Google+

oleh: iris samara ayam masak kurma

Donut_020

kurma. mamak lagiiiiiii...mudah disediakan. enak dimakan


Created on : 16-05-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi iris samara




Bahan-bahan ( seisi keluarga )

  • ayam - ikut suka banyak mana
  • halia dan bawang putih - dikisar bersama . kuantiti ni ikutlah banyak mana ayam atau kuah yg bakal anda masak. if dalam 8 ketul ayam letak lah dlm 2 sb.
  • serbuk kurmai babas - ikut suka nak letak banyak mana - if 8 ketul 8, letak dlm 2 ke 3 sb.
  • suku biji bawang besar - dimayang
  • 1 btg kulit kayu manis, 2 biji bunga lawang , 3 biji buah pelaga , 3 biji bunga cengkih
  • ubi kentang - dipotong2 / belah 4 - ikut suka bnyak mana
  • lada sulah - secukup rasa pedas yg anda suka
  • garam secukup rasa
  • 2 helai daun pandan , 1 batang serai - diketuk
  • santan / susu cair - suku cawan
  • air - ikut banyak mana kuah yg anda suka
  • minyak tuk menumis

Cara-cara

  1. tumis bunga lawang, bga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis, bawang putih dan halia yg diblend tadi, bawang besar,serai dan daun pandan.
  2. dah naik bau, masukkan ayam, ubi kentang dan garam.biarkan seketika dlm 2 minit.
  3. masukkan air dlm 1 cawan. biarkan seketika dlm 3 minit. ni nak biarkan rencah yg ditumis tadi masuk kat dlm dging ayam tu.
  4. pas tu, masukkan plak, serbuk kurma. biarkan seketika dlm 2 minit g.
  5. pas tu, masukkan air lagi 3 cawan. biarkan mendidih, kemudian masukkan santan / susu cair. Biar dlm 1 minit ( sambil tu kacau2 la skit) then masukkan lada sulah.
  6. masaklah sampai ayam dan kentang empuk dan masak. siap.

Tag

ayam









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (9)

16-05-2009, indra komen :

tambah dlm kurma ini cili merah dan cili padi kisar lagi sedap & pedas...boleh lah tambah daun ketumbar & daun pudina hmmm harumnyaaa....


16-05-2009, love2cook komen :

Iris, untung u dpt jiran mamak eh? Hehe. Btul apa indra suggest, tambah daun ketumbar. Memang sedap! Dah lama tak buat kurma ayam nih!


16-05-2009, iris samara komen :

eh ye ke love @ indra. hmm..tak abis menuntut la iris ni. he..he... ye la, cam kaw je rasa kurma ni if letak cili kisar n cili merah tu kan. ada logik tu letak daun ketumbar n pudina skali. tak pe..tak pe..nanti iris wat cam tu lak ek. tq ye berkongsi resepi. jiran tu mmg de ajar few g resepi lain. yg simple tu masak 'rassam'. tak ingat lak caranya. nanti iris taye dia balik n wat, pas tu pos kat sini ye.


16-05-2009, love2cook komen :

Iris, Love kat sini pun nak dptkan more knowledge dlm cooking nih. Hehe. Love pun masih belajar masak. Rasam eh? Sedap tuh. Lebih2 ngan ikan bilis goreng. Yeah, cuba daun ketumbar dlm kurma, terangkat nanti! Hihi.


18-05-2009, kakzura komen :

nantile dulu, nanti akak cuba masak dulu.klau cik abang ngan anak -anak suka baru boleh bagi komen yek, anyhow thanks for the recipes.


19-05-2009, syidahef komen :

wow.. sodap.. nasib baik rempah kurma daria malaysia ade lagi... daun pandan...susan nak cari kat sini... tak letak pun ok jugak.


23-05-2009, lisa sharip komen :

kakzura ** huish..kalu cam tu, cepat la cuba respi ni kakzura. x sabar lak nak dgr komen akak. he...he..nti dah wat ntar laporan ye..tq syidahef **ye ke sodap ni..heee..panjang senyum lisa:-):-)..ohh..syida dok mana ni..jauh gak respi ni merantau ye. tq syida sudi try kurma tak habis menuntut ni..hik..hikk..


23-05-2009, lisa sharip komen :

eh..eh..lisa komen cam dapur sndiri lak ek..sori iris..usik-usik je..tengok respi iris ni dah few yg puji sodap. nti nak cuba lah. tgu komen kakzura n famili dia lak...kalu dia kata sodap gak..compim sodap la ni...;)


11-03-2011, jasnina jaslind komen :

kalau x letak daun ketumbar boleh x?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd