Google+

oleh: alma Puding Pelangi

Puding_pelangi

Resipi dr internet yg diubahsuai sukatannye, penyediaan xsmpai 20min!


Created on : 05-01-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi alma




Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 10g serbuk agar2 (blh guna agar2 tali jugak)
  • 650ml air
  • 180gm gula pasir (saya kurangkn kuantiti gula - blh smpai 160g utk yg versi kurang manis lagi)
  • 60gm mentega
  • 1 biji telur
  • ½ tin susu cair
  • 1 sudu makan tepung custard
  • 1 sudu makan serbuk koko
  • 1/2 sudu teh vanilla
  • pewarna merah dan kuning secukupnya (kalau nak warna2 lain pun boleh)

Cara-cara

  1. Masak agar2, air dan gula hingga mendidih dan ketepikan
  2. Pukul telur sebentar menggunakan whisker kemudian masukkan susu dan tepong custard dan kacau hingga adunan ini rata, kemudian ditapis
  3. Setelah ditapis, satukan adunan telur dan agar2 dan kacau lagi hingga rata, serta masak semula sehingga adunan mendidih kemudian masukkan mentega dan vanilla dan kacau hingga rata. Then pastu tutup api.
  4. Bahagikan adunan kpd 3 mangkuk (sama byk). Then bubuh koko (campurkan sedikit air dulu) ke dalam salah satu adunan di dalam mangkuk dan kacau hingga rata , adunan yang dalam 2 mangkuk lagi masing2 leh letak kuning dan merah.
  5. Sengetkan loyang/pe2 bekas puding sedikit (yg Alma gunakan bekas square 7x7in) - i.e. biar satu hujung tu tinggi (lapik/alaskan dgn pe2 utk tinggikan).
  6. Mula2 tuangkan satu senduk makan adunan warna merah ke dalam loyang/bekas (dihujung yg paling rendah tu ler), kemudian satu senduk makan adunan warna kuning dan las skali satu senduk adunan warna coklat. Ulang buat cam ni sampai semua adunan habis.
  7. Bila dah siap, letakkan semula loyang/bekas ke kedudukan asalnya. Then, masukkan ke dalam peti sejuk, bila dah keras leh ler ngappp....sori ler, puding yg buat ari tu xmcm pelangi sgt baru je msk dlm fridge, anak I stir sket ngan jarinye - xsabor nk mkn :(









Laporan Masakan Bergambar (153)

Dsc00220
17-01-2007
memang best puding ni. yana kasi kat jiran sebelah skit... petang tue terus dia mintak resepi. terima kasih alma sbb sudi kongsi resepi.
Laporan oleh: yana

welkem yana...meriah pelangi awak ni ^_*

Pelangi
20-01-2007
saya gune agar2 biasa 15gm, gula 180 gm, mmg sedap!!thanks...
Laporan oleh: minami133

welkem minami! rendah pun rendah laa, as long as rasa ttp sama, kan!

Dscf6337-11
31-01-2007
pelanginya tak berapa jadi...tp rasanya boleh tahan.
Laporan oleh: ratnamurniwati

ok ler tuuu...pelangi tu rupa je hehe...as long as suka makan dah berbaloi dah :)

Pict0070
13-04-2007
buat mlm tadi, pelanginya kurang menjadi plak
Laporan oleh: rrozie17

kene slow2 rozie, mmg leh pny...xper xde pelangi, asaikn leh makan...termakan ke?

Puding_belang_002
14-05-2007
yg terindah.... hehehe
Laporan oleh: bunga001

waaahhhh,,,berseri2 pelagi u, best arrrr!

Puding_belang_004
14-05-2007
potongannye.... perghh... hehehe
Laporan oleh: bunga001

cewah cewah...kiutnyerrr, jeles kita!

Dscn1186
05-06-2007
mmmmmmmm...tq
Laporan oleh: checkmate

cam abstrak je pelangi u nih hihihi..kelas gituuu ^_*

Rainboww
19-08-2007
mmg senang bangetttt buatnyer kak..saya tukar flavour from choc to strawbery, thx for sharing the recipe :)
Laporan oleh: s_shamen

ya dong...seneng bangett :) welkem2 fida...

100_1648
29-08-2007
mmg sedap dan senang nak buat. anak2 semua suka.. tq
Laporan oleh: ina sayang

welcome ina...

Picture_192
30-08-2007
ni my pelangi alma....hehehe...tq
Laporan oleh: junjs11

ecece jun...sweet jer pelangi awak ehhhh....

31-08-07_1551
05-09-2007
dah buat minggu lepas..best...... TQ
Laporan oleh: masz_73

uish masz...rainbow ala cosmos hihihi...kiut! welcome!

31-08-07_1816
05-09-2007
ari tu buat 2 adunan sbb sng sgt nak buat lg pun bahan² pon masih ada ape lg.. anak² sedara pon suka..
Laporan oleh: masz_73

wahhh..ni pelangi klasik laks isk3,,,mcm2 idea u nih :)

13-11-07_1820
13-11-2007
xjadi la pelanginye..tp ok la....buat hidangan b4 mak pegi mekah....huhu~thanx..
Laporan oleh: misk_eyka

welcome.jgn putus asa misk...lenkali try lg, sure leh nyer lah ^_*

Puding_pelangi_003
15-11-2007
Yeay! Wat untuk jamuan akhir tahun sekolah anak. I guna choc & strawberry emulco utk lapis coklat dan merah. Sedap!
Laporan oleh: mutiarazura

mmmm....sure dak2 suka tuh zura, sbb ada stoberi heheh

Puding_001
24-12-2007
memang sedap puding ni....pada yang belum mencuba ...try la sedap...anak2 pun suka sebab colourful
Laporan oleh: azzahh

hikhikhik..azah ni...siap promo!

Image_223_
01-01-2008
Thanx 4 da resipi..da bnyk kli wat puding ni..family sume suke..rugi sape yg x try g..tp pelangi cha 2 x cantik g..
Laporan oleh: cha

welcome cha! rupa pelangi xkesah, janji rasenye umphhh cha heheh

Image_227_
01-01-2008
Thanx 4 da resipi..mmg trasa mcm mkn coklat..bkn puding coklat..he9..
Laporan oleh: cha

:-)

Agar2_puding
20-01-2008
Ahhh....inilah puding pelangi sy. Dah buat 2 kali. Ramai yg komen sedap. Sy ada terfikir jugak mcm mana nak buat cantik mcm bentuk pelangi ye...sebab selalu yg last last nak susun susah sikit sebab puding dah mula pekat. Mintak tips sikit lah...thks ye alma.
Laporan oleh: Mama chombi

oo ye ke...rasenye xle pekat sgt...mgkn masak lama sgt kut tak

Dsc01063
23-01-2008
sy dah buat semalam, tp tngokle hasilnya...i taruk warna hijau, merah dah abis...but the taste is not bad...delicious...
Laporan oleh: uminaj

no hal, as long as u puas hati masakan u tu... :)

Kuih-muih_020
08-02-2008
senang n sedap..thanks for the resipi..
Laporan oleh: intan_zabidin

welcome! tq kerna mencuba :)

Imgp4441oo
16-02-2008
letak coklat, stawberi & yam emulco... sedap!!
Laporan oleh: tuberose78

wah3..ini sdh jd pelangi araf baru heehhe

Pict1154
17-02-2008
thanks alma. dah dua kali buat. sedap sangat
Laporan oleh: zuhussin

welcome! tq sbb sudi mencuba :)

Puding_pelangi
18-02-2008
Tak tau yang ini buat untuk kali ke berapa. Yang ini buat semalam. Abis dah pun... Sedap dan menarik.
Laporan oleh: rossitamz

:-) ...

Puding_pelangi
27-02-2008
dah jadi puding huru hara!!! kakaka
Laporan oleh: tulip77

isk3...guanno ni..:)

Pdgplg
02-03-2008
ye ye jadi, lazat tima kasih alma
Laporan oleh: sofinar

sama2 sofinar!

Imgp4953
13-04-2008
cubaan ku kali ke-2.. tetap sedap!! hehehe..
Laporan oleh: tuberose78

waaa...sure hepi nih

12062008848
14-06-2008
Menjadi kut? Haha.
Laporan oleh: fuzzyfarrah

rupa jadi..rasa menjadi tak? heheh

Puding
01-09-2008
berjaya jugak buat pelanginya..tapi nanti leh buat lagi cantik..tq alma..makcik saya suka...dia memang dah lama carik resepi ni..
Laporan oleh: quinnie

welcome Q...pasni2 sure jd pelangi cun-melecun pny hihhihi

Image_208_
01-09-2008
Hari ni dpt resipi terus sy cuba utk hr pertama berbuka puasa. Sedap & cantik la. Gula tu kalau nak kurang pun blh rsnya. Anyway makasih bebanyak. Agar2 ni sesuai untuk hidangan masa jamuan.
Laporan oleh: som e one

ye btul tu..buat pun sng kan...

Cimg4139
06-09-2008
taraaa...~ sedap bole buat lagi.
Laporan oleh: emmalin

clap3!!!! hehhehe

Puding_pelangi2
19-09-2008
Inilah hasilnya....Sedap...
Laporan oleh: Nenie

cantek! kaler lembut je,,,sure tkg masaknya lembut ni heheh

Picture_835
19-09-2008
Salam Alma, saya sudah coba resepnya, tp saya guna susu segar dan hershey's Syrup coklat dan bentuk macam inilah, thx ya
Laporan oleh: May Hickman

Salam May, welcome. TQ & hrp enjoy mkn puding u tu ^_*

Puding_rainbow
22-10-2008
sedap... buat pong senang jer.. lain kali ble wat lagi..
Laporan oleh: fids

ye fids, mmg sng.

Puding_pelangi
04-11-2008
mabeles!cantik n sedap..tQ 4 sharing d recipe n skill.. :)
Laporan oleh: HaSue

wahh..bes3..welcome

Photo0096
07-11-2008
mmg best puding ni....tq so much alma!!!!
Laporan oleh: khaty88

ye khaty, welkem2!

Puding_pelangi
12-11-2008
cik abg kata puding retro.. hehe projek tergempar waktu malam.. tp mmg sedap tau puding ni...
Laporan oleh: nor_67

isk3..blh lak tergempar wat puding ye knor hik3

Img_3853
14-11-2008
Dah byk kali buat.. Dan berbagai versi..
Laporan oleh: Yana Nona

heheh...

Picture_009
16-11-2008
yg ni pon wat utk majlis kenduri...tp tang pelangi tu malas nk wat..ehehe....pe pon mekacih utk resepi yg sodap nih..:-)
Laporan oleh: liana_pg

projk besar2an nmpknye hehe..ok2, sama2 :)

Puding_2
20-11-2008
Pelangi tak berapa nak jadi. Tapi best. Sekejap je habis anak-anak sapu
Laporan oleh: intanredha

pelangi xde hal sgt intan kan, yg pntg puas hati dpt dijamah abih:)

Puding
28-11-2008
alma....tq for the lovely recipe..
Laporan oleh: bee_rbs

welcome bee...

Dsc00615
28-11-2008
best tul puding ni..buat dah lame dah tp baru nak load gambar..pape pon thums up 4 ur recipe.
Laporan oleh: dadih

cantik kombinasi kaler2 pelangi dadih tuuuu :)

Img_1309
30-11-2008

Laporan oleh: jacaranda
Image092
14-12-2008
alma...thanks 4 da recipe...sdap sgt..mak,abah n adik2 sumer skp sdap..mak siap suruh buat untuk mak long ms kenduri cukur jmbul cucu die nnti..hehe..thanks alma..^-^
Laporan oleh: yolexx

welcome yolexx...sure fofuler u nnt dgn puding kaler ala2 vogue gitu hik3....

Dsc04711_resize
15-12-2008
sala. hai ni hasil nya sedap dan lemak... buat minum ptg.... TQ
Laporan oleh: shafea

welcome! wah3...corak abstrak la shafea, cantek2!

Puding_pelangi_2
20-12-2008
Adik angkat ckp,'cantiknya..'.tu belum wat versi byk kaler cam kak nor punye tuh..heee..mekasih lg skali.mmg best!
Laporan oleh: HaSue

sure terrrangkat dpt pujian dr adik angkat ye Sue hikhikhik...

19-12-08_2142
20-12-2008
cantik dah..tp rasa agak kureng ?
Laporan oleh: Lina_80

ye ke lina,,,ciannye...dh lawodh si kitty tu

Laporan_masakan_puding_pelangi
21-12-2008
pelangi ku yang x menjadi. huhu... tapi sepupu dan makcik kata sedap.
Laporan oleh: cutie_winkle

xper cutie, rasa > penting dr rupa..nx2 time wat sure santek pelangi cutie :)

P9290012
26-12-2008
Lemak & sedap....Yang dot-dot hitam tu I improvised dan tambahkan sedikit choc-chip :)2gdgfh
Laporan oleh: zizrahim

wow..bes2! :)

Puding_pelangi
22-01-2009
Dah buat tapi tak cantik sangat. Tak reti la nak buat pelangi2
Laporan oleh: samsuria7943

ok dh tu samsuria...dh byk kali buat InsyaAllah terrer ^_*. slmt mkn! heehheh

Img_5234
23-01-2009
x brp jd pelangi..huhuhuhu..esk nak bwk p umh mak...
Laporan oleh: ihidila

ok la tu ihidila, cantik perrr....

Puding
30-01-2009
kali ke dua buat masa mak cik bertunang. dgn bantuan sepupu-sepupu. akhirnya jadik gak pelangi nan terindah. ehehehe.. bangga jap. =P
Laporan oleh: cutie_winkle

yeahhh...mmg comeiiii pelanginye ^_*

Dscn1281_-_copy3
13-02-2009
dah lama buat tp br masukkan gambar,sedap n cantik.tq 4 d recipe.
Laporan oleh: jann

u r most welcome jann :)

Dsc04918
13-02-2009
jadik ke sya pnye pelangi ni..?test buat ptg td sje nak pnuhkn esbok,skali bkak ngap stu..eheh..tp sya gntikn susu cair ngan susu segar..sedap..
Laporan oleh: shikin_kay

cantekkk la tu shikin!

09-04-25_17-181
25-04-2009
guna agar2 tali..ikut tips dr minami..tp coraknye xmenjadi sgtla..ape pun tq share resepi ye..
Laporan oleh: sakura>emi

x aware tips2 minami tu pe tp agar2 strips tu sakura tapis dulu kan? then masa nk nunggu giliran tuk dimasukkn dlm loyang, make sure masa suam2 panas (letak ates air panas/api kecik) agar xcpt beku

Puding
29-04-2009
dah lama wat nih, dah 2 kali wat. sedap, bilaletak dlm peti ais lg cedap tuh, sejuk jer kat tekak. tp kan, knp bla kn nk tuang yg last2 tu cam berketul2 n pekat ckit. maybe sy msk lama kot??
Laporan oleh: husna84

tq mencuba! sbb agar2 dh mmbeku so samada wat cpt2 atau biarkn agar2 ates bekas yg ada air panas

Img_0640
04-05-2009
puding pelangiku!!
Laporan oleh: nuanza

bravo!!!!

Puding_pelangi
04-05-2009
ni pas potong..rasa seindah rupa...
Laporan oleh: nuanza

yum3!

Picture_241
12-05-2009
terkurang serbuk agar2,terlebih air tp masih boleh dipegang.sedap... tq!
Laporan oleh: sofieza

terkrg sana, terlebih sini, tp sedap kt sinun...ok la tu sofie hehehhe

Puding_007
12-05-2009
hah..jadi tak?
Laporan oleh: lisa sharip

jadiiiikkkkkk!!!!

Puding_011
12-05-2009
suke tngok corak nih. ni versi dah potong plak. cantiiiikkkk.....ah puding pelangi nih..
Laporan oleh: lisa sharip

mmg sah2 cantek...!!!

Photo0528
15-06-2009
tada....jenuh gak nk buat lapisannye....YUMMY!!!
Laporan oleh: zai_fadilah

nak ckit!

Puding_pelang_2i
30-06-2009
buat dua versi, pelangi dan belang2..
Laporan oleh: nor_67

ce wah k nor...ber-versi2 lak yerk. nk yg belang hehehhe

P2
03-07-2009
buat minggu lepas..sedap n excited nak tgok pelangi..hehehe..tq alma
Laporan oleh: zana08

welcom zana! mmg excited esp tgk hasil tgn sdiri kan...

Dsc00675
12-07-2009
sedap betul!! x sangka jd lak...zue wat dua adunan skali sbb serbuk agar2 tu dijual 25g...malas nak timbang balik...lebih kan ckit air aje...thanx alma...wala....
Laporan oleh: zma125

welcome zma...thnx suri mencuba!

Pudingpelangi
13-07-2009
terima kasih sudi share resepi puding yang cantik, sedap dan mudah ni..anak tak habis2 bukak peti ais. next time kena doublekan ingredients laa, tak cukup :)
Laporan oleh: ibumimi

sama2 ibumimi.... :)

14072009069
15-07-2009
1st time wat puding kaler2.Cantik n sedap sgt.Elin ni tak tahu kalau rasa susu.So puding tak rasa susunya.Bleh ler ngap.Thanks.Jadi menu bila berbuka nanti he he.Nak tayang kat mak mentua lak ni.. Lebiu...
Laporan oleh: elin8888

lebiu 2 hehhe...tayang jgn tak tayang :)

Dsc00195
23-07-2009
pelangi sya..sedap..thanks..
Laporan oleh: acit

cantekkkk nye kaler lembuuut gitu. welkem acit ^_*

31072009106
01-08-2009
Buat utk kali ke-3 utk my hero berday.Cedap n lawo...
Laporan oleh: elin8888

mmm...yum3!

Cimg0958
05-08-2009
pertama kali buat. oklah tapi warnanya hampir2 nak bercampur tak jadi cam pelangilah. apa2 pun sedap.
Laporan oleh: cikliz

ok je tu cikliz...masa nk wat pelangi tu, slow2 je tuang stiap kaler, InsyaAllah x cmpur

Imgp9196_-_copy
14-08-2009
ini buat yg ntah ke bpa kali.. ni versi buat dah malam.. pelangi pun dh nk tido... hee.. tapi saya lebih suker rasa bila tak letak butter/marjerin.. lebih sedap!
Laporan oleh: tuberose78

heheh...igtkn pelangi versi millenium td :)

27082009128
29-08-2009
Elin wat lagi.Ntah kali ke baper dah.Ramai yang mintak resepi bila dah raser.He he thanks dear
Laporan oleh: elin8888

welcome mate :)

31082009169
02-09-2009
Wat lagi.Kali ni org ngidam after habis pantang yang mintak.Mkn time berbuka kat umah mak mertua.Dorang tanya,beli kat mana he he.Kembang jap.Toceh toceh
Laporan oleh: elin8888

heheeh...maunye tak kembang ye elin...

02092009178
02-09-2009
Wat lagi hari ni utk staff elin yg asyik tanya bila nak wat lagi pelangi yg byk kaler.Itu hari kasi rasa.Skang mau lagi.Ayoyo!
Laporan oleh: elin8888

wah...laku nmpk! leh wat biz nih hihhiihi

8222_155933752233_622617233_3329004_6957037_n
12-10-2009
buat pattern lein plak.. pelangi 2 kaler jer... hehehe... buat kecik2, senang my dotter nk makan.. dia suker sgt makan puding nih!
Laporan oleh: tuberose78

iye? mujur sng buatnye ye rose...leh la slalu wat hehehhe

100_3743
16-10-2009
Best..best... buat masa open house.. disukai ramai... rupa pun cantik..
Laporan oleh: Helangmerah

mmg cantik pun...bravo!

1st_a
16-10-2009
nie 1st time try buat,11 oct 09 ari tue
Laporan oleh: put3 ct

:) pun kiut2 gaks!

2nd
16-10-2009
2nt time try buat..hari yg sama.just tuk sesi petang.pagi tadi nyer dah licin.. :-)
Laporan oleh: put3 ct

mmm....cptnyer abes!

3rd
16-10-2009
3rd time try buat..kawan request.
Laporan oleh: put3 ct

kiut2 nyerrrr

4th_time
16-10-2009
nie cubaan terkini...mlm tadi buat,trus tuk 4 adunan.Pagi tadi bw gier opis..
Laporan oleh: put3 ct

^_* ....sure hepi kwn2 mkn

Image000
16-10-2009
nie pula bile dah dkluarkan dr bekas..tak saba nak potong... hehehehe
Laporan oleh: put3 ct

heheh...

Image002
16-10-2009
Tarrraaaa..nie dah potong2...ready to eat. Sorry alma..byk bg report.. :-)
Laporan oleh: put3 ct

no prob put3! mestilah proud dgn hasil tgn sdiri, kan...thnx sbb keep on cuba resipi ni :)

Image005
16-10-2009
Sorry Alma n others...Me agian..:-) Wat nyemak ajer kan..? nie la dier hasil sekali bancuh tuk 4 adunan...bukan ape.mak wat makan2 kat opis dier..
Laporan oleh: put3 ct

byknyer...sure depa smua suke ye :)

Dsc01153
23-12-2009
puding pelangi yg terlebey kale..hehe tq alma
Laporan oleh: chenta

wlcm! xper chenta, nice lah kaler terang2 nih...nmpk garang lagi tu hehheh

Puding_pelangi
12-03-2010
pelangi yg kluar pd waktu pg...hehe..buat mlm td,,sedap rasa lemak2 gitu tp tang pelangi tu masa tuang tu bila dkt2 nak penghabisan dia mcm bercampur ckt,,tgkla tue,comot je...
Laporan oleh: naa_q

no hal comot pun hehehhe

P4040105
18-04-2010
Salam kak alma... resepi puding paling top kat MyR ni.. dah buat byk kali n dah agih2 resepi ni kat ramai member... tqvm...
Laporan oleh: mama_myvi
32001_1431481341535_1067916064_1221925_5591527_s
07-06-2010
1 adunan..920 gm agar2 tali) dpt la 2 bekas nih
Laporan oleh: put3 ct
32001_1432292081803_1067916064_1224599_1646470_s
07-06-2010
maaf..td silap ckp..agar2 tuh (20gm aje). Nie versi dah potong...pic dr sisi depan
Laporan oleh: put3 ct

cantik pelangi nmpk? :)

Pudding
16-10-2010
hehehehe...mmg sedap resepi nih...
Laporan oleh: mahaqaseh
Puasa_and_raya_pic_2010_234
18-10-2010
anak2 n hubby suka sgt punding tu yg buat puding ni. mmg sedap n mudah. thnk alma. tp masa nk msk dlm loyang tu adventure sikit
Laporan oleh: qila1999

welcome..bila lg nk adventure kan hihihi

Puasa_and_raya_pic_2010_234
18-10-2010
anak2 n hubby suka sgt punding tu yg buat puding ni. mmg sedap n mudah. thnk alma. tp masa nk msk dlm loyang tu adventure sikit
Laporan oleh: qila1999
Pict0036
14-12-2010
sedap sangat....
Laporan oleh: izzaliana

:)

Photo203
15-12-2010
mmg sdap..baru try wat mlm tadi... sejeap jer abes kene bedal dek anak2 n husband...nnti nak wat lagi..tuk kenduri weekend ni..tq alma..
Laporan oleh: aleyamiraidil
Photo204
15-12-2010
ini gambar selepas dipotong...hehehe
Laporan oleh: aleyamiraidil

pasti sedap kan...

Puding_pelangi
17-12-2010
dh 3x buat, 1st & 2nd pn jd tp x bape cantik.. rasa tetap sedap.. 3rd time, baru la mnjadi pelangi die
Laporan oleh: nurizatti
19122010_015
19-12-2010
sebelum potong, comot ckit pd bhgian terakhir
Laporan oleh: nurizatti
Puding_pelangi
19-12-2010
cantik x?? x xpert lg tp bleh la...
Laporan oleh: nurizatti
171220101389
27-12-2010
Cubaan kali pertama... pelangi xcantik sangat... huhu... tp rasa mmg sedap... thanks alma...
Laporan oleh: suzzlyn
09012011056
10-01-2011
kali ni pelangi bulat... huhu... tp lembik skit plak, nape erk? terlebih butter ke? saya xsukat pun, main agak2 je, but still bleh potong...
Laporan oleh: suzzlyn

lembik mgkn terlebih air terkurag agar2...

155093_485293922960_691592960_5722384_43552_n
11-01-2011
dah banyak kali try, memang best. Pic ni mase 1st trial.. Thankz alma..
Laporan oleh: ainzhoney
Dscn1029
11-01-2011
tq alma...1st time cuba...rasa lemak mgkin sb guna susu ideal...alma pakai susu cair apa ya...
Laporan oleh: salmi suria
162629_175178265852833_100000819824453_343359_3981380_n
11-01-2011
menjadi laa...thanks
Laporan oleh: kichendiva

no worries

Picture_212
14-01-2011
Terima kasih........sedap dan cantik ,terima kasih sebab share resepi ini
Laporan oleh: marryanne
Pict0026
14-01-2011

Laporan oleh: nur qisth
Dsc01291
16-01-2011
hihi
Laporan oleh: ArinaSyaurah
Picture1
17-01-2011
mmg hit la ur puding pelangi ni..tp tak cantik sgt la pelangi kita..kena byk practice lg nmpk nya kan..
Laporan oleh: wssary
Dscf2956
23-01-2011
buat bila ya ni...lupa dah. x jadik pelangi tapi just layer aje. rasa memang tip top...masyuk smpi skrg. tq resepinyer...
Laporan oleh: CheqSueCommot

welcome2

170220112002
17-02-2011
terima kasih alma, menjadi je resepi puding nie... nie utk kwn2 kat opis
Laporan oleh: ilahi1891@yahoo.com
Photo2376
26-02-2011
Wat mgu lpas tok bw blik kg. X smpi 5 mnt dh abis, adk2 suke smpi ckp x leh brenti. Hehe. Gnti pewarna dgn orange-kng, sirap-mrah, coklat-cklat ;)
Laporan oleh: nurda
Dsc00312
26-02-2011
x bape nk jd pelanginye..frust ssgt..huhu tp rase nye mmg sedap
Laporan oleh: Mama^danny
P1030388
28-02-2011
ni la ghupanya pudingku....sdp...wat 2 wane jek...
Laporan oleh: Mariani(KT)

2 wane pun 2 wane laa..janji puas hati makan kan...

2nd
14-03-2011
sy da cuba semalam..sume puji sedappp.. :) tq eh alma coz bg resepi...sukatan tepat..
Laporan oleh: harajukubiru
Dsc00232
28-03-2011
Alhamdlillah, menjadi. Thanks for the recipe. Buat 3 adunan, makan 80 orang. :)
Laporan oleh: shazahidah

Alhamdulillah

Dscn0184_1_
31-03-2011
memang senang nak buat & sedaap pulak tu. terima kasih tuan punya resipi... cuma kat rumah warna merah&kuning xde, tukar warna pink & oren...
Laporan oleh: Mrs.RJ1976
Photo0145
01-04-2011
Sedap puding nie, tq alma cuma mungkin kena kurangkan gula skit lg kot sbb manis rasanya...
Laporan oleh: wmlisa
P1020878
18-04-2011
Dah siap!!! mmg best & mudah. Anak suke sgt. Tp agak manis utk sy.... anyway, CEDAP!!!!
Laporan oleh: amyarianti

kurangkn gula...saya biasa letak <180g

003
28-04-2011
baru hari ni dpt try puding ni,x rugi la memang sdp,rupa x bape cntik la saya buat,..tq alma.
Laporan oleh: noor satinah

welcome noo :)

030520111851
03-05-2011
saya bru try buat... rasa dia mmg best la... tapi x menjadi sgt pelangi tu... next time nk buat lagi.... thx 4 de resepi... :)
Laporan oleh: ayujms
Dsc00007
08-05-2011
Percubaan pertama...puashati menjadi & resepinya sedap
Laporan oleh: Mama G
260320112460
11-05-2011
Puding nie mmg best...tp pelangi dh jd bunga.. hehehe...tq alma.
Laporan oleh: yuscomel

pelangi tukar bunga, no hal la tu yuscomel! heheh

Img-20110511-00438
11-05-2011
pelangi dah cantik, tapi rasanya cam pelik sikit. nak kena buat lg ni sampai berjaya..
Laporan oleh: yuhanayunus
Puding_pelangi
18-05-2011
kali ke-2 wat...sedap...xmanis sgt...juz nice...thanks alma for recipe..
Laporan oleh: puteri tega

no worries puteri

Pp1
20-05-2011
Tq alma...sedap resepi awak ni...saya dah penah buat 3-4 tahun lepas. masa tu tak tau nak buat pelangi...sekarang wat lagi baru paham ...:) sedap !!!!!
Laporan oleh: lyne

welcome lyne...dh byk practice sure okeh!

Pp3
20-05-2011
ni versi dah potong. semalam buat 2 x..mula2 ikut resepi alma, yg ke-2 derhaka sikit.... buat guna agar2 tali... baru dapat banyak sikit..2 thumbs up! TQ
Laporan oleh: lyne
Dsc02918
23-05-2011
Tq alma...akhirnya menjadi juga..Tq to Kak Sue juga yer..atas tutorial mu itu hihihi..sedap resepi nih..sy buat 2 adunan..
Laporan oleh: chikadakbiru

welcome chika...vibrant colour :)

1
30-05-2011
memang best arr...
Laporan oleh: rosnani.basok

kiut!!!

Puding_pelangi_25-05-11
15-06-2011
Dah lama cari resepi ni..pernah mkn dkt kenduri. First time buat..tp, pelangi tak cantik..apa pun, resepi ni mmg best..anak2 semua suka wp tak cantik..
Laporan oleh: yanidungun

bdk2 suker kaler2

Puding_pelangi_27-05-1
15-06-2011
Selang sehari buat lg..kali ni okey skit rupa pelangi dia..
Laporan oleh: yanidungun
Puding_pelangi__potong__27-05-11
15-06-2011
Yg ni versi dah dipotong..
Laporan oleh: yanidungun
Yesss
05-08-2011
1st time buat..alhamdulillah jadi n mmg sedap. Tks alma
Laporan oleh: mamanieda
Img_4275
27-08-2011
habis dalam masa 5 minit je hehe
Laporan oleh: azieyann07
Puding_pelangi_22-07-11
13-10-2011
Tak tahu kali ke berapa buat ni..tp, kali ni buat pelangi berlapis2 8 warna termasuk lapisan koko..
Laporan oleh: yanidungun
Puding_pelangi_-_potong_22-07-11
13-10-2011
Ni pula versi setelah dipotong..
Laporan oleh: yanidungun
Dscf3377
22-10-2011
ok tak? saya lupa masuk mentega dan saya lebihkan teluq kuning. so far alhamdulillah jadi juga. TQ empunya resepi
Laporan oleh: nafwabest

welcome nafwa....

Puding_pelangi_1b
04-11-2011
first time buat puding menjadi....buat utk kenduri kawin adik...ramai pulak yg nak resepi...hehehe
Laporan oleh: madahnaz

share resipi..jgn tak share :)

Dsc04135
13-12-2011
alhamdulillah..dapat merasai puding pelangi. Kepada rakan-rakan yang ingin mencuba..try lah..pasti boleh!!
Laporan oleh: adia sidik

heheh..mmg boleh punya...

1325039766712
27-12-2011
Puding pelangiku yg br dimasak, tunggu keras dulu br boleh rasa, nie entah kali keberapa kubuat, tqvm tuan empunya resepi, mmg best.....
Laporan oleh: nananina

berseri2 pelanginye

P7160126
13-01-2012
dah byk kali buat, kalau ada function memang x miss..sedap ...tq alma..
Laporan oleh: zana0508

welcome zana :)

Puding_pelangi
16-01-2012
puding pelangi saya da jd puding marble la pulak ha3....saya pakai agar2 yg brtali, main agak2 je airnya, nasib baik jadi. trma kash...
Laporan oleh: Purple.T

agar2 tali pun sama je, pun bley guna gak asaikan purple tapis dulu. cuma corak je xjadikan..puding ok xpe la

Image000
17-01-2012
dah try! tapi pelangi tak berapa jadi. mak sy ckap sedap. thanks!
Laporan oleh: eta2301

u're welcome eta :)

Img_7654_dah_di_edit
01-02-2012
yummy..yummy memang sedap.tq alma atas resipi. lain kali nak cuba lagi
Laporan oleh: arma gd
Img_7654_dah_di_edit
01-02-2012
yummy..yummy memang sedap.tq alma atas resipi. lain kali nak cuba lagi
Laporan oleh: arma gd
Photo-1
06-04-2012
tnx 4 d recipe. memg senang, sdap n cun wlupun plangi x bp jdi. thnx again
Laporan oleh: princessacha
Photo1467
12-04-2012
tq alma..bru wat td memg mudah sgt2..mse lum wat rse mcm jadi ke aku wat pelangi tu tp skali dh try alhamdulillah x mngecewakn hehe..
Laporan oleh: suhasuhadah
300320121547
26-04-2012
jadi pun..wat utk kenduri mah mak
Laporan oleh: Teratai Desa
300320121547
26-04-2012
jadi pun..wat utk kenduri mah mak
Laporan oleh: Teratai Desa
300320121547
26-04-2012
jadi pun..wat utk kenduri mah mak
Laporan oleh: Teratai Desa
300320121547
26-04-2012
jadi pun..wat utk kenduri mah mak
Laporan oleh: Teratai Desa
Dsc00478
21-05-2012
salam alma, puding pelangiku ,tak bebrapa nk jadi...ni kes buat kje'ada gangguan'...pastu lak lupa nk letakn blk pd kedudukan asal,tu jadi senget sebelah kihkihkih...apa2pon puding tetap sedap! thanks.
Laporan oleh: k.zila66
Dsc00487
21-05-2012
yg ni dh siap dipotong...jemput mkn smua he2..tq2..
Laporan oleh: k.zila66
Dsc00101
24-07-2012
buat utk berbuka semalam tq..sedap..
Laporan oleh: jun75
Picture_3196
28-09-2012
Sedap, tapi pelangi kiter huru hara jadiknya...huhu
Laporan oleh: ashirah2010
Puding_neo
04-07-2013
sy buat versi neopolitan..strawberry, coco & vanilla....sgt sdp, ank2 sgt suka....tq alma 4 d resepi!!
Laporan oleh: sahariyani
Puding_marble11
22-03-2014
Salam..Setelah lama tak buat..tetiba rasa teringin..Cuma kali ni buat 2 kaler jeee..Plain&coklat..Apa-apa pun tetap sedapppp..Terima kasih kak utk resipinya
Laporan oleh: Nenie

Komen (138)

05-01-2007, Mat Gebu komen :

Lawanya berseri, sayang nak makan kalau dah lawa cam nie. Hmm alma kalau bbuh gambat step by step lagi leer elok, maklumlah bab pencuci mulut style cam nie mat tak berapa pandai leer..


05-01-2007, alma komen :

Ala Mat ni kn terrer memasak, sure leh watnyer! Tu kire xbrp jd ler Mat sbb dh jd cam marble laks, bkn pelangi...hihi. Bkn xleh amik gambo tp tu arr, masa wat tu pun baby kendong sblh (very clingy!), almaklum ler, anak ada 4, xder maid lak. Nnt ler, nx2 time, InsyaAllah alma amik gambo step-by-step yer :)


05-01-2007, kak as komen :

kalau mat gebu nak tengok bentuk puding ni sebelum di potong g nina fotopage...memang cantik puding ni n sedap..


05-01-2007, kak as komen :

alamat fp tu http://babybatriesya.fotopages.com/


05-01-2007, kak as komen :

alma...rasa2 if kita guna agar2 bukan serbuk..boleh tak?


05-01-2007, alma komen :

btul gak ckp kak as, takat ni pd sesapa yg alma hidangkn puding ni, mostly ckp sedap, wallahua'lam!


06-01-2007, umi_e komen :

a'alah alma... kalau tunjukkan step by step akan lebih jelas lagi... biarpun simple... time nak buat tu... anak alma kasi kat umie jaga jap hehehehe


07-01-2007, cempaka komen :

alma, masa letak selapis demi selapis tu, kena tunggu keras dulu baru letak lapisan ke dua ke? kalau masih lembik, tak tercampur ke 3 warna tu?


07-01-2007, alma komen :

*kak as: alma rasa leh je kut sbb agar2 gak kan (kalo wat dadih alma guna agar strip tu, ok jer). cuma kne agak2 brp byk nk guna. nnt alma wat xperiment dlu tgk ok ke x ek ^_* **umi_e: insyaAllah nx time wat leh amik gmbr step-by-step. hikhikhik, kut2 nanny yg nangih kang sbb xlrt nk dukung lama2 :) ***cempaka: xyah tggu keras, masuk dlm bekas ikut giliran warna tu je, smpai abih, tu je le. warna xtercmpr pny kecuali dikacau2.


11-01-2007, nurfadhila komen :

nak buat la ari sabtu nih. i dah dapat resepi ni tapi care u nampak lagi mudah.pas buat i comment lagi yek


11-01-2007, nurfadhila komen :

biase gune bekas besar mane ek?


15-01-2007, alma komen :

kas as, alma dh wat ari tu guna agar2 strips tp sukatan campak2 jer sbb nk cepat tp agar2 strips tu alma wat 1/2 peket (belen wat dadih ari tu), xdan nk measure tul2 / amik gmbr sbb bru balik keje trus wat . boleh, ok & dah bwk gi opis nx daynye. Tested dek kwn2 opis...depa kater sedapppp hehe...


15-01-2007, alma komen :

nurfadhilla, ari tu alma guna loyang biasa je (square 7x7in).. tp tu arr, lepas letak agar2 1st kaler tu, utk yg 2nd, jgn letak cepat2/laju2, wat slow2 (masa ni kalo ada anak kecik kene letak jauh-jauuuhhh hehe) tp kene letak sekata...nk tulih pun susah! Means masa menuang tu, tuang slow2 biar smua (yg satu senduk tu) smpai ke agar2 yg 1st kaler tu serentak & slow. phm ke ni...


17-01-2007, nuarliesya komen :

alma,kalau kita letakkan dalam bekas bulat mesti lagik cantikkan...saya nak cubalah buat puding nie bukan saja nampak cantik rasanya pasti sedapkan alma....tq bagi satu lagi resepi yang best.


17-01-2007, umi_e komen :

yana... camna boleh buat lapis cantik camtu? umie naklah buat cam yana tu... nampak lapisannya cam pelangi hehehehe cantik sungguh!


17-01-2007, yana komen :

terima kasih umi_e. yana ikut je arahan yg alma bagi tu. sengetkan loyang masa masukkan puding, bila dah siap letak perlahan2 loyang. betulkan alma? umi_e cuba la.... selamat berjaya umi_e


21-01-2007, alma komen :

mgkn kut nuarliesya, try ler nnt bg report eks! ....tp alma raser yg bekas bentuk oval lg nice :)


21-01-2007, alma komen :

fulamak yana!...ceria lah pelangi awak *_^, mmg kiut, mana laaa umi_e x geram tgk hihi... ha-ah, wat je slow2 insyaAllah leh...


21-01-2007, alma komen :

minami..berseri2 puding awak tuuu..merah lagi... alma pun dh try gna agar2 strips (tp 1/2 plastik pnjg tu je) & alhamdulillah ok, leh jd pelangi kikiki! (tp alma tapis dulu sblom step no. 2 tu).


21-01-2007, minami133 komen :

15 gm tuh mmg 1/2 plastik yg alma ckp tu. silap guna bekas besar pulak.. tuh pasal rendah ajer puding tu.. dah tau byk mane dpt lenkali bole gune bekas lain pulak..


25-01-2007, nurfadhila komen :

i dah cube. sedap tapi a bit lembik la. sukatan dah same. ape2pun memang sedap.boss i puji


22-02-2007, buruklantak komen :

Thanks Alma, sedap dan cantik sangat puding ni. Tak rasa telur langsung, so bagi yang muak dengan rasa telur, don't worry resepi ni memang tak rasa.


23-02-2007, alma komen :

sama2 b*r*kl*****k (bg ler nickname yg cool2 sket, nk tulih ni pun xsedap hati ni hehe). nk gak tgk gambo puding pelangi awak, sure seindah pelangi huahuahua....


02-03-2007, binxz komen :

a'kum alma... saya takdek timbang gula tu agak2 satu cawan cukup tak


02-03-2007, alma komen :

salam binxz...xsure ler. sabor sket leh tak hehe sbb nnt balik dr opis ni kang alma timbang (guna 180gm sbb 200gm manis sgt), kalo dan bukak internet kt umah, leh bgtau brp cawan. kalau xsmpt, means kne tggu nx monday, xpe ye!


05-03-2007, alma komen :

binxz, 200gm tu dlm satu cawan. tp, jgn wat penuh secawan utk resipi ni sbb kalau pada alma, cam manis sgt dah. kurangkn sket nooo...slmat mencuba!


05-04-2007, syaya komen :

tks alma, dah cuma mmg sedap.


07-04-2007, kakfiza komen :

alma,akak dh try...sedap giler...anak2 & hubby pn suka...tq


09-04-2007, alma komen :

syaya & kakfiza, welkem. nnt sok2, kalau nk menjamu tetamu, leh la wat presentasi pelangi u all kt depa hehe..


09-04-2007, esah komen :

dah 2 x wat, sedap. 1st pelanginya tak jadi (kaler ber+), pas ikut petua tuang pelahan2, hasilnya cantik sgt!


09-04-2007, esah komen :

alma, klu puding ni tpg kastad ganti ngan tpg jagung ada beza tak


09-04-2007, alma komen :

esah, i xsure la psl ni, sori lah. tp kalau nk wat experiment, blh je kan, nnt u bg tau cmner hasilnye, kut2 lagi umph :)


20-04-2007, juitali komen :

asalamualaikum alma. saya baru jadi ahli ari ni. da buat puding ni masa kwn2 dtg umah. mmg sdap dan menarik puding ni. thanks for the resepi.


20-04-2007, alma komen :

salam juitali, welcome! laa nk tgk gak puding awak...kalo xder pelangi pun no hal pny hehe


24-04-2007, mama_sal komen :

dah cuba ari sabtu, sedap dan menjadik pelanginyer, tapi x sempat nak ambil gambar anak2 dah perabih...tks for the recepi


08-05-2007, faziah komen :

Walau dah lama alma kasi resipi tapi akak baru buat dan menjadi pulak ... tak da gambar nak tunjuk... dah buat makan-makan kat tempat keje.. kenkawan kata besssssss giler. Terimakasih Alma


14-05-2007, bunga001 komen :

alma, see my rainbow puding.. eheheh


15-05-2007, alma komen :

**hihihi bunga, ...tgk dah....cantek arr....**mama sal & faizah...alaaa....xdpt kita tgk rainbow korang :( apa2 pun, abis ekkk...hehe....welcome!


17-06-2007, syahnina komen :

saya baru je siap wat puding nie. Tapi tak leh nak buat tinngi ler takut dia melimpah dari loyang, rase dah ok tp agak lembik sket sbb guna agar2 strip. korang punye loyang tinggi mana ekkk....


05-07-2007, intanadiela komen :

intan dah try resepi ini, komen bos "warna macam cat dinding tak siap tapi sedap" intan gelak jer.. TQ Alma


29-08-2007, niksue komen :

niksue dah try bessssstttt....... kejap je licin anak2 suruh buat lg tq alma.


04-09-2007, SUEDA komen :

TQ alma,dah buat 2 kali my son suka sangat!


04-09-2007, mamiamin komen :

nak tnya skit...apa fungsi mntega dlm puding ni ?


14-11-2007, Mama Zie komen :

alma, kalau taknak pakai tepung custard boleh ke? nak ganti ngan apa ek....?


18-11-2007, mollyy komen :

alma,,,sape yg wak tak menjadi pelangi tu,,kita bagi nama kuih tu pelangi ujan panas,,,tak pun,,pelangi petang,,lagu sudirman,,hahha,,,,nk try ah buat,,nmpak best bangat...


21-11-2007, harmunis komen :

2x buat mmg sedap. tp 2nd time buat guna gelatin halalgel..hancussss....tak keras langsung puding tu. kene guna agar2 paket jugak.


02-12-2007, al-madani komen :

sy baru cuba resepi ni tp xjd pelangi. rasa dah ok. nnti kena try lagi.


15-12-2007, cha komen :

askum k.alma..thanx 4 da resipi..sedap sgt9!! Family pon suke..tp x dpt nk upload gmba skrg..kamera problem r..cedihnyer!! br td cha wat tok num ptg..x taw nk watpe..bdn da ltih niaga pg td..tp cian lak kt mak ayah x de pape nk mkn ptg2 ni..da lme salin resipi ni tp td br wat..hu9..anyway thanx a l0t..


18-12-2007, norieam komen :

hai... saya baru shaja jd ahli my resepi,, saya dah try buat puding ni.. semua cakap sedap puding ni.. thanks Alma..


27-12-2007, ajnie_2805 komen :

dh try dh...........pelangi x berapa jadi..........tp sedap........


29-12-2007, puteryyus komen :

salam...i pun dah buat dah hari ni. pelangi memang la tak jadi sangat. tapi jadik la jugak sikit2. Sedap tu sedap tapi rasa kastard tu kuat sangat kot. emm lain kali i kurangkan sikit kastard tuh. lain lain ok..emmm yummy


22-01-2008, uminaj komen :

i bru je try buat, tp x brape nak jd pelanginya..kna tggu lapisan tu keras sket dulu ke baru tuang yg lain??kalu gitu mesti lambatkan..i dah ikut tuang satu2, tp dia bercampur le..xnak jd pelangi..rase x tahu g, bru msuk dlm fridge...


16-02-2008, rossitamz komen :

saya dah banyak2 kali buat dan hasilnya memang amat memuaskan. Tiap kali buat anak2 mesti berebut2 walaupun tiap kali buat saya buat 2 adunan. Puasa tahun lepas buat utk berbuka kat rumah mertua, semua ipar-duai dan biras2 puji. Sedap dan meriah....!!! Rugi bagi sapa yang belum cuba.


19-02-2008, mariakl komen :

Alma, nak tanya skit pe2 tu maksud apa ye? dah try buat puding ni tapi jadi mcm marble jer..tak jadi mcm pelangi mcm yg alma wat tu.Tapi rasanya sedap..


13-05-2008, uruchan komen :

kak alma,kalo x gne agar2 serbuk tp gune yg jenis tali2 tu agak2 baper gram? samer ker sukatan die?1/2 tin susu cair tu same dengan brape ml? saiz tin susu cair kat jepun ni lain dr yg kt malaysia. x dpt nk agak laa...


07-09-2008, heddyat komen :

apakan vanila tu, esen vanila ka?i need to know because i wish to make it for breaking fasting later on.


07-09-2008, quinnie komen :

heddyat saya pakai esen vanila je..


24-10-2008, secoot85 komen :

dah buat td...erm..tp tak try lagi sbb tak keras lagi kan.sok leh r bwk g picnic dgn boipren.heheheh... mesti dia suke. hope sedap la......


05-11-2008, zila66 komen :

salam..nk wat ari ni..alma klu susu cair ganti ngan susu segar bleh x...dan satu lg..60g mentega tu brapa sudu?...tolong..(ptg ni anak nk bwa kt sekolah)..tq2..


06-11-2008, jann komen :

mlm smlm dah buat tp sy pki agar2 biasa 15g,tambah half cup fresh milk,sedap.gambar dah ambik tp tak tau camne nak masukkan dlm ni.


06-11-2008, jann komen :

blh tanya,10g serbuk agar2 tu agak2nya brapa sudu ye?sbbnya sy beli serbu agar dlm pek yg besar 500g,klu nak timbang pun bukannya blh pki timbang tpg.


12-11-2008, hana6877 komen :

amboii k.norrrrr... lawanyer pudingmu itewww! mmg netro sgt ler tuhh..gune kaler apa tu kak?


12-11-2008, sua_sue komen :

k.nor..comelnye kudin...(pangilan anak untuk puding..tunjuk kat anak bongsu tuh..dan dan suh wat.. :)


12-11-2008, rabiatun komen :

k.nor..bak cikit..tergoda tengok cantik sangat puding tu.mesti rasanye pun mabelessss....heheheee..


12-11-2008, nor_67 komen :

hehe.. ina, knor guna purple, ijau dan merah serta warna asal puding tu.. >> sue, ingatkan kudin tu apa td ..:D >> rabiatun, asyik berkenan yg knor wat jer ya, rasa mmg best... dah , p buat sana.. hehe


13-11-2008, pero komen :

k.nor,alma dan semua2 yg dah buat.berapa condong kene condongkan bekas tu?1inci ade?


13-11-2008, nor_67 komen :

lebih kurang cam tu laa pero..kalau tinggi sangat adunan akan melimpah pulak dari loyang..


28-11-2008, dadih komen :

mmg best puding ni..sape tak try rugi..sy dah try..tp x load gmbr lagi kat sini..nnt kite hantar laporan ek..!sy kurangkan sukatan gula sbb 1st time buat manis sgt la..sy kurang smpi 150gm..tu pon dah ok bagi yg takut kencing manis..cam sy ni ade keturunan kencing manis..kena berhati sikit la..


14-12-2008, valeris komen :

sya nak sngt buat puding alma nie tp takut tk jadi plak...cam mne nak buat lapisan pelangi ni??boleh spa2 yg dh buat 2 uploadkan cara2 membuat lapisan pelangi tu step by step??nak cuba sngt ne..


14-12-2008, alma komen :

valeris, juz ikut je step2 yg alma tulis tu, ok dh kot. Start dgn step-5; naikkn tggi sket je cth belah kiri loyang (letak buku nipis ke kt bwh kiri loyg tu), sblh kanan xprlu. Tuang ke dlm (sblh kanan) loyg setiap warna, ikut giliran. Tuang slow2 ye.


18-12-2008, nurin_ku komen :

new year nnti ada party kt office. ingat nk buat puding ni.nk msuk contest. mesti gempak!


20-12-2008, Lina_80 komen :

puding menjadi, cantik.. rasa agak kureng. My hubby & daughter pun bagi komen x sedap. sayang yer wat cantik2 akhirnya di buang........sedey la. Nape erk ?


22-12-2008, alma komen :

*nurin, g'luck yer :). *lina, siannnye... cmner leh jd camtu, dah cek tul2 ke, kot2 ttggl bhn ke pe...


23-12-2008, cutie_winkle komen :

kak alma, bape tinggi kena sengetkan loyang tu yek? tngok la laporan masakan saya tuh, warna kuningnyer langsung x nmpk. sedih.. tp gembira sbb semua org puji sedap.. next time mmg nk buat lagi.


19-01-2009, cornine88 komen :

Hehe.. Best nya.. dah lama tau cari resepi ni.. suma org tak nak kasi.. hehe terima kasih ea..


22-01-2009, zila66 komen :

salam buat alma..dh byk kali wat kali ini wat lebih utk tetamu tq alma...


31-01-2009, zurin komen :

tadi i dah buat puding ni. tapi kenapa tak jadi belang dia? nak kena tunggu agar2 tu sejuk skit ke? anak i kata puding i mcm corak kain batik sutera...hhehehe


02-02-2009, zurin komen :

ni 2nd time buat puding ni. kali ni i tunggu sampai puding ni suam2 skit..konon nak kasi pekat..senang nak dpt belangnya...tak jadi jugak la. byk belang yg melebur...tak jadi mcm org lain buat le..tolong le bagi tips...tq. rasa memang sedap. i kurangkan gula sampai 120g aje


26-02-2009, missima komen :

Dah buat mlm td. Memula ingat terlebih air. Suspen gak. Pastu terus masukkan kat freezer. Stengah jam dah keras... Mungkin sebab adunan cair sgt memula, jadi corak tak belang, jadi corak batik plak. Apa2pun sedap, cuma hubby tak pandai makan puding sgt. Nanti nak bawa balik kg bagi mak. Mak suka puding. Thanks!!!


15-04-2009, along Lina komen :

nak kata sedap sgt tu x la jg...tapi sepupu kata sedap...tapi mulut orang bkn nk sama yer x??? yg pastinya saya dah berjaya buat puding ni untuk jualan pasar ramadhan thn lepas....laris lak tu...heheh. thanks yer...


23-04-2009, rahanisya komen :

paling bagus puding ni elok dah siap trus ltk dlm peti ais ke,nk biar kt luar dulu kasi sejuk baru msuk peti ais?ade sape2 yg tau....


28-04-2009, AS_YAS komen :

loyang 2 nk senget camne...bg beku dlu kew baru boh kale lain..?? x paham ler


04-05-2009, merpati_lurve komen :

AS_YAS.. xperlu tgu smpai beku.. u just tuang satu2 colour berselang seli.. i da try da.. mule2 confused ngak pas da try happy sgt menjadi pelangi.. he3.. sgt cantik!!


27-07-2009, KEMBANG RIA komen :

Saya pun dah cuba banyak kali resepi ni, memang sedap...anak-anak pun suka. Paling best nye time nak tengok pelangi tu...


29-08-2009, fazliah_7882 komen :

ari 2 sy try buat tp tak menjadi langsung...kecewa..adakah sukatan setiap bahan ni untuk satu loyang?


11-10-2009, put3 ct komen :

Assalamualaikum... Dah lama jadi pengikut laman nie.. ari nie br try buat puding nie.... Berdebar nak bg mak rasa nanti...


13-10-2009, put3 ct komen :

Assalamualaikum... 1st time try buat pagi ahad lepas... sedap. petangnye pulak..mak minta buat lagi... Tapi knapa pelangi tak lawa mcm org lain ehhh? :-(


21-10-2009, kak dzilla komen :

salam...akak try wat sblm gi keje pagi td..la ni dah tak sabo nak tggu masa balik nak tau hasilnya..jgn dah di kendurikan anak2 lepas balik sklh td dah la..(takut jd kisah batu belah batu bertangkup lak nnti..hehehe...)


21-10-2009, kak dzilla komen :

salam...akak try wat sblm gi keje pagi td..la ni dah tak sabo nak tggu masa balik nak tau hasilnya..jgn dah di kendurikan anak2 lepas balik sklh td dah la..(takut jd kisah batu belah batu bertangkup lak nnti..hehehe...)


01-12-2009, shamni komen :

mcm mane nak buat jalur yang cantik??


23-12-2009, alma komen :

|shamni: by practice InsyaAllah leh...nk dpt jalur yg cantik tu kene tuang stiap kaler slow2 pd satu bucu bekas (bucu yg direndahkn tu),tuang dgn cara kiri ke kanan (vice versa)...bila dh siap, tuk ratakn balik bekas tu, buat slow2. kalau kuat goyang nnt jalur gegar & xlawa la nnt. |fazliah: by right, kalo bekas kecik, lebihan agar2 leh wat dlm bekas lain; kalo bekas beso, puding tu jd nipis lah nnt kan.


18-01-2010, Eliza Jasmine komen :

Salam Alma, saya dh buat puding nie utk dessert for lunch tadi. Infact this is my 2nd time. I'm a student in Knoxville, USA. My friends kata sedap sgt2...Nk upload pic but do not know how. Maybe you can teach me. Next time, I can upload it for u to see. Once again, thanks for sharing yr delicious recipe here....


18-01-2010, Qistina Knoxville US komen :

Hi Alma, I dh rasa the puding. Mmg sedap. My housemate Eliz dh buat twice. Infact, Eliz did it well...the design/corak came out well...very nice color combination too....awesome...thanks to you for sharing this resipe..


02-03-2010, linnazqif komen :

hi akak, tq atas resipi puding yg mmg sedap tu. semua sk puding tu...1st time buat semua tak sabo nak makan, sy letak kt tpt beku dalam 10 minit. kejap dah boleh makan. tq a lot....


12-03-2010, k.zila66 komen :

salam alma..wat lagi..kali nih wat dua adunan mmg bestt..tq ya..


08-05-2010, fouzy komen :

x tau nk pilih yg mna satu. sma cntik2 blaka.. klu bleh nk buat semua.... huhuhuhu


18-10-2010, qila1999 komen :

saya dah cuba buat ari tu mmg senang dan sedap. thnk alma yg penting hubby n anak2 suka


21-10-2010, latifah pa komen :

fist time buat puding pelang.. best gla.. sedap plak 2..anak saudara sy mkan smpai mnjlat jari2nya.. tima kaseh yea kerana mngkngsi resepi..


21-10-2010, latifah pa komen :

bleh sy taw nak mksuk kan gmbar cm na..???/


25-10-2010, latifah pa komen :

cam na nak msukan gmbar .. dah cuba tp x blh .. awk thu x cm na ..


05-12-2010, waniesya komen :

salam...em pnh try wt pdg pelangi tp bercmpur la wrne..cmne nk wt jd cntik cmtu ek...


05-12-2010, waniesya komen :

kene tggu sat lapisan tu keras dl ke ek?


05-12-2010, waniesya komen :

lg st...kalu agr2 biase dlm 37.5 gm, air banyk mn ek?


17-12-2010, nurizatti komen :

tlg jwb ek.. latifah pa : kt sebelah pic resepi puding pelangi ni kn ade "tulis laporan", klik kat c2. Pas2 akn kuar "Tulis laporan masakan bergambar". Klik kat choose file tu tuk msukkn gambar. Then, tulis la ape2 lam "sepatah dua kata" tu


17-12-2010, nurizatti komen :

waniesya : x perlu tggu satu lapisan tu keras dlu. Tuang je satu lapisan demi satu lapisan. 10gm agar2 tu lbh kurang 2 sudu mkn. 2 sudu mkn agar2 = 650ml. So, cuba kire bape sudu mkn bg 37.5gm agar2? Pastu bleh la kire bape ml air diperlukn


21-12-2010, suzzlyn komen :

60g mentega brp sudu erk?


21-12-2010, suzzlyn komen :

telo kena pukul sampai kembang x? guna manually bleh x?


21-12-2010, Ajieda Ajis komen :

Nak tanya... yg diaorg buat corak belang bulat2 tu cam na yea?


22-12-2010, Ajieda Ajis komen :

Salam alma. saya baru lepas buat puding awak ni. sedappp, cuma pelanginya x brape jadi. tpi nnt nak cuba buat lagi bgi cantik... tq.


22-12-2010, Eiys komen :

Salam k'Alma saya dh berjaya buat puding ni tp xjd cam pelangi cam kwn2 yg tunjuk gmbr tu camna nk buat jd selang seli ya....Please help me......^_^


23-12-2010, nurizatti komen :

tlg jwb ek alma , suzzlyn : telur tu sya pukul ngn garfu je.. x yah kembang pn, mentega sya bubuh dlm 2 sudu besar je. Eiys : Msa tuang lapisan tu, sya sentuhkn hujung senduk @ ladle pada permukaan loyang yg bertentangn dgn hujung yg kita dtinggikan tu. Tuang perlahan2. Pastu amik amik adunan kaler len plak, tuang cara sama, InyaAllah, pelangi tu akn terbentuk..


27-12-2010, suzzlyn komen :

thanks nurizatti.. xsempat nak tgk komen dah tak sabo nak buat... alhamdulillah jadi... saya tgk kat pembungkus buttercup tu ade tulis sukatan tuk every 50g, so, agak2 jelah...tp pelangi xcantik sgt.. thanks alma ya sudi kongsi resepi...mmg sedap...sat g saya upload gambo...


27-12-2010, suzzlyn komen :

nak tanya soklan yg sama ngan ajieda... camne nak wat belang yg bulat2 tuh? santeknya...


15-01-2011, dasya komen :

smlm dh buat..... jadi.....!!! nak share pic... tp x reti nk share camne... :(


21-01-2011, Nawal_shakirin komen :

salm..baru je pas buat..dlm fridge lg..mcm best je..tp xberani nk share gmbr coz pelangi xcantik cm diorg2 ni..apepn thnxs ya!


08-02-2011, Puan Mia komen :

thanks alma...dah cuba wat dah n mmg sedap.. thanks so much tok such a great resipi ni n teknik mem pelangi nyer.. suka sgt.


26-02-2011, Mama^danny komen :

mmg da try..tgu sejuk bru nk update pic..sebenarnya sy msh x faham..time nk wat pelangi tu nk kena tgu die suam ke??klu mcm tu ptutla pelangi sy x jd...da sejuk nnt sy update k..


02-03-2011, ilahi1891@yahoo.com komen :

nak tanya se.. saya dah 2 kali buat puding nie... memang cedap ngat.. tapi yg kali ke-2 tu.. kenapa mentega tu seakan berada diatas permukaan puding tu... adakah saya hanya masak sekejap saja diatas api atau pun kenapa...


31-03-2011, sonarhea khan komen :

nak sangat cuba tapi kat sweden ni tak ada pulak serbuk agar2... takkan nak pakai jelly kan? sedih....


01-04-2011, ijahsolehah komen :

Boleh saya tahu serbuk agar-agar brand mana yg bagus diguna? Saya ada beli brand Nona dan disitu ada resepi utk membuat agar-agar. Utk satu kotak serbuk agar-agar (anggaran 90g) memerlukan 400ml air. Tapi utk resepi ni hanya perlukan 10gm aje, berbeza dpd resepi yg disyorkan. To anyone, please help. Thank you in advance.


20-05-2011, lyne komen :

ijahsolehah: saya tolong jawab eh...saya rasa senang pakai agar2 tali sebab dapat pun banyak....kalau ikut resepi alma ni, sikit je dapat...lebih kurang 1 tuperware nasi ayam je. Kalau pakai agar tali, 20gm agar2, air dalam 850ml, gula 180-200gm, telur 2 biji, tepung kastard 2 sudu makan, butter 100gm, esen & pewarna.... selamat mencube... :)


20-05-2011, lyne komen :

ijahsolehah: lupe 1 bende.....susu sejat 1 tin... :) sorryyy


20-05-2011, mammaolyn2010 komen :

salam alma, tringin sgt nak wat tp stok serbuk agar da abis, sy dok UK.. huhu, ble x sy ganti gan gelatin, menjadi x? kebetulan kat sini ada jual gelatin vegetarian dperbuat dr agar.. mm agak2 menjadi x, thank u:)


24-05-2011, Syira.mnk komen :

Dah try buat...x guna mentega pun...still okay. Sy kurangkan gula..Sedappp..thanks. Btw, mammaolyn, sy tlg jawab ye..gelatin pun boleh rasanye..ade tbaca comment yg lepas2 kt ats nie guna gelatin menjadi jgk. Slamat mncuba di perantauan.. :)


01-06-2011, ain the best komen :

ain pn 1st time buat puding..mmg jadi..tp agak manis lah..next time nk guna 1 1/2 cwn gula... thanks alma


19-06-2011, kaklinda komen :

salam alma, saya selalu buat puding ini jika ada potluck. memang best. TQ for the recipe.


22-06-2011, ochin komen :

as salam.. sya dah cuba wat puding ni.. tp derhaka ckit... xde stok susu sya ganti dgn santan... an then letak perisa oren stu bancuhan n perisa coklat stu bancuhan kombinasi rasa yg sedap...


27-08-2011, azieyann07 komen :

t.kasih empunya resepi..da try..jadik..pakai agar2 tali tu je..sukatan pon rembat je..hehe..


11-09-2011, sha0603 komen :

dah buat tiga kali.puding ni mmg sedap. cuma sgt2 manis pada tekak sy w/pun dah kurangkn gula ke 150gm...tq


16-10-2011, as_far12 komen :

salam alma, nk tumpang tanye ckit..leh tk klu tk letak telur? sy tk brape minat agar2 or puding letak telur.. tingin nk try wat..mana tau jd leh bw ke mjlis tunang my cousin..tq ye :)


02-11-2011, sunmin komen :

salam.. tima kasih kpd tuan resepi.. dh buat resepi ni, memang sedap.. bg yg kurang suka manis mungkin boleh kurangkan sukatan gula sbb 200gm bg sy manis sgtla.. hehehe..


23-11-2011, babycake komen :

salam....dah wat semlm...mmg best...cuma manis skit....next time nk krgkan gula....nak up load pic x pandai la.......hehehe ank x sabo tgu sejuk.....tq alma for the recipe.... nak tanyer...nak wat pelangi bulat tu cam ner.....


28-01-2012, alma komen :

sunmin & bbycake, thks mencuba. kt resipi tu saya tulis 180g gula tp saya buat kurang dr yg itu. buat pelanginye simple aje but by practice, of course. nk sng, start dr tgh2 - keep on tuang 1 snduk, slowly, smpai adunan abis. siap!


28-01-2012, alma komen :

as_far12, saya blm pernah cuba buat puding pelangi tanpa telur sbb fungsi telur dlm puding is a binding agent. even dh ada agar2, eggs are still needed to bind other ingred..wallahu'alam.


19-03-2012, sudinor komen :

Dah cuba buat 3 kali pertama cuba tiga minggu lepas masa anak buat kenduri kesyukuan pindah rumah, ke 2 masa kenduri arwah adik dua hari lepas dan semalam buat untuk ana-anak sedap sangat. Terima kasih Alma


14-04-2012, akma_kama komen :

tq,Alma...dah try buat td..best sgt...hubby ckp cntik dn sedap,dia mintak buatkan lg..:-)


25-02-2013, shidazaid komen :

nak try la kak alma... sure menjadi cabaran bila nk wat pelangi tu...


12-05-2013, ruzianty komen :

Saya udah try kejap tadi, hasilnya agak kurang memuaskan dari segi rasanya. Pelangi menjadi tetapi rasanya kurang berkenan. Excited juga nak try, bile dah try, tak sedap pulak... pelik kan? Ramai cakap sedap, saya pula tak sedap... Semua sukatan sama, tapi tak sedap!


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu