Google+

oleh: rossitamz Puding Karamel Lapis Coklat

Img_0087

Dapat resepi ni dari blog Kak Ummi Zaihadi. Saja nak menambahkan variasi puding karamel di sini. Thanks untuk Kak Ummi.


Created on : 14-05-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi rossitamz




Bahan-bahan ( Loyang bulat 6" x 3" )

  • Bahan A :
  • 1 tin susu cair
  • 5 sudu besar gula
  • 3 biji telur Gred A
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • Bahan B :
  • 1 tin susu cair
  • 5 sudu besar gula
  • 3 biji telur Gred A
  • 4 sudu besar serbuk koko @1 sudu kecil serbuk nescafe + 1 sudu kecil pes coklat
  • Bahan C :
  • 2 sudu besar gula - hanguskan dan campur 4 sudu besar air panas (atau boleh guna 2 sudu besar madu)

Cara-cara

  1. Kacau Bahan A dan Bahan B dalam dua bekas berasingan. Tapiskan.
  2. Panaskan periuk kukusan, masukkan gula hangus atau madu dalam loyang.
  3. Masukkan ¾ cawan adunan Bahan A ke dalam loyang dan kukus selama 5 minit atau hingga masak.
  4. Bila dah masak, tuangkan pula sukatan yang sama bagi adunan Bahan B atas adunan A. Ulang A dan B berselang-seli hingga habis.
  5. Sejukkan dan terbalikkan ke dalam pinggan hidangan.
  6. Potong dan hidang.

Related Recipes










Laporan Masakan Bergambar (14)

Puding_karamel_lapis_coklat__1_
18-09-2009
wat masa awal bulan posa hari tu. hiks! sedappp!! raya ni memang nak wat lg. ahaks! tq sbb upload resipi ni n tq wat tuan empunya resipi asal
Laporan oleh: 14sept
Puding_karamel_lapis_2
10-11-2009
salam ita, nor buat 5 lapis jer.. rasa dia mmg yummy, thanks buat ita, ummi dan maklang azie :)
Laporan oleh: nor_67
Puding_karamel_lapis_coklat
13-11-2009
wat lagikkkkk!!! sukaaa!! sedappp!!
Laporan oleh: 14sept
Puding1
17-11-2009
Senang,Sedap,Sesuai dihidangkan untuk tetamu istimewa datang berkunjung..mabeless! sehingga menjilat loyang..ahak :P tq kak
Laporan oleh: HaSue
Puding4
17-11-2009
Teng..tenggg..satu lg versi dlm bekas plastik thn panas!aheh..hb n anak2 suke banget makan nih..syg jek nak abiskan..kawan2 try laa ehh..gi beli susu sejat skrg.. ;)
Laporan oleh: HaSue
Puding_karamel_lapis_coklat
19-11-2009
kak ita...dh buat jugakk...sedaaaaaaap..tp tak licin ler..mcmana nk bg licin erk???kita berlobang2 ler..tp hb katee mkn sejuk2 mmg sedaaaaaap...TQ kak Ita muah muah muah
Laporan oleh: Aziemas
Karamel
28-09-2010
buat sabtu lepas..mmang sedap karamel nie...tq pada mereka yg terlibat....
Laporan oleh: cikliz
Dscn0561
10-12-2010
mmg faveretku n hubby..tapi buat 2 layer je,,janji sodap:)
Laporan oleh: anasham12
Puding_karamel_lapis_coklat
09-01-2011
Sedappp..Thanks kak Ros sudi share resipi kat sini
Laporan oleh: Nenie
Pdg_karamel_lapis
13-01-2011
tada... kukus dlm acuan apam... :) sy bt 1/2 adunan je untuk saya sorang... lastly xckp plak.. aritu buat puding karamel biase anak2 n hubby x suke.. yg ni sbb ada coklat kot.. :)
Laporan oleh: pisces^amie
Karamelblg
21-04-2011
suka sgt karemel lapis coklat nih....makan time sejuk lagi bertambah best....
Laporan oleh: quinnie
Dsc00852
26-06-2011
tgk resipi smlm...pg ni dpt buat 2 bekas...1 utk fmly 1 utk anak buah coz x dpt blanja secret resipi...apapun yummmyyyy...
Laporan oleh: nurin karmila
378384_3006809735603_1423225296_33249232_684998037_n
03-01-2012
baru buat semalam, memng best law dimakan msa sejuk.. thanks
Laporan oleh: najwa afrah (Fhirwa)
Pic01
27-02-2012
Taraaaaaa.. buat semalam.. saya cuma buat 6 lapis je.. banyak kerja sikit part melapis (jika dibandingkan dengan puding karamel yang biasa) tapi sangat puashati dengan hasilnya yang cantik.. sedap pulak tu.. Terima kasih rossitamz!!!
Laporan oleh: LynnSham

Komen (22)

14-05-2009, faddye komen :

mane cara2nya?


15-05-2009, riena0202 komen :

menarik.. tak pernah tgk puding karamel yg sgt versetile begni.. nk cube..tp kene rajin..


15-05-2009, julajuli komen :

pes coklat tu leh dpt katne yea?


15-05-2009, merpati_lurve komen :

menarik.. mesti cube!!


15-05-2009, rossitamz komen :

faddye => saya dah perasan komen faddye ni lepas saya menaip resepi tu semalam. tp x sempat nak komen semula. mungkin masa tu saya tengah menaip tu dan belum "save" lg, tu sbb x nampak cara2nya. skrg dah nampak, kan! boelh le mencuba ya!


15-05-2009, rossitamz komen :

riena0202=>mmg menarik! tu sbb saya pun mencuba resepi ni. mmg kena rajin skit sbb nak melapiskannya tu ambil banyak masa sikit. tp hasilnya amat memuaskan. cubalah!


15-05-2009, rossitamz komen :

julajuli=>nama ni mcm cerita kat slot lagenda tv3 plak...hehehe (jgn marah ye!). pes tu leh dpt kat bhgn bahan2 kuih kat supermarket. selain dr coklat, banyak lg pes lain yg ada spt pandan, kopi, oren, dll. cubalah cari ya!


15-05-2009, rossitamz komen :

merpati_lurve=>bkn setakat menarik, rasanya pun marveles... cubalah!!


16-05-2009, dania_effyza komen :

emm..menarik ni kena cuba..


21-08-2009, mingen komen :

nmpk cam sdp,nk kena cuba bt ni..hehe..


27-08-2009, nora72 komen :

salam....bahan A dan B tu kena kacau ala-ala je ke? Kalau guna mixer, kacau sampai sebati, boleh tak ek?


17-11-2009, kamal77 komen :

boleh tak kalau gantikan serbuk koko tu dengan milo?


19-11-2009, DatinWanAbe komen :

Salam... bahan2 tu nak kacau camner? guna mixer ker atau bole kacau gitu2 jer..ker kena pukul sampai telur kembang? agak2 berapa minit? x sabar nak wat ni. tqvm


20-11-2009, nurulj75 komen :

salam.. rossitamz, kalu x silap saya.. ni mcm resipi k.hanieliza punya kan?? saya pun dh cuba resipi ni.. memang mabeles..


27-12-2009, dania_effyza komen :

salam..nk tnya koko,srbuk nescafe dan pes coklat tu campur sekali ke atau gunakan serbuk koko shj.....please??


27-12-2009, dania_effyza komen :

lagi 1 madu 2 yg asli ke atau madu yg wat kuih kat kedai....please???


27-12-2009, ramlee komen :

dai,,,


07-10-2010, NorOrchid komen :

salam...saya dah buat sahad lps...mmg sdp.....tq...


10-12-2010, mama pia komen :

erm...laupun saya x mencuba resepi ni, sya pasti mesti sedap.... yam2


09-01-2011, me_azahana komen :

Bahan2 senang nak dapat...nak cuba la nanti...


27-07-2011, siti khalida khairunnisaa komen :

tapiskan apa?


29-11-2011, ayu8698 komen :

Nape adunan jd bcmpur kaler dia? ;(


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd