Google+

oleh: Lilydvalley Mexican Bun

Mexican_bun1

Meh buat roti Mexican Bun ala2 RotiBoy or Papa roti


Created on : 08-01-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Lilydvalley




Bahan-bahan ( 17 biji bun )

  • Filling
  • -200 gm mentega
  • -1/2 teaspoon vanilla essence
  • -70 gm brown sugar
  • Topping
  • -200 gm mentega
  • -160 gm gula icing
  • -3 biji telur grade A- pukul sedikit
  • -1 suduk kecil perisa kopi- boleh diganti dgn melarutkan 2 sudu besar instant coffee dengan 1 sudu besar air panas.
  • -200 gm tepung gandum
  • Doh Roti
  • -500 gm tepung berprotin tinggi- di ayak
  • -2 sudu kecil bread improver+ 2 sudu kecil bread softener ( optional)
  • -20 gm susu tepung
  • -75 gm gula castor
  • -3 sudu kecil dry yeast
  • -1 sudu kecil garam
  • -1 biji telur- dipukul
  • -250 ml air/ susu segar ( Jgn gunakan susu tepung sekiranya menggunakan susu segar).
  • -60 gm mentega

Cara-cara

  1. Filling- Pukul mentega dgn mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. Masukkan essence & gula perang. Simpan di dalam petisejuk sehingga sedia untuk digunakan.
  2. Topping- Putar mentega dgn mixer pada kelajauan sederhana selama 5 minit. Perlahan2 masukkan telur,gula icing, & coffee flavoring. Ayakkan tepung kedalam adunan and putar lagi pada kelajuan perlahan sehingga semua sebati. Simpan didalam petisejuk sehingga sedia utk digunakan.
  3. Doh Roti
  4. -Gaul rata tepung, gula dan garam didalam mangkuk.
  5. -Masukkan yeast, bread improver & bread softener ( jika menggunakannya) dan gaul rata lagi.
  6. -Masukkan telur dan air/susu segar.
  7. -Uli adunan sehingga menjadi adunan dan masukkan mentega. Uli lagi sehingga lembut & elastik selama 10-15 minit.
  8. -Bahagikan dough kpd 17 biji bola kecil dan tutup dgn film cling selama 10 min.
  9. -Leperkan dough di atas tapak tgn & letakkan inti/filling. Tutup rapat supaya inti tidak meleleh keluar sewaktu dibakar.
  10. -Susun diatas loyang pembakar yg sudah dilenser dgn mentega/minyak/tepung dan jarakkan dlm 7.5 cm.
  11. -Rehatkan selama 45 min ditempat panas (warm).
  12. Mexican_bun2
    -Pipe kan topping diatas bun secara spiral bermula dari top center.
  13. -Bakar didlm oven yg telah dipanaskan pada suhu 170C selama 15 min atau sehingga bun keperangan.

Tag

bun roti









Laporan Masakan Bergambar (34)

Mexicanbun
15-01-2007
err.. jd ke ni.. xpernah lagi mkn sebelum ni
Laporan oleh: yani
Roti_2
29-03-2007
mmm...aroma roti ni masa dibakar macam berada di bakery roti boy pulak...buat kecik sikit, dapat 21 bijik...thanks for the recipe lily..i rate this recipe 4 star!!
Laporan oleh: zaliana

thx for trying zaliana... 21 biji...kenyang the whole house!

100_2326
30-05-2007
Ni mexican bun cubaan pertama. Lembut dan baunya best. Thanks Lind...
Laporan oleh: fizzae

gebunya...tp naper topping kat atas aje ya? tapi nampak cute la pulak!

Dsc01129
24-10-2007
Buat b4 raya lagi... baru sempat nak hantar laporan... topping tak jadi :( TAPI rasa memang best!Lembut dan aromanya mengancam selera :D
Laporan oleh: umi_e

hehehe k e...apa ke rupa topping cam tu...jadi cam topeng!

Mexican_bun
16-11-2007
mmg sedap...
Laporan oleh: tulip77

tulip, w/p duduk kat pakistan, masih lagi dpt rasa roti ni ya...tqvm 4 trying

Img_2309
13-01-2008
beso tul jadinya... mmg sedapla.. sama cam papa roti..
Laporan oleh: ema_azizie

ema, lepas ni kurangla pelanggan papa roti...:-) tq 4 trying.

Copy_of_imgp4380
28-01-2008
huhuhu... i punyer roti jadik berlobang ler! maybe tak cukup rapat masa tutup tu..abis terkeluar isik perot dier... tapi masuk balik dalam perot i nie haa... hehehe...
Laporan oleh: tuberose78

tuberose, maybe adunan dough agak keras kot. next time, lembikkan sikit adunan & tutup rapat2. tqvm

Mexican_bun
08-04-2008
memang sedap, memang lembut... wangi satu rumah bila bakar roti ni sampai melekat bau kat badan.. hehe
Laporan oleh: nor_67

sampai melekat bau kat badan ya...x payah la sembur perfume k nor! :-) tqvm

Dscn5722
11-06-2008
texture roti mmg sedap..lembut...tp topping x wangi n x trse sgt coffee..knpe ye?sy pkai nescafe instant yg regular n bhan topping scale kepada separuh
Laporan oleh: fit3_00
Mexican_bun
17-06-2008
kita berjaya buat..best sgt ni je smpt amek gmbo..yg lain dh selamat..tp kita punya kulit tu tak gelap sgt ler..nk letak bnyk2 perasa kopinya pahit sgt lak..tp mmg best TQ kak lily
Laporan oleh: Aziemas
Img_1129
23-06-2008
hmmmm.. sedap! x yah g kedai papa roti dah.. yg x suka makan pon belasah 2 ketui semlm.. hihihi... :) tq lily!
Laporan oleh: masz_73
Img_3397k2
25-08-2008
kali nih wat ikut resepi ni plak...tabur kcg skit..topping jek kurang menjd...ppon bun nih mmg lembut n sedap! tQ lily!
Laporan oleh: hana6877
Mexican_bun_1
27-08-2008
buat lagi..kali nih sukatan cuma 300g....2ari pun still gebusss :)
Laporan oleh: tulip77
P1040478
17-11-2008
tak secantik puan punyer resepi ehehe tp rasa mmg sebijik papa roti :D terima kasih kak lilyyyy.. :D
Laporan oleh: Natto 1
Photo329
03-12-2008
suka sgt dpt buat roti boy ni..tks lily
Laporan oleh: k.cik
Mex_bun
06-12-2008
kak Lily, tak puas hati, nnti cuba lagi
Laporan oleh: eugeniadarwis
Dsc01919
20-01-2009
tadaaaaaaa.... nie gambo mexican bun yg belum dibakar lagi... amik siap2 klu lambat nanti dah tinggal gambo pinggan aje....
Laporan oleh: iezamel78
Dsc01902
19-02-2009
Amacam sifu? lulus tak? syiookk sangat ngan roti nie.. tenkiu so much...
Laporan oleh: aymy
Dsc05841
19-02-2009
Dah bnyk kali buat..lupe nk hantar report..emm sukanye hati dpt buat mexican bun nihh.. hehe sedap tq kaklily
Laporan oleh: suha
Gambar_e_amik_032
04-05-2009
dh try buat b/fast pg tadi...mmg best bila tgk roti yg dibuat ala- ala menjadi gitu.tp pipe topping banyak sgt..melimpah ruah jadinya..lain kali kena pipe skit je...nnt baru cantik..thanx 4 the recipe!
Laporan oleh: McE
Roti_boys
11-05-2009
best & sedap tul. X yah da beli kat bakery. anak2 suke. Masa bakar, bau kopinyer....semerbak. TQ...tq..tq..
Laporan oleh: dapurnanie
Mexicanbun
27-05-2009
wat lg ni k.lily! masih failed bab topping! tp yg penting, menten sodap n gebuss!
Laporan oleh: hana6877
Rti_boy2
24-07-2009
sedap2x..srnk dpt buat dan mnjadi. tenkiu k.lily share resepi roti yg best ni
Laporan oleh: sakura>emi
Myr-mexican_bun
09-09-2009
sedap~~adik sy panggil roti biskut sbb luar die rangup, dlm lembut...tq 4 recipe...
Laporan oleh: asmah_rusman
Roti2
01-12-2010
huhu lemak berkrim rasenye tp kurang gebu sket..mkn time pns yg best..kwn2 ckp toping die cm rambut reshmonu jer sbb takut2 nk buh byk..sedaappp
Laporan oleh: fifidoralin
Dscn4711
11-12-2010
Alhamdulillah, jadi jugak :) happy sgt! thx to the owner of the recipe :)
Laporan oleh: tgaqilah
Dscn2996dsv
22-06-2011
mmg lembut..gebu..sedap..huhu.xyah sush2 beli da..sy gna perisa coffee elmo..sedap..TQ^_^
Laporan oleh: Anies^_^
Nov_2011_124
14-11-2011
tq lily...sebijik rasa roti boy..:)
Laporan oleh: Zita Mohamad
Img_9136
14-11-2011
Alhamdulillah..... Sekali cuba.... jadi dan menjadi... Terima Kasih atas resipi yang disisipkan....
Laporan oleh: Azurida
Img_2701
16-11-2011
1st try dah menjadi ty ,,dah kongsi resepi gebu macam saya makan 1 pun dah kenyang my hubby puji sedap anak2 suka sangant hehehehee
Laporan oleh: may wong
Roti_boi
01-02-2012
Terima kasih , mmg sedap n best roti boi buat sendiri..:)
Laporan oleh: mummyseri
Roti_boi
01-02-2012
Terima kasih , mmg sedap n best roti boi buat sendiri..:)
Laporan oleh: mummyseri
Img_2581
17-02-2012
alhamdulillah...dpt la hilang rindu nk mkn roti boy wlau jauh di negara org..dh byk kali buat ni,,,ni gmbr masa kali pertama buat roti ni, roti pun senget benget...thanks lily for the great recipe...
Laporan oleh: ctzai
2912_019
03-09-2012
cubaan pertama..memang sedap..hb kate roti girl bukan rotiboy. memang sedap. TQ tuan punya resepi
Laporan oleh: alizajuhari

Komen (55)

08-01-2007, Lilydvalley komen :

Filling & topping, boleh digunakan untuk lebih dari 2 adunan roti.


08-01-2007, yani komen :

macam mana ek rupa bread improver & bread softener tu?


08-01-2007, Mat Gebu komen :

Kalau tak silap mat bread improver tu rupa dia sama macam shortening kaler putih. mat ada tapi dah habis plak kalau tak leh letakkan kat glossary...bread softerner tu rupa dia kalau tak silap laa macam serbuk penaik (tak berapa pasti laa sebab pernah nampak je kat kedai menjual bhn2 kek n pastry). Tak pe kita apa kata lily......


08-01-2007, Lilydvalley komen :

yani, bread improver tu rupanya mcm baking powder. While bread softener ni mcm shortening. Kat Msia ni, boleh didapati dimana2 grocery store. Kat jepun, tak tau la Jusco ada jual atau tak.


08-01-2007, Lilydvalley komen :

Terbalik la Mat... yg mcm shortening tu bread softener. Yg mcm serbuk penaik tu bread improver. Ni i nak letak kat glosery. Tadi tak ambik gambar lagi.


08-01-2007, umi_e komen :

ermmmm umie ada bread improver tapi tak pernah guna sebab tak pernah buat roti hehehehehe


09-01-2007, Mat Gebu komen :

heheh sorry ye semua terbalik rupanya.. maklumlah selalu sgt buat roti......


09-01-2007, Lilydvalley komen :

tak pe la Mat. I pun sebenarnya baru tau benda2 ni bila minat buat roti ni dtg. I & hubby mmg suka makan mexican Bun. selalu beli kat RotiBoy or Papa Roti. So bila jumpa resipi ni kat internet, teruja nak try... Alhamdulillah, well enjoyed by my family members except hubby sebab skrg dia tgh outstation.


12-01-2007, alma komen :

uish Lily...kitarang pny fav ler mexican bun ni, mkn sure tumpah2nye hihi...sib baik kt umah ada stok bread improver & brd softener,,,kene wat ney. xyah beli2 dah kan...


15-01-2007, Lilydvalley komen :

Yani, jadi ler tu. But may be u pipe toppingnya sikit sgt kot. tak nampak dia meleleh ke bawah.


15-01-2007, yani komen :

sebenarnya dah meleleh kat bawah tu.. tapi dah dikutip makan oleh anak2.. hahaha.....


15-01-2007, Lilydvalley komen :

yani, hahaha... kalo dah di kutip oleh anak2, dah kira jadila... kalo u blk M'sia nanti, u pegila KLCC, ada kedai roti nama rotiboy near the entrance to LRT stesen. panjang Q kat situ. semua org nak beli mexican Bun ni! RM150 sebiji. kalo ada 3 org anak, mesti kena beli 5 biji. mak & ayah pun ndak jugak!


15-01-2007, yani komen :

mak aii.. mahalnye... tapi nak kena gi try juga nanti macam mana rasanya.. tq for ur info Lily..


03-02-2007, wani komen :

Lilydvalley tersilap tulis lah yani..bukan RM150..tapi RM1.50 sebiji..hehe


26-02-2007, merin komen :

i ada bread improver yg memang ada skali ngan softener.jd i kena masukkan 4 sudu la ye


26-02-2007, Lilydvalley komen :

merin... maaf la ya... tak sure kalo bread improver dah campur ngan bread softener ni... cuba la letak 4 sudu kecil.


31-05-2007, Safiza komen :

saya tertarik dgn resepi ni,tetapi saya nak tanya kenapa tak leh guna susu segar jika guna susu tepung?apakah kena guna susu jenis yg sama?


15-06-2007, LizaBBP komen :

saya dah cuba buat roti ni tp mengapa toppingnya tak rangup. Bila roti dah simpan mesti jadi melekit diatasnya.


15-06-2007, Lilydvalley komen :

liza, m not sure naper x ranggup...may be kurang kering kot masa u bakar tu. Temp stated kat atas tu just anggaran saje. Kena sesuaikan ngan oven u. tak pe, cuba lagi...


18-06-2007, LizaBBP komen :

Bila nak bakar roti nak guna api atas dan bawah ke?


18-06-2007, Lilydvalley komen :

liza, kalo roti biasa2, mmg selalunya guna api bawah aje. Tapi kalo mexican bun ni kena atas bawah. tak pe, u cuba lagi...kali ni api atas bawah lak.


15-11-2007, tulip77 komen :

lily i dah try buat...menjadi & hilang kempunan nk mkn roti boy klcc hehehe.... tqvm, resepi ni mmg mudah sbb ni 1st time i buat roti & menjadi pulak tu :)


15-11-2007, tulip77 komen :

lupa pulak.. i cuma pakai bread softener lembut sesangat roti nih :) & bakar api bawah shj, outcome xcellent... pastu masa letak topping wat cantik2 ingatkan kuar sebiji cam tu rupanya topping tu meleleh... hehehe... ni ler cth org tak pandai buat roti...hehehe...tp i bagi 4 star kat resepi nih...mmg sedap


19-12-2007, farrairyanie komen :

lily..tepung berprotein tinggi tuh tepung biase atau tepung roti?confius la...


19-12-2007, pijah komen :

nk tlg jwb ! hehe. tepung berprotein tinggi = tepung roti. ;) kalu salah tlg betulkn ye auntie lily :P


21-01-2008, oven komen :

dah try wat jadik sedap sgt cuma nyer kalu dah sejuk topping dah x rangup.nape erk?atau mgkin masa mix tu x lama?tulun jawapkan.tq.


17-06-2008, suzzanne komen :

favorite aku ni...paling sedap mexico bun kat megamall penang


12-07-2008, shanor komen :

kita dah try arini... anak2 kata bau dan rasa memang sedap... tapi kenapa yeh bila keluarkan dari oven... dia dari kembang gebu jadik penyek... kita guna api bawah aje... pastu ke??


12-07-2008, shanor komen :

pastu = pasal tu ke?


20-07-2008, irnasz komen :

bila roti dah sejuk,betui ke topping jadik x rangup ?


21-07-2008, Lilydvalley komen :

irnasz & all, bakar lama sikit so topping akan ranggup even after dah sejuk. kalo oven ada function atas bawah, tukar ke api atas utk garingkan topping.


21-07-2008, irnasz komen :

oo kena bakar lama sket n tukar bakar bahagian atas.dah faham n suka ati nih nk cuba wat lg.tq bebyk.


21-01-2009, aidadham komen :

erm..best3x..nk try buat la cuti mid sem ni thnks kak lily kt sintok ni ade satu bakery ni jual mmg sdap la lbih kurg rasa roti boy yg orignal nye just nk bg cdangan, sapa yg dah try wat mexican bun ni try la guna filling choc or cheese mmg sdap hehe


31-01-2009, nadrahadli komen :

salam. selalu beli roti nie kat tesco kajang. belum cuba lagi pun. esok nak pi cari bahan kat kedai buat kek dan roti. ada gak cecita nak buka kedai roti sendiri. roti je.... best kan.


09-03-2009, cyradis komen :

boleh x sape2 beritahu ape silapnya kalau topping dia meleleh? roti dia dah sedap dah... tapi masalah topping plak...


25-03-2009, ummi yana komen :

saya rs yg topping xmjdi tu sbb kt resipi atas ade tulis gula icing tp bile cara membuatnye xde.. kt bhgn doh roti pn ade tulis mentega tp bile cara membuatnye xde.. saya buat mlm td toppingnye jd cume kurang warna & aroma.. mgkin kne lebihkn sket & roti nye xnaik.. mgkin sbb buat mlm kot.. sejuk.. betul x? ;)


25-03-2009, ummi yana komen :

nak tanye lg satu.. tepung roti tu ape ek? tepung pau ke? saya pkai tpg gandum.. sbb tu xjd ke ek?


27-04-2009, farizamnh komen :

hye!ttarik plak tgk mexican bun nih,slalu bli kt rotiboy jek!he3...ni da ade resipi,nnt leh la wat. nk tnye,kalo kte xguna icing sugar leh x?lg 1,pkai nescafe leh x?xpahit ke?sory la,i xtau sgt..he...tq


22-05-2009, husna_prety komen :

pernah buat tp x menarik... rasa dan bau ada macam roti papa.... blh x masak dlm micro??


24-05-2009, Aziemas komen :

salam ..ummi yana..kita tolong jawabkan ya...tang topping tu rasa dh semua kak lily tulis..bhgn roti pon tang butter bila nk masukkan pn kak.lily dh tulis..try baca pelan2 yaaa.... pas tu tpg roti ni mmg khas utk roti, bila kita guna tpg roti ni tekstur roti kita gebuss lah :) ..biasa ada kat kedai bakery @ pasaraya terpilih pon ada..mcm tesco ker..try tgk bhgn tepung yaa..tak jumpa gak tpg roti ni try cr tpg high protien..harap dpt membantu yaa


24-05-2009, Aziemas komen :

husna..sya tolong jwb ya..boleh jer guna micro sbb laporan saya kat atas tu pon saya masak guna micro..tp guna function con. oven lah bukan func.m/wave


18-06-2009, ayani komen :

salam. saya amatla tertarik ngan resepi ni n br nak try wat. bole tau x mmg kena guna tepung roti je ker. tepung gandum x bole ker?


18-06-2009, IddiShah komen :

tepung berprotein tinggi tuh mmg tepung utk buat roti jer sbb protein ler yg menyebab roti jadi lembut@gebu... nak lagi gebu tambahkan telur dan susu tuh bebanyak sbb sumber protein yg tinggi... fyi tepung keluaran Kuantan Flour Mills Bhd, cari tepung Cap Golden Swallow, kalau keluaran FFM Bhd, cari tepung Cap Stork (Bangau)... btw, sy tengah buat R&D utk Mexican Bun nih jugak utk pasaran Korea (Hampeh kena reject utk Sample yg pertama)... diorang ckp tak lembut (fussy jugak mamat korea tuh) padahal... bosses² sy cakap laie sedap dari RotiBoy yg dibeli kat Subang Parade (masa buat sensory evaluation - comparison test)... poning jugak ler... er.. just nak tanya : Apa Beza Antara Coffee Emulco, Coffee Flavour & Coffee Essence? Mana Laie Kuat Dari Segi Aroma dan Taste? (susah² kang sy bancuh jer Kopi Cap Kapal Api) [kot² lar ianya betul² KAW]... try guna coffee flavour kat Baguz... tak ler bagus sangat... aroma ader tp flavour takde, try sample yg diberi oleh Amwang Sdn. Bhd., kaler dah cukup hitam, tapi hampeh kedaungan... taste dan aroma ilek~! tunggu sample dari Harvest Bakery dan Bakels... sampai malam tuh tak sampai².... Any Idea Dari Mana Leh Dapat Flavour Coffee yg bebetul Merangsangkan PancaIndera mamat korea tuh ek? BTW, Apa Beza Coffee, Cappucino n Mocha? Bengong tui ler mintak flavour yg bebukan... kan nyusahkan org nak kena carik... sekian, terima kasih... hehehe...


01-12-2010, cikmar komen :

adoi susahnyela nk dpt mkn mexican bun ni...byknye proses...hee...td baru beli kt kedai bakeri...sedappp


01-12-2010, Alysa79 komen :

uishhh nak try buat lah.. anak2 suka mkn roti nieh.. bankrup Oo klo selalu beli RM1.80 sebiji...


01-12-2010, cikmar komen :

yela..skrg da makin naik...td beli 1.90..dulu murah je


11-12-2010, emyra komen :

menarik sgt...later i try....=))


17-12-2010, nurul tomey komen :

sy lom try g...tp sy nk tnye.... mcam mna nk bg roti nie tak jatuh... sy pernah buat...tapi bkn gne resepi akak...ble bakar roti 2 jadi jatuh... knpa ya???? terbanyak topping ke???


05-02-2011, azrina1125 komen :

Alhamdulillah..dah 2 kali try..sangat menyelerakan


09-04-2011, artasiana komen :

Sape2 yg sudi ajr sy d area kl. Bole contact sy? Urgent! 012lima597enam34


09-04-2011, artasiana1234 komen :

cik Lilydvalley,.. leh mintak no contact? perlukan khidmat dan kepakaran u untuk my bakery shop utk mexican bun ni...urgent..tq 0125597634 is my no..hasnol


14-11-2011, may wong komen :

hi i nak cuba ,,,,so inak tanya sikit,,buat doh boleh x uli dengan tangan je????????,,,,,,tolong jawab ty


14-11-2011, Miss_ShaSha komen :

Sy prnah buat roti ni, uli gune tgn je.. dalam 8-10 minit. U cuba la.. hasilnye ttp gebu!


14-11-2011, may wong komen :

ok ty ,,,miss shasha ty verry much


16-11-2011, Snur komen :

salam..kpd yg tlh mncuba rspi ni,saya nak tau,filling tu,bila dh masukkn esen V & gula perang,nak kena pukul lg ke?TQ kpd yg sudi tlg prjelaskan...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu