Google+

oleh: kaksma Daging Kandar

Dsc00539

Resipi ini pemberian teman akak Nik Fauziah sesuai untuk dicuba.mudah dan ringkas


Created on : 15-05-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kaksma




Bahan-bahan ( 6 orang )

  • 1/2 kg daging
  • 6 ulas bawang putih/1 inci halia(tumbuk/blend)
  • 2 sudu besar kicap pekat maggi
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos cili
  • 2 pkt serbuk kari daging babas(1 1/2 pun boleh)
  • 1 labu bawang besar(dimayang)
  • 1 ulas bawang putih (dimayang)
  • KUlit kayu manis dan bunga lawang
  • sedikit daun kari
  • garam dan perasa

Cara-cara

  1. daging dibersihkan hiris dan direbus(simpan air rebusan)
  2. Tumiskan bawang besar,bawang putih,kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
  3. Masukkan bawang putih dan halia yang ditumbuk halus dan juga daun kari.
  4. Kemudian masukkan campuran rempah tadi(kicap pekat,sos dan serbuk kari).kacau sebati.
  5. bila dah sebati kuah masukkan daging dan air rebusan daging.
  6. Masukkan garam dan perasa.kacau lagi
  7. Perasakan dan masak lah sehingga kuah menjadi pekat.
  8. sesuai dimakan dengan nasi dan roti

Tag

daging

Laporan Masakan Bergambar (34)

Dagingkandar
16-05-2009
mudah dan cedappp!! cicah ngan roti pon cedapp! tQ kakk!! lebiuuu!! hihihi
Laporan oleh: hana6877

hana...hehehe sukernye bile tau hana dah try..terimakacih ye dik...nnti bgresipi yg len yer..akak pun cayang muahhhh...

Photo-0016
16-05-2009
salam kaksma...kenapa rspi ni sdap sngattt ye...hehe..mkn dgn nsi myk tulip tu..tringin tgk dik hana buat..tp dia msk utk laling dia je...hehe...tu yg msk jg ni...cma sya buh nisen(gla mlaka kltan) n 1 sdu bsar kismis...memang sedap n kena dgn nsi myk tu...mekasih kaksma...lain kli bleh wak lg ni..
Laporan oleh: maz-ivory

maz..slmkembali..lalalala gembira nye dlmhati maz dah masak lauknih..takper mazuntuk menyedapkan masakan tambah bahanlen pun okay..nnti akak bagi resipi len pulak laa ye!!!

Daging_kandar
17-05-2009
Salam Kak Asma, dah lama bebeno nak makan daging kandar ni.. menu lunch semalam, TQ 4 sharing ya kak..
Laporan oleh: as75

as....cayang dier bab cuba resipi nih...suker suker ati akak.nnti leh buat selalu yer

Nasi_minyak_dan_d
17-05-2009
Lupa nak kata enak banget!! dan semua suke.. macam makan kat gerai nasi kandar plk..makan ngan nasi minyak rcp tulip..
Laporan oleh: as75

hehehehe...enak yer..terimakasih

P1040622
19-05-2009
Kakasma...sedap sungguhhhh...thank yer kak...tp saya letak telur puyuh hehehhe..
Laporan oleh: enas_eryna

wah enas suker akak tengok enas dah masak lauk nih..tak per ape ape pun boleh letak janji sedapkan..terimakasih ye...cubalah lauk akak yg len pulak...yea

Daging_kandar
19-05-2009
sedap laa k.asma!! tq2
Laporan oleh: nor_67

hehehe wah dah masak yea nor..makan ngan nasi panas sedap kan...tq too

___011
22-05-2009
sedap,sedap...lain kali boleh buat lg..tq k.asma!!
Laporan oleh: are3646

terimakasih are..suka nyer are kata sedap..give me five ehhh

Daging_kandar
25-05-2009
dah lama wat, hari ni baru nak htr report. kehkehkeh! king kata cam lauk kenduri dan sedap... next time leh wat lg.
Laporan oleh: 14sept

jiya...tak per anto lewat..jnji sedap dan suker ngan lauk nih..akak lg suker terimakasih jiya...

Daging_kandar
25-05-2009
Salam kaksma,ada rasa ala2 dgg msk hitam gitu.Sy tmbh karot n kentang.Best.. TQ kaksma
Laporan oleh: Lina_pg

Lina salam kembali ahalaa lauk ni mmg ala ala g2..tp yg penting cedapppp kan...

Img_2818
26-05-2009
Uiii.. Sedapnyee resipi ni. Terima kasih sharekan resipinya! ; )
Laporan oleh: ayu898

ayu898,,tq dah cuba resipi nie..memang nampak sedap..wah leh ler akak makan kat umah ayu aje nie..

Dgg_kandar
29-05-2009
nak joint jugakkk tq kak senang + sedap = best
Laporan oleh: imim

salam imim...hehehe lawo dihias indah ngan daun pudina..tak ajak akak join ker.ermmmm cayang adek akak nih!!

Imag0002
01-06-2009
salam kaksma, bt utk dinner sedap skali rasanya, boleh bt lg, anak2 suma suka. terima kasih ya kongsi resepi.
Laporan oleh: rosaliza

salam ros...terimakasih sudi mencuba resipi nie..suka tul akak tak ajak akak sekali ker

Imag0009
12-06-2009
salam kaksma, ari tu bt daging, ni versi ayam pula, sedap,anak2 semua suka siap minta buat lg. tq
Laporan oleh: rosaliza

bagus tuh ros pelbagaikan resipi..kalau anak2 suka elok kan..lagipun mudah ajer nak buat...

Daging_kandar
24-06-2009
mmng sedap lauk nih asma...akak msk utk lauk hari ni..tq asma krane share resipi... :)
Laporan oleh: kak fida

sedap eekk..suka suka kak fida dah cuba..sama sama tak ajak kita sekali kak

Br_004
29-06-2009
manyak sedap loooo. Makan ngan nasi panas, dan cicah ngan roti.. thanks kak asma :)
Laporan oleh: Mummy7857

sedap yooo..boleh laaa ajak akak makan nnti kalau ade masak lagi nnti yea..boleh kan..lebiu ...!!!

Daging_kandar
05-07-2009
Memang sedappp..mekasih kakasma.nih nak anta keje umah nih..hehee..nak jemput akak mkn skali..meh2.. :D
Laporan oleh: HaSue

tengok lada jer dah tau mmg sodap kan sue..hehehe..cukup tak kalau akak dijemput makan nie nnti..alahai baik tul adek akak nie..peppun cayang dier bab cuba resipi nie....suke suke!!!

Ayam_kandar
21-07-2009
k.asma, versi ayam lak kali ni ya.. rasa? maintain sodap!
Laporan oleh: nor_67

cedap yea nor,tak penah lak cuba guna ayam..hehehe bagus gak tuh kan..pelbagaikan hidangan..suka suka...

P7250622
25-07-2009
kak asma!!!.. ni pasai tgk kak nor wat guna ayam, kita wat jugak!!!... jempol kak!!!... tunggu wahid beli daging, ayam yg sampai, x per la kak ilang kempunan... hehehe
Laporan oleh: waheedeana

anaa....tak per ayam pun ayam kan..kalau sedap nnti cuba ngan daging lak taw..lagi kawwww punye...dah masak daging tuh jgn lupa poskan ke rembau tau!!!

Ayam
26-07-2009
sedap resepi ni....saya biasa jugak masak cam gini tapi sebelum ni tak letak sos....saya tambah susu sejat skit...tq ye
Laporan oleh: quinnie

terimakasih quinnie cuba resipi nie..tak per mana mana yg ras perlu ditambah elok gak tuh mempelbagaikan rasakan..terimakasih taw sudi cuba...

Snv30024
26-07-2009
salam kaksma, anak saya yg cerewet makan bukan main suka lagi... biasa cukup susah nak suruh dia makan. Yg ni sampai hirup kuah dia.. sedap cecah dgn roti. Lagi sedap makan dgn nasi & sambal tempoyak.. tq tq tq.. kaksma. Pasti buat lagi... :)
Laporan oleh: aludra

adeeehhh aludra gembira tul akak bile aludra bgtau nie..biasa nak pikat anak2 payahkan..alhamdulilah suka akak ..terimakasih yea...

Img_9829
24-08-2009
kita pong wat versi ayam gak! sodapp!! mekaceh k.asma!
Laporan oleh: hana6877
Dsc05513
28-08-2009
lauk berbuka smlm... sedap hingga menjilat jari... tq for the recipe
Laporan oleh: eiy_ja
Dsc03397
08-10-2010
memangg sedapp, hingga menjilat jari...
Laporan oleh: mass80
Daging_kandar
06-12-2010
Da wt da sdp...mekasihla kongsi resipinya...
Laporan oleh: Purple.T
Dagingkandar
07-12-2010
dh try buat..ok not bad... :)
Laporan oleh: kak.khem
P1020778
15-12-2010
slm.sya dh wat tghari smlm.fmali suka..tq tq ya.
Laporan oleh: Mariani(KT)
Dsc_0073_picnik
13-02-2011
Sedapnye...tp sy durhaka tambah lada hitam sket...ngan marah ye :)
Laporan oleh: nOOrsha
Daging2
25-03-2011
buat lg..tq kakkk
Laporan oleh: HaSue
P1010162
17-04-2011
x tau dah bape kali ganda buat menu nih...mmg sedap jd kegemaran family...t.kasih kak sbb share resepi yg sgt2 mabeles :)
Laporan oleh: zsrina
P1010130
29-04-2011
masak untuk dinner mlm tadi.sedap sgt.tq kaksma!
Laporan oleh: ellymeow
Img_8992a
29-04-2011
dah banyak kali buat tp versi ayam... tima kasih sesangat2. sedap!
Laporan oleh: Kak Rosenah
Daging_kandar
06-02-2012
Salam Kak..Dah cuba..nyum nyum nyum..sedappppp
Laporan oleh: Nenie
Img_20131030_205857
01-11-2013
salam kaksma, akk dh try msk kmarin. mmang sdplah. akk buat sekilo lebeh. sweet n spicy gitu. slain mkn ngn nasi n roti, ngn lempeng oats pon best! hb akk sukee sgt. jazakillah kaksma 4 sharing this recipe...
Laporan oleh: kakbesah
Ayam_kandar
03-10-2014
Assalam kakasma..setelah sekian lama tak merasa keenakan dgg kndr, akhirnya buat jg cuma gantikan ngan ayam...menten sedap.Tq kakasma :)
Laporan oleh: Lina_pg


Komen (47)

15-05-2009, kaksma komen :

Maaf diatas segala kesulitan memahami isikandung resipi akak ini.akak telah edit semula dan harap semua boleh faham resipi ini.terimakasih atas pertanyaan dari seseorang seblum ini(maaf akak lupa namanya).tentang campuran rempah bg resipi ini.sebenarnya campuran rempah ini bermaksud campuran kicap,sos cili,sos tomato dan serbuk kari.(boleh guna jenama lain juga).Harap jawapan akak ni dapat memuaskan hati beliau..maaf diatas segala kesulitan.selamat mencuba...kerana resipi ini memang sedap


15-05-2009, nor_67 komen :

tahniah k.asma, dah pandai pun..tak susah sgt kan.. :)


16-05-2009, hana6877 komen :

yeaaaaa... clap3x!!!


16-05-2009, tansumin komen :

salam kak asma...tkasih...nk tanya lagi klau nk masak ayam (chicken breast) pulak mcm maner..perlu tk d goreng dulu ayam tu?


16-05-2009, mariam587 komen :

Salaam kaksma. 2 pkt serbuk kari tu agak agak berapa banyak? tq


16-05-2009, tansumin komen :

salam kak asma...saya dh cuba mmg sedap betul...makan dgn nasi lebanon..thumbs up...


16-05-2009, tansumin komen :

kak asma..ader tk resipi nasi kandar...


16-05-2009, kaksma komen :

nor,terimakasih yea..bersemangat nih nak antar resipi len pulak


16-05-2009, kaksma komen :

hana,,arigato nee...hehehe..idup jowo!!!


16-05-2009, kaksma komen :

tansumin,kalau chickenbreast tuh kalau goreng setengah masak lagi elok.cubalah yea..mane tau lg sedap.terimakasih kembali yea tansumin


16-05-2009, kaksma komen :

mariam587..2pkt tu kalau terasa banyak boleh dikurangkan kuantiti nyer...tapi kalau sekilo daging rasanyer sesuai..ikut mariam nak adjust camner yea..cubalaa selamat berjaya.terimakasih kerana berminat..


16-05-2009, kaksma komen :

tansumin..slm kembali waa bagus tuh dah masak yea..suker laa akak ..nnti akak cuba cari resipi nasi kandar yea..


17-05-2009, tansumin komen :

salam k.asma...saya tk goreng pun ayam tu..terjun jer....jadi jugak...sedap giler...saya mkn dgn nasi lebanon...mmg kelassss.....t'ksih kak...tgh tunggu resepi nasi kandar akak pulak...saya kat oversea nie tu pasal semua kena masak sendiri...


18-05-2009, kaksma komen :

tanssumin..kat maner tuh eh obersinyer hehehe terbalik balik,translate english ke bm ker nih...wah dah masak yea..okay tuh..nnti eh akak try carikan resipi nasi kandar tuh..akak ni jowo johor..lambat sikit ekkk...tungguuuuuu


21-05-2009, acit komen :

kalu x rebus dulu daging 2,masukn pas dh masukn suma bawang n rempah,agak2 rasa dia sama x kak?


21-05-2009, kaksma komen :

acit kakasma ta pasti laa tapi boleh cuba kan.cuma lambat laa sikit kan nak tunggu daging tuh empuk..rasanye elok buat seperti yg dicadangkan...selamat mencuba


24-05-2009, manjasayang komen :

oh..kaksma ni wong jowo johor eh,sye ni jowo s'pore mmg mskn kte tk jauh beza ye kak,pe pn sye kn try rsp kaksma ni nmpk dap nye...


24-05-2009, kaksma komen :

Manjasayang... yupp akak orang jowo johor,tapi tak gitu terer ler speaking jowo..citik citik waie..tapi akak duk negeri sembilan laa ni.spore kat ner tuh?cuba laa resipi ni mesti tak ragu2 kesedapan nyer..hihihi


24-05-2009, manjasayang komen :

kte d s'pore ni dok kat Hougang kat timur laut..kak tk prnah dtg cni ke? sye mst nk cube msk hidngn kaksma ni smuanye nmpk sodaap...keswoon ye...


25-05-2009, kaksma komen :

ooo hougang tuh dah penah sampai dah..dulu selalu turun sporre..maklum dekat ngan johor kan...tapi sekarang dh beranak pinak tak ler sampai lg..hehehe..cuba ler eeekkk yg pasti JEMPOLLL


30-05-2009, arera komen :

kak asma or sesapa yg dahmcuba..boleh bantu sy..sy tgh wat ni..tapi mcm pekat sgt karinyer..sy letak 1pkt1/2..ni paket yg berapa gram ni..tolong ler sy..mlm niada warming house


30-05-2009, as75 komen :

arera.. try tambah sket lagi air.. biar berkuah sket pun x apa.. kalau kurang rasa adjust2 sket ngan garam.. harap dapat membantu.. kalau berkuah sket pun x apa.. lagi sedap!! harap dapat menbantu ya!


30-05-2009, kaksma komen :

arera....tul cam kata kak as tu..cuba yer.jangan risau untuk di adjust.kari tu maksud 1 1/2 paket adalah paket yg kcil kecil tu..kalau tak silap harga kat dalam 60sen sepeket.bukan pekat yg besar yea.bab daging yg diguna hanya 1/2 kilo.tapi kalau banyak daging nye kena guna lebih ye.. utk as terimakasih eeek tolong akak.hehehe dah petang baru jenguk myr ni.cayang dier..muahhhhh


11-06-2009, tansumin komen :

salam kak asma...heheheh...boleh lah tu janji boleh faham...saya duk d newcastle, england.....tk sabar nk tunggu resipi nasi kandar dari kak asma...suami saya org JB..


16-06-2009, kaksma komen :

tansumin..syok nyer duk luarnegeri kan.InsyaAllah akak try cari resipi nasi kandar ni.kwn akak kata nasi tu biasa ajer.adelah bahan yg len tapi tak pasti..nnti akak bagi yer..jemput laa keblog akak http://kaksma.blogspot.com/


17-06-2009, marryanne komen :

wah memang sedap daging kandar ni saya tambah tomato potong 4 anak2 pon suka tambah koleksi masakan daging saya terima tuan punya resepi kerana sudi share dengan kami


17-06-2009, jifat komen :

nk try ar arini...


17-06-2009, tansumin komen :

salam kak asma...mmg seronok duk c nie...cuaca sejukkkkk.......tgh tunggu resipi nasi kandar kak asma nie...insyallah saya akan masuk blog kak asma..semua2 yg dh cuba recipe kak asma mmg puji abis..


17-06-2009, tansumin komen :

semlm masak lagi daging kandar nie....mmg fav anak...nk masak suruh suami bagi kwn2 kat office makan pulak ...cicah dgn roti naan..hehehehe...


17-06-2009, tansumin komen :

dh masuk dh blog kak asma...lapar tgk pic2 mkanan dlm tu...hehehe...kak asma der tk recipe kulit karipap yg pakai measurement guna cawan jer...


29-06-2009, kaksma komen :

marryanne,terimakasih ye sebab cuba resipi nie.tak per pelbagaikan bahan asal suka nak makan kan..suka sangat...


29-06-2009, kaksma komen :

jifat...try laa sekali cuba pasti nak lagi uwaaaa...gurau eekkk..dah siap nnti share yea


29-06-2009, kaksma komen :

Tansumin,,, akak tak lak jumpa lagi resipi nasi kandar tuh..Insyaallah kalau jumpa akak nnti share kat sini yea..rajin tul tansumin nie kan..psl resipi tu nnti dtg blog akak bg yea.ni kwn akak bagi.dah cuba memang rangup dan sedap...kalau dtg shout ler akak kat shoutbox tu..jadi akak tau laa min dtg...


30-06-2009, tansumin komen :

salam kak asma..tk per akak kita sanggup tunggu resipi tu..hehehe...mmg minat masak2 nie ....insyallah saya shout nanti kat box akak tu..takecare...


30-06-2009, tansumin komen :

maner shout box tu....


22-08-2009, kecikcomel komen :

hai kak sma...slamat brpuasa...nak tanya apa maksud 'dimayang' tu..?


28-08-2009, penyu88 komen :

Memang best!!!terangkat resipi ni.Hubby 4,5 kali tambah nasi.mana lagi nak dapat kat French ni!!!???


19-11-2009, cikmas komen :

x leh jdi nie..semua dok pakat habaq sedap2..nk msak gak hari nie..hehe


19-11-2009, fadzieda komen :

Saya pn mk msk gak la hari ni sbb ayam pn dh ada. memang tgh mikir pn apa plk nk msk ari ni.


06-12-2010, kak.khem komen :

dh buat resepi ni..1st time not bad p/s : camner nk masukkan gmbr masakan?


28-12-2010, zu5158 komen :

kak.khem, kat bawah gambar tu kan ada tulis laporan, haa klik kat situ. Atau tengok lagkah2nya dgn klik icon faq diatas tu... selamat mencuba...


08-07-2011, darth vader komen :

sungguh enak,,,,,,,,,,,,,


10-11-2011, Inazbaling komen :

Dah cuba, sedap sangat ...... Satu keluarga suka. TQ kaksma.


03-02-2012, DatinLulu komen :

saya pun dah cuba daging kandar ni, mmg spesel rasanya.. sy cuma tmbah ckit buah pelaga ketika menumisnya, thanks kak asma & temannya atas prkongsian resepi ni :))


29-10-2013, Snur komen :

Dah tak tau nak masak apa,search kat sini maka terjumpalah akan resepi yang boleh tahan juga yang dah mncubanya.So siap menu untuk besok...TQ yer....belim cuba tapi nak choppp dulu..😉


30-10-2013, kakbesah komen :

syukran Snur highlight kn lauk ni. akk dh try td. Alhamdulillah..sedap, buat sekilo, dh tinggal skit je lg. alamak! blom amik gmbar lg...


03-11-2013, Snur komen :

Baru nak hantar komen ttg resepi ni...tuptup dah ada yang hantar dulu....😃 Sedapkan kak besah lauk ni?bolehla sape2 nak cuba masak ni pula...spt yg telah dikatakan dulu,ibu zaman moden,hr2 menu di ujung jari!Terimakasih kpd yang mngusahakan 'My Resepi..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd