Google+

oleh: kak fida ♥Brownies Marble Kukus™

Brownies_marble_kukus

Browmies kukus yang lembut sesuai dihidangkan dalam semua majlis.Menggunakan choc putih dan choc biasa dalam adunan untuk dijadikan marble.Mudah membuatnya.


Created on : 12-05-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( loyang 9x6 inc./ 8x8 inc. )

  • BAHAN A :-
  • 7 biji telur - ambil 3 biji putih telur saja
  • 120 g gula kastor/halus
  • 1 sk ovalette
  • 200 g tepung gandum*
  • 1 sk baking powder* (bahan * diayak bersama)
  • BAHAN B :-
  • 100 g choc. masakan
  • 100 g mentega
  • BAHAN C :-
  • 100 g choc. putih
  • 100 g mentega

Cara-cara

  1. Brownies_marble_kukus_choc_d_cair
    Bahan B dan C dimasak cara double-boil, berasingan dan sejukkan.
  2. Brownies_marble_kukus_mix_tpg
    Di dalam mangkuk mixer,pukul telur dan gula hingga rata dan masukkan ovalette dan pukul lagi hingga kembang.Masukkan campuran tepung sedikit2 dan gaul dengan senduk/spatula hingga rata.Bahagi adunan kepada 2 bahagian.
  3. Brownies_marble_kukus_d_warna
    Bubuh bahan B dan C dalam setiap bahagian tadi dan kacau sebati.
  4. Brownies_marble_kukus_d_marble
    Loyang dialas kertas dan sapu mentega rata2.Bubuh adunan choc. dan putih berselang-seli kedalam loyang seperti marble.
  5. Brownies_marble_kukus_d_kukus
    Kukus brownies di dalam kukusan yang telah dipanaskan dulu selama 30-40 min.
  6. Brownies_marble_kukus_d_saji
    Sejukkan brownies dan potong kecil atau kepada beberapa bahagian dan boleh dihidangkan.
  7. Ovalette
    ***ini contoh ovalette/sponge gel/sponge cake emulsifier yang berjenama RED MAN








Laporan Masakan Bergambar (1)

Kek_marble
12-08-2009
sedap kek nie,tapi saya tukar jadi cup cake,coz kukus yang ada kecik sgt.so,ni la rupenye....
Laporan oleh: delailun

tq delailun krane mencube...nmpk cute kek tuh...kukusan pon cute jugak...heee... :)


Komen (24)

12-05-2009, ctfendi komen :

wah ! cantiknya brownies kak fida! nanti saya nak cuba le. sedap. anak2 saya memang suka kuih jenis ni. thank you.


13-05-2009, ibu nuruls komen :

cam senang je...ingat week end ni nak try le..nanti kalau jadi leh le buat laporan...


13-05-2009, kak fida komen :

ctfendi....hai...harap dpt lah mencube yer...mmng biasenye kek berchoc. kesukaan anak2...hrp2 yg ini jugak menepati cite rase anak2 ctfendi yer..slmt mencube...tq... :)


13-05-2009, kak fida komen :

ibu nuruls...hai..mmng mudh jer mmbuat brownies ni...insya'Allah menjadi klau ikut bhn2 dan care2 yg same...slmt mencube...tq... :)


13-05-2009, zlila komen :

fida guna telor gred apa yer? nak cuba ni...yg ada kat dapur tu cuma gred A aje...


13-05-2009, kak fida komen :

zlila...akak gune telur gred A..sebaik2nye klau membuat ape jer jenis kek,gunelah gred A...tq zlila krane bertanye dan slmt mencube... :)


15-05-2009, babykiko komen :

kak kalau x guna ovelet bleh x? sbb saya rasa was2 ckit ngan benda ni.atau akak ada jenama yang halal bagi tau saya.


15-05-2009, kak fida komen :

babykiko..klau tk gune ovalette mmng boleh,kek lembut jugak tapi texturenye mungkin tk selembut bile gune ovalette...akak gune ovalette jenama RED MAN yg pastinye halal..tapi klau jenama lain akak tk pasti lah....slmt mencube yer...tq... :)


15-05-2009, babykiko komen :

akak beli kat mana?


16-05-2009, kak fida komen :

akak beli kt kedai baking Phoon Huat & Co. ,S'pore....


12-08-2009, delailun komen :

korang try la buat... gerenti puas hati pnye...


13-11-2010, pisces^amie komen :

salam... akak nk ty skit nih.... hmm aper beza brownies ngan kek? tgk bahan2 lebihkurang same je.. cara masak pun... hehehehe :)


21-01-2011, solehatun91 komen :

pakai ovalette timbang bleh??


21-01-2011, kak fida komen :

w'salam pisces^amie..ma'af trlepas pndng komen anda...mcm so'alan cepums pulak..heheee....psl beza brownies ngan kek ni pon akak tau lebih kurng aje...brownies ni sbenarnye kek jugak seakan2 kek bentat,walaupon bhn2 kebnykkn same tapi texture,teknik membuat berbeza...kebnyakkn brownies menggunakan koko/choc masakn sebagai bhn utama...alahaiii..ppon amie kenalh cube rcp ni nnti boleh rase mkn kek ker atau brownies...ekheheee.... :D.. psstt2... amie, mcm delailun dh jadikan brownies cupcake kukus pon... :)


21-01-2011, kak fida komen :

solehatun91..ada jual ker ovalette timbang?? sbb akak biase beli yg dh siap dlm packing tapi klau ade dan benda yg same tentu boleh sgt2 hanya perlu 1 sk saje dlm adunan...slmt mncube...tq.... :)


11-04-2011, hana nur kasih komen :

wah cantiknya,i like,tak sabar nak try


11-04-2011, kak fida komen :

hana nur kasih...slmt mncube yer...tq... :)


15-12-2011, chinta asmara komen :

slm,kak fida..masa nk kukus brownies 2,x payah tutup ngan alum.foil ka???


06-02-2012, honeyiera komen :

salam kak fida, kalo kek bantat kan..ape masalah nye? masuk air ke @ ada yang x kene?


06-02-2012, honeyiera komen :

salam kak fida, kalo kek bantat kan..ape masalah nye? masuk air ke @ ada yang x kene?


06-02-2012, honeyiera komen :

salam kak fida, kalo kek bantat kan..ape masalah nye? masuk air ke @ ada yang x kene?


14-07-2013, roxane64 komen :

salaam kak, mmg kek ne lembut dan lemak. saya buat untuk kenduri dan semua yg hadir kata sedap. terima kasih kak fida kerana brkongsi resipi yg sgt mudah dan enak. :D


15-07-2013, kak fida komen :

salam chinta asmara..ma'af sgt2 yer akak tk prasan komen anda...kalau penutup kukusan dah dibalut kain, tk perlu tutup loyang dgn alum. foil sbb masa mengukus tk sampai 1 jam tapi klau bimbng jugak air menitik boleh aje tutop loyang tu dgn alum. foil... :) >>> salam honeyiera... bnyk hal yg boleh membuat kek jadi bantat..pastikan bahan2 dn cara2 sama seperti dlm rcp yg diberi...guna telur yang segar, ketika mengukus jgn dibuka tutop pengukus sebelum waktunya, penutop kukusan harus dibalut dgn kain utk mengelakkn air menitik dlm kek.. utk mndptkn lebih bnyk info tntng mengapa kek bantat jugak boleh search melalui google yer...hrp maklum... :)


15-07-2013, kak fida komen :

salam roxane..alhamdulillah...mekaseh krane rajin mncube.... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu