Google+

oleh: minami133 Kek birthday

Dscf5270

mari buat kek birthday sendiri..


Created on : 07-01-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi minami133




Bahan-bahan ( saiz kek 20 cm )

  • bahan untuk kek span
  • 3 biji telur(asingkan putih dan kuning)
  • 190 gm gula (kalo kek biasa 175 gm)
  • 5 sudu kecil serbuk koko(bole diganti dgn pewarna(hijau) dan perasa(pandan).)
  • 200 gm tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 200 gm butter
  • **utk aising**
  • - 1 kotak whipping cream
  • - 3 sudu gula
  • - pewarna
  • **hiasan**
  • -boleh dihias dgn strawberi , ceri dll

Cara-cara

  1. putar putih telur dgn gula sehingga kembang berwarna putih.
  2. masukkan telur kuning.pukul sebentar. kemudian masukkan butter.
  3. tepung gandum diayak bersama baking powder dan soda bikarbonat. masukkan ke dalam adunan sedikit demi sedikit.
  4. masukkan serbuk koko.kacau hingga sebati
  5. Dscf5259
    masukkan ke dlm loyang dan bakar. suhu 160 degree, masa 55 minit. kalo tak masak bole tambah masa lg.
  6. utk aising, putar whipping cream dgn gula sehingga agak keras. masukkan pewarna mengikut kegemaran.
  7. Dscf5261
    sapu aising pada kek dan boleh lah dihias mengikut kesukaan.(kek hendaklah dibiarkan sejuk terlebih dahulu sebelum diletak aising)
  8. Dscf5049
    contoh design kek.
  9. Dscf5280
    kek yang telah dipotong
  10. Untitled-1
    lagi contoh kek.

Tag

kek

Laporan Masakan Bergambar (1)

Dsc00002
06-07-2009
saye wat jadi je kek tu.sedap la mcm bli kt kedai.tp saye x pandai dekorate.juz letak buah dlm tin jek.huhu
Laporan oleh: aPamGeBu

lain kali cuba ajer.. lame2 insyaallah menjadi...



Komen (40)

07-01-2007, umi_e komen :

minami... sedapnya!


07-01-2007, minami133 komen :

tengok gambar dah dapat rase? kene cube dulu baru tau...pasni bole lah buat kek birthday utk your kids.. hehhee


08-01-2007, Mat Gebu komen :

lawanyaa kek.....pulak yg ada gambar doraemon tu (kartun kegemaran mat)... teruja pulak nak try bbuh krim macam minami hmm... tapi mat nak pipe krim bentuk2 tak reti sgt laaaa....leh buat kek hantaran tu...


08-01-2007, minami133 komen :

lawa saje tak bole mat.. mesti kene sedap. baru kawan berebut... mat kene try dulu, buat perlahan2 mesti cantik jadi nyer


08-01-2007, umi_e komen :

minami.. umie biasa decorate cake utk my kids dan anak kawan2 tapi tak pernak guna whipped cream... guna butter icing je sebab pernah try whipped cream pastu tengah2 pukul tetiba jadi cair... tak tau nak agak pukul lama mana... but I will try ler somewhere end of this month sebab ada anak kawan BDay.... saja nak kasi present kek kat dia... kalau umie buat... will give the report...


08-01-2007, sayang79 komen :

minami ...sayang nak tnya selain guna loyang bulat leh tk guna loyang 4segi panjang?? n sayang tgk kek nie tk guna esen vanila eh knp??


08-01-2007, sayang79 komen :

minami...whipped cream nie macam mana nk buat??kalau pakai fresh cream sama ke mcm whipped cream??pasal cream2 tk berapa pandai sngat...n dimana leh sayang dapatkan whipped cream tu??


08-01-2007, minami133 komen :

umi_e: kalo tak cukup manis, whipped cream tuh jd cair. whipped cream tuh pulak kene sejukkan dulu dlm peti b4 putar. kalo org jepun buat, biase derang putar dlm bekas yang berisi air sejuk dan ais.


08-01-2007, minami133 komen :

sayang: tak kisah nak gune bentuk bekas yang macam mane pon. cume adunan tuh utk 20cm saiz kek. whipped cream nih biase beli kat kedai ajer dlm kotak. tak pasti lah kat msia ader ker tak. saye tak letak esen vanilla sbb dah gune coklat. kalo buat kek perisa vanilla, mesti letak esen vanilla.


08-01-2007, junjs11 komen :

whipped cream ade kat malaysia. pergi aje kat mana2 supermarket eg. carrefour/giant/tesco..kat bahagian sejuk yg jual cheese n butter tu..sure ade. ade dlm kotak/tin bentuk silinder..


08-01-2007, minami133 komen :

thank you jun tolong jawab soalan sayang. saye pon tak tau.. balik msia sekali setahun bukan nak masak2..hehehe


08-01-2007, Mat Gebu komen :

minami.. kalau u buat kek, hias leer dgn bunga dari krim (macam bunga rose ke).. mat nak tgk leer sebab tak reti laa nak buat heheh maklumlah "jantan" kalau bab2 membuat bunga2 krim nie hancuss.... hehehe...


08-01-2007, umi_e komen :

minami... kat sini ada yang tulis 'whipped cream' ada juga yang tulis 'whipping cream' dua2 tu sama je ke utk guna sebagai icing cam u buat tu? Boleh tak u kasi tips yang lebih jelas nak buat cream camtu... sebab I dah few times buat pakai whipped cream tak menjadi so cam trauma pulaklah... nak pukul cream dulu ke sampai kembang baru letak gula.. letak icing sugar boleh ke tak? dahtu agak2 punukl speed berapa dan berapa lama? Thanks for sharing...


09-01-2007, minami133 komen :

mat gebu.. bunga ros tuh cam susah ajer.. kalo dahlia tuh bese lah buat..


09-01-2007, minami133 komen :

umi_e... susah gak nak terang details nih sbb lain whipped cream masa pukul pun jd lain kot. seblm pukul whipped cream , masukkan gula terlebih dahulu. barulah pukul hingga pekat agak2 boleh sapu pd kek. saye pon tak pasti, sbb kat sini panggil "nama cream"(bhs jepun). nanti saye check balik. sorry yer...


09-01-2007, minami133 komen :

umi_e: saye rase whipping cream lah kot kalo tak silap..


09-01-2007, umi_e komen :

Thanks minami... umie nak confirm je sebab memang trauma tapi naklah cuba juga... take your time minami sebab ada masa lagi sampai 24 Jan ni ;)


09-01-2007, nuarliesya komen :

umi_e:kalau awak kurang pasti cuba beli kat kedai kek,kat ctu ada jual whipping cream then kalau tanya pasti dia akan bagi tau camner nal buat icing tu.sblm ni saya juga cam awak tak tahu nak dapatkan tepung muffin yang segera,saya ke kedai kek dia ada jual dan ajar cara2nya sekali....cubalah...


10-01-2007, nasuha1523 komen :

sorry mencelah. kalau saya d london g tesco(mysia pun ada kan) bhgn butter and cream. selalu saya beli double cream. coz double cream dan whiping cream sama je. balik rumah, terus freeze kalu tak nak guna. kalu nak guna, keluarkan dan letak smlm dlm frege bwh. nanti dia lembut. peralatan memutar mesti bebas minyak(letak dlm fridge 1 jam sblm guna). nak putar double cream mesti campur gula aising sbb dia testless. then, putar guna pemutar letrik pd kelajuan minima. hati2, nampak je kental, stop. nanti cair semula. tapi, kalu cair, saya mkn dgn puding atau salad buah.


10-01-2007, umi_e komen :

tq nasuha for ur info... mungkin i over - betaed agaknya sebab tu jadi cair semula... I tgk kat ASDA ada dua whipped dan whipping cream rasanya... tu yang confused...


10-01-2007, sayang79 komen :

but i bkn kat msia so jauh lah nk go kat tesco ke carefore ke or mana2 in msia...but im in SG tapi tk apa nanti sayang cuba tk kat NTUS ke...


16-03-2007, Cikgu Ayu komen :

halo halo halo... Whipping Cream & Whipped Cream berbeza... Whipping Cream tu yg dlm kotak (cair).. mcm Kotak Santan Kara.. Whipped Cream tu...yg berkrim mcm kalo kita mkn aiskrim atas dia ada krim putih..tu la Whipped Cream...hmmmm ckp pasal aiskrim..lapar lak Ayu....apa2 pun.. Ayu pun nak cuba buat Kek ni.. bab anak nak sambut b'day 31 Mac ni...mintak2 jadi eh..InsyaAllah....


14-05-2007, sara94 komen :

minami, saya dah try bancuh kek ni. tetiba alamak! nak bakar tak tau suhu brp dan brp lama. saya bakar punya lah lama ikut suhu kat oven utk sponge kek 180, lebih 45 minit saya bakar, tapi kenapa kek saya tengah2nya lambat nak masak. pastu bila dah masak, tepinya agak keras, macam biskut lembut gitu. boleh tak kalau tepung gandum tu diganti dengan tepung kek, so takyah le guna soda dgn baking powder tu. anyway saya enjoy bab buat krim tu, mmg mudah


08-06-2008, pinkwatch komen :

sebelum ni hias kek pakai butter cream.. tp tak suka sbb berlengas sangat... tadi beli whipping cream kat morrisons, whipped2 jadi pulak!! best sungguh rasa.. sblm nie pernah try guna whipping cream(setahun sudah) tp x jadi.. kali ni jadi la... sedap cik abe puji. tq for d resepi.. sila abaikan hiasan yg x seberapa itu.. ;)


10-07-2008, orked0110 komen :

mcm2 la resepi icing nie ~ xtau la mane yg betul2 sedap ..


21-07-2008, mqiimf komen :

saya baru join dalam resipi ni.kek birthday ni tengok je memang sedap.Saya akan cuba buat terutamanya wat aising kek.maklumlah,dalam bidang kek-kek ni, saya baru menjinakkan diri.Mana tau ada kekawan nak tempah...he....uit ga kan!


07-11-2009, sinha komen :

akak, ape beza baking powder n soda bikarbinat..? sllau gne brand ape..? saye ni beginner lgi.. hehe


07-11-2009, yaniez_cahaya komen :

sosah gak ek wat aising nih... takot nk cube.. abih kalo nak bg warne kat aising tu gune ape ek?kalo wane ijau letak perisa pandan tu boleh ke?


27-04-2010, Amy_dappy@yahoo.com komen :

cantik ar kek n.biasanya kalo saya wat kek birthday,tpung tuk wat kek n saya beli kt kdai kek.xsangka plak ada resepi lagi yg senang.nanti nak cuba ar.


25-11-2010, hadims komen :

saya x pandai buat kek. Kalau buat asyik x jadi je. Teringin jga nak buat, tpi takut x jadi


11-12-2010, gogo komen :

boleh x kalu ganti whipping cream dgn buttercup campur susu dan gula..???


19-12-2010, syazwani98 komen :

susah juga nak buat aising atas kek ni ye!!!!!


08-02-2011, Oyen komen :

tq....2day besday ank-kakak oyen 4 thn..dh uat kek vanilla, igat nk uat 1lg npis sgt lah pulak...cntik kek minami nk uat tp cmner nk uat aising erk...


07-03-2011, moonzira komen :

sy nk tanye .. ari tuw sy da cube wat whipping cream .. pukul punye pukul dia jadik brketul2 laa .. pstu kuar air .. sy panik,sy buang air dia & tros simpan dalam peti sejuk smpailah skang .. nape jadi camtu ek ? camne nk bg dia elok blik .. tlglah minami .. sy amat mengharap khidmat nasihat dr awk .. plllssss (T-T)


24-03-2011, rohani ahmad 62 komen :

butter tu nak cairkn atau pon letak seketul jeee???


22-04-2011, ohr komen :

salam... comel kek 2.... mesti sedap... nk try la buat... mintk2 jd..


10-06-2011, kyle xy komen :

untuk aising tu pakai gula apa? gula aising ke gula kastor?


27-06-2011, Puteri kayangan komen :

Nk cuba buat la..:D


24-10-2011, ummiF komen :

x pernah buat ising..tp teringin nak cuba..harapnya mnjadilah..baru je mnyertai laman web ni..tp mmg best banyak resepi yg mudah..


12-11-2011, ibuanis63@yahoo.com.my komen :

salam..baru nak belajar...pernah cuba buat kek tp kek mendak..harap2 menjadi...baru sertai lmn web ni...bagus utk org mcm sya yg bru nak belajar..bnyak resepi


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd