Google+

oleh: kaksma Gulai Siput Sedut

Dsc00044

resipi sendiri neee


Created on : 16-05-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kaksma




Bahan-bahan ( 5 orang )

  • 1 kilo siput sedut
  • 10 batang cili padi
  • 2 inci kunyit hidup
  • 3 biji bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 mangkuk santan pekat(dari 1 biji kelapa)
  • garam dan perasa
  • 3 keping asam keping
  • sedikit daun kencur(hiris halus-ni optional yer tak letak pun okay)

Cara-cara

  1. Bersihkan siput dengan hampas kelapa hingga bersih,perahkan air limau kasturi bagi menghilangkan hanyir siput
  2. Blend cili api,bawang merah,bawang putih dan kunyit dengan sedikit santan.
  3. Masukkan kedalam periuk bahan yang telah diblend tadi.
  4. Masakkan bahan ini sebentar dan masukkan sekali asam keping dan siput.
  5. Kacau sebentar dan masukkan santan.kacau lagi.
  6. Perasakan dengan garam dan perasa.pastikan santan tidak pecah dengan mengacau kuah siput ini sentiasa dengan api yg perlahan
  7. Bila telah mendidih ,masukkan daun kencur tadi.kacau sebentar.matikan api.siap untuk dihidang

Tag

siput









Laporan Masakan Bergambar (4)

Photo-0014
18-05-2009
salam kakasma..jgn marah ye kak..sput xde..gnti lala..takpe kan..d.kecur pun xde jg..x kenal pun hehe..gnti d.knyit je...cma msa mkn tu mulut x moncong le...hehe..sedap kak..lunch hri ni..mekasih kak..
Laporan oleh: maz-ivory

slm maz..cian nyer dier,takper laa nnti balik msia sound dulu leh masak banyak2 yea..sama2 eh tapi lala pun okay gakkan akak suker lala.ermmm sedap

Siput_sedut
23-05-2009
salam asma,slalu akak beli siput, en hb suro goreng smbl jer...hari ni msk lmk pulak...tukar selera tapi akak bubuh serai dan daun kunyit sebagai aroma..heee...jgn mare yer...tq asma..jmpot makaaann... :D
Laporan oleh: kak fida

salam kembali..biase tu kak fida,saya pun selalu ubahsuai gak resipi,ikut selera,kekdg jd tambah enak,,kekdg sebaliknya,hehehe okay laa tuhkan..tq kembali..sile sile...!!!

Dsc04899
20-05-2012
salam asma,gulai ni akk masak dua ari lps...mmg cedapp! mcm rspi mak ni..akk tmbh sayur keladi..mekasih ya..
Laporan oleh: k.zila66
_image__1097_
15-06-2012
Ttunai jgk keinginan nk mkn gulai siput sdut ni.nak wat,tp ank2&hb xpndai mkn..tp dlu tgk k.zila antr laporan,teringt2 glai ni,tu yg wat jgk..sdap..:)
Laporan oleh: Ain86

Komen (29)

16-05-2009, maz-ivory komen :

salam kaksma...sdapnye npak sput sdut tu posing..mana nk dicri sput sdut tu kat obesi ni ye...


16-05-2009, aludra komen :

haah.. kat sini pun tak der... jamu mata jer la kita maz.. err.. u kat ner maz?


16-05-2009, kaksma komen :

salam kembali maz..laa maz tggl kat maner tuh..ivory coast ker hihihi....tak per sok balik msia list laa menu nih..takder bgtau jeee nnti akak masakkan..


16-05-2009, kaksma komen :

aludra..laa sama yea duk obesi..kat ner tu eh...jamu mata pun okay tu ..same ler msuk list ...kihkihkih...cian dier!!!!


16-05-2009, maz-ivory komen :

kaksma....aludra....sya kat bahrain....kaksma insyaallah klu blik msia...rzki tu...mane bleh ditolak...hehe....aludra npaknye kite memang jmu mata je lah..nk jmu perut xleh lg...


17-05-2009, combikiut komen :

Ya Allah sedapnya..meleleh ayaq liuq ..tempat kami mana nak cari seput sedut..nak buat jugak..kita bubuh lala ..


17-05-2009, yatie65 komen :

siput tu kene potong dulu hujungnya..kalau tak isinya tak boleh keluar


17-05-2009, Mummy7857 komen :

Kak Asma, kalo saya buat plak, kena rencahkan dengan ubi keledek atau keladi, kalo idak gerenti tak cukup punyer..he,he...oooo..letak daun cekur yer, ni mesti jaworian style ,,kan Hana kan !!!


17-05-2009, hana6877 komen :

yooo idop jowo!!! ekekekeke


17-05-2009, najwafathinah komen :

kalau nak wangi dan berperisa lagi taruk daun kunyit..


18-05-2009, mamias komen :

asskom kaksma...terliur tgk masak gulai siput sedut ni...sy ni x berapa pandai sgt bab masak2 ni tp ni memang kegemaran le...masa mengandung ni la lauk yg saya mengidam sangat...klau nak makan kena balik rumah mak sebab mak masak best...tapi nak gak cuba masak sendiri,bahan2nya pun senang cari..tima kasih sebab kongsi resepi ni....


18-05-2009, ~KINoMoYo~ komen :

a'ah kak yatie65 mmg kena potong ujung sipot tu... kalu bley smpai jalur ke3. Baru snng sedot


18-05-2009, kaksma komen :

maz,ooo duk Bahrin yer..sana mmg payah eh nak dapat benda alah ni ker...


18-05-2009, kaksma komen :

combikiut laa duk obersih gak ker..try ler maz ivory kata sedap juga..tak per makan lala dulu..okay gak tuh


18-05-2009, kaksma komen :

yatie65...betul tuh kena potong ujung nyer bamasa bersihkan..terimakasih atas info tuh..akak lupa nak buh kat resipi tuh.ooo iye akak guna gunting jer masa buang ujung siput nih...


18-05-2009, maz-ivory komen :

kakasma..bkn payah..tp memang xde...bnyk benda lain lg kak yg xde kat sni...biasalah tmpat org kan...mana nk sama dgn tmpat kita..insyaallah blik msia nti bleh rasa sput yg akak msk ye...x malu snguh!!!


18-05-2009, kaksma komen :

MUmmy...hehehe kalau keladi ngan keledek tuh akak guna masa masak asam siput nih.ooo letak keladi dalam gulai okay gak yea..bagus ler mummy nih bagi tau.len kali akak try buh .toceh toceh....


18-05-2009, kaksma komen :

Yeeee hoooo tul tuh idup jowo johor hehehehe....soweii eh akak ngan hana ni senegeri jowo laks tuh..ermmmmm


18-05-2009, kaksma komen :

Najwahfathinah..boleh letak daun kunyit tuh mmg bau lauk ni jadi wangi..tapi buh daun kencur pun sama..dua dua pun sama..sedap!!!!


18-05-2009, kaksma komen :

Mamaias..cuba laa mmg sedap menyedut siput nih..tapi masa bersihkan siput tuh kena buang ujung nyer yea...lupa nak buh dlm resipi..selamat mencuba...


18-05-2009, kaksma komen :

kinomoyo ni mesti dah biasa buat dan masak lauk nikan..thanks eh!!!


22-05-2009, najwafathinah komen :

tengok lauk ni ingat nostalgia masa bujang dulu.. tengah khusyuk duk sediakan bahan utk masak tak sedar siput makin susut.. rupanya dah merayap masuk bilik air.. maklumlah masa tu baru cuba2 masak siput ni.. adventure juga masa nak cuba makan dulu.. pengalaman pertama makan siput...


23-05-2009, kaksma komen :

najwafathinah...gelak gelak baca komen najwa...siput ni mmg gemar merayap..nak memotong ujung nyer tu udah ler payah..dia siap merayap rayapkan..hihihi tapi mmg sedap kan


24-05-2009, najwafathinah komen :

hm memang sedap.. masa mula kawin dulu hubby pelik gak makan siput.. la ni.. minat pulak..


26-05-2009, kaksma komen :

najwa duk mane eh..mesti owngnye jenis kelakar nie...hah suami dah minat ni kena buat selalu tuh..hihihi


27-05-2009, najwafathinah komen :

duk kat rawang.. bukan kena buat selalu.. tang malas tu kena beli selalu..


27-05-2009, najwafathinah komen :

kaksma duk kat ne..


27-05-2009, nini_90 komen :

hai.. saya org baru.. budak baru belajr.. nak belajr masak..


28-04-2011, zilacayunk komen :

hi... saya pn bdk baru belajar... nk tanya, cmner nk cuci siput sedut tu? lumur kan dgn hampas pastu gosok2 kan ke? cuci dulu atau potong dulu? hehe...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd