Google+

oleh: kembangkempis Orange sponge Cake

Ladybird_2

Orange sponge Cake


Created on : 09-01-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kembangkempis




Bahan-bahan ( 10 inc )

  • 1 1/3 cawan tepung gandum
  • 1/4 gula custor
  • Secubit garam
  • 6 putih telur
  • 1 sudu Kecil krim tartar
  • 1/2 cawan gula kastor
  • 6 kuning telur
  • 2/3 cawan gula kastor
  • 1/2 cawan orange juice
  • 1 sudu besar kulit orange

Cara-cara

  1. Ayak tepung ,1/4 gula dan garam. Ketepikan.
  2. Di bekas yg lain pukul putih telur, krim tartar dan sedikit demi sedikit gula sehingga pekat. ketepikan.
  3. Di bekas yg lain lagi, pukul kuning telur dan 2/3 gula sehingga kuning cerah dan pekat. Campurkan orange juice dan kulit parutan limau. Selepas itu masukkan tepung sedikit demi sedikit .
  4. Kemudian masukkan putih telur yg dipukul putih tadi gabungkan dgn cara kaup dan balik secara pelahan2 .
  5. Masukan dalam 10 inc loyang (jangan dilangser kerana utk membolehkan aduanan memanjat tiang loyang utk naik ke atas) Sedia dibakar. Bakarlah ke suhu 170 celcius.








Laporan Masakan Bergambar (5)

041
17-01-2008
Ni percubaan kali ke-2. Siap taruk buttercream. Yg pertama dulu togel je. Sedap & lembut.
Laporan oleh: fieza_fwwt
023
12-11-2008
Buat lagi. Memang sedap & lembut.
Laporan oleh: fieza_fwwt
024
12-11-2008
Ni bhgn dlmnye bila dah dipotong.
Laporan oleh: fieza_fwwt
Kek_span_oren
13-11-2008
Hmm..mabeless!! X payah rumit2 bahan2 die, x berlemak & bminyak, kurang gula..memang sesuai untuk org yg diet..Kek ni x sempat sejuk, dah kena rembat ngan adik kita...Masuk2 dapur je tgk2 dah kena rasmi dgn adik kita yg sorang tu xD..Maklumla..bdk2 ni, kalau dia wt sendiri, mesti dia x sabar2 nak makan...;)
Laporan oleh: mizz89
___104
04-12-2008
baru sempat hantr report...buat utk b'day areesya yuqee..semua suka dgn kek ni...lembut sgt!!!
Laporan oleh: are3646

Komen (28)

09-01-2007, kembangkempis komen :

Heran saya nape bila saya taip bahan2 dia jadi mcm karang ni? aduuusss...tak paham arrr...


09-01-2007, Lilydvalley komen :

kembang kempis... u type cara2 ni kat bahagian description ke?


09-01-2007, kembangkempis komen :

iye..tak tau sebb saya baru dsini..tq u tolong ubah ye? tq tq salam perkenalan..


09-01-2007, Lilydvalley komen :

Bukan i... admin agaknya...


09-01-2007, Lilydvalley komen :

Cantiknya kek u... ada ladybird! camana u buat ladybird tu?


09-01-2007, admin komen :

kembangkempis, i dah betulkan resipi ni supaya nampak lebih elok. Bahagian description tu bukan utk isi bahan atau cara-cara. Ianya hanya utk penerangan ringkas tentang resipi. So u boleh edit semula kat bahagian penerangan tu. Kalau nak tahu lebih lanjut boleh rujuk http://www.myresipi.com/help/isiresipi.html di bahagian FAQ


09-01-2007, admin komen :

satu lagi.. tempat utk berapa org makan tu.. kalau utk kek elok tulis saiz ke, utk kuih or roti dan sebagainya boleh tulis berapa biji. Sementara utk lauk pauk or nasi atau yg bersesuaian dgnnya pulak elok tulis jumlah org mkn.. thanx!


09-01-2007, admin komen :

kembangkempis.. ur cake memang cantik. Kalau ada gambar step by step cara menghias cake tu boleh upload di bahagian cara-cara. Sekali lagi terima kasih kerana sudi berkongsi resipi.


09-01-2007, kembangkempis komen :

utk ladybird, saya buat kek asing dlm mangkuk lain...saya bahagikan adunan yg telah dibuat. So mangkuk tu dah bulatkan..bentuk kek pun bulat jugakla...jadinya...saya terlangkupkan kek tu jadila...badan ladybird...so kepala tu saya letak kuih bahulu sebb dia bulatkan...hihihi..so ngan buttercream tu korg pandai2la...kan...hihi ma kaceh


09-01-2007, kembangkempis komen :

admin, step by step tak sempatla nak snap sebb kek tu di tempah oleh kawan saya. Kalau utk saya sendiri sudah tentu saya snap texture dalanya sekali..nantila..kalau ada masa terluang ye....


09-01-2007, sayang79 komen :

eh eh...lawa n mesti sedap kan kek tu...sayang nak cuba tpi tak pandai nak hiasa2 mcm tu...kembangkempis selain dari juice orange dan parutan orange tu kita gantikan dengan buat yg lain atau sebagainya....??


09-01-2007, junjs11 komen :

aduhai...cantiknya kek tu. nak makan pun sayang..kalau jun buat tu, mesti ambik byk gambo baru leh makan, heheh...


09-01-2007, kembangkempis komen :

sayang, sponge kek ni boleh dipelbagaikan perisa ..kalau u all dah mahir buat kek baru la..boleh resepi tu dipinda pinda tul tak...hehehe Cuba buat dengan strawbery ke...boleh jugakla..


09-01-2007, zara_klate komen :

comel nye ladybird u tu..


10-01-2007, HALIMAH komen :

kenape banyak guna gula & butter pula tak ada dlm senarai?


10-01-2007, umi_e komen :

a'alah... kek ni kembang tak guna butter ke? Kalau kembang ada resepi icing share le sebab umie suka main ngan icing... resepi icing umie mungkin berbeza dengan resepi kembang... nest time amek gambao step by step cam kata admin... baru puas tengok kan... TQ


10-01-2007, Lilydvalley komen :

Kembang or Umi yg dah expert w buttercream icing, I nak tanya ni. Do we need to refrigerated the buttercream icing b4 using it. sebab hari tu, i try, it was a bit lembik. Easy to spread on the cake, but when i want to shape it, mcm tak cantik. Then, antara komen my bros, "rasa sgtla majerin ko ni!" & " gula ko ni tak cukup hancurla". Byk tul songeh they all tu. Pls advise.


10-01-2007, kembangkempis komen :

Halimah kek ni tak manis nampak aje banyak gula tapi tiap gula ada peranan dia contohnya , ada yg di campur ke putih telur, ada yg dgn kuning telur dan ada yg dcampur bersama tepung tapi semuanya sikit2 aje...Butter memg tak ada .. resepi ni resepi mat salleh kat internet saya dah alih bahasakan tu..


10-01-2007, skyblue komen :

www.baking911.com >> kat sana ada macam2 icing resepi dgn tips. actually you can get all the information about baking bread, cake, pastry and icing. selamat mencuba.... siapa2 yg dah try royal icing, jgn lupa kongsi gambar.


10-01-2007, Lilydvalley komen :

Tq skyblue. Nanti i cuba visit sites tu... Ni budak baru nak blaja. Project apa yg sesuai utk royal icing tu? B'day cake sesuai tak?


10-01-2007, kembangkempis komen :

Lily, royal icing tu sesuai utk kek foundant aje..yg icing keras dan utk hiasa cup cake. Bday cake seeloknya buttercreamla..


10-01-2007, skyblue komen :

?? kan fondant tu icing keras? tak sama dgn royal icing kan? royal icing buat dgn meringue, boleh guna utk piping, fondant tu macam clay... takleh piping. royal icing selalu diguna utk kek khawin, sebab putih. correct me if i am wrong. contoh kek dihias dgn fondant >> http://cookingismypassion.blogspot.com/2007/01/stack-of-tiny-presents-for-dearest.html


10-01-2007, kembangkempis komen :

Iye...memang betul foundant tu icing keras..tapi royal icing ni...utk dipipe atas foundant yg telah menyaluti kek dan just paipkan royal icing tu utk dicorakkan aje..lepas tu dia akan kerasla...Foundant ni mcm marzipan tapi marzipan ni diperbuat dari kisaran almound manakala foundant ni diperbuat dari gula icing...itulah takat ni pegetahuan yg saya ada..


10-01-2007, kembangkempis komen :

lily i dah tengok blog yg u kasik tu. Itu u punye ke atau sapa punye blog tu?


10-01-2007, sayang79 komen :

kembangkempis u tinggal mana eh kalau dekat leh sayang belajar hias kek dengan u lah...nk sangat lah heheh


11-01-2007, kembangkempis komen :

Sayang , nantila..kalau saya dah bukak kelas utk mendeco saya akan beritahu hehehe tak cukp lagi ilmu di dada bahaya bukak kelas ni nanti duk u ap u ap u ap . Semua murid2 belah mcm tu je..hehehe


23-05-2009, atul05 komen :

salam,camne u buat cream topping kek 2 ye?leh bagi resipi tak, tringin sgt2 nk belajar wat cream kat atas kek, please..10x. thanks


26-03-2011, kasihkaisara komen :

nak tanya krim tartar tu ape mane nk dapat,secepat mungkin ye coz nk wat ni


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu