Google+

oleh: fendi75 Daging burger

Daging-burger

'Homemade' daging burger


Created on : 05-06-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi fendi75




Bahan-bahan ( 15-20 keping )

  • 2 cawan daging cincang
  • 1 cawan breadcrumbs(serbuk roti)
  • 1 labu bawang besar-saiz kecil
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar worcestershire sauce
  • garam dan gula secukupnya

Cara-cara

  1. Gaul semua bahan-bahan di atas kecuali telur.
  2. Pukul telur sekejap. Masukkan sikit demi sedikit. Agak-agak boleh bentuk, berhenti dari masukkan telur.
  3. Ambik sedikit dan buat bentuk bulat. Kemudian leperkan/ nipis. Buat sampai habis
  4. Lepas tu bolehlah digoreng.
  5. Lagi nipis lagi sedap.. untuk dapatkan bentuk yang nipis boleh disimpan dulu dalam freezer. Kemudian potonglah nipis-nipis.









Laporan Masakan Bergambar (2)

Homemade_burger_copy
02-03-2010
2 kali dah wat.. ni wat dinner semalam... pastu salut ngan breadcrumbs lg kasik ranggup. sedappp! kalah ramlee burger camni... hehehe! tq kak yani
Laporan oleh: 14sept
Foto-0521
05-11-2012
weee ~ thanks for the recipe.mmg jadi ! xpi sye xgune sos tu.just tmbh ajinomoto,jintan manis,sos tiram dan lada hitam :)
Laporan oleh: SharifahAishahSyedAli

Komen (30)

09-06-2006, syikin komen :

selain drp sauce tu, blh diganti dengan sos apa ya?


10-06-2006, Fendi & Family komen :

emm.. tak tahulah.. tapi kalau tak bubuh pun best juga. Yang penting kena nipis. Pastu masa goreng tu biar garing sket.


06-10-2006, nizie komen :

lau x guna serbuk roti leh gantil dgn lelain x?? nk ganti dgn apa??!


22-12-2006, nasuha1523 komen :

mcmana nak dptkan serbuk roti? bo bt sendiri ye ?


22-12-2006, umi_e komen :

nasuha... kalau tak mau buat sendiri serbuk roti tu.. beli je sebab banyak dah dijual...


25-12-2006, saf02wan komen :

boleh juga tambahkan jintan manis ,jintan putih dan serbuk ketumbar untuk menyedapkan lagi dading burger tu...saye dah cube...


05-07-2007, agi63 komen :

Senang je nak buat serbuk roti...guna 2 keping roti sandwich jer...mula2 bakar roti (pakai toaters pun boleh..tapi jgn hitam...kalau hitam...kikis sampai bersih dari hitam)... lepas tu ramas2 jadikan serbuk roti....


05-07-2007, agi63 komen :

Ralat - sorry toaster...


05-07-2007, Jasmy komen :

Ada juga resipi breadcrumbs,nasuha.Untuk nizie,mungkin breadcrumbs boleh diganti dengan nestum/cornflakes.


17-08-2007, juwita komen :

fendi75, bawang besar&bawang putih nak potong2 macam mana? berminat nak cuba.


12-02-2008, suke_makan komen :

mlm td buat pakai resepi ni utk anak bawa bekal gi tadika dia pg td. Burger or beef patti ni mmg sedap, lembut & bersari. cuma terlupa nak letak worchestershire sauce tu..tp weekend ni mesti buat lg. tp x de gambo.


30-07-2008, burger.com komen :

mcmner nak buat kt daging tu x pecah semasa mengoreng daging tersebut.nk lg sedap kene letak aper lg?tQ


11-10-2008, najib_o komen :

Mmm..mcmner plak kalu nak buat burger ayam, bole guna kaedah yg sama? ade sape pernah cuba..


26-01-2009, ajib712 komen :

ade sape2 pandai @ tau buat jeruk timun (pickle) yang makan dgn burger tu tak?? kalau ade share2 la ye...


14-02-2009, lin.ninie komen :

antara cara2 lain nk wt breadcrumbs, blh guna roti yg lbh 2. simpan dlm freezer smpai krs. ble dh krs, hncur2knla n da jd breadcrumbs.


24-05-2009, Faa komen :

biskut kering 4 segi tu pun bole di buat breadcrumb


26-05-2009, ucukbee komen :

worcestershire sauce NI APER? kat ner ader jual? i g carik kat tesco pon tak der.....


11-11-2009, raez undercover komen :

worcestershire sauce tu blh di ganti yg lain tak


26-01-2010, the_saru komen :

worcestershire sauce tu senang ja nak cari..antara brand yg terkenal adalah Lea & Perrins dan Maggi. atau org panggil seasoning...kat tesco pasti ada


02-03-2010, malayloi komen :

gna isi ayam pun bole kan? hehehe sia x mkn beef...


29-03-2010, balkiscookies komen :

kalau ikut yg sy blaja.. mcm2 lg kne letak.. tp ni bes.. simple.. kalu xnk bg dye pecah.. leh tmbhkn tepung sikit.. tepung biase pn boleh..adun smpy rse2 blh bntuk, okla.. seeloknye bekukn dlu dlm freezer.. bia daging tu set.. lpikkn ngn plastik.. klo x nty mlekat..


18-12-2010, julia mustafa komen :

daging cincang ni boleh guna brand Ramly tu tak?


28-01-2011, naim_iman komen :

SaLAm.. saya nak tanya sape2 yang ada jual protein soya atau TVP.. tangah cari.. sape2 yang ada informasi tolong balas ek..n harga nya skali..timaseh..sebb nak try tambah dalam beger..


23-05-2011, abangfaisal komen :

saya cuba dulu, kalau menjadi saya komen lagi


14-06-2011, waina komen :

dah cuba tp sbb tlebih telur jd sy tmbh tepung sikit bagi dia melekat sekali. jadi lebih sedap jika tmbh rempah2 spt ketumbar, jintan dan black pepper


09-10-2011, hasiripawi komen :

dah cuba tapi dgg jadi kecut....knp?


05-06-2012, mamiAziem komen :

dah try smlm..ganti worcestershire dgn bulldog sos (rasa lebih kurang)..buat meatball instead of burger utk bento anak2 n hubby..balik2 sklh n kerja, semua kata sedap sgt2 :-))


05-06-2012, mamiAziem komen :

dah try smlm..ganti worcestershire dgn bulldog sos (rasa lebih kurang)..buat meatball instead of burger utk bento anak2 n hubby..balik2 sklh n kerja, semua kata sedap sgt2 :-))


29-09-2012, irmahani komen :

Dah lebih pada 10 kali buat.... Sedap sangat satu family suka


05-11-2012, SharifahAishahSyedAli komen :

saya dah buat.xpi xletak sos tu. sye tambah sos tiram,jintan manis,ajinomoto dan lada hitam. mmg sedap. thanks fendi !


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd