Your MyResipi.com has been updated. To get started with new version of MyResipi.com, Reset Your Account Password using Forget Password
If you face any problem, please contact us at support@myresipi.com

Resepi Somtam

 Submitted By On 11 May, 2009
Category: 
Cuisine: 
Preparation time: 
Servings: 
0 Persons
Description

1st time cuba somtam,,terus jatuh hati!! Teringat - ringat. Dah lah susah nak dapat kat KL ni. Kena g rantau pnjang atau 1st time makan dulu kat grik, baru dapat yg powernye somtam. Dengan nekad yg membara, dan curi2 tengok peniaga somtam tu wat cam ne kat dalam lesung kayu diorang tu, akhirnya berjaya juga wat sendiri dengan rasa yang sebijik sama cam makan kat grik, perak n rantau panjang kelantan tu. Anda yg minat somtam..jom wat sendiri.

Ingredients
  • 1/2 biji betik - sederhana saiz - diparut memanjang / atau mangga atau karot pun boleh
  • gula kabung yg jenis cair2 likat tu - secukup rasa ( gula somtam made from Thailand - gula ni yg penting skali utk mendapatkan rasa somtan original dan paling susah nak dapat . Bertahun cari, baru tahun ni dapat..sedihnya..
  • 3 ulas bawang putih - ketuk2 je
  • cili api - secukup rasa selera anda - utk somtam, kena pedas2 baru kena. Ketuk - ketuk je cili ni
  • 10 gram udang geragau - digoreng
  • kacang - sama ada kacang tanah yang dipanggang tu atau peanut yg dah de siap jual kat kedai pun bleh. Ketuk - ketuk separuh hancur. x nak ketuk pun tak pe
  • sos ikan / sotong - secukup rasa
  • perahan jus limau nipis - secukup rasa selera anda
  • 1 batang kacang panjang - potong - potong dlm jarak 2 inci
  • 1 biji tomato - potong2 ,kecil2
  • 2 helai daun kangkung - dipotong2 ( masa lisa wat ni x letak kangkung, xde stok plak)
Instructions
  1. gaulkan semua bahan sehingga sebati. taburkan udang geragau dan kacang semasa menghidang. masa nak makan tu, gaulla bgi sebati. yg tabur2 tu nak bagi make up je....siappp.

  2. lisa dah letak cam ne rupa gula somtam tu kat glosori. nak letak kat sini, tak leh lak upload...nyampah tul..

    gula_somtam.jpg
Tags 
Who has tried this? See their cooking reportSee All
Related RecipesSee All
Recipes You May LikeSee All
Comments