Google+

oleh: datin Roti boyan

Rotiboyan

makanan family wajib


Created on : 05-01-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi datin




Bahan-bahan ( 10 keping )

  • untuk doh:
  • 500 gm tepung gandum
  • 50gm minyak
  • sedikit garam
  • air panas suam
  • bahan2 inti:
  • 1/2 liko kentang (di rebus dan lecek hingga halus)
  • 2 biji bawang besar (di hiris halus)
  • 1 biji telur
  • 50cen daun sup/bawang sedikit
  • lada sula dan garam

Cara-cara

  1. Cara2 menguli doh: tepung,minyak dan garam di gaul rata,kemudian masukan air sedikit2 uli hingga lembut .Dan ambil sedikit untuk bulat2kan buat sampai habis.
  2. Cara2 membuat inti: kentang, bawang,daun sup ,lada sula,garam dan telur gaul rata.
  3. Canai doh buat mcm roti prata dan letakan kentang tadi keatas doh itu dan tutup kentang dgn satu lagi doh ,dan kelim tepinya mcm epok2.....dan goreng dgn api yg sederhana....

Tag

roti









Laporan Masakan Bergambar (7)

Dsc00695
16-03-2007
Umie!! ni kan rupa roti boyan..hehehe i bukan org boyan tapi nak jugak mencuba membuatnya....slalu bulan ramadhan asyik dok beli jekat selera ramadhan...kali ni boleh la buat sendiri..hehehe terima kasih pada puan yg empunya resipi....tu i selitkan sambal tumis ikan bilis ;-)
Laporan oleh: umida
Roti_boyan
21-04-2009
Sedap.
Laporan oleh: hazila
Roti_boyan
05-05-2009
Sedap ,terima kasih
Laporan oleh: imim
Roti_boyan
10-11-2011
buat kecik2 mkn ngan sambal tumis,sedappp... :)
Laporan oleh: kak fida
Photo0442
09-05-2012
buat roti boyan tuk minum ptg.rasa dia cam karipap.xbuat sambal.mkn ngan sos cili je.terima kasih krn berkongsi resepi ni.sedap.
Laporan oleh: zaminna
P1050655
15-09-2012
slm..wat dgn ank2..wat nom ptg gak...sdp.cch dgn smbl tumis..
Laporan oleh: Mariani(KT)
20130105_222818
05-01-2013
Akhirnya buat pertama kali saya berjaya buat roti boyan. Tmakasih datin.♥♡
Laporan oleh: fzzh

Komen (15)

05-01-2007, admin komen :

datin.. sila rujuk resipi datin yg sebelum ini iaitu resipi pau sambal telur utk cara2 masukkan resipi kat website ini ataupun http://www.myresipi.com/help/isiresipi.html


06-01-2007, umi_e komen :

datin... bila nampak resepi roti boyan ni... teringatlah masa I kecik2 suka sangat makan roti ni... my mummy rajin buat... tapi I rasa ornag Spore je yang kenal roti boyan kot... errmmm tak sabar je nak try... baru je teringat nak call my mum and ask for the recipe... tengok2 dah ada kat sini...


06-01-2007, Mat Gebu komen :

Macam pernah dgr roti boyan tapi tak pernah tgk rupa dan bentuk dia, (hehe mungkin sebab bukan org boyan agaknya).....umie, "roti bugis" tak de ke.........


06-01-2007, umi_e komen :

cik mat... roti boyan ni antara makanan kesukaan umie masa umi kecik2 sebab masa kecik2 duduk dengan arwah nenek umie tu orang boyan... pernah tak dengar cerita orang boyan duduk satu rumah ramai2? umie teringatlah masa kecik2... kalau ada antara ahli MyResepi orang boyan di Spore tu mesti masih ingat kot...


16-03-2007, umi_e komen :

umida! a'alah... betullah tu...lebihkurang memang camtulah rupanya... umida yang buat dulu dari umie eekkkkk :P umie ni tak pernah buat sendiri dari kecik2 my mum yang buat je...


18-03-2007, umida komen :

umi...tak pe kali ni umi da boleh buat sendiri...umida main kelim je...padahal tak pandai n tak pernah pon buat epok2 berkelim...semua pakai acuan je...kali ni teruje pulak dgn roti boyan ni...kena la coba mengkelim...LOL!


19-03-2007, umi_e komen :

umida... you memang rajinlah... umie lak ikut musim... bila rajin barulah berasap dapur umie hehehehe TAPI musim M tu lebih menguasai diri :(


30-07-2007, Noraqim@yahoo.com komen :

Terima kasih rupanya ada resipi roti boyan ni


18-08-2007, Lynne komen :

Memang dulu ramai keluarga boyan duduk ramai2 serumah...lynne teringat rumah dipanggil pondok...dikawasan kampung jawa di Serangoon Road.


25-04-2009, cik kieah komen :

salam..datin, thanks for this resepi biasa sy makan je bila makcik2 masak atau bawa masa kenduri kat gombak. Sy memang asal org boyan tp belum try buat sendiri..after this nak try buat mmg sedap klau kat KL nie susah ade di pasaran kat luar klau nak rasa ke dtg gombak..lah. Tunggu masa free nak buat coz busy sgt 2/3 bulan nie...ada event..


10-12-2010, sham_sudin komen :

salam..dah try wat resepi ni tapi tak letak black peper plak...resepi kat opis...nak masak kat umah...luper...tapi sedap ar...t nak cuba lagi..by the way tengkiu bervy muah


27-10-2011, racy komen :

senang dan sedap.......... bleh cuba selalu


28-10-2011, afiezafinnie komen :

saya orang johor berbangsa boyan..hihi..terkejut tgok ada resepi ni...tak sangka..


01-06-2012, rinaismail komen :

saya pun org boyan tp dari penang. wah tak sangka ada org post roti boyan ni kat sini. tp kami panggil roti ni roti telur.. hehe.. umi_e, saya ramai sedara di spore. hehe


11-06-2012, eddy.lvp komen :

original tapi mak mertua saya punya resepi lagi best. Agaknya sebab dia orang bowean asli, Di buat macam roti canai telur tapi diganti dengan inti yang dibuat dari kentang,bawang, telur.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd