Google+

oleh: as75 Kuih Dangai @ Rangin

Kuih_dangai___rangin

Penyediaan yg ringkas.. bagi penggemar Kuih Dangai


Created on : 25-05-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi as75




Bahan-bahan ( loyang bulat 19cm (dapat 2 keping) )

  • 2 cawan kelapa parut (as guna kelapa kering + 1/2 cwn air & panaskan dimicrowave, kalau x guna microwave boleh juga dikukus kelapa kering ni)
  • 2 cawan tepung pulut (boleh kurangkan jika suka rasa kelapa yg lebih)
  • 1 cawan gula( manis ikut suke)
  • sedikit garam

Cara-cara

  1. Gaul semua bahan (kelapa, tepung & gula)
  2. Masukkan kedalam loyang, bahgian bawah ditekan sedikit..
  3. Panaskan dalam oven pada suhu 180 selama 5-10 min (hingga sedikit keperangan)
  4. Setelah siap biarkan sejuk dan dipotong.. :: SeLaMaT MeNcUbA ::
  5. :: Bagi yang x ada acuannya, boleh guna loyang biasa @ frying pan pun ok juga.. :: Jika tidak menggunakan oven, boleh juga terus dibakar diatas dapur, dengan menggunakan api yg kecil..kalau suke yg geseng2 tu bakar lama sikit..adjust2 la ya..

Laporan Masakan Bergambar (20)

Kuih_dangai2
25-05-2009
tarra..ni kuih saya yg da siap k.as. tambh sirap ros sikit.hihi.pas mkn bru ingt pernh mkn satu mse dlu tp dimana ya??hihi..tenkiu k.as. jmput mkn sme
Laporan oleh: sakura>emi

emi, wah..wah..wah.. santeknya kuih dia.. ada kaler.. bestnya!! a.. cuba ingat2..kat mana emi makan?? terima kasih sudi mencuba dan kongsikan hasilnya ya.. akak nak yg tuh!! 3 keping cukup arr.. ;P

Photo928
25-05-2009
Salam as, teruja kite nk buat kuih ni. Lucky ade 1 cwn kelapa kering. Saye gune acuan pai je. kite wat t'garing skit, lame sgt bakar. Husb balik trus ngap, sdp katenye..He..he..hepi kite. Thanks As share resepi nih. N.time nk wat lg.
Laporan oleh: nora_kai

salam kembali wat nora.. sama2 kasih! tahniah ya! creative tu!! guna acuan pai..x kisah la kan nora kita buat dia.. garing2 la sedap nora.. wangi je kan kelapa tu.. suami mesti la suke makan hasil air tangan isterinya tu.. ada sedia kopi O atau teh x nora..nanti kesereten plk.. lps ni boleh la wat lagi dan lagi :)

Img_4506
26-05-2009
slm k.as, tk tau la nih jd ke idak?? mandai2 plak tuh wat kalerpul! heeee... wat bekpes pg nih.. kejap jerk licin! yuhuuu.. tQ k.as! mmuah!!
Laporan oleh: hana6877

w'salam ina, yuhuuu!! muahh u too!! waduh kalerpul lagi tuh!! jd ler tu dah masuk ke perut pong..cakap ngan akak ape yg ina masak x menjadikkk!!! baru nak ngendeng dah licin.. tq kerana sudi mencuba muaahhh!! ;O

Dangai2
26-05-2009
kak as, ros dah buat dah, ros buat separuh adunan aje, kita bertukar resepi lak ek, kak as buat madeleines ros buat kuat dangai..heheehe, thank you kak as
Laporan oleh: onigiri

ur welcome ros, cam tuko2 juadah lak ekk.. mekasih la ros..sudi cuba rcp ni.. wa..santekk arr kaler ijo.. ada lagi x?? nak ngendeng ina dah licin plk! :P

Ninaz-0023
26-05-2009
kak as..miss dah buat mlm td..aduhai..terlepas rinduku kepada dangai..miss bakar guna frying pan alas dgn daun pisang..wanginyer..terima kasih sis..
Laporan oleh: MissCoffee

sama2 kasih ya miss..miss! cepatnya dia.. creative2.. memang wangi je bau kelapa tu kan?? nak mintak miss la, nampak banyak lagi tu.. tq 4 trying this rcp!

Imag0024
26-05-2009
salam dr m`sia bt as di rantau. dua 3 kali snap gambo asyik x nampak je, sbb guna pinggan putih. akhirnya berjaya juga. masa tgk resepi tu sy ingatkan pernah mkn kuih ni rupanya tidak, tp kuih ni nk sama dgn kuih kelantan namanya kalau x silap kuih beko btk mcm akok. kuih ni sedap, anak yg 4 th pun suka. tq as kongsi resepi ni, tp termanis sikit .
Laporan oleh: rosaliza

salam gak wat rosaliza, tahniah berjaya juga beralih ke background putih biru..as suke pinggan daisy tu..suke! suke! kalau termanis lain kali kurangkan gulanya lah ya..alhamdulillah menjadi tu nampaknya! terimakasih kerana sudi mencuba ya!!

1_011
27-05-2009
Hidangan minum petang hari ini. Buat dalam acuan tart. Sedap!! thanks as75
Laporan oleh: Mummy7857

Sedapnya hidangan minum petang mummy.. creativenya ..guna acuan tart lagi tu..santekkk..tahniah buat mummy & terima kasih kerana sudi mecuba & kongsikan hasilnya!!

Img_4812
27-05-2009
sedap.. kuih org lama.. best pekene dgn kopi o.. TQ as..
Laporan oleh: zana08

Memang nampak sedap dan garing gitu..santekknya warna ijau.. mmng kena latu zana minum ngan kopi O panas lak tu! mekasih ya zana, sudi gak cuba & kongsikan hasilnya disini..

Snv32267
28-05-2009
Salam as, my fav. nih.. tp sy kurangkan tpg. Acuan tak der so improvise jd bulat2, pastu celup dgn kuah coklat sbb nak promote kat my son. Jgn mare yea as..Tp mmg.. pergh, sedap tak hinggat mkn dgn kopi! Tq as for the resepi.
Laporan oleh: aludra

Salam aludra, x mare!! suke! suke! seronoknya! as nak ucapkan tahniah coz aludra jd mama yg creative.. dah jd kukis..bestnya..jeles!jeles! anto le 1 balang kat NZ.. ;P

Kuih_rangin
28-05-2009
haa...baru bleh anta report. Try smlm dah kak as..guna muffin tray..konfius lak nak letak tebal mane..hihi..guna kelapa kering+air.Tapi bila dah bakar kering balik..hahaa..mmg x pass laa kuih daku ini.ader lg 1 report..jap2
Laporan oleh: HaSue

Salam Sue, nampak OK je tu Sue.. kuih ni mmng agak garing.. Cantek seh!! lulus dah ni!! akak suke tu yg ada geseng2 tu.. ok..kita tengok yg bawah ni lak.. ;)

Kuihrangin3
28-05-2009
Kali ke 2 try lak..sue tenyeh(uli) ngan sedikit air semua skali..ahaha..pastu wat tebal skit n bakar lebih masa..hasilnya lembap n chewy gitu.adoi laa..ampun k as.. tp 2nd trial baru mderhaka tau..tp rasa sedappp..mmg kuih nih agak manis kan kak as?best2..lenkali nak try guna kelapa fresh plak.heee..tq ye kak!muahh2.. :D
Laporan oleh: HaSue

sue, maaf yg ni akak balas arini plk..line prob la Sue, ado aiii..ko tenyeh2 dia sampai jd gitu gamaknya.. x pe yg chhewy2 ni bagi akak je la.. rajin betul sue ni.. mekasi ya Sue sudi mencuba dan bagi idea guna muffin try kat adik kite kat Bangkok nu haaa!! kita tengok hasil dia plk ya..

Dsc_1215
28-05-2009
KAK AS!!!! tenkiuuu!!!! luv u lahhh sbb akak membangkitkan nostalgia zaman dolu2 kala ketika muda belia hihihi.. best kuih ni kak!!!! sukee kiteeee tauuu!!!! :D
Laporan oleh: Natto 1

Ikaaaa!!! leb u toooo!! waduh nampak garing & geseng2 tu..sukenya akak kalau ika pun suke!! pssttt!! Ika, ninja ika tu makan x kuih nostalgia ni?? mekasih ya Ika sudi gak mencuba...muahhhh!!

Img_4294
28-05-2009
Pestaim makan...meksih akak share resepi. Tp anak2 x sukala...
Laporan oleh: mama-lya

Terima kasih juga kerana sudi mencuba & kongsikan hasilnya.. jgn sedey ya kalau anak2 x suke.. ni kuih org lama2 sebenarnya..kalau mama-lya pernah makan dulu2 mesti teringat.. x pe kalau anak x suke bagi kak as ya.. creativenya! siap ada cekelet rice & nampak garing2 gitu..tahniah! menjadi tu!

Kuih_dangai_asnz
29-05-2009
salam as...akak buat jugak kuih yg dh lame tk buat nih...hihiiii...tq as... :)
Laporan oleh: kak fida

Salam Kak Fida, cantiknya kak, siap ada acuan leb2 tuh!! mekasih yg kak.. sudi gak kongsikan hasilnya disini..leb u kak..muahhhh!!

Dsc_0217
30-05-2009
dah buat tadi. guna waffle maker sebab malas nak panaskan oven :-P saya guna kelapa kering 2 jenis, yang halus dan kasar. sedap tapi manis walaupun dah kurangkan gula. next time kena kurangkan lagi.
Laporan oleh: Ringo

wah kak hani..kuih dangai moden ni..good idea kak.. adjust2 ya kak kalau x suke manis..terima kasih coz sudi cuba & kongsikan hasilnya..creative gak nih!! ;)

Rangin2
31-05-2009
wat lagik!! tk pueh ati yg aritu! hb kata mcm biskut! muahahaha.. yg nih br dier kata pass tp ttbal! kihkihkih yg penting sodap n lemak2 gtu! tQ k.as! lebiuuu!! 'lep lep' cam k.fida jugak! heeeee...
Laporan oleh: hana6877

Ina! jeles arr..dia ada acuan pecah 8.. sib baik hb kata pass.. lebiuuu too!! rajin tul la makyung sowang ni!! ;)

Dsc00447
06-06-2009
salam As..ni pun sma la jgk..dah nk buat lg..bru leh tepek sni...tp takpe..dah komen kat blog jg..hihi..mekasih As..
Laporan oleh: maz-ivory

Salam Maz.. terima kasih ya Maz.. dapat gak akhirnya tepung pulut tu.. lps buat tu..agak2 penah makan x sblm ni maz?? comel2 nampaknya tu..cam kukis..bak le 5 ketoii..

Kuih_dangai_001
10-10-2009
salam, terima kasih atas resepi nie. dah lama cuba baru sempat nak upload gambar dan kongsi result mencuba kuih ini...
Laporan oleh: cik kieah

salam kembali cik kieah, terima kasih krn sudi mencuba dan kongsikan hasilnya..bak seketui nak rasa :)

P1011585
17-03-2011
1st time buat, guna acuan kuih cara; 2nd time guna sandwich maker, lebih sedap n sedikit lembab. TQ kongsi resepi
Laporan oleh: zie_z
Dsc07119
16-10-2012
senang dan sedap..tq
Laporan oleh: shahani kaf


Komen (65)

25-05-2009, hana6877 komen :

k.as... kita jakun nih! kuih apa ni erk? tk penah makan... rasa sekeping kak! heeee


25-05-2009, as75 komen :

Ermmm...aa... x penah makan ya hana? sape x penah makan angkat keyboard!! sape penah makan bagi komen.. he..he.. Kalau org melayu ckap kuih dangai..kita2 yg jowo ni sebut kuih Rangin.. mungkin x familiar kat area Kg Ina ni.. tapi.. sesapa yg penah makan tau la kot.. sedap la hana, lemak2 dan wangi sebab ada kelapa.. cuba la.. ;)


25-05-2009, Aziemas komen :

kak as....senangnya resepi nih..lama dh carik tau, sbb hb sukeee sgt makan...selalu p psr mlm beli..pas tu carik yg ala2 geseng sket..sedapppnyer..depa wat guna acu khas..k pas ni leh try..leh guna loyang biasalah eek...tq yaaa tgu kita li kelapa parut..tp nk tnya kalu guna kelapa parut tu nk kena sangai2 dulu ker???


25-05-2009, Aziemas komen :

weeehhh kak ina jakunnyer kekekekeke...kat pasar mlm area johor ni bnyk jual looo...mklm ler i kan muke pasar mlm kakakakakaka...sedaaappp kak ina...tak caya leh try buat :P


25-05-2009, as75 komen :

Azie.. jangan disangai kelapa tu.. kalau guna kelapa parut fresh, kalau nak cantik, yang x ada kuit ari tu.. putih je..pastu terus gaul ngan tepung pulut dan gula.. kalau nak bakar terus kat atas dapur pun boleh tapi alas ngan tutup periuk ya.. akak ni merantau susah nak dapat kelapa fresh..kalau ada pun sebijik mau NZD 4.. mahal woo.. pastu x ada alat nak parut tu.. maklum la merantau..seadanya la...he..he.. cuba jgn x cuba ya azie!


25-05-2009, as75 komen :

he..he.. memang benda yg kita x pernah jumpa agak jakun giteww.. betul kata azie tu, bnyk gak jual kat pasar2 malam..tapi kak as x penah beli sebab ni rcp fmly kami.. wa..lps ni azie dah x beli kat pasar malam lagi.. ;)


25-05-2009, hana6877 komen :

ooOOoo cenggitu er!! akak tk biasa g pasor mlm! tuh psl tk jumpa kot! kakakakakaa... cepat zie buat! akak nk ngendeng! hehehe... >> k.as, nnti kita try dulu! kang siap kita anto report! tk jadik kita tk anto! kehkehkeh


25-05-2009, Aziemas komen :

Kak ina wat dululah...kita br nk carik kelapa parut kakakkaak tgu hb beli ..dia yg p pasar :D


25-05-2009, zila66 komen :

salam As, lbih kurang mcm lempang kelapa jer..cuma bezanya tepung& gula...lemak2 gitu...ni kuih org lama susah nk dpt...cuba ina sedapp..wat cam geseng2 minum ngan kopiO.mmm...sedapp..tq as..


25-05-2009, korok komen :

di Brunei kitaorang panggil rangin...pakai acuan tin kecil .


25-05-2009, as75 komen :

Hana, InsyaAllah menjadi.. pernah ke Ina masak x jadi?? akak selau selongkar tudung saji Ina tau..akak tau ler!! Cube la buat, baru tau rasanya camner ya dik.. jgn lupa sedia Kopi O cam kak zila ckp tu.. he..he takut kesereten!! :P


25-05-2009, as75 komen :

Azie, seronoknya dpt kelapa parut fresh2.. hasilnya lebih sedap tau kalau guna kelapa parut fresh tu.. makan ingat2 akak ya..wat geseng2 sket..


25-05-2009, as75 komen :

Salam juga buat kak zila.. betul kata kak zila tu.. kuih org lama..lemak2 gitu.. biasa kalau rewang2 kenduri kawen mesti jumpa la kuih ni.. sedap betul kan kak zila pekena ngan kopi O plk tu.. pergh!


25-05-2009, as75 komen :

ooOoo...org Brunei pun panggil kuih rangin ya.. rasanya lagi senang kan korok, klau guna tin kecil tu..lagi cepat garing!! terima kasih ya korok kerana berkongsi Info..


25-05-2009, sakura>emi komen :

erm..nk cuba gk laa..camne yer rsenyer. stok2 bhn pun ade je ni. nnti da wt emi anto report yer..ngeh2x


25-05-2009, hana6877 komen :

uihhh! ghamainyer org duk kipas kita nih! sejukkkk ghase! kihkihkih... wokeh!! tunggu laporan akan dtg! ekekeke...


25-05-2009, MissCoffee komen :

aduhai...kuih feberet ku!!sedapnyer..lemak2 gitu..biasa makan yg di bakar dgn acu khas tuh..x tau plak boleh guna oven! mesti cuba buat..kalau x silap miss bukan kena tambah garam sikit ker biar rasa lemak kelapa tu naik.jd bila mkn ader rasa manis gula, lemak kelapa, dan masin2 garam..xpe2 miss nak buat dan nanti nak hantar laporan nyer..thank you


25-05-2009, as75 komen :

salam MissCoffee, betul3.. ada garam sket.. tq ya..as dah edit dah.. cuba ya Miss! psl oven tu nak guna oven bole..direct bakar atas dapo pun bole..


25-05-2009, syidamustafa komen :

Kuih memori waktu kecik...feveret sangat..dah lama x makan.. mak& abah terer buat kuih ni...diorang guna kelapa yang tak tua sangat baru sedap...wangi plak tu..nyum..nyum...hihi baby dlm perut ni mcm nak rasa jer


25-05-2009, babykiko komen :

kocik-kocik dulu selalu makan. arwah tok wan selalu beli klu p pasar malam.mcm ni cara buatnye ingat susah bebeno, boleh la buat bila ada masa nant. dah lama x makan kuih ni.


25-05-2009, nora_kai komen :

Salam as, ini kuih fav saye mase kecik. mmg kuih org jawa nih. Dh lame x mkn & t'carik2 resepi kuih ni coz makcik yg jual kuih ni kt kg dh x meniaga dh uzur gaknye. Saye akn cube buat nnti.


25-05-2009, sitinor komen :

yea.yea. dah jumpa pun resepi dangai ni,,,ari tu balik kedah, ingat nak beli acuan, tup2 dah abih plak... mak kita teror buat, tapi xpakai sukat, pakai agak2...tu yang payah tu...semangat nak mendangai plak..feberet kuih masa sek.2 dulu...kenanagan silam...


25-05-2009, hana6877 komen :

emiiiiiii... awat laju bonar nih! nk ghase yg kaler pink2 tuh! ooo boleh tuko kaler2 er?? ishhhh apesal la den tak tau menahu psl kuih nih!


25-05-2009, sakura>emi komen :

meh la k.hana mkn sme2..nk terbuntang mkn srg2 ni..xleh nk benti..hehe kne ngase dlu bru tau kuih ni;)


25-05-2009, julajuli komen :

tumpang ty...x yah buh air k tok satukan bhn2 tuh????


25-05-2009, as75 komen :

sakura_emi.. hu..hu x sempat balas komen emi dah anto report.. he..he.. mmng bole letak kaler2, hijau ke, merah ke.. santekknya terimakasih ya emi kerana kongsikan yg ada kaler2 tu.. akak wat yg putih je..jeles!..jeles! emi, meh kongsikan cara camner emi letak kaler tu..biar yang lain tau rahsia kecantikan kuih dangaimu iteww!!


25-05-2009, as75 komen :

salam syidamustafa, memang memori sungguh kuih ni, generasi sekarang kalau x rajin2 buat mau pupus..betul kata syida tu, kalau nak lagi sedap jgn guna kelapa tua. Tapi kalau x ada.. janji namanya kelapa..cam as ni terpaksa guna kelapa kering.. hu..hu.. dah teringin puya pasal.. jaga kesihatan syida dan baby ya.. ;)


25-05-2009, sakura>emi komen :

saya pun guna klpa kering n pnskn dgn mikrowave cam k.as ajor tu. bab calor tu saya bancuh dgn sedikit air n pas tuang dlm bhn2 tu saya gaul dgn plastik.bg sekata..pastu tekan2 bg padat kt loyang. mudah sikit bila guna plastik..


25-05-2009, maksutunteja komen :

baru joint..nk tnya kalu guna kelapa fresh kena letak air x..feberate..kalu singah pasar mlm jln kucing mesti beli.


25-05-2009, as75 komen :

as balas komen julajuli & maksutunteja ya.. kalau guna kelapa fresh tak perlu letak air ya.. terima kasih kerana bertanya dan harap dapat cuba dan kongsikan hasilnya ya..


25-05-2009, HaSue komen :

salam kak as..biasa tengok gak kuih nih(x mcm hana6877 tuh..ekeke)kat sini pun dgelar kuih rangin gak..x pun org sebut kuih angin.agaknya ms mkn rasa berangin je kot.hehee...biasa tengok kaler putih ngan ijau(pandan),kalo wat guna kelapa fresh mmg sedap kan!tq kak as..


25-05-2009, as75 komen :

babykiko, bestnya tokwan rajin tul belikan kat pasar malam..sampai babykiko teringat2 sampai la ni.. memang sedap dan mudah membuatnya.. nak2 kalau dapat kelapa yg x tua sgt tu.. kalau ada masa cuba ya babykiko :)


25-05-2009, as75 komen :

Salam kembali buat nora_kai, cuba la ya nora.. mesti sedap makcik yg berniaga tu buat sampai nora teringat2.. cuba la buat ya dan kongsikan hasilnya.. kalau rcp ni x menepati citarasa nora, sila adjust2 ya.. kongsikan hasilnya nanti.. as tungguuuu!!! ;)


25-05-2009, as75 komen :

salam sitinor, org2 dulu memang kalau buat x sukat2..kdg main gengam2 je..atau agak2 je..tapi sedap je rasanya kena ngan air tangan ibu2 plk tu..buat kita teringat2 sampai sekarang.. as cuba guna sukatan cawan..setakat ni hasilnya alhamdulillah, cuma kalau sitnor rasa sukakan kelapa tu lebih, cuba kurangkan tepung pulut tu ya. Mungkin bila as guna kelapa kering tu dia jd berbeza sukatan.. selamat mencuba ya.. boleh la kongsikan hasilnya nanti..


25-05-2009, as75 komen :

emiiii!! terima kasih kongsikan hasilnya ya.. memang sblm ni akak pernah jumpa yg kaler2 ni..nampak cantik betul kan?? menarik sungguh! ooo camtu ya cara emi..good idea la dik! he..he.. dik Ina dah makin bersemangat tu..sebab memang mudah membuatnya kalau bahan2 ada dpn mata.. Azie tunggu hby balik pasar tu.. dapat ke x..kelapa tu??


25-05-2009, baya74 komen :

salam as. kreatifnya...blh buat dr kelapa kering lagik... dah lama akak x buat kuih ni. tips dr akak klu nak bakar bg geseng sikit & x nk lekat bawahnya, gaul kelapa,tpg pulut & garam dulu @ x pyh pun x pe, ambil sedikit (setakat meratakn d dasar loyang jek) kelapa tu, pastu ratakan didasar loyang. baki kelapa tu blh lah d gaul dgn gula & ratakn sprti as buat tu. hasilnya kuih tu x lekat d dasarnya & senang d kuarkn.( gulakn suka melekat kt loyang bl kena panas)


25-05-2009, as75 komen :

Salam gak wat HaSue..sama2 sue.. panggil kuih rangin juga ya.. ingat org jawa cam akak je ni yg panggil rangin tu.. makan kuih ni rasa berangin x pe Sue, jangan "hangin" udah ler.. memang betul kata Sue tu.. guna kelapa fresh lagi sedap & wangi!! Ina tgh parut kelapa tuh!!


25-05-2009, as75 komen :

salam kembali buat kak baya, betul..betul..betul ..terima kasih kerana berkongsi tips.. jgn risau x melekat punya.. x guna air @ minyak..gula pun setakat manis2 buah je..sapu sket tepung tu kat loyang, dan memang senang nak keluarkan..


26-05-2009, zila66 komen :

salam As,wat smlm minum ptg,dan ada lbih buat minum pagi lak heee...ni tengah mkn sambil menaip..sambil minum K.O.P.I.(power root)bestt...kikikih!....tq ya cayang.......


26-05-2009, powergirl komen :

oo begitu rupa kuih dangai nie .. .. saya ada baca novel noryhayti berahem - setiap jumaat .. ada citer pasal kuih dangai dan kuih ulat bulu .


26-05-2009, nishinihonjin09 komen :

mak saya dulu klu buat kueh rangin ni pki acuan pecah lapan,saya tau mkn je tp tak tau buat,skrg ni br jumpa respi nya, thanks as75,sy pon mcm as jugak takde kelapa segar gunalah kelapa kering........


26-05-2009, as75 komen :

salam gak wat kak zila, dah kena betul la tu kak zila, minum ngan KOPI power root lagi.. bebaik sket kak zila oii..karang abuk kelapa tu masuk dlm keyboard plk.. he..he.. cayang kak zila juga.. rajin akak ni la..


26-05-2009, as75 komen :

powergirl.. camner la pulak rope kuih ulat bulu tu gak nya ekk.. kdg2 nama je cenggitu tapi kuihnya sedap!


26-05-2009, as75 komen :

nishinihonjin09, as pun dulu2 tau makan je..dah duk jauh dari otai2 ni kena la belajo2 wat sendiri..kalau idak mau le teringat2 je..x pe la ekk nishinihonjin.. kita guna ape yg ada.. seadanya la..kelapa kering pun boleh je..adjust2 sket..yg ada kelapa fresh tu..guna la kelapa fresh.. cuba ya jgn x cuba..


27-05-2009, ulamraja komen :

tp sis..saya bt tak jd...jadi sagu lak camner tue...saya gula kelapa kering


27-05-2009, HaSue komen :

kak as..sue guna muffin tray jer wat.tp kak as,rasanya guna kelapa kering mmg jauh beza dr guna kelapa parut fresh..sbb takde jusnya itu agaknya kot,nak gabungkn dgn tepung n gula..so rasa kering skit.guna microwave ok ke kak?sepatutnya kuih nih tekstur berterabur tp dlm bsh..err,sbb tepung pulut n gula tu kan kak?..dan biasanya agak tebal kalo yg biasa dijual kat cni..tul x kak?entah akak phm ke x ape sue tanye nih.hehee..manelah tau,bkn kuih yg dibayangkn sebelum ni..heee.. lenkali nk try resepi akak nih lg,guna kelapa fresh plak..mesti best.thanks yer k as!Later2 sue anta report..line lembepp..ehe


27-05-2009, kak fida komen :

hai as...akak rase dh lame jugak tk buat kuih dangai mcm as...yg plain...sbb sesekali klau buat, akak buat kuih dangai gule melaka,berlapis....kuih lame yg tlh dimodenkan...heheee... :D.


28-05-2009, as75 komen :

ulamraja.. x jadi ya.. sebenarnya fungsi letak air kat kelapa kering tu, biar kelapa tu lembab2 sket.. sis x rajin nak kukus, kalau jadi sagu, cuba tambah sket air biar lagi lembab2 gitu, pastu baru gaul ngan gula & tepung pulut..lagi 1 kalau rasa tepung bnyk sgt kurangkan lah ya.. mungkin sis guna kelapa yg berlainan jenis ngan ulam raja.. bila ulam raja sebut sagu.. sedap juga ya..lama x makan sagu.. :)


28-05-2009, as75 komen :

Salam Sue, mekasih la ajukan soalan ni ya.. sebenarnya akak pun bukan lah kategori yg pandai sgt buat rangin ni..tapi bila buat menjadi.. teringin lak nak kongsi..maklumlah kuih org lama2 kan.. akak guna microwave utk lembabkan kelapa kering tu..kalau terlebih rajin boleh dikukus. Kalau ikutkan, guna kelapa fresh ni, x payah langsung letak air. Tapi disebabkan akak guna kelapa kering takut jadi sagu plk mcm ulamraja ckp tu.. so, akak nak bagi kelapa kering tu jd lembab sket akak lembutkan dia dlm microwave + air sket, bila kelapa dah kembang, baru akak gaul ngan tepung dan gula.. kalau sue ada kelapa fresh, guna je kelapa fresh.. kelapa kering ni altenatif buat org2 yg susah nak dpt kelapa fresh tapi teringin gak nak makan kuih memori silam ni..he..he.. mungkin kelapa kering yg Sue guna beberza jenisnya ngan yg akak guna kot! cuba ejas2 tang air tu ya Sue..Selamat mencuba ya sue... ;)


28-05-2009, as75 komen :

Kak Fida! ni salah satu otai kita.. akak, kongsi la, rcp kuih dangai berlapis gula melaka akak tu.. as mmng x pernah makan tapi teringin gak nak buat.. bestnya!! as tunggu tau.. as request ni!! post cepat kak rcp akak tu.. plzzz!!! cayang akak... muaahhhh!!


28-05-2009, HaSue komen :

a'ah kak as..betul tu.sue lagii x tau.ekeke..bkn org luar negara jer susah dpt kelapa fresh nih.dlm negara pun susah gak kalo dah M.hahaha..dah try dah smlm kak as..nanti kite upload pic eh..hehe..mekasih atas penerangn pjg lebar itu..mmg sue x pnh wat sndiri kuih ni sbelum nih kak..sebab tuh jakun skit nak buat,tp x ler jakun smpai x tau kuih nih mcm org tuu..kan..hikhik... ampunn kakyunggg.. :P


29-05-2009, hana6877 komen :

ader org nk kene baling besen lagik nih nmpk gaya! nk besen kecik ke besen beso?? :P


29-05-2009, as75 komen :

Hasue terimakasih kongsi kan hasilnya ya...ayo!! x tau.. mak yung dah ngamok tu.. maunya dia x marah HaSue oiii..kuih dia dah menjadi ngan jayanya tu.. kita duk tunggu Aziemas punya plk.. dah balik ke belum lalingnya cari kelapa parut freshhh!!


29-05-2009, kak fida komen :

salam as...selepas bace komen as kemarin,akak carik lah resipi tuh tapi lps tuh, 2 hari tk dpt masok MyR tk tau nape...tapi tk per...smpt akak cube resipi as dan akak akan kongsi resipi kuih dangai gule melaka...tapi klau as gune kelape kering,as kene lah pandai2 adjust yer..sbb kuih dangai same jer cume dilapis dgn gule melaka...slmt mencube as.. :D.


30-05-2009, kak fida komen :

hai as...kuih dlm laporan brgmbr tu akak gune acuan pecah 8 yg biase buat kuih bkr tuh...bile dh potong 4 jadi lah bentok lep2...heheee... :)


30-05-2009, Ringo komen :

Thank you As for the recipe. dah lama tak makan kuih dangai. kalau balik Kedah mesti beli kat pasar malam ;-)


30-05-2009, as75 komen :

ooOoo.. itu ropenya acuan pecah 8 tuh!! (jakooonnn btl) acuan tu boleh guna utk buat kuih bakar tu kan kak?? aduh.. nak kena hangkut dari Msia nih.. tq ya kak.. cantik leb2 tu ;)


30-05-2009, as75 komen :

Ringo @ kak hani.. org kodah ka?? tu la.. kuih nostalgia ni..buat kita teringat2 kenangan lalu.. dpt gak makan kuih dangai kat Jepun tuh!! terima kasih kongsikan idea guna waffle maker tu..mesti lagi garing gitu ekk.. jeles! jeles! boleh gak guna bread tos yg 3 segi tu tau kak..


30-05-2009, ulamraja komen :

sis..saya nie diperantauwan itu psl ler pakai kelapa kering...kalu tak der microwace camner lak...leh kukus tak....saya mmg suka kuih nie...tlg ler bantu....


30-05-2009, Ringo komen :

As, ha'ah. akak orang Kedah. memang nostalgia kan... favorite dari dulu sampai sekarang :D kalau balik mesti pi pasar malam cari dangai.


30-05-2009, kak fida komen :

as..panjaaaannngggnye moncong...heheeee...dh tengok acuan pecah 8 tuh...itu mmng acuan khas utk kuih bkr....kbnykn kuih bkr yg akak post kt MyR ni gune acuan tuh ler tapi yg alum. jer...klau yg tembage lagi bagus tk perlu bkr dlm oven...ppon tq as atas resipi kuih dangainye...slalu klau yg plain ni akak buat agak2 jer...tk de sukatan...heeee.... :)


31-05-2009, as75 komen :

ulamraja, memang betul tu kata ulamraja.. sis lupa nak bagitau boleh dikukus kelapa kering tu.. tapi sis ni nak mudah guna microwave je..nanti sis edit kat atas tu ya..bukan ape tujuannya biar kelapa tu lembab2 sket x perlu basah sgt.. manis tu adjust2 sket ya.. kalau ikutkan rcp yg sis buat ni manis2 buah je..tapi ada yg memberi komen termanis sket..so adjust2 ya..semoga terubat rindu nak makan kuih dangai


09-06-2009, as28880 komen :

Owh ader rupanya resepi kuih dangai ni ye...Feberet my hubby nih....boleylah cuba...tengkiu as (eh, as jugak..)


27-06-2009, as75 komen :

as28880, maaf la x perasan lak komen.. sibuk menyembang ngan kak fida kita.. kalau pebret hubby kena cuba tu..selamat mecuba.. ekekekkk.. as juga ya..


18-11-2013, Snur komen :

Belek punya belek ada rspi yg guna acuan tp di sini blh je bako dlm loyang so,agenda seterusnya...kuih pebret ns kecik nih...lm x mkn..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd