Google+

oleh: junjs11 Biskut Cornflakes

Picture_587

Resepi dari majalah..kuih wajib masa raya sbb kids suka..lemak2 manis dan rangup..lagipun senang nak buat. x raya pun selalu buat, hehe..


Created on : 09-01-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi junjs11




Bahan-bahan ( boleh dapat satu balang kuih.. )

  • 250gm butter (1 buku)
  • 1/2 cawan gula
  • 2 1/2 cawan tepung naik sendiri
  • 1/2 kotak cornflakes - diramas sedikit
  • Papercup dan ceri untuk hiasan

Cara-cara

  1. Pukul butter dan gula hingga kembang.
  2. Masukkan tepung dan cornflakes.
  3. Sudukan kedalam papercup, hias dengan ceri dan bakar lebih kurang 20min.








Laporan Masakan Bergambar (19)

Img_0236
16-01-2007
x buat pakai cwn kertas.. terlupa beli.. mmg sedap
Laporan oleh: imanazyan

x d cup pun boleh ye iman...janji leh mkn..

Pict0167
11-07-2007
buat petang tadi..mmmm sedap, anak pun suka...mmg dh lama cari resipi ni...TQVM
Laporan oleh: rrozie17
Cornflakes_cookies
11-08-2007
trial utk ari raya....ayuuu aje nampak kuih ni....
Laporan oleh: syahmi
Cornflakes
14-06-2008
baru je cuba ni..sedap..boleh buat bsness ni..kos pn xbyk ni..tq jun 4 resepi..
Laporan oleh: zana08
Img_1482
17-06-2008
projek masak2 dengan my son utk petang ni. yummy, dah masuk list to-do kuih raya tahun ni! thanks for the recipe. ;-)
Laporan oleh: azareena
Biskvt
29-07-2008
tq juns..tuk resepi ni..saya first time buat tuk kawan...adik dia nak makan..tak sangka rangup jek..takut jugak kalau jd lemau...alhamdulillah..menjadik..tq
Laporan oleh: quinnie
P1010084
23-09-2008
baru siap bakar, jelita nya kuih ni..
Laporan oleh: rashmun
100_4789
26-01-2009
saya dah try, malas nak letak atas papercup, lemak2 sedap tapi peroi sikitlah,boleh tak kalau diganti tepung naik sediri tu sedikit dengan tepung gandum supaya kurang kerapuhan nya?
Laporan oleh: syari
Sp_a0267
10-09-2009
Baru try, nampak bukan main sedap, anak kata best, tapi belum try, puasa noh... masukkan kurma potong kecil-kecil, biar tak muak rasa tepung.. anak kata best mom!
Laporan oleh: stylomom
Biskut_cornflakes
08-10-2009
Kelass kak biskut ni. Mendapat pujian sy raya tahun ni :). Thanks k.juns
Laporan oleh: zsrina
P1070352
27-12-2009
sedap dan mudah untuk dibuat..
Laporan oleh: fidah_99@hotmail.com
Dscf0039
21-03-2010
sedap, enak, dan akan buat lagi =)
Laporan oleh: Puan Noor Shitah
Img_0858
26-03-2010
simple n sedap...tqvm 4 d recipe...:)
Laporan oleh: ayang99
29082010452
01-09-2010
thanks jun...simple, senang ..sy guna microwave- 3 min je.
Laporan oleh: Teratai Desa
Dscn4805
02-09-2010
smlm lps bbuka terus buat,ni lah hasilnya.tq 4 d resepi.
Laporan oleh: jann
20100907_004
07-09-2010
biskut neh mmg bskut wajib bile time raye,,feveret, ;) cume saye tmbah hirisan limau & coklat rice,,
Laporan oleh: hamizah91
Img00473-20110521-1735
27-05-2011
sedap terima kasih pada resepi ni, tapi saya telah derhaka dengan menambah 1/2 cawan lg gula icing, cokelat chip dan juga esen vanilla. terima kasih
Laporan oleh: eriza_eriza
Biskut_cornflakes_09-06-11
15-06-2011
Biskut ni acara & kelas memasak yg terakhir dgn 4 puteri sebelum buka sekolah..buat setengah adunan je sbb nak habiskan cornflakes..sedap..rangup..blh jd biskut raya thn ni..
Laporan oleh: yanidungun
Photo0448
02-07-2012
tq for recipe,buat dgn anak umo 4tahon,die suke sgt...:) hubby pon suka,maseh
Laporan oleh: chenta

Komen (39)

09-01-2007, zara_klate komen :

lawanya kek u.. mcm syg gitu nak mamam.. hehe..


09-01-2007, zara_klate komen :

eh kek la plak.. biskut lerr.. anak i suke nie..


09-01-2007, junjs11 komen :

hehe zara, sampai tersasul2 tu..nanti buat la..gerenti best. lg pun senang aje nak buat. jun kalau yg senang2 ni laju j, hehe...


10-01-2007, skyblue komen :

jun, suhu oven tu berapa C eh? nanti i nak cuba utk kanak2 kat childcare.


10-01-2007, junjs11 komen :

hmm...skyblue, jun ni guna oven letrik yg ade timer j n sometimes guna stove punya oven...rasanya dalam 160c ok kot for cookies..


19-05-2007, nurnazirah293 komen :

rasa mcm nk try


05-07-2007, Ladymami komen :

emm....nampak sedap je.....nak cuba lah klu ada masa......


06-07-2007, khamine komen :

nk bakar pd suhu brape?


11-07-2007, Safiza komen :

resipi ni nampak menarik,tapi saya nak tanya guna 1/2 kotak cornflakes yg berapa gram?takut nanti kotak yg besar sekali,biskut tak menjadi pula.


09-08-2007, asa265 komen :

best sgt biskut nih...da try dah...nak wat jual time raya nant...bhn pun murah..thx sgt2


04-09-2007, aleez_29 komen :

waaa kak jun... i lebiu :* nape kak jun nye nampak sangat menawan kelebu?


07-09-2007, chiany2605 komen :

Hi, I am a new member, jus wanna to ask 1 cup = ? g TQ NCY


08-09-2007, aleez_29 komen :

kak jun.. me na wat ni lah pulak malam ni... sehari satu kuih. cukup 30 hari puasa.. 30 jenis kuih i hahahaha


11-09-2007, kuzzy komen :

kak jun cornflake tu kiranya tak hancur keleburlah ye just biar dia patah sikit2 je la... kuzzy selalu buat c/flake tu hancur patutlah tak cantik mcm kak june punya... kali ni try mcm kak june lak la....


18-09-2007, hsl komen :

saya nk tanye kak jun,cornflake tu msk skali ah kan dlm adunan?..sbb saya selalu buat asik cornflake jd lemau?.bila dah sipa bakar cornflake x rangup sgt...kenapa ek mcm tu?..biskut ni mmg favourite giler..tp wat asik x jd jer..leh tlg sbb pe leh jd mcm tu ek?..kdg2 cm badam,kekcg pun cam tu,lemau..x betul2 rangup...hurmm..TQ..


23-09-2008, rashmun komen :

saya dah buat dan bagi ibu & mertua sekali,sedap dan rangup sekali.thanks june


19-12-2008, sua_sue komen :

agak2 bape cawan cornflakes nie ek..kang agak2 x menjadi plak...terlebih...terkurang..


19-12-2008, sua_sue komen :

eh...sedap btol biskot ni...bhn cket je..tp sodap...


19-12-2008, sua_sue komen :

sedap tp rasa kelat plak kat lidah ek...mmg cam tu ek rasa dia...ada cara x nk hilangkan rasa tu..


30-08-2009, suriseri komen :

saya dah try dah..jadi la..sedap..dapat 2 balang utk raya nanti.tq for the recipe..


27-12-2009, fidah_99@hotmail.com komen :

sedap dan senang dibuat.. dah dua kali buat..hasil yg memuaskan..


30-03-2010, ibumimi komen :

salam .. mintak kengkawan yg prnah buat kuih ni info skit.. guna cflake yg kotak besar ke kecik? tq


30-03-2010, mama kastam tioman komen :

resipi ni hampir sama dengan resipi mama jadi mama rasa anggaran cornflake sebanyak 2 cawan kemudian ramas2 separuh hancur..semuga dapat membantu


30-03-2010, ibumimi komen :

terima kasih bebanyak mama... insyaallah nak buat esok. harap2 jadi laa


19-07-2010, Eiza Sweet komen :

Salam, tq 4 yr resepi. I nak cubalah... mesti sedap. Gula yg digunakan gula castor ke atau gula kasar?


10-08-2010, intan my resepi komen :

1. as salam... kak jun, tepung naik sndiri tu tepung gandum ae..? 2. bakar 20 minit, api nye bape c ye? biase sy wat, terkeras je sbb sy agak2 je kadar api c tu...


22-08-2010, astalavistanor komen :

tepung naik sendiri tu tepung kek@self raising flour la...mls la nk bli tepung tu..soda bicarbonat dgn baking powder dh ada tp xtau anggaran tepung gandum plak.


18-11-2010, yee komen :

boleh tak pakai tepung gamdum?


25-02-2011, mrs fansuri komen :

a ah la....klu pakai tepung gandum nk sukat brpa gram....tepung naik sendiri tkde la...


16-07-2011, hoop_ima@yahoo.com komen :

nmpk sedap jer


04-08-2011, zariena komen :

nak try tok raya... harap2 jd sb lamer sgt dh wat biskut..huhuhu.. anak2 dok sibuk ty biler mama nk wt biskut..


16-08-2011, fiffy.aag komen :

mahu tanya: bahan2 ni biasanya utk berapa byk cup ya?


16-08-2011, aida along sd komen :

ni biskut kegemaran ank saya.. suk nk buat...harap2 menjadi... klu xde apa2 sy akan masukkn ke fb saya...


16-08-2011, aida along sd komen :

ni biskut kegemaran ank saya.. suk nk buat...harap2 menjadi... klu xde apa2 sy akan masukkn ke fb saya...


16-08-2011, cookieslover komen :

salam...suhu oven berapa yer?


17-08-2011, myhobby komen :

klu tak ada butter...leh guna daisy majerin tak?


27-08-2011, idriyani komen :

planta bole gune x??? nk habiskan stok kat uma je..tq


27-08-2011, nordyla komen :

alhamdulillah...hubby kata sedap.first time buat.seronok rasa.tq tuan punya resepi


11-09-2012, Teratai Desa komen :

raya 2012, ramai yg puji sedap...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu