Google+

oleh: Alia Puding karamel

Karemal-puding

Puding gula hangus. 1st. time buat nih..


Created on : 05-06-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Alia




Bahan-bahan ( saiz:16 cm )

  • 400cc(400ml) susu segar/susu cair
  • 5 sudu besar gula halus
  • 3 biji telur- pada suhu bilik
  • 2 biji telur kuning-pada suhu bilik
  • 2-3 titik esen vanila
  • [ KARaMEL ]
  • 5 sudu besar gula
  • 2 sudu besar air

Cara-cara

  1. Sediakan karamel: Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
  2. Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih.
  3. Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60 degree. Jangan sampai mendidih.
  4. Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi. Kacau sehingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
  5. Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit
  6. Atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah diletakkkan air suam ke dalam dulang pembakar. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree.
  7. Bila dah masak. Jangan buka aluminium foil. Biarkan 5 minit. Kemudian bolehlah dibuka.
  8. Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti ais

Tag

puding karamel dessert puding roti puding roti karamel puding roti kuku puding roti bakar puding roti marble puding roti nani rostam puding roti berkuah puding roti resepi puding roti sos kastad puding roti sedap puding roti agar-agar puding roti berlauk puding roti bersos kastad puding roti buah puding roti butterscotch puding roti berkismis puding roti butter puding roti berkrim puding roti coklat puding roti chef wan puding roti karamel kukus puding roti caramel puding roti sos vanilla puding roti daging puding roti gula hangus puding roti gardenia puding roti hanieliza puding roti kak liza puding roti keju puding roti laici puding roti lapis puding roti mudah puding roti mat gebu puding roti microwave puding roti mentega puding roti marie puding roti milo puding roti myresepi puding roti oreo puding roti pelangi puding roti pisang puding roti pandan puding roti paun puding roti panggang puding roti santan puding roti senang puding roti susu cair puding roti simple puding roti tanpa telur puding roti tawar puding roti video puding karamel puding karamel kukus puding karamel gula hangus puding karamel bakar puding karamel telur puding karamel coklat puding karamel roti puding karamel sedap puding karamel lapis coklat puding karamel jagung puding karamel mat gebu puding karamel berlapis puding karamel blogspot puding karamel by mat gebu puding karamel hanieliza puding karamel kek puding karamel kastad puding karamel mudah puding karamel oren puding karamel simple puding karamel video









Laporan Masakan Bergambar (96)

Pudingkaramel
22-02-2007
Nipis sbb pakai loyang 21cm. Sedap!!!
Laporan oleh: shyeye
Img_0069
20-03-2007
Cedap.. tp nak buat karamel die challenging betul la.. karamel die terlebih pekat sampai nak keras.. tp puding cedapp... TQ Alya
Laporan oleh: maya_zakry
Jadik+dah1
30-03-2007
1st time buat sgt senang dan sedap. boleh addict tau mkn nih
Laporan oleh: mamabebeh
Dsc00940
28-04-2007
dh cuba.permukaan luar xcantik tp memang sedap...
Laporan oleh: nieta399
Photo-0032
15-09-2007
first time cuba... sedap... tp saya letak gula kasar sebab tu jadi lubang2 skit
Laporan oleh: faizahcici
Mielamont-puding_caramel
27-10-2007
Salam... First time masuk sini dan Puding Karamel dari Alya saya cuba... Alhamdulillah.. menjadi dan sedapp... Terima kasih Alya.. Lepas ni nak cuba² resepi² lain pulak ;))
Laporan oleh: MielaMonT
Img_4093
10-11-2007
resipi ni saya buat masa hari raya dulu...sedap...simple jer actually resipi ni
Laporan oleh: elevano_11
Img_1080
25-12-2007
kek wajib tiap kali raye..favorite neh!
Laporan oleh: sismimi
Dsc00146
27-12-2007
Bawak g pejabat tuk jamuan... sedap..
Laporan oleh: min1801
Dsc00019
07-01-2008
saya buat ni utk bbq party rmh aunty saya, punyalah mencabar nk buat karamel nya (maklum first time). akhirnya menjadi gak. TQ
Laporan oleh: aeeda78
Dsc01061
23-01-2008
this is my result...sedap...jd ke x??
Laporan oleh: uminaj
Karamel
06-03-2008
Senang dan sedap eventhough external appearance not so good.
Laporan oleh: hazila
Dscf9852_copyrz
06-03-2008
dah byk kali buat..sedap.
Laporan oleh: joayee
Dscn8174
11-03-2008
Emm, sedap la puding karamel nih... X mcm bli kat bazar Ramadan, tawar jek... Yg nie manis die, lemak die, sume cukup... Thanks Alia... =)
Laporan oleh: kimin_03
Karamel
13-03-2008
bestnya asben suka sangat.. 1st attempt terus menjadi.. tqvm alya :)
Laporan oleh: meow
Caramel
18-03-2008
terlembik sikit rasanya...tapi still ada umpph!!
Laporan oleh: azwalissa
Image088
13-04-2008
yummy! dah 2 kali buat dlm 1 minngu. tq for the recipe alia! :-)
Laporan oleh: azareena
26042008_013_
29-04-2008
ni 1st time Lyn buat puding ni. selalu sker makan aje coz ingatkan susah giler nak buat. Lyn buat ni last weekn. bukan nak angkat bakol la..tapi mmg seddap heheh.Lyn ikot sbijik resepi ni. tapi rupanya tak la secantek mana pon..janji soddap..
Laporan oleh: lynette
Dsc02978
03-05-2008
sll wat karamel guna resepi sndiri.. tp kali ni wat ikut resepi Alia.. sedap & manis nyer secukup rasa .. tq Alia..
Laporan oleh: yatiezaini
Dsc00181
04-05-2008
cubaan ke 2 yg menjadi...yahoo!!!
Laporan oleh: shaena
Kuih
23-07-2008
mlm tadi try wat..best..hubby kata wat la lagi....
Laporan oleh: myaqeela
Dsc05239
04-09-2008
Buat untuk buka posa hari ni. Memang best.
Laporan oleh: newbie123
Img_0581
12-09-2008
buar berbuka td & hantar umah mak.sedap!
Laporan oleh: bayu-tt
Karamel_puding
23-09-2008
First time tak jadi...second time jadi...sedap...thanz Alia..
Laporan oleh: Bunge_semalu
Puding_karamel
24-10-2008
dah 3x buat, sedap & cantik
Laporan oleh: cik aby
Caramelpudding-thumb
24-10-2008
Sangat sedap :) simple and very easy to make. Make sure lalukan telur&gula yg dah dipukul atas penapis masa tuang dlm susu and lalukan lagi atas penapis masa tuang dlm loyang. gerenti tak berketul :) thanks for the recipe!
Laporan oleh: cikkiah11
Image993
25-10-2008
mulanya nk wat puding roti jd puding karemal plak, x sangka senang sngt nk wat ni, 1st try menjd, sedap! tQ Alia,
Laporan oleh: aa_iezah
Img_2914
09-11-2008
TQ Alia.. sedapppp.. tak cukup kene buat lagi..
Laporan oleh: zana08
Img_9644
13-11-2008
nape teksturnyer berlobang2 yerk? ppon mmg sedap! tQ
Laporan oleh: hana6877
Img_5711
16-11-2008
sng je nk buat rupanya.sdap!
Laporan oleh: zatiMJ
Puding_karamel_001
22-11-2008
dh 2 kali wat tp yg ni akak wat bru dpt anta laporan.
Laporan oleh: sunshine91
Image063
13-12-2008
mmg mabelzzz...anak2 pon suka ssgt..thx tuan punya resipi..
Laporan oleh: kak gina
Image085
14-12-2008
alia...thanks 4 da recipe..sdap sgt...belum smpat sejuk dlm peti sejuk da hbs di ngappp...hehe..tq
Laporan oleh: yolexx
Cream_caramel
01-02-2009
sedapppp....dah banyak kali sangat buat....sekali mkn mesti x cukup 2-3 slices....TQ Alia...
Laporan oleh: nOOrsha
240220095401-001
02-03-2009
ni mmg favourite my hubby,hepi sgt bleh buat sdri utk my hubby..
Laporan oleh: zie2527
240220095401-001
02-03-2009
ni mmg favourite my hubby,hepi sgt bleh buat sdri utk my hubby..
Laporan oleh: zie2527
Karamel_018
17-03-2009
tq, alia. upenye senang je wt karemel ni. nmpak cam susah je. mmg sedap resepi ni. ni kira 1st time wat n ni la hasilnyeee..tapi pe sal nak kuarkan dr acuan tu susah ek alia? de ke pape petua nak bg senag kuarkan dr acuan tu?
Laporan oleh: lisa sharip
Sdc11468
04-04-2009
alhmdllh jd,thanks to alia..even duk hostel n msk gna rice cooker je..b'hasil akhirnya..sedap..
Laporan oleh: ricecooker
Photo1012
28-04-2009
try wat ri tu..not bad la..my roomate like it..cm rasa telor kuat sangt nk wat mcm ner eh?...
Laporan oleh: nurda
Photo1027
11-05-2009
2nd time wat...looks better than b4 right?... hehe
Laporan oleh: nurda
Image083
04-07-2009
salam,terima kasih alia utk resipi ni.sgt mudah utk dicuba.mmg best..kawan2 pun suka.insyaAllah,byk pahala ni,mengajarkn ilmu yg bermanfaat :)
Laporan oleh: chef in
Image_635_
13-08-2009
1st time buat ni.. alhamdulillah jadi.. time kaseh kat alia sbb post resipi ni kat sini.. sedap.. dlm seminggu dh 2 kali buat.. nyum.. nyum..
Laporan oleh: achik5073
Caramel_pudding
09-10-2009
sedap (",)
Laporan oleh: Yantie Alias
Caramel
22-10-2009
Ni first time buat sebab selalu ingat susah tapi menjadi, ni last piece yang tinggal, nasib baik sempat amik gambar. Apa pun mmg sedap sgt. TQ for the recipe!
Laporan oleh: mimsienas
Imej0464
31-10-2009
Tq I dah buat 4 kali ,Suami i n anak2 suka sangat
Laporan oleh: aliya insyirah
Image_147_
03-11-2009
Tks, mmg sedap. Tp nape caremalnye x ckp hitam dan cair aje...?? Anyway my baby suke sgt.
Laporan oleh: AlifAinAmani
Dsc01205
11-11-2009
Dah byk kali buat..mmg sgt sedap..thanx 4 d recipe ;p
Laporan oleh: Pucchan
Puding_karamel
11-12-2009
salam. buat masa bulan ramadhan dulu, baru upload gambar, sedap puding ni..tq Alia
Laporan oleh: wchom
Puding_karamel3
17-12-2009
Terhangus sket karamelnya..sibbaik tak pahit..guna kaedah bain marie..sedapp..tq alia
Laporan oleh: HaSue
Pudding2
17-12-2009
Kali seterusnya baru perfect(bg kite ler) drpd puding sampai ke karamelnya...sedap dmakan sejuk bramai2 sefamily..tq again :)
Laporan oleh: HaSue
Dsc01540
29-12-2009
dah lama buat..tp x sempat nk upload...jeng-jeng..ini hasilnyer.
Laporan oleh: Yuzz77
P3
15-01-2010
kali nih succes! thanx again yer! sedapp!
Laporan oleh: hana6877
Puding_karamel_alia
25-01-2010
buat cara waterbath, baru jer cantik jd tak lobang2.. tq alia
Laporan oleh: nor_67
Img_4615
04-02-2010

Laporan oleh: jacaranda
Dsc02678
19-03-2010
tq alia 4 ur resipi...first2 igtkn xjd..tup2!fuh!!jd beb!!sedap plak 2....skali cuba nk lg...inilah hasilnya..tadaaaaaa!!!!!!!!!!!!
Laporan oleh: fiefie
Image281
08-05-2010
2nd trial baru jadi... sgt2 sedap... untuk hasil lebih baik, tapis dlu telur sblm masukkn ke dlm bekas berisi karamel tu... very smooth... nyum2...=)
Laporan oleh: nisa crytalbrite
P8080029
13-08-2010
first time cuba..terlebih manis tp sedap..nipis sikit sbb loyang besar
Laporan oleh: anamuslimah
Dsc00400
20-10-2010
dah cuba resepi alia.. sedap.. ni buat serve masa birthday anak sedara, licin..
Laporan oleh: nursyahadah
Dsc01633
12-12-2010
mana ada orang tak suka caramel pudding ni...sure licin punya
Laporan oleh: halfjean
Puding_karamel
12-12-2010
Ni saya punya...ni pakai susu cair, lain kali nak try pakai susu segar pulak. TQ.
Laporan oleh: Purple.T
Dsc02567
05-01-2011
First time buat, hubby cakap pahit sikit. Mungkin gula terlebih hangus.
Laporan oleh: ShidahYh
Dsc02577
05-01-2011
Percubaan kali ke2..lebih hati2 dlm menghanguskan gula dan akhirnya dpt bt puding karamel y sedap.Hubby ckp blh bt jual ni. Klu ada tetamu nk dtg pasti dia minta bt puding karamel ni =)
Laporan oleh: ShidahYh
Dsc02070
05-01-2011
buat guna acuan bentuk jagung,..tapi air gulanya melekat pd acuan,..so x nmpaklah bentuk biji2 jagungnya,..ada cara ka,..bagi air gula tanggal masa keluarkan dr acuan??...
Laporan oleh: sarinahamis
Dsc02170
18-01-2011
cubaan x ke-3,..bagi kawan2 rasa,...da ada yg order..
Laporan oleh: sarinahamis
Img_4639-1
31-01-2011
Terima kasih kerana kongsi resipi ni! Sgt sedap! Rupa tak cantik sebab kasar bila letak dalam pinggan *cis*
Laporan oleh: shareenadean
Image41
01-02-2011
Mmg terangkat abeh !! sedap.. 1st time wat.. thanx yaa !!
Laporan oleh: Reyshae
Caramel
04-02-2011
first time buat caramel ni..sedappp!
Laporan oleh: Qaseh Qistina Fazila
P2120006
13-02-2011
Dah lame x masak2 nih sejak keje... Teringat balik dlu rajin wat puding karamel nie... Mmg sedap... Thanx alia... =)
Laporan oleh: kimin_03
Img_5549
15-02-2011
slalu wat resepi ni..fav. my family..
Laporan oleh: saida wati nordin
Karamel
18-02-2011
Br buat td..siap bg pada jiran..tp nak buat karamel tu mmg susah cikit..tu pn dah keras cikit karamel nyer..kalu ada petua camner nak buat karamel bg lah kat sy..hubby n anak2 mmg suka mkn karamel nie..
Laporan oleh: melurputih
Flan_3_warna
27-02-2011
ini anak beranak karamel jugok..hehehe
Laporan oleh: KebunSerai22
183017_202921486385699_100000035486448_850694_1341157_n
28-02-2011
ini la hasilnye.. rasa dia sgt sedap. xbrp manis.. sbb xletak susu manis kan.. pape pun resipi ni mmg tbaik la.. :)
Laporan oleh: saff_arekiem
Dsc01217
10-03-2011
marvellous....bangat
Laporan oleh: Mamakail
Puding_karamel
18-04-2011
suka sgt...v(^_^)
Laporan oleh: byh82
20042011223
24-04-2011
sedap rupanya kalau dibakar...sebelum ni buat dikukus...
Laporan oleh: kay730601
Picture-512
08-05-2011
mmg sdap giler..really love it..bwk g ofis pun kwn2 kate sdap suh buat lg..hihihihi...thanx 4 d recipe yer...
Laporan oleh: abby_R
Dsc05960
30-05-2011
Alhamdulilah....menjadi dn sedapppp....terima kasih Alya
Laporan oleh: k.zila66
Snapshot_20110609
09-06-2011
alhamdulillah..menjadi puding saya walaupun karamelnya mencabar gak bg say..ape pun mmg sedap...nyum2
Laporan oleh: aqidia_82
259413_2148620440476_1395271926_2523098_1012977_o
21-06-2011
1st time wat puding caremal ni... jadi... sedapppp... secukup rasa.. lain kali nk wat lg... thanks tuan punye resepi..
Laporan oleh: intan3026
Img_2772
27-06-2011
kiter dah wat dah, seloyang makan sorang, hehehe... dlm 2-3 hari la, ulang2 makan ^.^
Laporan oleh: opahiscooking
P1000406
06-08-2011
Ni lah hasil puding saya.. dimakan masa panas,mmg sangat sedap..saya juga ader buat bekas kecil2
Laporan oleh: julia.hasnida
2
06-08-2011
thanks alia, ini 1st time i'm baking ever in my life, dan resipi ni jadi! same macam puding karamel yg selalu dibeli di pasar ramadhan kegemaran i, tq!
Laporan oleh: scha_stewart
Img_0888
09-08-2011
semalam buat.. sedapnya.. tq alia utk resepi.. saya nak tumpang kongsi ya resepi ni..
Laporan oleh: mamaaiman
Photo1451
13-03-2012
cedappppp...tq
Laporan oleh: ina_lyna
Dsc0000118
21-05-2012
Semlm buat...sapai 2 kali...tp kenapa sy nye puding mcm lembut sgt n byk gula melekat kat loyang....
Laporan oleh: shidazaid
562196_419330418127942_1074090725_n
26-06-2012
dah try wat...mmg sedap sgt..ank2 suka sgt mkn
Laporan oleh: miejinggo
Karemel
17-07-2012
memang sedap....:-)
Laporan oleh: shanim
Pud
24-07-2012
Puding Karamel..ni benda nya..mmg tak susah pun buat..sendiri buat makan bolih puas sikit..kalau beli banyak berada di bazaar2 ramadhan..sebab guna telor tu pasal ianya agak mahal sikit..buat lebih baik..air tangan sendiri..
Laporan oleh: albudin
Puding_caramelku
29-07-2012
Sedap.. Menu berbuka puasa tuk hari nie..
Laporan oleh: dzahairi@yahoo.com
Myr_puding_karamel_120811
11-08-2012
wat half adunan je utk berbuka arini. alhamdulillah jd & sedap. simple nak buat. sbb sy buat half, kukus 15 min je dh ok. smooth je puding tu. sukaaa :) thx!
Laporan oleh: moonbug
120814_puding_karamel
14-08-2012
buat lg berbuka arini sbb suka mkn. this time pakai whole eggs, x asingkan putih nya. ok, sama je sedap!
Laporan oleh: moonbug
20120822_140839
22-08-2012
padat, tak manis sangat. saya guna 5 telur, x asingkan pun putih dan x guna alumium foil. utk buat karamel tu gula dia melekat pula mula2, boleh x letak byk lg air?
Laporan oleh: sayacomel
20130124_144401
24-01-2013
Alhamdulillah menjadi...semua sukakannya... :-)
Laporan oleh: dayami
Dsc_0073
10-02-2013
terima kasih alia utk resepi ini,biasa sy buat guna susu pekat je..menambah resepi karamel yg sy ade...
Laporan oleh: wanmaziah
10022013903
11-02-2013
thanks....buat kelmarin...mmg menjadi dan sedap..:)
Laporan oleh: shak83
Dsc02076
03-01-2014
sekejap jer habis...
Laporan oleh: 123456

Komen (214)

11-07-2006, ifa komen :

saye dah cube buat mmg sedap sgt...rase mcm ari2 nak buat...tp baject x ckp


12-07-2006, Alia komen :

wah ifa dah berjaya buat puding ni.. mana gambarnye..


22-08-2006, nuyun komen :

biasanya nuyun buat puding dengan kukus je..lagi cepat.tapi puding yang dibakar ni pun sedap gak.


20-09-2006, aya komen :

betoi ker bole jadik kalau guna cara resepi nih...saya dah cuba byk kali guna berbagai resepi tapi tak jadi? uwaaaaaa. kuning telur tuh letak masa bila lak


20-09-2006, alia komen :

xtahlah aya .. saya buat menjadi je.. pasal telur tu.. campur sekali telur dan kuning telur


23-09-2006, riena komen :

petang tadi dah try buat karamel bakar. Mmg best. Anak2 pesan nanti posa buat lagi. Tq Alia.


23-09-2006, dyna komen :

saya dah try yg kukus.. tp tak menjadi la.. karamel cam tak cukup jer 5 sudu gula...


23-09-2006, Alia komen :

tq riena sudi mencuba resepi saya ni.. dyna.. awak guna sudu mana?.. sudu yg dikhaskan utk sukatan ke ?.. emm..kalau sudu tu dah rasa cukup karamelnya..


23-09-2006, oha komen :

400cc tue banyak mana? klau guna ml banyak mana?


25-09-2006, azian komen :

kenapa kena tutup dgn aluminium foil? Kalau tambah tepung kastard nk bg pejal sikit o.k tak? Tak sukalh lembik sgt.


27-09-2006, azidazik komen :

bab kena bakar ni la yg lomah. masukkan dlm microwave leh x? sama x dgn oven? kt rumah xde oven la....


27-09-2006, Alia komen :

azida..kukus pun boleh


28-09-2006, syuhada komen :

saya tak buat tapi nak tanya 400cc tu berapa? kira ml tu brapa?


28-09-2006, alia komen :

400cc=400ml


28-09-2006, inaz komen :

alia, saya dh cuba memang menjadi tetapi karamel saya melt sikit kena yek...


04-10-2006, haikaz komen :

kenapa tak jadi mcm dlm gambar tuh....tensen arrr...apekah silap saya...dlm gambar tu bakar atau kukus eh?


06-10-2006, langnese komen :

hurmm..alia..dalam senarai resepi tuh mungkin ke terlupa tulis tepung custard ataupon mmg tak gune..sbb biasanye saye gune tepung custard..tp manelaa tahu kan lain org lain laa carenye..


06-10-2006, Alia komen :

resepi saya ni memang tak letak tepung custard.


09-10-2006, nizie komen :

erk alia, lau kukus kat guna pengukus kat rice cooker jer jd x?? hhehe rmh bujang kta xcukup peralatan laa..


16-10-2006, ita komen :

mana nk cari gula hangus? boleh buat sendiri ke?


16-10-2006, yani komen :

ita.. baca resepi alia tu baik2.. ada cara buat gula hangus/karamel tu


17-10-2006, kipper komen :

tumpang tanye.. gula hangus tu mase buat dia bukan cair ke?? cmne rupenye patutnye???


21-10-2006, patsyuhada komen :

saya dah buat...menjadi n sedap... siap buat untuk kengkawan..hehehe thanks


06-11-2006, ela komen :

saya nak cuba, buat leh....... senang nampaknya. meleleh air liur saya......


15-11-2006, dinna komen :

alia, sudu besar tu sama ngan sudu mkn tu ke..satu lagi susu cair tu yg mcm susu brand Ideal tu ke..mane lebih sedap,fresh milk or susu cair


18-11-2006, budak_baru_belajar komen :

alia, yg step no.2 tu, kna pakai api ke x?sy xreti la klo nk kukus2 nie.....klo bakar 2,letak loyang 2 dlm loyang 1 g yg ad air eh?? btul ke?


20-11-2006, ekhfa komen :

mmg ramai yg puji bila I buat puding karamel guna resipi ni.. thanks..


01-12-2006, Ety komen :

Lum cuba lai resipi alia.Tapi penah cuba buat pakai 10 biji telur.Pahit & keras.Kenapa yek?Nanti nak try resepi alia pulak.


07-12-2006, maila komen :

kalau susu tu tak payah nak di asing kan boleh gak kan..masuk jer semua bahan..telur+susu...bleh tak alia?tapi kite dah cube..ok gak.


08-12-2006, abbyrosley komen :

saya punyer gula hangus x jadi lah... naper jadi keras cm gegula?


08-12-2006, Lys komen :

Lys penah buat karamel nie.. blh kan klu Lys jwpkan untuk Alia.. Ety: masa msk gula hangus jgn lama sgt agak2 dia dah cair semua, terus tutup api. sbb klu lama2 mmg dia akan rasa pahit.. abby: gula hangus mmg akan kerasd gn cpt, tapi masa abby kukus kan dia, gula tue akan cair.. :)


15-12-2006, alamaya komen :

waa..macam sedap je nampak..bule try ni


22-12-2006, tinit2003 komen :

camne nak buat kek yg atas dia letak karamel? pernah beli kat kedai sodaaaapppp sgt


15-01-2007, nizam komen :

thanks alia........sblm ni tak makan puding karamel tapi bila i guna resepi nie sedap la plak..hubby i pun suke.........


30-01-2007, norasyikin82 komen :

IKIN DAH CUBA...MMG MENJADI..SENANG LAK TU.IKIN GUNA KUKUS..JUST TUTUP NGAN PENUTUP KUKUS..YG BWH ADA LETAK AIR..TIMA KASIH PADA ALIA...FEWWIT!!!


06-02-2007, Ety komen :

dah buat karamel nie utk birthday anak sedara.ramai yg puji sedap.x pahit lai...he..he..thanks alia.thanks Lys


07-02-2007, zla komen :

bila ada masa i pun nak cubala.mcm best je!!!


18-02-2007, shyeye komen :

mmg sedap la..dah wat tp nak letak gambo bateri kamera abis lak. hehehe


23-02-2007, ciksaL komen :

sy pun slalu bwt gak tp respi lain ckit...sy pakai 4bj telur +1/2 cwn gula.pukul hgga kembang dan gula cair. Pastu tambah 1tin susu cair. Gula hangus mrm biasalah cairkn atas kuali & letak dlm acuan.biar sejuk kejap pastu tuangkan telur yg da dipukul hgga kembang td & sy main kukus jer...


02-03-2007, puterikurekure komen :

thanx alia. b4 dis saya slalu rasa was2 nak wat puding..tapi semalam saya dah cuba..memang best! my boyfren pun dok puji tak abis kat saya. thanx again!


21-04-2007, ctkash komen :

cam ne kalau nak karamel tu smooth je ek? saya buat cam ada berlubang2 la... sedap memang sedapla... ada member buat nampak smooth cantik jek...


24-04-2007, siticah_63 komen :

Assalammualaikum semua, kak T pengunjung baru....seronoklah tengok u all mencuba resepi2 yg best2..teringin juga nk cuba... tapi cerita pasal caremelni ..kak pernah buat dengan cara kukus... tapi rasanya tk macam yg alia buattu..kak punye ada berlubang-lubang...sebab apa ye..kot lama kak kukus kot....


24-04-2007, siticah_63 komen :

oh! yer...ada tak sape yg tau tolonglah koz suami kak sukalah..oh tk ye kak nak tanya jglah ada tk sapa2 yg tau gunakan oven microwave (sharp)...malulah.. tp kena jg tanya.. kak dh lama beli tp tk tau guna..rugikan! kak nk jg cuba cara bakar ..kak ni beli tau..hee..nk guna tk tau..please..ada sapa2 yg tau.... tolong ye............


01-05-2007, sukamakanje komen :

hi.. saya ni pengunjung baru. seronok tgk page ni banyak membantu. untuk ctkash and kak siticah saya ada petua kalau tak nak bagi puding karamel berlubang. w/pun saya tak pandai masak tapi bab kuih yang satu ni saya memang terror..hi..hii.. caranya jgn pukul telur tu kuat dan lama sangat sebab ia akan menyebabkan udara semakin bertambah dalam larutan. cuma bagi sebati je n pecah kuning dia. kemudian tapis bersama susu. dan kalau ikut english recipe jgn masuk telur banyak. 1 tin susu cair sama dengan 3 biji telur saiz sederhana. itu saja. yang lain-lain ingredient sama mcm recipi cik alia di atas tu....


12-05-2007, yanc78 komen :

Akum, saya pun pengunjung baru. Terbuka page ni, pastu terus try buat resepi ni lepas balik keje. memang mudah dan sedap tapi terlebih manis skit, maybe kena kurangkan gula kalau guna susu cair yang dalam tin tu.


20-05-2007, adecconan komen :

sy nk buat dr dl lg.... tp sy takot xmenjadi la mgu dpn sy cuti pjg igt nk wat jgak la..... cam best jek korg wat karamel nie....


23-06-2007, kiah komen :

eh pelik lah, yg I wat, dia x jd pepejal pun bila bake, I dah ikut suma procedure dengan sangat betul, tp after 40min in the oven, dalam loyang tuh still jadik cecair..peliknye.. any1 help...


26-06-2007, skyati komen :

kak kiah.. letak air tak kat bawah bekas loyang tue? macam wat double-boiler tue..


12-07-2007, najah_82 komen :

kte pon dah wat puding karamel ni...menjadi n sedap...cume tak pandai lg nak wat dienyer gula hangus..suh mak wat kan...hehe...1st time wat sendiri trus jadi air gula wat sirap...


30-07-2007, lyana85 komen :

hu3..sedapnyee...


30-07-2007, Itarossi komen :

Hi Alma, saya dah lama join MR ni tp 1st time bg komen. Pernah cuba puding ni (but not yr rcpt) prob.nya bila dah masak ada bau telur lah. Cam na nak buat tu? ada apa2 tips tak?


30-07-2007, Itarossi komen :

sorry... not Alma but Alia. ampunnnn....!


17-08-2007, arnafiz komen :

itarossi, kalau xnak bau telur bubuhla sikit esen vanilla barulah hilang bau hanyirnya


17-08-2007, arnafiz komen :

alia, kenapa yer masak masak puding ni kena masak susu tu dulu ana wat xyah masak pun blend jer semuanya...boleh tolong jelaskan tak...???


19-08-2007, titin komen :

braper lama nak kukus ek... 1 jam cukup ker?


06-09-2007, shyeye komen :

ikut je resipi atas tu...sure jd. kalo x jd gak x tau le nak kata apa.


18-09-2007, ibu_ayuni komen :

mmg best mkn puding ni


02-10-2007, wafie komen :

yup! memang besh sgt..mggu lps saya ada try wat..sedap!! syg kat umah xder loyang yg kecik, plg kecik pun 23cm so puding tu mmg jadik nipis sgt..neway raser die tetap meletop! nxt time saya akn gandakan amaun bhn2 dia..thanks kak Alia!! =)


29-10-2007, sinar35 komen :

dah try buat.puding dia memang sedap tp gula tu terhangus sampai rasa pahit. nak buat lagi sekali bila ada kelapangan.


07-11-2007, azeanali komen :

alhamdulillah... thanks alya! nie 1st time buat, n jadik la...tapi pahit sket...gula hangus sangat kot... n i kukus dalam periuk nasi yg ada pengukus tu..i buat 1 jam, sbb takut tak masak pulak, sbb u pakai kukus dapur kan... lagi satu, i tak letak esen vanilla...sbb malas gie kedai...mungkin tak wangi mcm kalau letak esen... apa2 pun...i like it!! thanks dear!


04-01-2008, shikinsuhaimi komen :

alya,ni la resepi yg i nk cari..selama ni i beli jer kt member opis...x penah buat pun...ape2 pun i nk try buat...mesti my kids tekejut...thanks alya.....


06-01-2008, idacup komen :

alhamdullilah, jumpa gak resipi ni! my personal fav...insyallah nak try if ada kelapangan. Thnx sis....


17-01-2008, uminaj komen :

ni 2nd time wat puding ni.1st time aritu menjadi,tapi 2nd time ni x menjd plak. yg jd probl dia ms nak wat karamel tu..smpai 5 x wat bru jd..mencabar tul...rupa2nya api xleh slow sgt,nt gula x smpat nak perang,dah jd bunga gula plak.api kena kuat sket,agak2 perang trus masuk air lg....tp at least menjd jugak...nak bwk blk umah mak mentua ni, tu yg pulun buat gak.he he...


18-01-2008, yani komen :

uminaj.. my style kalo wat karamel ni.. memang guna api kuat.. ruang dapur tu memang berasaplah sket.. so kena buka tingkap or pintu ler time buat ni. Pastukan kalau gula tu belum nampak perang, jgn kacau.. nanti dia jd lambat nak hangus.. biar kat tepi2 tu nampak perang dulu.. pastu baru ler kacau.. Bila dah tau teknik memang simple je nak wat karamel ni..


18-01-2008, uminaj komen :

tp kan yani, i try nak bakar cam yg u ckp tu..tp x jd. x masak,puding cair g. 1st time i bkr tu i tutup ngan aluminium foil tu,x masak. 2nd time i try bkr gak, tp x tutup..tp x msk gak...last2 i angkat, & kukus cam i wat resepi u mula2 dulu...baru msk...nape jd gitu haa???i silap step kt mana???sori, bnyk probl i ni...bru nak blajr...


01-02-2008, bella-cute komen :

alya, tq 4 resepi..syu try buat smlm rase bes tp cam keras sket mayb sbb terkukus lebih masa kot..but still nak try lg sampai ok..;)


11-02-2008, mamigebu komen :

huhuhu.. ni dah tahun ke 3 mami kawen, hasben asyk suruh wat karamel nih.. i dah try wat guna resipi lain, tp tak menjadi karamel nyee..but alya mmberikan nafas baru..huhu sob..sob.. (t'haru...) mami nk wat masa annsry nnti...thanzz dear...


11-02-2008, dtea_ha komen :

nak tanya 3 biji telur & 2 biji telur kuning 2 mcm ner??? maksudnyer 3 biji telur putih & 2 biji telur kuning yeh...


02-04-2008, fazsha komen :

saya dah bikin pudding ni. Alhamdulillah jadi! Family cakap sedap! terima kasih Alia kerana kongsi resipi.


17-04-2008, shaena komen :

Alya, shaena dah try buat karamel nie.nak tanye sikit, extra 2 biji telur kuning tue ape purpose nye? pastue, bila i kukus 1/2 jam still xmasak, nape yek? i kene buka aluminum foil baru msk.nape org lain buat jd je, jelesnye...


18-04-2008, yani komen :

shaena.. meh nak tolong jawab.. telur kuning tu campur sekali dgn telur yg 3 biji tu la.. u tak campur ke? kalau x campur sekali mungkin sebab tu kot jd x masak.. sebab adunan cair sgt tanpa 2 biji telur kuning tu.. ehehe ni my pandanganlah..


21-04-2008, shaena komen :

ok nanti shaena try buat lg skali, hrp kali nie menjadi.Tq Yani..


25-04-2008, misstora komen :

klu mak sy buat ade gune daun pandan le..lg sedap aromanye... ramas daun pandan sambil sebatikan smua campuran telor susu smua tue.. then daun pandan tu buang le..


16-05-2008, hana6877 komen :

sy nk anta laporan masakan nih tp camne yek?? nk attach gambo kat mana? sory la tak tau...


20-05-2008, udamon komen :

kami dah try,susahnya nk wat gula tu....,first time tp last2 jd jgak sedap n cantik plok tu


20-05-2008, zwani komen :

dear alya, saya tak paham yang gaul telur n masokkan gula sedikit demi sedikit...is it gula hangus ke??sbb gule hangus dah dibiarkan dlm loyang tadi.gula yang nak digaul bersame telur tu..berape amaun pulak??


30-05-2008, hana6877 komen :

den dh try anto gambo kat report atas tuh.. but nape tak kuar pun gambonyer?? ponat dah usaha den nak buat tuhh..admin...tlg chek....


30-05-2008, hana6877 komen :

ok ... tq


30-05-2008, poohcomel komen :

thanks alya sebab berkongsi resepi karamel nie...dulu buat guna resepi lain tak best sangat..tapi bila i try buat yr resepi menjadi sangat..sedap..pas tu i buat masa reunion member2 i.semua puji...akan selalu buat sebab simple n senang n paling penting sedap...


01-07-2008, namz komen :

my fav...best giler..!!!!


03-07-2008, lovloley komen :

saya suka buat resepi ni.. mudah,cepat n sedap.. saya selalu buat resepi ni time pose..


24-07-2008, faradino komen :

smlm da buat sbijik..wah..sedap!!!thanks kak alia..


25-07-2008, Oge81 komen :

resepi ni simple dan sedap di mkn.hubby kite cakap mcam puding yg di buat kat hotel.........tq alia


01-08-2008, zuanyani komen :

bestnyer...nk cb buat a


31-08-2008, NinaAin komen :

1st time try, mmg sukses, rasanya pun manis tp sedap...


08-09-2008, afaza komen :

Dah 2 kali buat, sedap dan jimat. Kos tak sampai RM5, boleh dapat sebekas besar. Tapi sy masukkan 5 biji telur terus je, tak keluarkan telur putih yang 2 biji tu pun. Malas. tp hasilnya ok je. thanks 4 d recipe.


16-09-2008, einiey komen :

sy dlm bln posa ni dah 2 x buat...first time buat...lubang2 kasar..pas tu kali ke-2 ...try masukkan sedikit tepung jagung..nmpk halus dan tak berlubang sngt....


22-09-2008, Bunge_semalu komen :

semalam saye da try... nak tanyer mase panaskan 5sudu gula halus + air memang jadi keras ke...pastu terus masukkan dalam loyang la ek...lagi satu kalo nak terbalikkan dia melekat kat loyang ar.. cner nak buat..


16-10-2008, oyin komen :

Alia nak tanya . masa nak kukus boleh tak kalau tak tutup ngan 2 lapis aluminium foil ...


24-10-2008, wanaziawati komen :

alia, sy bru nak cuba wat tp nak tnya ckit ni... nape kena tutup dgn 2 lapis aluminium foil? kalau 1 lapis leh x? atau pun kalau x guna alum foil tp tutup tudung pengukus dgn kain leh x?


25-10-2008, aa_iezah komen :

memang senang & sedap, i bakar dlm oven jer i/of kukus. ikut yg alia tulis 150'c - 50mnt cara bain marie ( buh air skt bwh loyang) alhamdulillah menjadi.


08-11-2008, arera komen :

aahlah..bila bakar dalam oven..x keras2 karemel i ..hubby lak asyik tanya jee..dah siap yangg..hehehehe..maluuu..tgh watni..mcmana ni.huhu..klu x jadi gak/..ingat nak kukus ikut dapur lah


08-11-2008, sunkist komen :

arera.. awk bakar dlm oven tu letak air suam tak dlm dulang pembakar?


10-11-2008, arera komen :

sunkistt..hehe..tima kasih..aah lah..i letak dlm oven tu air sejuk je..patutlah..bila i ulang balik.baru jd..mybe masa memula tu air x panas lg.hehe..malu lerr..silly mistake..


13-11-2008, sophisticated_muslimah komen :

nk tnye..klo kite gune oven tu..kne tutup gk x ngn aluminium foil? tlg jwb yer..


17-11-2008, arera komen :

aah..sy tutup je guna aluminium foil..sbb sy pkir mybe nak bg wat stim tu tertutup n masak rata..tapi sy guna 1 lapis je..tapi if x pakai pun xapa..sy pernah try gak..jadi


23-11-2008, nurul arda komen :

sedap ni... pernah buat tapi x guna resepi ni... kena try gak nih...


27-11-2008, G_gee77 komen :

memang sedapppp sgt resepi alia ni.PERFECT!. dah banyak kali buat, tapi x upload2 lg. x reti. kawan2 pun minta tlg buatkan. karamel x mcm yg lain... kalau ikut resepi ni, memang x rugi.


27-11-2008, G_gee77 komen :

cikkiah11, blh tanya x, knp cikkiah punya karamel nampak licin je. bakar atau kukus? cantik la.... gee selalu kukus, so ada la lubang2.


29-11-2008, catkiller25 komen :

turn out well tapi terlebih bau telur. boleh tambah vanilla dalam karamel tak untuk kurangkan bau hangus? next time nak try resepi yang guna agar-agar.


02-12-2008, Salmi komen :

Utk rasa yg lebih umph, bubuh 1 camca teh serbuk buah pelaga. Boleh juga guna santan & susu, instead of semua susu. Kalau nak rasa crispy sikit, cuba letak 2 1/2 cawan kelapa parut yg dah di sangai & di kisar (tak payah terlalu halus). Boleh juga gunakan dessicated coconut yg siap dijual. Rasa nya.....power giler!


05-12-2008, ainizam komen :

Saya juga pernah mencuba buat karamel ni tapi selalunye,dia akan turun di tengah-tengah loyang,tak tahulah kenape?


12-12-2008, yolexx komen :

salam...alia...kite org baru nie..kite bru jek buat puding karamel ni td..sdap..tp cume kuah gula tu rs pahit sket..mentang2 la name die gula hangus..rs pn hangus..mgkin api trlalu kuat ko..errm..kite nk tanye ni,cmne nk bg laporan masakn bergambar?


13-12-2008, kak gina komen :

C:\Documents and Settings\Admin\Desktop mmg mabelezz..


05-01-2009, shaary komen :

ni sedap ni pandai makan memang jadi ketagih makan ni tp tak pandai buat sebab tak tau buat tp dah ada resipi ni nak try jauh tu nak makan puding ni dari melaka ke selangor just tu eat this


16-02-2009, jijas komen :

karamel tu nak beli kat maner yg ader kat pasaraya tu ker


07-03-2009, shizuka komen :

Alia......Thank a lot coz bagi resepi ni....sedap sesangat....semalam petang wat.....licin....malam tadi wat lagi skali.....semua puji sedap sesangat.....simple n senang sesangat........................huhu...TQ!


08-04-2009, fawna83 komen :

mmm, nk tanya sket...kt umah x de pengukus , oven pon yg pusing2 je , x de tmpt nk ltak air suam bwh loyang tu... boleh x rendam loyang tu dlm piring microwave tu...


12-04-2009, nurda komen :

salam.. nk tnye la. pe beza 3 biji telur ngan 2 biji kuning telur? mksd nyer kn gune 5 bj telur ke?


12-04-2009, maz-ivory komen :

nurda..mknnya yg 3 bji tu..guna smua ptih & kuning tlur,yg 2 bji lg tu cma guna tlur kning je..tlur putih tu simpan...ok..hrp jelas ya..


14-04-2009, nurda komen :

krnyer nnt sy kn gune 3 biji penuh telur n 2 btr telur kuning jer=5 btr kuning telur n 3 btr pth telur?.. thanks maz-ivory :) nk try wat ms birthday adik nnt..hehe


25-04-2009, hanadina komen :

alia, dah cuba semalam...sedappp sangat..mudah jugak...i tak guna aluminium foil masa kukus..just tutup dgn penutup kukus...pastu just lilit dgn kain kat tepi ..supaya wap2 tu tak keluar...tapi sedikit lembut la...mcm mana nak keraskan sikit???


13-05-2009, elmi arzua komen :

xpenah wat..biasa klu nak makan, beli kat pasar malam jek..so kena guna 5 bijik telur la ni?? cuma yang 2 bijik tu asingkan telur kuning ek..


23-05-2009, ala_82 komen :

Senang buat dan sedap....Thanks Alia for the recepie


12-06-2009, adynor komen :

hi saya baru nak try buat smlm..tp xjadi sbb xde esen vanila...gula karamel ye dah siap dah letak dlm loyang pun.xprsan xde esen vanila..tp bleh guna balik x?eheheh...ingat balik keje kang nak buat..nnti kita kukus gula tu cair blik la kan...saya pakai rice cooker je tp xtup ngn aluminium foil tu bleh x?


15-06-2009, adynor komen :

hi saya dah try buat smlm karamel..best la n sdp ...siap dpt pujian lg dr hubby A+ kata ye..sronok sgt....xpayah beli kat pasar mlm lg..time bulan posa je mesti cari ...skrg dah bleh buat sndiri...thank alia...tp lupa amik gmbar...


17-06-2009, adelin komen :

file:///C:/Documents%20and%20Settings/Linda/My%20Documents/My%20Pictures/post/karamel.jpg 1st time wat teros jd alhamdullilah. ini je yg sempt snap..


24-06-2009, azatie komen :

i pun try buat smlm tgk rmai sgt yg dh cuba.thanks tuan punya resepi,best sgt..


06-07-2009, lina81 komen :

lina suka sgt karamel..selalu buat time free...nanti kalu wat lg..nak tempek gmbar jgklah hihihihi...


01-08-2009, zana_817 komen :

ok br nak blajar tp sy nak tnya mcmana nak buat supaya dia x brlubang 2 n mcmana nak hilangkan bau hanyir telur tu ya


09-08-2009, adik mar komen :

salam semua, saya baru buat tapi kenapa karamel saya bergentil dan keras, ada sesiapa leh jawab kan. saya baru nak cuba buat. tks ya.


09-08-2009, nOOrsha komen :

erm....biar saya tolong jawabkan setakat yg saye taulaa ye.... zana 817....nak elak berlubang, mase kacau adunan puding tu jgn laju2,buat slow2 jer n make sure sblum masuk dlm loyang caramel tu tapis dulu 2-3 kali.kalo overbeat,puding akan berlubang2...wallahualam... adik mar...bila gula dah bertukar perang, terus matikan api. kalo tak akan jd hangus, pahit n keras.cepat2 masuk dlm loyang n nanti die akan keras sendiri.bile da kukus or bakar nanti die akan cair sendiri... harap dpt membantu... :)


09-08-2009, adik mar komen :

hai nOOrsha, tk u jawapan/tips nya. puding saya dah jadi rupa tak ada tapi rasa ada, lain kali saya akan ikut tips awak. tk u juga pada alia untuk recipe ini. sebenar nya saya budak baru dalam forum ini dan happy bila dapat join. muah.... happy sangat 1st time dapat buat dessert untuk hubby.


09-08-2009, adik mar komen :

sori satu lagi nak tanya, gula yg digunakan gula icing ke? saya asal leh je gunakan gula icing sebab bila waktu mula2 saya gunakan gula biasa tak jadi. tk u


26-08-2009, ctimdad komen :

mana jwpn utk elakn dia dr blubang2.sy dah cba mcm2 cra tp x jd jg.tp rsanya mmg best.


04-09-2009, hairisma komen :

antara guna susu segar dan susu cair...mana yg lebih sedap??


04-09-2009, aruza akok komen :

bestnye..nak wat gak tuk berbuka.. mintak2 jadi..hehehe


04-09-2009, yani komen :

ctimdad.. saya selalu tapis 2-3 kali sebelum tuang ke dlm loyang. Hasilnya jd licin.


04-09-2009, yani komen :

hairisma.. bergantung pd cita rasa masing-masing. Kalau saya lebih suka guna susu segar.


26-09-2009, atie hariati komen :

dah cuba dua kali menjadi dan sedap


26-09-2009, atie hariati komen :

dah cuba dua kali menjadi dan sedap


29-09-2009, laila_kar komen :

puding tu wajib diterbalikkan ke bile masak? camana kalo nk kukus dlm bekas plastik kecik2 tu?


10-10-2009, Pucchan komen :

My mom suke sgt puding karamel ni..Kalo dulu nk mkn kna beli..Tp skrang nie dh bleh buat sdiri la.Nnti nk buatkan 4 my mom..Tq Alia 4 d recipe (^.^)


22-10-2009, k.zila66 komen :

slm buat Alia,1st time buat ni alhamdulillah...jadi..cedapp..tq ya..


31-10-2009, aliya insyirah komen :

tq at the recipe i dah buat 4 kali dah.Sedap sangat .Anak2 i semua suka.Tq


31-10-2009, lynn_razak komen :

salam..masa kacau adunan, jgn sampai berbuih, masa kukus, api keciiilll je...gelembung udara yg buat puding 2 berlubang-lubang...cuba lagi ek..


01-12-2009, bisikansirr komen :

cantiknyer sume owng wat..teringn nak mkn..


27-12-2009, sri atie komen :

sy dah buat tadi..rasa pudingnya seimbang . saya suka sbb tak berapa manis.. cuma kalau karamel tu maybe saya akan kurangkan gulanya..


23-01-2010, imsagi12 komen :

nak tanya, total telur tu 5 biji ke?


08-05-2010, nisa crytalbrite komen :

saya dah try dah.. mmg mantap.. nak hasil yg lebik baik, kne tapis telur tu sblm tuang dlm bekas berisi gula... =)


13-08-2010, zulfah komen :

400ml tu 1 tin ke?kene sukat ke susunya?


15-08-2010, Aida Komarul komen :

kalau tak nak dia berair jangan letak air ketika masak gula hangus...dan letak biskut tawar skit dalam adunan puding.. nanti puding tu boleh pegang ngan tangan n nampak lebih cantik...


08-10-2010, Mmaro komen :

Dah try tp xtau cmne nak upload gmbr ; )


14-10-2010, lan.wani komen :

nk try buat jgk la,suami sy suka mkn puding2 ni,bleh try la plak... : )


20-10-2010, mawar_biru komen :

a'kum alia..mawar nak tanyer naper mawar wat karamel tu tak menjadi..dia tak warna kekuningan pn..dah 3x mawar buat tak jd juga..tolong mawar alia..hubby mawar suka sgt puding nie..


20-10-2010, mawar_biru komen :

a'kum alia..mawar nak tanyer naper mawar wat karamel tu tak menjadi..dia tak warna kekuningan pn..dah 3x mawar buat tak jd juga..tolong mawar alia..hubby mawar suka sgt puding nie..


20-10-2010, mawar_biru komen :

a'kum alia..mawar nak tanyer naper mawar wat karamel tu tak menjadi..dia tak warna kekuningan pn..dah 3x mawar buat tak jd juga..tolong mawar alia..hubby mawar suka sgt puding nie..


20-10-2010, mawar_biru komen :

a'kum alia..mawar nak tanyer naper mawar wat karamel tu tak menjadi..dia tak warna kekuningan pn..dah 3x mawar buat tak jd juga..tolong mawar alia..hubby mawar suka sgt puding nie..


20-10-2010, mawar_biru komen :

a'kum alia..mawar nak tanyer naper mawar wat karamel tu tak menjadi..dia tak warna kekuningan pn..dah 3x mawar buat tak jd juga..tolong mawar alia..hubby mawar suka sgt puding nie..


22-10-2010, nursyahadah komen :

salam.. sy tolg jwb boleh..? mawar klu nak buat karamel tu, masakkan gula dlm loyang terus tanpa letak air.. pastu bila sumer gula da jadi cair n dah warna kekuningan, baru tmbh kan air sedikit, masa panas2 tuh ratakan karamel.. tapi jgn terlebih masak, takut nti pahit plak.. ok slamat mencuba..


28-10-2010, lan.wani komen :

saya dah mencuba resipi ini dan mmg sedap,my hubby mkn pun sampai menjilat jari,licin....xcukup makan sampai nk kne masak 2x....


27-11-2010, zainurafizah komen :

Saya baru cube... nyamm2 sedap.. senang je.. kalo mcm ni hari2 boleh buat. TQVM ..


30-11-2010, amalinaizzati komen :

kalau x letak esen vanilla x pe ke??


26-12-2010, ekaho95 komen :

uishhh...sedap nih!!SEDAP seyhh! i likelah youu:)


29-12-2010, isza komen :

sape2 yg penah kukus tnpa gna aluminium foil? menjadi x?


05-01-2011, sarinahamis komen :

da 2x buat mmg sedap,...cuma kenapa air gula hangus tu melekat pd acuan yer??..ada cara bg tak melekat pd acuan tak???...


01-02-2011, cekguMIMI komen :

...salam semua..nak share skit..umi sy ajar, kalau wat resepi kuih/manisan yg guna telur, buang 'mata' telur tu dulu supaya kuih x hanyir..ia lendir pekat yg melekat di luar kuning telur...ia lebih pekat dr putih telur..tanggalkan guna tangan perlahan2,jgn smpai kuning pecah..selamat mencuba...


15-02-2011, ainimazlina81 komen :

cekgu mimi..tq petua tu,ptt la slalu sy buat ade rase hanyir telo..tgk resepi ni cm sng je,t nk try la..sy da byk kali buat n mcm2 resepi tp slalunye xjd :))trust frust nk buat g da,tp arini tgk resepi ni rase nk cuba buat blek la..hopefully jadik la kalini..


15-02-2011, ainimazlina81 komen :

alia mintak izin salin resepi ye..


16-02-2011, azie_anne komen :

As salam..hari tue try resepi nie, sbb teringin sgt, alhamdulillah jd, happy giler, thanks yaa


21-02-2011, Msbaby_yie komen :

1st buat memg menjadi.en.hb ske sgt.tq alia for d rcepi.:)


25-02-2011, melurputih komen :

nak tnyer cara waterbath tu cam ner?


27-02-2011, KebunSerai22 komen :

to melurputih, klu tgk kt u tube waterbath tu kaedah kita bakar pakai dua loyang, satu loyang besar kita isikan air panas pastu baru letakkan loyang kedua yg ade karamel ni..sukatan air dlm loyang bawah besar tuh agak2 setengah drpada tinggi loyang yg berisi karamel..sekian info..klu slh tlg betulkan semula..heheh


28-02-2011, saff_arekiem komen :

mcmne nk masukkan gambr ek


28-02-2011, harajukubiru komen :

salam, alia tq bru je siap uat..sedap tapi cam manis sikit n caramel terhangus kot coz rasa pahitnye sikit..will do it again next time.


09-03-2011, zie60 komen :

Kawan2 nak tanye pada suhu bilik tu cam ne?


11-03-2011, ayu@shahalam komen :

memang sedap dan senang buat, tq alia.mcm mana nak upload gambarnya?


15-03-2011, aloha iman komen :

Alhamdulilah...semalam saya ada buat...memang menjadi. Sayangnya tak dapat upload gambar. Bila bawa ke pejabat...kawan2 komen sedap TAPI manis. Insyallah...lain kali saya buat lagi untuk keluarga di kampung.


23-03-2011, fiedah yusof komen :

da try...mmg best....tapi kurang manis laa....tenx for the recipe....


16-04-2011, alia_88 komen :

baru buat td..tp xjadi karamel nya..berapa lama nk masak gula tu supaya jadi perang dan cair...pastu puding nya dh jadi..tp bila nk kuar kan dr loyang xboleh..jadi pecah dn hancur..frust nya...


18-04-2011, gee_qis komen :

salam...dah buat. menjadi & sedap sgt. cuma nak tya. karamel tu agak pahitla..nak wat cne yek? nak wat lg sekali nanti.


18-04-2011, gee_qis komen :

salam...dah buat. menjadi & sedap sgt. cuma nak tya. karamel tu agak pahitla..nak wat cne yek? nak wat lg sekali nanti.


18-04-2011, gee_qis komen :

alia...karamel tu sy wat 2 sudu besar. air 1 sudu, masak api pelahan. sekejap je dah perang. nak kuarkan dr loyang tu tggu sampai sejuk betul baru kuarkan..xle pacah. tapi sy cuma xpuas ati karamel sy agak pahit cket je


23-04-2011, mas3014 komen :

gee_qis..takpe kan tlg jwbkan bg pihak Alia..karamel tu pahit mybe sbb lama sgt atas api..kalau dia dh cair n keras2 pun xpa sebab dia akan cair sdiri bila kukus/bakar..api jgn besar sgt bila msk gula..


25-04-2011, cheeselover komen :

penah buat dulu tapi x jadik sgt....nak cube resepi ni plak aaa


05-05-2011, Akula Acha komen :

My mom slalu bt puding ni,mmg sdap..lembut je..konon2 saje nk try resipi ni pulak..tu la mgatal sgt dah tak jadi..rase ade tp die bsarang2..ei geram..even da ikut tips tuk tapis ttap x lembut.tension, xde sape mkn..pg tong smph akhirnye..


08-05-2011, shahfairuz komen :

kalau masukkan strawberry @ apple pun sedap jgk...kome try le...heehee


27-05-2011, afezza komen :

salam..huhuhu...spe leh bg tips...smlm sy try dh resepi nih..but karamel tu xmenjadi...atau sy je yg kurang sabar nk tunggu karamel tu jd smpai perang...sy buat karamel tu berketul2 air gula die..pastu sy masukkan air smpai lma2 sy stop jer..sbb xperang2 pun...sbenarnyer keadaan api dapur mcm ner?huhuhu...yg lain mmg great..lulus...air gula(karamel tu jer xjadi...huhu..tlg...


27-05-2011, syimma komen :

~ afezza ... masak gula tuh d atas api yg perlahan .. ble gula dah hancur dan keperang2an .. msukn air sedkit2 sambil d kacau .. proses mmbuat gula hangus nie kne sabar dik .. ^_^


27-05-2011, afezza komen :

syimma~ tu la kak..hehehe...kurang sabo tu la jdnyer...mknenyer akak..buh gula dlm periuk tu, jgn letak air lg...pas lme skit, bru letak air skit2 ek...pastu kne kacau sentiasa atau leh tinggal2 jap?


27-05-2011, syimma komen :

~ yupz ... gula d hangus kn scara perlahan2 .. dh bertukar warna baru kte msuk kn air sedikit2 smbil d kacau ... agak2 dh mendidih baru la d angkat .. slmt mcuba .. jgn putus ase .. ^_^


02-06-2011, khai25 komen :

sedap..sy dh try buat smlm..x smpat ambil gambar, dh abis licin..tq


15-06-2011, lazybumm komen :

hai. nak mintak tlg. cubaan pertama okay lah jgk. but hancur sikit. tp cubaan kedua hancur banyak. kenapa eh ? byk susu ke ? or 30 minit tak cukup masak? saya guna kaedah waterbath. nak jugak tgk bnda ni cantik je ikot bentuk loyang. tp tulah. hancur. why why why ?


16-06-2011, sudu karisoup komen :

emmmmmmm... x sabar tgg karamel sy masak.. harap2 jadilah...


16-06-2011, azlyfa komen :

Terimakasih kerana menyediakan resepi ini, saya telah mencuba kali pertama pada 15/6/11 , jadi.. tapi terlalu manis. Jadi hari ini saya buat lagi dengan mengurangkan sukatan gula nya.. sedap... nanati kena kurang 1 sudu gula lagi... suami kata boleh kurang kan gulanya lagi...


30-06-2011, hannahwaty komen :

Alia thanx utk resipi nie...dah 2 3 kali buat..mmg simple dan sedap..tak sempat nk upload gmbr.


09-07-2011, fatihah nordin komen :

puding ni sdp sgt.. tp yg challenge nye nk wt die pnyer karamel laa.. sy ni jnis mnat wt puding n kek wpon x pndai msk jenis2 lauk.. tp klu bb puding mmg sy mnat sgt nk wt..:)


31-07-2011, umi-ita komen :

td dah cuba buat pakai resipi ni,senang&simple....alhamdulillah menjadi,puasa xpyh beli dah boleh buat sendiri...


02-08-2011, one_dinie komen :

best sangat puding ni..thanx kongsi resepi


03-08-2011, princess_wirdatul84 komen :

dah buat resepi ni sedap... tapi jadi hancur semasa nak terbalikkan dalam pinggan... mcmana nak elak dari hancur


06-08-2011, ainmis komen :

first time wat masa ulang tahun perkhawinan... menjadi. sedap gitu...... hubby kata leh wat lagi.. tqvm


06-08-2011, julia.hasnida komen :

SALAM.. malam tadi saya dah cuba resepi alia.. memang sangat sedap.. terima kasih diatas resepi yang mudah dang sedap ini... ader pic puding saya juga..


06-08-2011, Cik_Sally komen :

mmg best..dah buat resipi alia ni byk kali.. lebih dr 5 kali..hari ni buat lagi..setiap kali nk buat dok buka page ni sambil nengok resipi yg lain..mmg marvellous.. i buat kukus biasa je x balut apa2 pun jadi cantik..n pernah sekali malas buat karamel tu pakai pancake syrup yg mmg sentiasa standby dlm peti ais tu pun jadi..yg penting puding tu sedap..


08-08-2011, syuhada_kay komen :

alia..1st time saya wak smlm utk bbuka..mjadik jgak tp xamek pic coz xsempt sjuk saya dh terbalikkan dlm pinggan so pecah ler hehe..tp ttap sdap..nyum..nyum..tq 4 da rsepi:)


13-08-2011, kambatene komen :

nape karamel sy wat jd pecah2 ea?mse terbalikkn die tu trabuh bih..huhuhu..tensionnye..


16-08-2011, Vanilla Lazuardi komen :

My baby u selalu wat kueh nih...memang menjadi...cedap sangat2..thanks dear...


18-09-2011, r41494 komen :

Saya dah beli karamel yg siap dari kedai kek, tapi tak tahu nak guna mcm mana, ada sesiapa boleh advise. tq.


24-09-2011, selipar komen :

Salam. kalau nak kukus guna 2 tingkat untuk 2 bancuhan nak up masa memasak tak? tq


24-09-2011, selipar komen :

nak jawabkan komen kambatene; 2 kemungkinan puding pecah masa diterbalikkan i) bekas / loyang terlalu tinggi, isi puding tu ciput je jadi jatuhnya tebabo gitu ii) 'pisau' kan keliling puding betul2 lepas tu tekap mulut loyang tu betul2 katalah guna tudung periuk besar ke kan. lepas tu terbalikkan pelan2 & jaga betul2 gud luck :)


04-10-2011, cikqin komen :

dah cuba tp jd keras xgoyang2 kenapa ye


15-10-2011, kancil_pink komen :

memang sedap.... semua orang puji............ walaupun baru tahun ni semangat nak masak ye!!!


28-11-2011, Niza111184 komen :

first time wat terus jadi...seronok sangat...semua orang puji....ni yang wat semangat nak try resepi baru pulak..tq Alia...


29-11-2011, Nesya komen :

Hye...memang sedap lah ricipe nihh...... Thanks for share yee..


29-11-2011, Nesya komen :

Hye...memang sedap lah ricipe nihh...... Thanks for share yee..


29-11-2011, Nesya komen :

Hye...memang sedap lah ricipe nihh...... Thanks for share yee..


29-11-2011, Nesya komen :

Hye...memang sedap lah ricipe nihh...... Thanks for share yee..


22-12-2011, namee85 komen :

dah cuba semalam...sedap! (tp manis sket la karamel dia...maybe next time bole kurangkan sket gula jd 4 sudu ke... for those yg x suke manis sgt la..) nak buat karamel dia punyela mencabar...3x try baru jd..itupun setelah mak bagitau, masak gula sampai perang dulu then baru tambah air...baru jd hehe :) nak tanya, mcmane nak jadikan tekstur sblh dlm pun berongga2 mcm kat keliling? sy tak suka tekstur yg padat.. mungkin kene kacau lebih sket telur ngan gula kot ehh? xde camera nak snap gmbr maybe next time buat bole upload gmbr..hehe..anyways thanks a lot to Alia for sharing :)


09-03-2012, allysya_firdina@yahoo.com komen :

Mjd!!! Thanks Alia, cuma letak extra e/vanilla.


11-03-2012, zellazarra komen :

menjadi..tq


13-04-2012, jija.zakaria komen :

Tq alia coz sudi kongsi resepi yg mudah ni. Mmg sedap sesangat. Hubby kate kalu bleh nk mkn hari2.


24-06-2012, miejinggo komen :

dah try wat...byk kali wat tp resepi ni paling menjadi...thanks,,,tp camne ek nk masukkan laporan masakan kita ye


31-07-2012, jan72 komen :

salam alia..dah cuba puding awak ni..mmg mabeles dan terbaik..mggu lepas anak2 dan suami teringin nk mkn puding ni dan sebenarnya first time saya buat puding karamel ni..resepi awak ni pun dah lama simpan dan x sia2 saya buat unt cuci mulut berbuka td tp saya x reti nk masukkan gambar kt sini..sekali lagi tq atas resepi yg mudah dan sedaaaappp ni...


06-08-2012, jami azwa komen :

Salam Alia....mmg best..first time buat smpi 3x....


19-02-2014, princess flower komen :

Salam...saya minta resepi nie ye...Terima kasih sbb sudi berkongsi resepi disini...dan terima kasih pd yg sudi berkongsi tips...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd