Google+

oleh: kembangkempis Buttercream

Basket_1

Tak payah disimpan peti sejuk tak akan cair...


Created on : 10-01-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kembangkempis




Bahan-bahan ( sebiji kek )

  • 250 gm butter/shortening (kalau nak icing putih & lebih tahan panas, guna shortening. tapi, kalau nak lebih sedap, baik guna butterlah)
  • 125 gm marvello/supertact/krimwell (benda2 ni cari kat kedai bahan kek....takde marvello, guna supertact, takde supertact, guna krimwell)
  • 125 gm gula aising (kena ayak dulu supaya tak berketul2)

Cara-cara

  1. Pukul butter + marvello hingga putih Ayak gula aising, masukkan ke dlm butter, pukul lg hingga kembang dan putih. Suaikan warna utk hiasan kek.
  2. TIPS : pukul dengan kelajuan minima. makan masalah sket, tapi, insyaallah, icingnya nanti lebih cantik & mudah dilepa.

Laporan Masakan Bergambar (22)

Buttercream_barbiecake
27-02-2007
try wat masa birthday anak lst 2 weeks. amatur melepa, herot2 hehe tp buttercream ni sng ler wat! tq ye ^_*
Laporan oleh: alma

wah almaaaa....cantik . U dah try ek bagusla..u ni rajin sunggus! Tahniah sikit sikit lama lama jadi bukit deco tu nanti tau...hehee

Yoboya
19-06-2007
ni 2nd time yoboya mendeco kek guna resipi kembang ni taw....
Laporan oleh: yoboya
Rosecupcake
10-09-2007
first time mendeco
Laporan oleh: fia
Along_cake
12-03-2008
BC u mmg mabeles kembang..nih deco munger utk besday anak daro den..
Laporan oleh: arma
Buttercream_2
17-04-2008
hehehehe ini bkn deco kek..tp pcubaan ptama buat buttercream..alhamdulilah mjd..dek buat buttercream ni mixer ku smpai tpelanting..kekekekeke tp hasilnyer best..TQ
Laporan oleh: Aziemas
Dsc03053
09-05-2008
dek kerana kek ultraman ni hancai 1 dapur ... 1st experiment wat butter cream & mdeco tuk bday kek anak bgsu... sedap, lembut & x manis.. sampai anak tanya mama beli kat mana kek ni...wah!!! kembang kempis jap hihi..tks kk
Laporan oleh: yatiezaini
Dscn1911
17-06-2008
best la krim ni..menjadi buatnya..w/pun tak berape pandai..thanks..
Laporan oleh: zaijulha
056
11-08-2008
buttercream ni memang elok dan tahan ...senang lepa dan bentuk....thanks for the tips!
Laporan oleh: sarahcamelia1
Cake
28-11-2008
best la bc ni.. rasa pun sedap..tq nina..
Laporan oleh: bee_rbs
Kek_1_1_
02-05-2009
alhamdulilah menjadi.. percubaan pertama ni..
Laporan oleh: juwitajamaludin
25062009184_edited-2
25-06-2009
i dah try..seronok pulak mendeco kek ni...i tak da piping bag,,,so i gulung kertas a4 n isikan cream kt dlm kertas tu..buat bentuk corong mcm nak jual kacang tu..inilah hasilnyer,,,comot..maklumlah budak baru belajar
Laporan oleh: connie_excellent
Terbaru100110_480
21-01-2010
Mmg sedap..xmanis..husband suka..31 ni birthday dia nk wat sendiri kek..dh bli semua bhn..tunggu hasilnya ok..
Laporan oleh: liza_comelz
Dsc00973
22-01-2011
percubaan menjadi..thanks
Laporan oleh: mas75
31012011127
01-02-2011
Buat lagi,b'day utk anak.Guna freshcream utk lepa dan buttercream utk hiasan..Best sangat.
Laporan oleh: mas75
P4181264
17-04-2011
alhamdulillah...cubaan pertama menjadi..tq for the resepi..
Laporan oleh: cheq da
Kekku
03-05-2011
tq sedap. 1st time guna bc ni la hasilnya, licin sampai hubby pun x dpt mkn... :)
Laporan oleh: roseaswad
Photo0236
09-05-2011
gambar kek budak baru belajar, buat birthday kek utl my son ameer, dia cakap tulisan tak cantik, ibu cakap ibu budak baru belajar, tq 4 the recepie, mmg mudah n sedap rasa creamnya
Laporan oleh: wmlisa
017
18-05-2011
buat kek hari lahir untuk suami.guna resepi yg nie...mmg best,tapi saya buat pakai shorttening..lain kali nak try pakai butter...tentu sedapp.
Laporan oleh: ctfatimahabkarim@yahoo.com
Kek
21-11-2011
best....TQ
Laporan oleh: bndsya
P8270145
12-01-2012
belajar mendeco..sedap rasa bc nih...
Laporan oleh: zana0508
140620123202
18-06-2012
Sedap sgt aising nie... first time buat ... teruja mendeko kek coklat ye.. Tq tuan punya resepi... lain kali boleh buat lagi
Laporan oleh: ilahi1891@yahoo.com
Kek_deco
06-10-2012
First tiem try wat butter cream, mmg menjadi dan sedap.Walaupu saya mmg xpandai deko.Tp hasil mmg memuaskan utk first tmer cam sy.Tima ksih
Laporan oleh: Lina_pg


Komen (46)

10-01-2007, kembangkempis komen :

Maaf ye admin saya buat jadi mcm ni lagila..tak tahu apa silapnya...Dah susun elok elok bercampur jugak ahkirnya...lagipun lama ni nak buat sebb server tak berapa bagus hari ni .


10-01-2007, skyblue komen :

kembang, u kena click satu-satu... one box for 1 ingredient, then click save. after that for second ingredient u click "add" again to get another box. hope this help...


10-01-2007, admin komen :

kembangkempis.. u boleh follow apa yg skyblue tu bagitau or rujuk resipi u yg sebelum ni. Klik kat menu myresipi, then click nama resipi tu ..


10-01-2007, kembangkempis komen :

Pergh! jadi dah kot ek. Maaf ek serba kekurangan lagi saya budak baru belajar ...;))


10-01-2007, acik_yarn komen :

kembangkempis... u ni ada kedai kek ke? u nye kek semua marvellous!! kedai u kt mana? rasa macam nk belajar ngn u lah pulak....hasil kerja kek u ni halus benor ni... tangan u ni ni tangan menjadi kalo buat ape2 ni rasanya...


10-01-2007, kembangkempis komen :

hihihi. Saya tak ada kedai saya cuma mendapat tempahan kat rumah. Tak penah buka kelas takat ni..Saya sendiri pun tak penah pegi belajar sebenarnya. Cuma dapat resepi pun dari kawan dan buatla mengikut apa yg customer saya mahukan..Cubalah resepi yg saya berikan tu ye..


10-01-2007, sayang79 komen :

ah ah lah kembangkempis tinggal mana eh boleh sayang dtg bljar hias kek tu...lawa menawan dihati lah...hehe


10-01-2007, Lilydvalley komen :

ooo... guna low speed ya... hari tu i bantai high speed. Ntah kat mana i ada terbaca guna high speed. Lepas ni leh la cuba lagi... nak buat kek apa la pulak ya? I pun berminat nak blaja dari u la... u tinggal kat mana? Kalo area klang valley, leh gak i dtg menyibuk! Bukan takat nak blaja buat icing, nak kenal equipmentnya sekali. maaf ya... i ni baru nak masuk darjah 1.


10-01-2007, umi_e komen :

kembang ni kan... memang talented and gifted sebenarnya sebab orang yang gifted ni tak payah ikut formal class pun akan menjadi je... cam myself... tak ada talent and tak gifted... pergi kelas belajo pun tak menjadi juga hehehehe belajo jahit baju pun tak menjadi errmmmm but one thing I minta and suka nak buat so minat and suka je lah yang help me to produce something hehehehehe


11-01-2007, HALIMAH komen :

marvellow/supertact/kriwell sejenis apa macam buter atau krim dan selalunya ia kat supermaket bahagian mana basah atau kering?


11-01-2007, HALIMAH komen :

kalau buka kedai kek gerenti hebat....


11-01-2007, kembangkempis komen :

tq pada pemberi komen, saya belum behasrat nak adakan class lagi utk mendeco ni sebb rasanya ilmu belum cukup lagi..heheh takat2 kreative sendiri je bolehla..Pada Halimah, apa yg u cari tu boleh didapati dikedai menjual barangan buat kek dan kuih muih. Segalanya ada di sana. Nanti buka kedai dah jadi bakeri pulak hehe. Sebb ramai yg complain beli kek di bakeri ada yang tak sampai 2 hari dah hapak masa dimakan. Saya sendiri penah termakan kek yg dah hapak .Pttla..dia buy one get one free rupanya kek tu dah entah berapa lama tersimpan lam peti aisbox nye..Saya ada fotopages sesiapa yg nak tengok kek-kek saya silakan . http//zahurinina.fotopages.com .


11-01-2007, Mat Gebu komen :

Kembang.... u memang boleh dibanggakan. Mat kagum tgk gambar kek tu. Lawa beno, tgk je dah kenyang sayang nak potong. Kembang boleh tunjuk demo cara nak buat bunga mawar guna butter cream kat myresipi.com.....Kalau mat nak bbuh butter cream nie takut jadi "huru-hara" kek... hehehe.


11-01-2007, Mat Gebu komen :

Kembang.... mat baru masuk u punya fotopages..... fuh kagum!!! sesapa lom masuk silakan laah menjengah.... mesti tak leh tido malam tgk kek2 yg berhias lawa.....teruja nak buat tapi hmm hasil dia boleh ke jadi cam kembang punya ek?


12-01-2007, umi_e komen :

cik mat... my hb kata pada umie... 'practices make perfect' so cik mat kalau buat sokmo2 gerenti ler boleh jadi lawo cam kembang buat :P syaratnya kenalah buat sokmo2 pastu pas kat umie rasa dulu hehehehe


12-01-2007, Mat Gebu komen :

umie cuba2 laa try pasti u boleh.. mat nie kalau nak buat "bunga2" alahhh lomah skit maklumlah tak berapa "serasi"... gardening tu boleh laaa skit2.. hehehe. Tapi kan bila tgk kek2 kembang hias tu rasa macam teringin leer nak try... tgklah nanti nak cuba buat kat cup cake dulu.. kalau terus try kat kek besar takut tak jadi......


12-02-2007, sunsuria3 komen :

hai kembang kempis dah sampai kat sini ko ya..he he ni betul ke cream ni tak perlu masuk peti ais


27-02-2007, elmina komen :

cantiknye patung alma tu...sygnye nk mkn


28-02-2007, alma komen :

patung tu patung re-al ler elmina, tp 1/2 tggi, yg bwhnye tu i wat kek span (2 tgkt )..yg tu je leh mkn. bleh re-use patung tu, so nx time my daughter ckp wat ateh choc cake laks...aduii fobia sggh melepa2 ni :( sunsuria, stakat yg i wat tu, smpei ke nx day xmasuk fridge, terbukti x cair (bkn xmo masuk tp sbb tggi sgt hehe).


04-05-2007, leez komen :

hye kembang kempis...u asal mane ek??? i berminat sangat pasal pastry nie...rase mcm nak belajar dgn u.....


19-06-2007, yoboya komen :

kembang, tq yek tuk resipi yg best nih... kengkawan sume teruja nengok rupa n tastenye yg berkrim ni...hehhehehe...


20-06-2007, syaya komen :

samekom semua, boleh tak kita gunakan buttercream nie utk menghias pudding? terima kasih.


20-06-2007, Lilydvalley komen :

syaya, rasanya tak sesuai...biasanya, pudding kita guna whipped cream. Bukan buttercream. tapi...kalo nak buat jugak...kisah apa...kita yg nak makan! hehehe


20-06-2007, syaya komen :

lilydvalley, kalu nak buat whipped cream mcm mana lak? nak buat puding nak bagi org bertunang la... tlg bg tau ye, tks.


20-06-2007, Lilydvalley komen :

hmmm... org bertunang?? ni nak buat hantaran ke? 1 characteristic of whipped cream, can't stand high temp, akan cair. tak boleh nak biarkan kat suhu bilik lelama sgt. tapi nak cuba, blh jugak. Kena guna heavy whippng cream & beat until stiff. I rasa, ada resipi kat sini...try cari kat "birthday cake".


20-06-2007, syaya komen :

tks a lot Lilydvalley.


22-06-2007, merin komen :

kembang...i dah cuba resepi buttercream u ni..memang ok dan sedap.i letakkan krimwell tp kan..i rasa dia lembik sikit..bila di pipekan guna nozel dia kluar tak berapa cantik..ada nak letak apa2 tak bg dia kental ckit.


24-08-2007, alesya komen :

eylo kembang kempis...kat mane ek kedai yang khas jual barang2 utk buat kek ni??


16-11-2007, umi yana komen :

hai, saya da try buttercream ni...sedap. tp saye xpndai deco, br nak jinak2 buat kek. nak tahu, mcmane cara simpan krimwell ek? biar kat luar suhu bilik ke @ simpan dlm icebox? sbb mase bli kat kedai pun diorg letak kat luar je... ade sesape bole jwpkn? thanks.


21-11-2007, shira0616 komen :

mcm mana nak buat bunga ros mcm kembangkempis buat? tunjuk la sekali dlm resipi, boleh tak?


21-11-2007, Lilydvalley komen :

shira,join our forum. ada discussion abt buttercream.


12-03-2008, gar_field79 komen :

MEMANG BEST GILER TGK KEK2 Y YG DI DECORATE DGN CUTE SKALI...KREATIF SGT2..


26-03-2008, rani komen :

rani dh cuba buttercream ini dn x menghampakan


25-04-2008, eyla5152 komen :

ni ade rase mcm kat kedai tak??


09-05-2008, yatiezaini komen :

eyla5152..saya dah cuba BC mmg rasa cam kat kedai..


04-05-2009, yatipat komen :

Mcm mane pulak cara2 nak smpan lebihan bc nie ye..? N berape lame jangka hayatnye? Sori banyak tanye plak..saye bdk baru belajar.


09-10-2009, kino komen :

kembang....camne ni nakwat butercream ni..kino skg kt ovrsea..kino p cri shortening ade..tp marvello ngn adek bradik die tk jmpe la..camne?


10-05-2010, mzaj komen :

kembang..... berapa lama buttercream ni boleh kita simpan?


23-01-2011, Chenta Rafflecia komen :

Salam..mcm mn nk wat icing kek yang biase tu?y ni nmpk cm keras sket...


06-05-2011, wmlisa komen :

mmg marbeles la gambar2 kat fotopages tu...really admire...mmg terror la...


16-05-2011, LiSatHepiNxroSez komen :

: : camner erk kalau gune whipping krim ? saye buat rase susu la . boleh campur butter cup x ?


11-07-2011, rimamalindo komen :

Salam...kembangkempis.sy nk tnye boleh tak kalau sy nk campur butter &shortening.cnthnye kalu sy guna 2 bhn tu sama byk..sbb nk seimbangkan sedap & lebih thn panas tu...hehehehe kalu ade kwn2 lain yg pernah cuba tlg jwb kan ye...t.ksh sharing is caring


02-08-2011, Jue Hussin komen :

LiSatHepiNxroSez, whipping creme mmg rasa susu, sbb diperbuat dari susu. :D


29-09-2011, QayAttu komen :

xbleh campur butter ngn shortening ke?


18-03-2013, fabylea komen :

boleh x pakai shortening + creamwell . .?? x yah pakai butter. .


18-03-2013, shidazaid komen :

fabylea - rasa nya boleh shida penah guna


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd