Google+

oleh: nasuha1523 Karipap daging rangup

Karipap

kulit yang rangup. Doh dan inti boleh difrozen. (gambar dr laporan masakan)


Created on : 10-01-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi nasuha1523




Bahan-bahan ( 50 biji )

  • Bahan Inti :
  • 500 g kentang - dipotong dadu
  • 300 gm bawang besar - dipotong dadu
  • 400 gm daging cincang @ daging lembu dipotong dadu kecil
  • Tumbuk Lumat :
  • ½ biji bawang besar
  • 2 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • ½ inci halia
  • ½ sd besar jintan manis
  • 3 sudu besar (75 ml) serbuk kari
  • 2 sudu besar minyak
  • ½ batang besar kulit kayu manis
  • 2 sd teh gula / secukup rasa
  • 1 sd teh garam / secukup rasa
  • 350 ml air
  • Doh Karipap :
  • 500 g tepung gandum - diayak
  • ½ sd besar garam
  • 94 g lepa susu (karipap jadi rangup) @ marjerin.
  • 1 biji telur
  • ½ cawan ais. letak je cube ice dlm cwn yg standard saiz d rumah.
  • 250 ml air
  • Minyak untuk menggoreng & Secukup tepung untuk mencanai

Cara-cara

  1. Inti :
  2. Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis hingga kembang. Masukkan bahan tumbuk dan kacau hingga wangi. Bila garing masukkan serbuk kari dan kacau atas api perlahan hingga bergumpal.
  3. Masukkan daging yang telah dicuci dan gaul sebati. Masukkan garam. Kemudian, masukkan air dan biarkan mendidih hingga agak kering baru masukkan gula dan kentang.
  4. Kacau hingga mula kering. Masukkan bawang dadu dan kacau sebentar. Angkat dan sejukkan.
  5. Doh :
  6. Masukkan tepung dalam mangkuk.
  7. Gaulkan air bersama garam dan ais. Sementara itu gaul tepung dgn telur hingga jadi serbuk roti. Panaskan lepa susu / marjerin / campuran sepertinya atas api kecil hingga bebuih dan tuang rata2 atas tepung tadi.
  8. Gaul lagi hingga jadi serbuk roti - gunakan hujung jari. Masukkan sedikit demi sedikit air ais bergaram dan gaul hingga jadi doh. Hentikan penambahan air bila dah jadi doh. keperluan air mgkt jenis tepung. Rehatkan 1 jam.
  9. Bahagikan doh 2 bahagian (setiap bahagian menghasilkan ±25 keping karipap) Ambil 1 bahagian dan canai nipis atas landasan bertepung. gulung ketat2 dan golek hingga jadi selinder .
  10. Potong gulungan silinder tadi hingga mendapat +- 20 ke 25 ketul. Canai nipis (2mm) setiap satu ketul dan isikan 1 sd besar (kalau suka inti banyak)/ 1 sd the penuh (inti sederhana) .Tutup dan picit untuk menutupkannya, kelim kemas-kemas untuk mengelakkan bocor sewaktu menggoreng.
  11. Ulangi proses mencanai nipis setiap ketul hingga habis.
  12. Goreng terendam atas api perlahan - sederhana hingga kuning keemasan. Tos atas kertas dapur dan hidangkan.
  13. * Boleh juga digunakan crisco, minyak sapi, mentega atau keduanya (nisbah 1/2:1/2). Kalau malas nak canai semua doh, boleh beku doh dibalut plastic dalam. Nak guna, keluarkan dan tunggu kembali asal. Karipap belum digoreng boleh disimpan lama dengan menyusunnya atas dulang terlebih dahulu dan letak dalam fridge hingga beku. (1-2 jam). Kemudian ambil setiap satu dan balut plastic agar tak melekat, baru boleh simpan dalam bekas plastic dan letak dalam fridge semula.









Laporan Masakan Bergambar (24)

Dscf2703resize
15-06-2007
inti daging memang sedap..masa buat dough, mesti taruk air skit2..jo bantai byk sakali..trus lembik, kene tambah air.rasanya air tu taruk dlm 1/2sukatan jer.lebihkurang la..silap sendiri x baca betul2.tq.nice dpt pujian ramai..:)
Laporan oleh: joayee
Karipap
16-06-2007
buat semalam....simpan dlm freezer....goreng untuk bfast ari ni....karipap segra le tu....
Laporan oleh: syahmi
P1010225
29-01-2008
First time buat karipap..Doh saya agak keras..tapi inti dia menjadi sesangat..saya tak masukkan jintan, tapi saya letak daun sup..wangi jadinya...
Laporan oleh: MamaInaz
009
12-02-2008
Buat utk birthday hb. Dia punye favourite. Apa lagi, pujian dia melambung le.
Laporan oleh: fieza_fwwt
Dsc00846
06-03-2008
jd pn..x pndi kelim yg ats tu naik juling mata mengelim..tp hasilnya ok. tq
Laporan oleh: Aziemas
Image010
04-04-2008
first time buat karipap & menjadi pulak tu. buat inti ayam sebab daging dah habis. buat separuh goreng, separuh bake dlm oven. yg bake pun sedap juga, cuma kena sapu minyak sket kat kulit karipap utk buat jadi rangup. tq for the recipe! :-)
Laporan oleh: azareena
Dsc_0500watermark
05-05-2008
bila dah sedap, orang tak pandang pun jerawat batu tu hehe :D
Laporan oleh: haniesuriya

kalau tak nak jerawat batu, letak minyak banyak dlm kuali. baru panas sdkt terus letakkan karipap. jgn tunggu minyak panas sgt.

Karipap
29-05-2008
dah buar sedap hb i suka, 1/2 kilo byk utk kami tiga beranak tapi tak rugi masuk peti ais saja..... bila nak makan goreng saja... tq
Laporan oleh: sofinar
210820081312
01-09-2008
yeay.. berjaya buat karipap! tqsm nasuhah.. tapi tak pandai kelim.. so tak cantik sangat karipap saya. anyway, lebih sedap dibakar dari digoreng.. dan lebih sihat! selamat mencuba untuk yang lain :)
Laporan oleh: nomore
Karipap
18-09-2008
memang kulit dia rangup..tq ye...
Laporan oleh: quinnie
Picture
04-05-2009
sedap sangat karipap ni...tq sudi bg resipi yg sedappp ni....
Laporan oleh: isliea22
Img_2645
05-05-2009
dah buat! tapi intinya mackerel. best2.. tq utk resipinya! ; )
Laporan oleh: ayu898
P1010383
21-11-2009
sedaplah....muahh...
Laporan oleh: Mariani(KT)
Karipap_
29-10-2010
tq nasuha...dh try 2 kali...juga dh try frozenkan...kulit mmg rangup...sedap....anak2 suka...hubby gemar...
Laporan oleh: mas9540
Karipapdaging
25-12-2010
inti karipap ni memang best..mekasih yee
Laporan oleh: izahdaut

sama2.

Picture_017
18-04-2011
Assalamualaikum...Nasoha fiza dah buat la karipap ni...tapi fiza buat inti sardin sbb fiza suka inti sardin...kulit dia menjadi lew...sedap n rangup...terima kasih ye sbb sudi share resepi yang amat berharga ni...pasni leh wat jual...he he he...Terima kasih ye...
Laporan oleh: fiza_sham2001

tq atas semua komen anda semua. lama sgt tak hantar resepi. sekarang dah nak mula blk

255679_218307948191685_100000374432318_730934_3905475_n
20-06-2011
saya dah buat karipap ni weekend aritu.. hubby yg tolong kelimkan.. tapi merasa jugak kami makan karipap kat sini.. thanks ya for the recipe..
Laporan oleh: sevenoctober
2011-09-25_19
27-09-2011
karipap yang sedap pasti suka
Laporan oleh: surinah
17102011_008
24-10-2011
Perhhhh...mmg sedap...my hubby suka sgt...bila dh sedap ni...saya dh byk kali buat ikut resepi ni...TQ.
Laporan oleh: LailiSatar

tq sudi mencuba. Pastu hubby sayang sgt wifenya rajin.

17102011_003
24-10-2011
Suka sangat...mmg tk jemu nk buat..TQ.
Laporan oleh: LailiSatar
17102011_009
24-10-2011
Sbb suka sgt...hubby kta mmg sedap...inti pn sedap..saya ikut resipi letak jintan manis, tpi saya tambh ketumbar dan daun bawang&daun sup dlm inti...mmg wangi..TQ.
Laporan oleh: LailiSatar

Wah rajin LailiSatar,,,, tentu husband sayang sgt. pandai jaga perut dia

Dsc05000
22-02-2012
memang sedapp karipap ni..rangupp..maceh nasuha....
Laporan oleh: mass80
Dsc02327
09-10-2012
time kasih nasuha..sedap, wat num ptg ngn num pagi... ;-)
Laporan oleh: k.zila66
Karipap
16-01-2013
Dah cuba buat....success!!! Trima Kaceh!!!!
Laporan oleh: yatisabar

Komen (53)

10-07-2007, LANIMAH komen :

MEMANG SODAAAAAAAAAAAAAAAP


14-07-2007, uyoi komen :

mcm mak saya punye karipap! sedapnye nampak!


29-11-2007, nurnikisha komen :

kish try resepi ni semalam..buat doh kish ganti ngan shortening..sajer nak try sbb biasa guna lepa susu or margarine jek..hasilnya tak mengecewakan..karipap bukan sajer rangup n cantik tp mudah nak canai..thanks pd empunya resepi..:) kish buat semalam pas tu frozen..pagi ni goreng for breakfast..syedappppppp..:)


29-11-2007, nurnikisha komen :

opss..luper..kish luper ayak tepung tapinya...if ayak kot musti lagik cun hasilnyer ek...:) hmm..pagi ni nak buat karipap inti sardin lak..nak frozenkan..:)


12-12-2007, seriseroja komen :

dah buat. ni tgh mengunyah pun. sedap... tp xmo post gambar - awat menggerutu cam jerawat batu....???


12-12-2007, Itarossi komen :

seriseroja..minyak panas sangat kot..tu jd mggerutu..


21-01-2008, ameenashraf komen :

sy suka sgt karipap n nakkkk sgt belajar, tp bila mouth to mouth nye ngaja, ramai yg mcm lokek2 nak bagi.


16-02-2008, MAMANIZA komen :

dah buat mlm td.tapi x cantiklah.mggerutu.nape ek....tp sodap taruk inti sadin


16-02-2008, nor_67 komen :

tips nak goreng garipap ni senang je.. jgn goreng dalam minyak yg panas sgt.. sbb tu dia jd berjerawat batu..


21-02-2008, Scenny komen :

lepa susu tu apa kak...susu pekat ke..cair ke...tepung susu...


25-02-2008, zainorah komen :

Buat semalam dan goreng untok sarapan pagi,hubby cakap sedap saya sendiri makan 4 keping memeang sedap.Doh saya ambil sedikit dan buat macam bola dan canai kemudian dapat 30 keping.Terima kasih


06-03-2008, muziana komen :

hai...sorry kita nk tanye...ari tu kita dh buat karipap nie...kulit ok...inti ok...cuma kita pakai acuan dia tu...dh goreng sume terbukak....boleh ajar tak cara nk kelim....tolong....tolong...tolong


10-03-2008, che ku azunura komen :

emmm!!!best laaa .you all cuba la.makan sekali mesti nak lagi.


10-03-2008, che ku azunura komen :

doh karipap 2 ,x perlu masukkan majerin.masukkan je minyak panas, bagi doh 2 jadi lembut.try la .


05-04-2008, haniesuriya komen :

nak tanya, ada tak sesiapa tau, lepa susu tu apa in english?


25-05-2008, Ekieyna komen :

Wah..sedap laa..eki dah buat..cam karipap kat kedai hoho~~!thanks nasuha;)


10-07-2008, syafiah komen :

saye pon nk try wat karipap ni..tapi memang kene buh ais jgk ke?kalo ganti air sejuk boleh ke?


15-07-2008, inarani komen :

memang rangup..kali ni baru la menjadi karipap ku..selalunya mesti ada yang tak kena..senang pun senang..thanks nasuha


21-08-2008, quinnie komen :

petua dari mak kawan saya..kalau tak nak kasi karipap tu menggerutu..masa nak goreng tu...bila minyak dah panas..tutup dulu api..lepas tu letak karipap..bila dah letak semua..pasang balik api tu..tapi jgn la kuat sgt..selalu kalih2 kan dia nak kasi masak sekata...


24-09-2008, quinnie komen :

.


02-12-2008, maria hadiey komen :

dah lama x buat karipap... selalu buat main agak je...ni nak try ikut resepi plak la...


06-02-2009, beehivenababy komen :

hehe..saya ni pminat karipap.dah lame brangan nk uat karipap tp x tau resipi.3 ari lpas dah buat ikut resipi ni.x sgke menjadik sgt.mcm kat kdai.family puji sedap n rangup.hehe.thanks very very much!!:)


15-05-2009, cheese cake komen :

dah cuba buat semlm....sodap betul...tq,tq,tq....


24-06-2009, syiramimi komen :

tengok org buat sedap....hatiku meronta-ronta nak buat...tp baby asyik nangis jer...tepaksa beli karipap kat belakang umah...sedey giler...cepatla baby-baby ku yg 3 org tu besar....


10-07-2009, kecikcomel komen :

kat resepi ada di tulis 1/2 cawan ais..tapi ais berketul2 kan.boleh nasuha tukar sukatan 1/2 cawan ais tu kepada g...atau berapa ketul nak diguna..saya harap sangat2 nasuha tukar dan cepat jawab.selama ni kalau nak makan terpaksa beli.kalau nasuha dah jawab nanti bolehlah buat sendri..


14-07-2009, zsarah_relau komen :

sedap dan rangup, malam goreng karipap, sampai pagi masih rangup. terima kasih nasuha.


27-10-2009, aily81 komen :

dh try wat jg..inti sedap..lepas goreng mmg ranggup..tp bila dh sejuk..karipap jd lembik la..naper ekk??


11-12-2009, tie fa komen :

slalu jugak buat karipap ,tapi tak ranggup...nak try la guna resepi ni cam ..sodap jerrr


03-01-2010, Pretty_Cheffee78 komen :

thanks,Nasuha.....Bestlah karipap yang suha wat.....akak punyer family suker


31-01-2010, budakmuar komen :

aq da buat x jadi >:*( lalola.


10-06-2010, tokek komen :

asal kuih i mkn....nyum3.sodap....yg pntg halal n enak...hihihi


27-09-2010, razama komen :

tak boleh jadi ni....semua kata sedap,mesti nak rasa gak. tq empunya resepi


12-11-2010, nur aisyah chan komen :

12-11-2010, selama ni tak pernah buat karipap sendiri yang ranggup jadi esok nak try. tq.


22-11-2010, zky_lin komen :

nk try la..huhu


05-12-2010, iylah komen :

btl j jd kripap ey?sy bru nk blajar...tkt xjd jer...


07-01-2011, rostini komen :

da buat..memg cantik n sedap tp kte pkai acuan je


08-03-2011, kitaro komen :

nak buat camna, bila goreng karipap dalam kuali jadi terngangalah!


06-04-2011, zaleha nassim komen :

lepa susu tu vegetable fat, warna puteh ntuc pun ada jual di bahan2 kueh


17-04-2011, hidayahzukkeri komen :

saya baru nak cuba rini..tu pon hby tgk cite minah karipap kt TV1 td..trus rasa nak mkn karipap,so..dlm byk2 resepi dyh rasa nak cuba resepi yg ni lah..ok,kita tgk hasilnya nanti..


18-04-2011, cerihijau12 komen :

ramai kate sodap... nk cuba gak la..heee! congrate to nasuha!~


22-04-2011, ayien_humaira komen :

memg sedap inti dia..sy buat karipap pusing tp inti gune resipi ni..soon akan buat kali kedua hantar laporan ok..


05-05-2011, xlndelicatex komen :

lepa susu tu dlm english is butter bukannya vegetable fat.... vegetable fat tu bukan lepa susu...vegetable fat tu shortening...


15-05-2011, azilaishak komen :

da lama nak buat karipap ni.. tapi tak tahu nak refer sape.. jap g baru nak cr bahan dia .. nnt esok lusa siap saya komen ok.. hehehe


20-07-2011, kartini mohammed komen :

nak cuba juga laa...


04-08-2011, sarimah@as komen :

a..a..la,lepa susu tu butter la bkn vgtable fat.ais tu tak kisah la brapa ketul janji air ais ckp.nak wat camne resepi dia mmg kena guna air ais klu tak guna tak tau la jd apa.tak biasa lg wat tak pki air ais.pd Muziana blh pki acuan tp buh gam.bancuh la tpg gandum atau tpg pulut buat gam dia.buh dkt gigi acuan tu.insyaallah tak trbuka..sy dah cuba..sy pon tak pndi kelim.he..he..


14-08-2011, haseena_hasna komen :

Thank You so much for the receipe.............. mmmg sedap da try banyak kali baru dapat komen...next time upload gambar


11-10-2011, GEBENG komen :

den dh cubo..mmg sodap..mmg rangup..tp den buek inti kontang dongan udang yo..


14-10-2011, rozi1971 komen :

selalu buat karipap tp x rangup...nampaknya komen2 +ve je utk resepi ni ... kena le cuba lepas ni...


27-10-2011, nasuha1523 komen :

terima kasih semua.. maaf lama tak tgk my resipi ni. gara2 sedih n kecewa semua gambar dan koleksi resepi yg penat ditaip n dikumpul hilang dari memori laptopku. beberapa ming ni saya br mula balik... nanti saya minta tlg seseorg ambil gambar cara saya kelim karipap guna tangan. saya tak pandai guna alat kepit yg ada djual d kedai,, asyik terbuka je.


21-11-2011, shida f komen :

nk try lar..hope jd..ini 1st time wt sendiri..dlu2 asyik tolong kak ipar..ni ada free leh lar..tQ.


21-04-2012, PyteNisPN.pE komen :

sya ada bt karipap tapi lama dulu,patutlah tak pena mnjadi,rupanya kurang bahan...hehehe...thnks 4 d resipi....nti esok sy nak try la...hehehe^^


19-11-2012, arenisa komen :

tq.....dah cuba resepi ni...rangup n sedap..


17-09-2014, norshahirah komen :

Nk tnya.bhn tumbuk tu bwng bsr bwng mrh bwg ptih dgn halia je ke?ke semua skli dgn kulit kyu mnis n rmph kari?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd