Google+

oleh: lisa sharip Somtam

10

1st time cuba somtam,,terus jatuh hati!! Teringat - ringat. Dah lah susah nak dapat kat KL ni. Kena g rantau pnjang atau 1st time makan dulu kat grik, baru dapat yg powernye somtam. Dengan nekad yg membara, dan curi2 tengok peniaga somtam tu wat cam ne kat dalam lesung kayu diorang tu, akhirnya berjaya juga wat sendiri dengan rasa yang sebijik sama cam makan kat grik, perak n rantau panjang kelantan tu. Anda yg minat somtam..jom wat sendiri.


Created on : 11-05-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi lisa sharip




Bahan-bahan ( 6 org makan )

  • 1/2 biji betik - sederhana saiz - diparut memanjang / atau mangga atau karot pun boleh
  • gula kabung yg jenis cair2 likat tu - secukup rasa ( gula somtam made from Thailand - gula ni yg penting skali utk mendapatkan rasa somtan original dan paling susah nak dapat . Bertahun cari, baru tahun ni dapat..sedihnya..
  • 3 ulas bawang putih - ketuk2 je
  • cili api - secukup rasa selera anda - utk somtam, kena pedas2 baru kena. Ketuk - ketuk je cili ni
  • 10 gram udang geragau - digoreng
  • kacang - sama ada kacang tanah yang dipanggang tu atau peanut yg dah de siap jual kat kedai pun bleh. Ketuk - ketuk separuh hancur. x nak ketuk pun tak pe
  • sos ikan / sotong - secukup rasa
  • perahan jus limau nipis - secukup rasa selera anda
  • 1 batang kacang panjang - potong - potong dlm jarak 2 inci
  • 1 biji tomato - potong2 ,kecil2
  • 2 helai daun kangkung - dipotong2 ( masa lisa wat ni x letak kangkung, xde stok plak)

Cara-cara

  1. gaulkan semua bahan sehingga sebati. taburkan udang geragau dan kacang semasa menghidang. masa nak makan tu, gaulla bgi sebati. yg tabur2 tu nak bagi make up je....siappp.
  2. lisa dah letak cam ne rupa gula somtam tu kat glosori. nak letak kat sini, tak leh lak upload...nyampah tul..

Tag

sayur








Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (6)

11-05-2009, jann komen :

jann pun cam lisa gak.lps mkn kat Betong,Thailand kita pun cuba buat gak kat rumah,memang menjadi tp stlh gula siam tu habis pki je gula biasa or gula kabung m'sia. Tapi punyalah terkezut masa tgk org siam tu buat untuk 1 hidangan somtam dia masukkan 1 sudu aji no moto.mak ai rasa2 gugur rambut kat situ gak.tu cite 8 thn lps.


11-05-2009, lisa sharip komen :

ye ke Jann..banyak nye dia ltak aji..eh..somtam pun letak ajinomoto ke plak....a ha..la Jan..if cam tu mg kena slalu g wat treatmen rambut la cam tu..nak tahan x nak kasi gugur..he..he.. 2la..ni kalau abis stok gula ni..hai..kempunan lagi nak makan somtam sedap. pasal lisa pnah gak wat pkai gula biasa..tapi alahai..tak puasssss..


14-05-2009, mama_nurin komen :

gerik kat mane?kite pun org gerik gak..


19-05-2009, nzriah komen :

bestnye som tam..cuti akhir tahun lepas ada makan som tam kat wakaf cek yeh..sedapnya..kene buat ni..dulu ada kawan dari tahiland, dia ada jgk ajar cara nak buat som tam..sama la dengan lisa ajar ni..ermmm mengidam som tam la..huhu


24-10-2009, nurun komen :

taruk gula nisan tak leh ke,sama je ku rasa..gula somtam ni halal ke?


31-12-2011, aifaindah komen :

terimakasih byk2 kepada lisa sharip, will try make it myself soon...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu