Google+

oleh: HAZLIZA BT HATTA Bingka gandum special

Image057

Resipi daripada nenek kesayangan.


Created on : 26-05-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi HAZLIZA BT HATTA




Bahan-bahan ( Dalam 10 orang makan )

  • 2 cawan tepung gandum
  • 3 cawan santan (santan kotak cap ayam- 200ml dicampur dengan air-jadikan 3 cawan)
  • 1 cawan air daun pandan (6 helai daun pandan yg besar-diblend dgn 1 cawan air dan ditapis)
  • Garam secukup rasa
  • 3/4 cawan gula (kalau nak manis jadikan 1 cawan)
  • 4 biji telur gred A (dipukul macam nak buat telur dadar)
  • Sedikit sahaja warna hijau

Cara-cara

  1. Campurkan kesemua bahan.Kacau sebati kemudian ditapis.
  2. Griskan loyang dengan sedikit minyak.Masukkan adunan.
  3. Bakar selama 1 jam atau sehingga masak. Tunggu kuih sejuk baru di potong.

Tag

bingka

Related Recipes









Laporan Masakan Bergambar (1)

Photo950
29-05-2009
Salam HAZLIZA, saye buat 1/2 adunan & pki esen pndan je xdak daun pndn. Anyway ttp sedap la bingka ni..adik bradik kuih bakar gak nih. Fav saye & husb. Teksturnye lembut ank2 pn suke. Thks 4 d recipe.
Laporan oleh: nora_kai

Salam nora kai.Tq kerana sudi try resipi ni.Saya pon teruja ada orang cuba resipi saya. Cuba pule" tepung talam special" i. Senang nak buat. Cari dlm CARI RESIPI ok.


Komen (8)

27-05-2009, ChristinaBeh komen :

Hazliza...berapa suhu nak bakar? Kalau kukus, ok tak?


27-05-2009, HAZLIZA BT HATTA komen :

Hai Christina, I tak pernah pula kukuskan kuih bingka ni.Tapi u boleh try.I takut bila kukus adunan ini akan menjadi kenyal.Sebab tepung talam yang i buat adunan tpg beras dan tpg gandum, adunannya kenyal.Tak tau le pula dgn bingka ni. For your info, panas oven 180 cel for the first 30 mins and 150 cel for another 30 mins.(Kuih bingka ini tersangat lembut apabila dibakar,make sure kuih betul2 sejuk baru dipotong sebab kalau panas Christina potong, dia lembik dan melekit kat jari kita.Selamat mencuba,nanti komen ok.Tq


27-05-2009, HAZLIZA BT HATTA komen :

Lupalah pule, Christina i pakai api atas dan bwh, dan on kan kipas oven. Oven i ada button tu.


27-05-2009, ChristinaBeh komen :

TQ Hazliza. I nak cuba buat. Lepas buat, baru beritahu u...regards the outcome.


27-05-2009, suhailee76 komen :

hazliza 1 cwn tu bape gm yea?


27-05-2009, HAZLIZA BT HATTA komen :

Salam Su. I tak pernah ukur le pule. Tapi Su boleh guna cawan apa pun atau mangkuk kecil pun boleh.Tapi biarlah cawan/mangkuk yang sama digunakan untuk mengukur bahan2 kuih ini ok.Selamat mencuba.Jangan lupa bagi laporan ok.Tq


30-05-2009, wahidawati komen :

salam hazliza, klu bakar pakai loyang pembakar yang bulat tengah tu blh ker? biasanya loyang ni dibakar menggunakan dapur gas.....


01-06-2009, HAZLIZA BT HATTA komen :

Salam wahida,sori lambat balas sbb internet down kat umah i ni. Boleh guna loyang tu tapi kena jaga apinya.Dulu i buat guna loyang tu juga,bakar atas dapur gas juga.Tapi bila dah ada oven,i guna oven je.senang sikit.Tq


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu