Google+

oleh: umi_e Lopes perantau

Lopess

kuih tradisi yang kini mudah dan cepat disediakan...


Created on : 03-01-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi umi_e




Bahan-bahan ( 4-6 orang )

  • 3 cawan beras pulut
  • 3 cawan santan
  • pewarna hijau
  • kelapa parut/kelapa kering 1 cawan (secukupnya)
  • garam
  • 1 biji gula Melaka/ 5 sudu besar gula perang (brown sugar)
  • 11/2 cawan air
  • *** daun pandan jika ada boleh gantikan pewarna hijau dan masukkan ke dlm air gula

Cara-cara

  1. Rendam beras pulut dengan sedikit pewarna hijau selama lebih kurang 1/2 jam atau pulut bertukar warna
  2. 1toskan
    Toskan pulut tadi
  3. 2masuksantan
    Masukkan santan dan secubit garam
  4. 3microwave
    Kemudian masukkan dlm microwave sekurang2nya 15mins (ikut jenis microwave) dan kacau setiap 5 mins untuk pastikan beras dan pulut sebati dan masak
  5. 4letakclingfilmn
    sediankan cling film/plastik dan oleskan sedikti margerin dan letakkan 1/3 bahagian pulut ke atsanya
  6. 5gulungpadat
    Gulung pulut tadi dengan padat dan rapi
  7. 6sejukkan
    Sejukkan pulut sbelum dipotong
  8. Gaulkan_kelapa
    Setelah sejuk potong lopes ikut ketebalan yang disukai dan gaul dengan kelapa parut yang diletakkan sedikit garam
  9. Untuk air gulanya >>> masak gula bersama air dan tapiskan sebelum dituang ke atas lopes

Tag

kuih-muih








Laporan Masakan Bergambar (12)

P3121235
12-03-2007
sebelum kejadian
Laporan oleh: hafiza_mohd

hafiza... nampak cam kek pandan lak eehhhh :D

P3121237
12-03-2007
selepas kejadian ;) tapi xda kelapa sbb hubby tak suka
Laporan oleh: hafiza_mohd

hafiza... tak bubuh kelapa pun tak apa... ikut suka dan selera kita :) Thanks sebab sudi mencuba :)

Lopes9
27-07-2008
pestime wat lopes kt UK mmg senang n sedap..cuma i tambah 1s/k tepung jagung tuk pekatkan air gula thanks!!
Laporan oleh: shima27
Dsc_0306
07-09-2008
dah cuba buat lopes kelmarin.semua guna bahan tradisional kat sini senang dapat
Laporan oleh: zaina
06012009157
07-01-2009
kuih lopes ni sy buat mlm td..suiami suka sgt kuih ni...tp mula2 buat dulu pulut dia mcm keras sikit...tp kali ni kira ok dahla...air gula dia nak bg pekat sy campur sikit ngan tepung jagung...terima kasih cz kongsi resepi ni...
Laporan oleh: ciku_hafi
Dsc00756
11-04-2009
dh lama bt,rini bru leh hntar laporan.thank's umi_e.alhmdllah jd,mmg best
Laporan oleh: milin_2
Dscn6362
23-05-2009
kempunan dok cari2 kat tawau taktau mana, last2 wat sendiri. ummpph.. tak nyesal wat. tqvm k.umie!
Laporan oleh: zachoes
Lopes
29-08-2009
thanks 4 the great idea kak E! best! as tanak pulut guna rice cooker je!
Laporan oleh: as75
Img_3156
20-11-2009
dah beribu kali buat guna resepi ni sejak tahun 2007, tapi kali ni jer berkesempatan ambil gambar. ni kuih favourite husband. tq sebab ajar masak guna microwave, memang mudah
Laporan oleh: lindaoon
020420111834
11-04-2011
dah selalu buat guna resepi ni..cukup senang..kuih peberet ni..dulu mls nk buat sbb leceh nk kena guna daun pisang lah..ikat pakai tali lah..kukus lah..lps tgk resepi awak ni..buat sgt lah senang...selalu buat kt umah..tambah2 duduk kt negara org pulak....cukup berguna...tq so much...suke sgt....hehe
Laporan oleh: mrs fansuri
25062011821
07-12-2011
dah byk kali br nk upload gambar memang sedap..tq
Laporan oleh: Teratai Desa
Dsc07936
02-04-2012
salam umi, dh lama buat nih...best! masak guna rice cooker jer! thanks
Laporan oleh: k.zila66

Komen (34)

03-01-2007, mummy komen :

mcm bole cuba nihh


03-01-2007, zara_klate komen :

uii.. mengamcam nye lopes nie..


03-01-2007, umi_e komen :

mummy cuba le jika teringin nak makan lopes... cepat dan mudah je nak buat...


03-01-2007, Mat Gebu komen :

kueh lopes aduh mak sodap nieee.....(mula2 ingat umie buat lemang instat tadi.. hehehehe) sebab selalu kueh lopes kan 3 segi. Tapi umie nya creation nie ok jugak senang nak potong dan nampak cute cam bantal guling.. oh ye mat pernah juga tgk org masak gula utk makan lopes nie mereka campur dgn air kelapa sedikit, sebagai syarat jeee.. untuk lebih enak kot.. hmm wallah hu alam..


03-01-2007, umi_e komen :

mat... kalau nak buat lopes 3 segi tu... jawabnya umie tak makan lopes ler... mana nak cari daun kat sini :( air gula letak air kelapa mesti lebih sedap kot... tapi semua tu bukan senang nak dapat... tambah yang dok kat bandar... *** umie buat lemamng segerapun lebih kurang je camni cik mat cuma kena gulung dlm aluminium foil dahtu bakar dalam oven jap supaya garing sikit... p/s: kenalah sesuaikan dengan apa yang ada kan...


04-01-2007, Mat Gebu komen :

umie, mat tabik spring (toing! toing! toing!) kat umie, sebab pandai lah ubah suai mengikut keadaan. Yelah mat pun faham kita yg dok malaysia nie brg2 mentah melambak boleh la kata bbuh ni sedap, bbuh tu sedap.. tul tak? Ini umie jauh kat sana jadi manfaat lah apa yg adakan..(teringat satu artikel dulu, yg dok luar negara terutama belah eropah, nak buat buah melaka (onde-onde) terpaksa golek dgn kelapa kering dalam tin aje...


04-01-2007, umi_e komen :

a'alah mat... umie pun guna kelapa tu je pun buat onde-onde, serunding dan apa saja yang memerlukan kelapa parut... sedap juga cik mat... dah tu senang nak dapat...


04-01-2007, ynf komen :

saya guna karamel,ganti ngan gula merah,,hehhehe sedapnye!!!maner nak cari gula merah kat sini,,,,


04-01-2007, new york komen :

umie, lopes dalam gambar di atas tu umie guna kelapa kering ke?kalau guna kelapa kering tak kering tekak ke?sebab saya pernah guna kelapa parut segera yang ada jual kat sini memang tak boleh nak makan mentah macam tu aje sebab kering sangat..


04-01-2007, radzqisz komen :

b4 this i pakai aluminium foil instead of cling wrap...kelapa parut plak i campurkan dgn air panas n secubit garam pastu masuk microwave about 2-3minutes...kalau taknak masuk microwave, kukus kjap pon ok gak tp i tak la msk pulut ngan santan n i msk pulut mcm msk nasi biasa dlm microwave...


04-01-2007, radzqisz komen :

new york, kelapa parut tu i pakai fine dessicated coconut, bukan shredded coconut sbb rasanya kalau tak campur air panas n msuk microwave mmg kering tekak mcm u ckp tu la.....umie, tak sangka i pun selama ni pakai teknik mcm u pakai utk msk kueh lopes....nak hidup...nak makan... kena creative....


05-01-2007, umi_e komen :

nwe york... I buat cam radzqisz tu - microwavekan jap - kalau guna dessicated coconut, kalau buat buah melaka (onde-onde) gaul camtu masa panas2 ok sebab wap kueh yang sedang panas tu akan melembabkan kelapa. Sama juga dengan lopes ni... but kalau I sedang mengukus I kukus jap kelapa tu supaya lembab sikit... new york try ler cara tu ok


05-01-2007, umi_e komen :

ynf... guna brown sugar pun boleh... rasanya kat tempat mana2 pun senang nak dapatkan brown sugar unless lah gula melaka memang payah sikit...


05-01-2007, new york komen :

Umie & radzqisz thanks bagi petua .....nanti bolehlah buat lopes tu, memang kueh kesukaan anak-anak masa kat Malaysia.


12-03-2007, hafiza_mohd komen :

tu lar kesiankan dok kat luar ni mcm2 kena create,nk makan hehehe.. i biasanya guna dessicated coconut than renjis2 skit ngan air cmpur garam skit,heat dlm microwave dlm 30sec jek nk bg basah skit.kat sni ada gak daun pisang cuma time summer,so masa summer lar nak merasa kuih2 m'sia wat guna daun pisang ;)


12-03-2007, hafiza_mohd komen :

tq umie sbb bg resepi yg mudah disediakan... klu tak sblm ni pening nak cari daun pisang...hehehehe... skang klu nk mkn lopes ari2 pun boleh ;)


14-03-2007, misah_aw komen :

hmm ... ade sesape tau ke camner nak buat lopes segi3?? Boleh kongsi tips??


14-03-2007, umi_e komen :

TQ hafiza sebab mencuba :)


14-03-2007, umi_e komen :

misah... camna umie nak tunjukkan buat lopes tiga segi kalau umie tak ada duan... errmmmm cik mat boleh tolong kot sebab belakang rumah cik mat banyak daun utk nak buat lopes 3 segi kan ;)


21-03-2007, mazurah komen :

mazurah ucapkan ribuan terima kasih kerana memudahkan mazurah membuat lopes..ini..rasanya bukan sahaja lopes malah nasi impit yang jenis bulat pun boleh juga dibuat dengan cara ini.


23-03-2007, Marini komen :

terima kasih.. dgn resepi lopes yg simple dgn menggunakan microwave ni.. boleh la try.. -> dpt satu idea.. mudah lagi kalau cuba balut dgn pembalut sushi.. kena pegi cari kat jusco la camni.. :)


24-03-2007, umi_e komen :

buat je apa2 pun marini... sebab kita yang buat dia kan hehehehe nanti hasil balut dgn pembalut sushi tu sharelah kat sini eekkkk


22-06-2007, minah_selebet komen :

kene pakai microwave gak ke? kalau kukus tak leh ye?


10-09-2007, farhanida komen :

nak tanye,masa masak pulut dlm microwave tu nak kena tutup penuh ke bekas tu? atau kena bukak sikit kasik wap keluar? xreti,sbb tu tanye hehhe


10-09-2007, kuzzy komen :

kalau nak masak dalam microwave ni kena guna kuasa apa? high, medium @ low dan masak cara micro ke?.. bkn apa micro kat umah dah 4 thn tapi guna utk panas je hi..hi.. sbb tak pandai. I beli Panasonic. ada sesiapa yg sudi ngajar....


09-09-2008, mallanhead komen :

Buat minggu lepas utk iftar. Sedap dan mudah. Tak sangka senang betul nak buat especially utk kita2 ni yg tak pandai masak.


30-04-2009, ieda zafirah komen :

Semalam dah try buat..memang best& jadi..Tapi kita pakai susu cair gantikan santan sebab tak sempat nak beli santan..b4 this pernah buat tp xbrape jd sebab pulut dia mcm keras skit..semalam sempat bg jiran sebelah rasa


31-05-2009, Mrs KuHiK komen :

salam umie...saya sejak mengandung ni memang suka wat kuih muih tradisional ni.. so, lepas tgk kuih lopes ni macam senang je nak wat, saya pun tekad nak wat gak... nanti dah try, i'll let u know ek.. thanx....salam


23-07-2009, lovejaitie komen :

salam umie....baru jer lps buat lopes awak...senang dan sedap la...sekejab je dah siap....air tu saya tambah2 sikit takut pulut keras pulak.....apa2 pun memang sdap.....first time buat lopes....thanks umie.........


31-08-2009, fusionbrisbane komen :

nak guna periuk kukus tak ada


26-03-2010, ieka7688 komen :

hmmmm.....sdapnya...fav i ni..t nk try wat jgk lh....


28-04-2010, kak ipah komen :

kalau guna kukus je xboleh ker? nak kene guna MV gak ker? plsss


19-05-2011, nadiya7537 komen :

klu kukus leh x?sya xda MV..


25-06-2011, Teratai Desa komen :

umi, thanks sbb bg idea msk guna micro...sampai x sempat ambil gambarnya...nanti klu masak lg sy upload k?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu