Google+

oleh: zara_klate Tom Yam

Tomyumm

Mudah Dan Sedap~


Created on : 02-01-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi zara_klate




Bahan-bahan ( 3-4 org )

  • ½ ekor ayam (dipotong kecil)
  • 2 biji bawang besar (dihiris bulat)
  • 3 biji bawang putih (ditumbuk kasar)
  • 15-20 batang cili padi merah (ditumbuk kasar)
  • 2 batang serai (dititik)
  • 1 sudu besar pes tom yam
  • 4 helai daun limau purut
  • 2-3 biji limau nipis (diambil jusnya)
  • 3-4 cawan air
  • garam & perasa
  • sedikit minyak
  • sayur-sayuran (bunga kobis, jagung muda, tomato)

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dlm periuk. Tumis bawang putih hingga wangi dan perang.
  2. Masukkan ayam, kacau sekejap dan tutup periuk sebentar (supaya jus ayam keluar).
  3. Masukkan air dan biarkan mendidih. Setelah itu masukkan serai, bawang besar dan daun limau.
  4. Masukkan cili padi, pes tom yam, garam serta perasa.
  5. Kemudian masukkan sayur-sayuran dan biarkan sekejap.
  6. Last skali, masukkan jus limau, kacau sekejap dan matikan api.
  7. TIPS: Tom yam yg enak, ade sedikit rase pedas, masam dan wangi dari aroma daun limau.

Tag

tomyam









Laporan Masakan Bergambar (18)

Dscf5584
02-02-2007
resepi hari ni..msk tom yam..
Laporan oleh: minami133

wahh minami.. menariknye! nampak mcm sedap la.. ok tak rasenye?

Tomyam
06-02-2007
errmmm cepat dimasak...sedap dimakan... hehehehehe
Laporan oleh: umi_e

heheee.. a'ahla umie.. mmg cepat dimasak sedap dimkn.. terliur la tgk tomyam u tu, lebih² agi broccoli tu.. yumm~

Img_0308
26-03-2007
Sedaplah kak zara nie hah hasilnya tapi noreen guna kiub tom yam sbb tak ada paste tom yam
Laporan oleh: Noreen

tak kesah la noreen.. gune kiub tom yam pun takpe.. asalkan sedap.. ;)

Tomyam
21-08-2007
Dinner tadi. Mudah dan sedap. tq zara.
Laporan oleh: cindaibiru

welcum.. sedapla nampak.. =)

Cimg4704
22-11-2007
i suka masak hari sabtu. semenjak habih belajar ni, sabtu is 'masak day'. betul2 suka masak. zara, thanks, i choose ur recipe instead of others. wish me luck for this weekend!
Laporan oleh: putri86
Tomyam
23-02-2008
Tomyam ayam + sotong. Walaupun gambar x cantik tapi rasa tetap best. TQVM K.Zara!
Laporan oleh: intan2210
Dsc00426
30-06-2009
sedap dan mudah.. saya guna kiub tomyam je..
Laporan oleh: bubblegum89
Imag0008
23-07-2009
salam zara, dh blk klate ke senyap je, sedap la tom yam ni. tq
Laporan oleh: rosaliza
Dscn0773
16-04-2010
dh try smlm, utk buka puasa tp kurang umph sikit.mayb kurang letak pes ngn grm kot..tp, pas bebuka, modified blik le.apepn,hbs d mkn jg..hehehe.TQ
Laporan oleh: ryda2811
Dsc08236
03-09-2010
besh! mnarik~ tq kak!! ;)
Laporan oleh: mimmy
Dsc03785
05-04-2011
hye, sya br try ahad lps..memg sedap..tq kak zara coz brkongsi...
Laporan oleh: emma_pu3
Dscn0738
15-07-2011
sedap dh cuba.simple.
Laporan oleh: hana nur
Imej009
19-10-2011
terima kasih byklh kak. 1st timewat tom yam, menjd, ini menu tghari nie. cepat, mudah n sedap ;)
Laporan oleh: ahm.eiza7802
Img_1004_1_
04-02-2012
:) sodap.. tq kak :)
Laporan oleh: sshamri
Img_1004_1_
04-02-2012
:) sodap.. tq kak :)
Laporan oleh: sshamri
Imag1857
24-06-2012
sedap! tq 4 da recipe
Laporan oleh: muse
Img_2725a
17-07-2012
x ada sayur, cuma carrot n tomato jer tp ttp sedap! hirup kuah pedas2... berasap telinga!
Laporan oleh: Kak Rosenah
Dsc06840
22-05-2014
fav anak2...dh lama buat, baru nk antar..layan gmbr laa hehee.. mekasih zara :)
Laporan oleh: k.zila66

Komen (25)

03-01-2007, umi_e komen :

zara... terliur lah tengok tom yam tu :p


03-01-2007, Mat Gebu komen :

sedapnyaa tom yam pulak2 kalau time demam.....terliur leeer (sama cam umie)...itu satu hal. Nak surf internet punya laaa leceh, slowww sgt nak masuk myresipi pun merangkak nie lama tunggu baru ok, ishh bila lah nak ok macam dulu kala.... yg lain tak de masalah ke nak masuk sini? ( tu pasal mat geram nak sumbang resipi pun tak de mood, sebab sloww teramat sgt)....


03-01-2007, zara_klate komen :

mat.. i tkde masalah sgt nak surf net nie.. lembab² cam biase je.. mat dgn umi.. try la resipi nie.. mudah aje.. kalo da try, tempek la gmba.. maklumla, i first time letak resipi.. =)


03-01-2007, umi_e komen :

mat... samalah umie pun ada masalah dgn PC mungkin sebab PC umie dah nak expired :( tapi cuba juga... janganlah tak ada mood mat.... zara... tom yam memang kesukaan my kids... nanti kalau masak... umie tempek gambo ok


03-01-2007, hzasabrina komen :

cik mat n kak e,kita pun sama lmbt sgt nk surf intnet..plak 2 nk issue ins for renew r/tax pun payah..boringgggnye..


18-01-2007, junjs11 komen :

dah try wat tom yam ni as dinner semalam..mmg sedap, anak2 suka sangat sbb jun wat x pedas, ikut selera they all. Kalu pedas sure lg sedap, mesti lg mengancam..kena wat lg la nnti..anyway, tq zara


18-01-2007, zara_klate komen :

welcum jun. kalo dapat tempek gambo agi bagus. hehee.. tq jun for trying my resipi. =)


02-02-2007, minami133 komen :

ok ajer zara.. i mmg bese buat camtu.. hehehe.. tu yg tempek gambar kat situ.. kasik org terliur sket tomyam tu.. pasni mesti ramai org buat..


06-02-2007, fida komen :

nak tanya la, tau x camner nak wat pes tom yam, bukan yg beli tau. bukan pe nak try wat sendiri la..


06-02-2007, zara_klate komen :

fida.. hmm.. i tatau uat pes tom yam.. i biase beli yg da siap nye..


27-02-2007, noni komen :

hai zara i nak tahu u guna pes tom yam jenama ape?


28-02-2007, zara_klate komen :

haii noni.. i gune jename "woh hup". pes nie sedap jgk tau noni..


17-03-2007, noni komen :

Hai Zara i dah buat tom yam . Famili i semua suka. My hubby hirup kuah sampai titisan terakhir. Thanks.


03-02-2008, RZR08 komen :

Tq Zara. Puas hati dapat buat sendiri sebab kat sini susah nak cari tom yam macam kat M'sia. Memang best sampai kuah yang terlebih tu my hb makan dengan spaghetti!


06-12-2008, cikgu yatie komen :

hai.... ada sesiapa yang boleh bagi resepi tom yam pok tek. tom yam ni dia lebih pekat daripada tom yam biasa. teringin betul saya nak masak tom yam pok tek ni.


16-04-2009, kariszarin komen :

terima kasih sangat.....sedap saya dah cuba...


27-11-2009, puspawani komen :

Tq.. zara... dah lama cuba masak tomyam.. sedap juga masak sendiri dr makan kat kedai... hehehehe........... tp pedas ckit je.maklumlah sy x tahan pedas...


10-12-2009, she honey komen :

nak try wat hujung minggu nih, my bibik minta sy ajar, i pun trus cari kat cni... hehehhe..


19-04-2011, nurfazila_zakaria komen :

warna tomyam saya merah menyala...kenape ye?terlebih pes tomyam ke?...xsedaplaaa


12-07-2011, ilazie@yahoo.com komen :

nk cubela resepi nie...nampak mcm mudah dan sedap....try dulu baru komen lg....


15-07-2011, hana nur komen :

dah try


07-08-2011, sharipa komen :

menarik juga.... saya akan cuba ptg nanti untuk berbuka....anak2 suka pedas2


10-08-2011, endut_rock komen :

perghh!!


19-10-2011, ahm.eiza7802 komen :

sy dh cuba utk menu tghari nie, menjd ;) mcm maner nk paste gmbr kt cnie ek ??


19-10-2011, ahm.eiza7802 komen :

sy dh cuba utk menu tghari nie, menjd ;) mcm maner nk paste gmbr kt cnie ek ??


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd