Google+

oleh: haziq Kaya

Kaya

Resepi ni sedap, anak-anak anda pasti menyukainya. Tak perlu beli di kedai lagi.


Created on : 03-01-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi haziq




Bahan-bahan ( 10 org )

  • 2 cawan gula pasir
  • 1/2 cawan air
  • 2 ringgit santan pekat (500gm)
  • 5 biji kuning telur
  • 2 camb. tepung kastard (bancuh dgn sedikit air)
  • 1 helai daun pandan
  • Klik di sini untuk isi bahan

Cara-cara

  1. Campur gula dan air dlm periuk jadikan gula hangus.
  2. Bila gula dah kekuningan masukkan santan pekat dah kacau sebentar hingga gula larut.
  3. Biarkan sejuk betul2.
  4. Bila santan dan gula hangus tadi dah sejuk, masukkan kuning telur, tepung kastard dan daun pandan. Kacau diatas api yg sederhana hingga mendidih. Bila sejuk kaya ni akan pekat.

Tag

kaya








Laporan Masakan Bergambar (13)

Picture_1468
25-04-2007
prepare semlm, nak wat pau ari ni...mmg sedap..tq so very much
Laporan oleh: junjs11
Dscf1553_resize
24-05-2007
buat half portion, dan kurangkan gula. sedap, cam kaya roti mamak.tq so muchhhh!!
Laporan oleh: joayee
Img_2027
24-07-2007
Mmg sedap kaya buatan sendiri....lg satu hal pulak, tak de jumpa lak kaya kat bangkok nii...jdnyer mmg kena buat sendiri kalau nk mkn... tq utk resepi ni..
Laporan oleh: Natto
Pict0244
31-08-2007
best sgt...tq, sy gunakan kaya ni utk wat kek lapis sarawak
Laporan oleh: rrozie17
Dscn1259
06-09-2007
Terima kasih kerana bg resipi ni...mmg berbaloi wat kaya sendiri....
Laporan oleh: sherry_mz
001
08-09-2007
Tq Haziq. Ni 2nd time buat. My hubby suka sangat.
Laporan oleh: fieza_fwwt
Kaya
16-08-2008
memang best bila dapat makan kaya buatan sendiri...tq
Laporan oleh: quinnie
P1010347
09-11-2009
pas ni kaya la eden...sbb x yah li kaya lgi...he3 ^_^
Laporan oleh: Mariani(KT)
Img_1857
24-04-2010
haziq, kaya ni mmg sedap la... dah 2 kali saya try... sume orang puji... saya tak letak daun pandan sebab kat sini susah nak carik... tp still rasa dia mmg uumpphh!! thanks for the recipe... my mom pun mintak recipe ni... hehe
Laporan oleh: ameerafatin
31032011465
11-04-2011
gula terlebih hangus plak,rasa kaya ni jadi pelik,frustnye
Laporan oleh: soad
31032011465
11-04-2011
gula terlebih hangus plak,rasa kaya ni jadi pelik,frustnye
Laporan oleh: soad
Imag0234
21-08-2011
sedap.! thanks ye. =)
Laporan oleh: nasrulhadi
20131117_174940
17-11-2013
Sedap kaya ni saya tambah gula sbb nak makan dgn cakoi yang tawar. Terlebih manis la pulak.....lain kali saya ikut resepi betul2. Terima kasih.
Laporan oleh: maladong

Komen (21)

03-01-2007, haziq komen :

Selamat mencuba, makan sekali pasti nak lagi.


04-01-2007, junjs11 komen :

haziq, berapa lama leh tahan kaya ni yek?


04-01-2007, haziq komen :

Assalamualaikum Jun, Kalau simpan dalam petik sejuk, boleh tahan lebih kurang sebulan. Kalau simpan kat luar lebih dari seminggu.


04-01-2007, new york komen :

haziq, kalau guna santan dalam tin rasanya berapa tin yang perlu untuk buat kaya tu...kat sini cuma ada santan dalam tin aje.


04-01-2007, haziq komen :

Santan yg saya guna lebih kurang 500gm. new york kena measure santan dlm tin tu jadikan 500gm.


05-01-2007, Mat Gebu komen :

Kalau guna santan dari kelapa, kena perah kelapa parut tu tanpa air ke haziq? sebab mat dok kampung kat kebun kelapa.


09-01-2007, haziq komen :

Hai Mat Gebu, Kalau nak buat kaya ni santannya tak boleh masuk air langsung. Kalau masuk air, kaya jadi berair dan tak tahan lama.


26-07-2007, along ain komen :

ain dah buat semalam..memang sedaplah....ingat nak guna kaya untuk buat pau lak...tq haziq


01-09-2007, niksue komen :

bestlah.....cam rase kaya mamak lepas ni memang dah tak beli lg kat kedai....


20-11-2007, halisBB komen :

kalau tak letak daun pandan tak boleh ke?lain ke jadi rasa dia?kat sini takde daun pandan la..


24-01-2008, Jaejoong komen :

nak tanya, cik haziq cakap santan tak boleh masuk air langsung, so maksud nya santan serbuk ke atau boleh pakai santan pekat yg dlm tin. kenapa perlu tunggu air gula bersantan betulĀ² sejuk sebelum masuk bahan lain.


24-06-2008, cik_bedah komen :

dah try buat semalam.. memang jadi dan best tqvm


12-09-2008, sitakluk_jagat komen :

saya tinggal di sudan afrika, bahan masakan susah dapat, jika tiada tepung kastard nak ganti apa ye..?


13-11-2008, umi_maisara komen :

dah cuba...memang sedap macam kaya untie rosie's. anak semua menyukainya. tq Haziq..


17-03-2009, zamrud komen :

tq haziq. hilang gian naka mkn kaya dgn roti. kat sini tak jual kaya.


18-04-2009, itazul komen :

Sedapnya resepi kaya ni Haziq, terima kasihlah ya. Baru lepas buat, tak sabar terus makan dengan roti, memang sedap dari yg selalu beli kat Msia. Kat Aust. ni susah nak dapat kaya, kecuali kedai cina, itupun jauh. Sekarang tak payah pening2 kepala nak buat pau/roti inti kaya, buat sendiri lagi best, puas hati beb! Anyway thanks, semoga tuhan akan sentiasa merahmati anda, amin.


03-03-2010, rosiedah komen :

terima kasih byk2, sedap sgt. Boleh buat lg. Kat manila ni tak de jual kaya, selesai masalah saya.


06-04-2010, linachewyetsen komen :

Nampak sedap . I will try ...


24-04-2010, ameerafatin komen :

saya dah try 2 kali... mmg sedap ni...=)


31-03-2011, soad komen :

saya da try tadi tpi gula hangusnya da jdi trlebih hangus mcm karamel untk kek gula hangus tu,,kaya tu jadi sdkit pahit dan gelap,,,frustnyer,


22-05-2013, mummy_ross komen :

Saya baru siap masak...dah rasa, mmg sedap..nnt nk upload gambar.duk middle east ni nk mkn, kena buat sdr la..tq 4 d resepi.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu