bahan-bahan ada didapaur.pagi tadi saya buat lagi.seronoknya bila menjadi........


05-02-2011, aishahabusamah komen :

xpandai masakla.. nnt nk suro mak ajar kn.. mak ske wt kueh2 ni sume.. saye tukang mkn.. hhaa


05-02-2011, aznirozima komen :

Meriahnyer.. Ramai dh cuba..Ni yg semangat nk bt niiiiii...Tunggu hasilnyer lps niiiii............


25-03-2011, sufyiman komen :

glicerin tu pyah nk carila


30-03-2011, Ri3na komen :

saya tak buat perisa vanilla, instead buat marble kek oren + choc + pink, sedaaaap :)


20-04-2011, su kulim komen :

dh try buat smlm lps kuar dr oven mmg lembut tp lps tu kek jd turun la nape yek?ada sesapa blh komen


05-05-2011, illa.ash komen :

saya dh buat kek ni.. mmg gebu sgt2.. sedap tak terkata.. hehe..


18-05-2011, MummyDamiaZahirah komen :

dah byk kali buat, dpt resepi kat tiffin biru, blog cmg yg famous tu.. ;-)


08-06-2011, maraizi komen :

Salam bang Mat... gliserin tu ape ye? kalau tak bubuh tak leh ke?


22-06-2011, manjeman komen :

mmmyummy..marvellouss..tgk jek ati dh trtawan..harus dicuber wat kek ni.....tgguuuu....!!!!!


22-06-2011, manjeman komen :

mmmyummy..marvellouss..tgk jek ati dh trtawan..harus dicuber wat kek ni.....tgguuuu....!!!!!


30-06-2011, umi rina komen :

nak la bljr buat kek...nak bakar kek oven gune api atas bawah atau gune api bawah je??? tolong la ajar saya..


04-08-2011, skreen komen :

salam MR.MG, nak tya..klo replace tepung halus tu dgn self raising flour boleh ke? ;)


30-08-2011, leelly_adora komen :

TQ, CMG...kek nie mmg sedap giler sampai berebut2 anak buah saya nak mkn.....saya pun puashati membuat kek yg mudah nie...


05-09-2011, shuehad komen :

mmg sedapp pun..raye je 4 bji buat.hbis licin...siap org tanye beli kat mane..hehehe..mmg puas atilah.tq mat


13-09-2011, junazery komen :

baru nk cube esok....heheheheh...


27-09-2011, adamina komen :

dah buat utk jamuan raya anak kat tadika.. sedap btol ..TQ sgt2 pd CMG .. byk sgt resepi yg CMG akak buat mmg menjadik .. siap buat jual lagik..minta halalkn resepi yg dipakai yer


29-09-2011, wanie_wanie komen :

abg mat sy ni baru je nk try wat kek marble mcmmane saya nk dptkan gliserin??kalo x pakai gliserin boleh ke??


11-10-2011, Atiqah Abdullah komen :

macamna nak hantar laporan masakan?


11-10-2011, AMir MUs komen :

kat mana nak dapatkan gliserin? gliserin tu rupa dia camaner? ape fungsi gliserin?


01-11-2011, 232323 komen :

kek ini memang sedap dah selalu buat siap buat bisnes untuk duit poket


02-11-2011, DAHLIA78 komen :

resepi kek cek mat mmg sdp la...saya buat untuk birthday anak saya bru2 ni,siap ltak icing lg..sampai adk saya ingat saya beli,bila d potong jew,bru tau yg saya buat coz tgk kat dlm ada 3 warna.....sedapppppp......


04-11-2011, ayu747 komen :

best sgt dpt buat kek nih...thanks sebab share resipi...sgt sedap rasanya


17-11-2011, shimamanja komen :

nk tya gliserin 2 ape ye....sory la x berapa nk tau....


19-11-2011, yannor_244 komen :

abg mat nak tanya lah...klu jual kek nie baper harganya?


02-12-2011, senyap komen :

mcm mana nak wat kek tuh punya corak???dan mcm mana nak wat kek tuh bercolour2????dah pernah wat tapi x menjadi....


02-12-2011, senyap komen :

kalau x guna gliserin..kek menjadi ak??


14-12-2011, rheanisrina komen :

Mat!!!! kek u sedap giler!!!! i buat main agak2 jer bahan2 nyer coz penimbang i plak rosak! tp hasilnyer...... hmmmm maveles lah!!!!! sume org suka!!! thanks Mat!!!


30-01-2012, Fadilah Jamil komen :

Bang Mat..leh pakai oven yg bulat tue yerr..masa bakar nye pun sama gak kerrr.. ;)


19-06-2012, nizasyasha komen :

thnx Mat... first time buat kek ni..ramai puji sedap,lembut,gebu...sgt bpuas hati dgn hasilnya... TQ vm mat...


19-06-2012, nizasyasha komen :

thnx Mat... first time buat kek ni..ramai puji sedap,lembut,gebu...sgt bpuas hati dgn hasilnya... TQ vm mat...


22-08-2012, Snur komen :

Salam..tq ats rspi yg btl2 menarik ini..sy buat 2 bji utk ry d kg..seme puji sdpp...n,mmg sdp pun!lmbut+gebu.cuma,sdkt pengubhsuaian..sy gntikn gletin&air dgn fresh milk.tqvm CMG..


22-08-2012, Snur komen :

Salam..tq ats rspi yg btl2 menarik ini..sy buat 2 bji utk ry d kg..seme puji sdpp...n,mmg sdp pun!lmbut+gebu.cuma,sdkt pengubhsuaian..sy gntikn gletin&air dgn fresh milk.tqvm CMG..


29-08-2012, isza komen :

aslmlkm....tq cik mat gebu sbb kek ni betoi2 sedap. sya bru ja buat n siap dh mkn.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd