Google+

oleh: Ekieyna Kuih Sagu

Dscn4164

Sedap dimakan time bekfast or minum ptg;p dah lama simpan resipi ni..Lupa dpt kat web mana..;P


Created on : 18-05-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Ekieyna




Bahan-bahan ( 4-5 orang )

  • 2 cawan sagu - rendam 10 minit dan toskan
  • 1 cawan gula
  • 3 cawan air
  • 1 cawan kelapa parut
  • sedikit garam untuk diletak dalam kelapa parut

Cara-cara

  1. Masak air dengan gula hingga mendidih dan tutup api.
  2. Masukkan pewarna dengan sagu kacau sebentar.
  3. Masukkan dalam acuan lompang dan kukus lebih kurang 10 minit.
  4. Potong la ikut suka bentuk nyer..dan salut dengan kelapa parut.
  5. Note : Klu nak dapat kuih sagu yang cantik dan nampak lagi biji2 nyer tu..better kukus..Mmg hasil memuaskan dari masak atas dapur.
  6. Dscn4293
    Ni rupe sagu yang i pakai

Tag

kuih-muih








Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (12)

19-05-2009, gelato257 komen :

hi Ekieyna, wa...nmpk sedap la...sagu ni dlm tepung ke? tepung sagu boleh ke? tx..:-)


19-05-2009, Ekieyna komen :

;) Bukan dlm tepung.Tapi sagu biji2 tu gelato..Rasanyer laa..tepung sagu tu xblh sbb ia lembik. Klu nak mkn yg 'puteri berendam' tu blh laa..leh sendukkan. Yg sagu ni ia pejal gitu..Nti sy tunjukkan sagu yg sy guna tu...


20-05-2009, gelato257 komen :

oh...gitu.. tak sabar nak lihat sagu ni...thanks ekieyna...:-P


23-05-2009, Ekieyna komen :

Gelato sorry la lambat skit upload pic ek;p Tu la rupe sagu yg sy pakai..Nk tgk kat Glossary pun da..


09-06-2009, gelato257 komen :

Hi Ekieyna, ah...lama tak masuk MR sebab computer ada problem...:-( dh nmpak gambar sagu...rupanya sagu yang dpt masak dengan kacang hijau tu ye? bubur kacang hijau...kalau ya...bagus la, sini sana pun ada jual..hehe...tx Ekieyna utk gambar tu ye...:-)


13-06-2009, nishinihonjin09 komen :

Ekieyna nak tny,rendam sagu tu dgn air byk mn? pastu msk GULA NGAN AIR TU BYK MN?tolong la xplain ye sy ni tak phm,suka mkn kueh ni tp buat tak jd......


13-06-2009, Ekieyna komen :

nishinihonjin09 rendam tu u agak2 je..sbb i pun men agak2 je..Janji sagu2 tu tenggelam..lgpun air yg kite rendam sagu tu akan ditapis buang juga..x kesah la byk mana airnyer... Psl masak gula dgn air tu sy dah tulis kat resipi ni..3 cawan air+1 cawan gula..:P Hope nishinihonjin09 paham la ek:D Nti jgn lupe share pic kueh sagu u ok~


11-08-2009, PINK CADILLAC komen :

mmmm sedap n simple.... anak 2 suka mkn... bln posa bleh buat..


01-11-2009, membesar komen :

asslmkm ekieyna. teringin nak buat kuih ni sbb anak suka tapi kalau guna cara mengukus, masa bila nak letak gula & pewarna dia?


01-11-2009, mama kastam tioman komen :

membesar, kalau nak buat cara mengukus tgk kat mama punya resipi..bronok/kuih sagu


24-03-2011, kriy92 komen :

rasa nya sedap


21-09-2011, gourges komen :

saya suka makan kih ni.....nak try r lpas nie...tq ekieyna!


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu