Google+

oleh: yani Sambal belacan

Sambal

sebagai pencicah ulam dan ikan bakar


Created on : 07-04-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yani




Bahan-bahan ( 1 mangkuk )

  • 1 cawan cili padi
  • 1/4 cawan gula
  • 1/4 cawan garam
  • 1 sudu besar belacan
  • 1 biji tomato
  • 1/2 biji bawang besar
  • 1/2 biji lemon diambil airnya
  • Sedikit air masak

Cara-cara

  1. Bakar belacan selama 2 minit atau nampak garing
  2. Masak bawang besar dgn microwave dengan suhu 600w selama 2 minit atau boleh juga dibakar
  3. Kemudian kisar semua bahan-bahan di atas
  4. Siap untuk dihidang

Tag

pencicah

Laporan Masakan Bergambar (17)

Img_0254
22-02-2007
yani, I tambahkan cili hidup sikit n lebihkan air tapi memang power you punya sambal belacan nie
Laporan oleh: Noreen

sambal belacan main try n error je tu..

Dsc00038
01-03-2007
dah 2 kali buat..fuh sedap sgt..pertama kali rasa sambal belacan yg best sgt..kalah yang kedai punyer..power lah kak yani punyer resepi sambal belacan :)
Laporan oleh: aby

kalo dah kalah yg kat kedai tu.. lepas ni xpayah aby beli.. boleh buat sendiri ..

Dsc00502
03-05-2007
memang terangkat...tapi gantikan tomato dgn lada besar
Laporan oleh: yana

boleh juga tu ganti dgn lada besar.. kat sini lada besar tu susah nak jumpa.

Sambalbelacan__1_
03-08-2007
Dah try, sedap. Lemon beri kelainan rasa. tq.
Laporan oleh: cindaibiru

wah.. merahnya.. cantik nampak

Dsc_0050
15-01-2008
Ni kali kedua buat,BF suka. tapi tak letak gula and tomato. but still suka!
Laporan oleh: wittypinky

mesti sedap pakai lesung batu..

Sambal_belacan
06-05-2008
Sedap jugak sambal belacan letak tomato ni erk....
Laporan oleh: che'iza
Sambal
25-06-2008
resepi sambal yani best.. saya campur dgn buah pelam..Sambal ni dh lama bt bru skrg bt laporan :D tq
Laporan oleh: Mama Adam
Photo-0025
30-06-2008
sblm nih penah mkn kat umh membe org kelantan...jantung pisang cicah ngan sambal nih...sedapppnyerr ms tuh...bila try k.yani nyer resepi ni, sebijik la cam membe punye tuh! mmg bestt! tQ kak!
Laporan oleh: hana6877
Sambal_belacan_yani
06-07-2008
mmg besh ;)
Laporan oleh: tulip77
Sambal_belacan1
23-08-2009
sedap sambal belacan ni.. tq kak yani :)
Laporan oleh: sunkist
P1020222
12-04-2010
sya ltk pelam,,mmg terangkat..
Laporan oleh: Mariani(KT)
20101222_003
22-12-2010
sori gambo x lawa! mmg HOT! sedap~ ;D
Laporan oleh: hamizah91
Sambal_belacan
24-01-2011
Pelengkap hidangan makan malam kami.. walaupun pedas berapi, tapi sedap! Thanks yani!
Laporan oleh: LynnSham
Imag0913
26-01-2011
salam yani..tq sambal belacan yg sama kat kedai ikan bkr n sup...mmg mengancam n power..tq yani
Laporan oleh: rosaliza
Sbelacan
12-09-2011
sedapnya sambal nih..senang betul pakai blender je...tak payah susah2 nak guna lesung batu menumbuk sambal..hhehehe
Laporan oleh: quinnie
2013_10-17_ptg
28-09-2013
Tq for the recipe. Memang sedap!!! Saya tak guna tomato. Lemon ganti dgn limau kasturi.
Laporan oleh: ear
Img_20140107_201201
08-01-2014
saya buat tak guna tomato, cili padi cmpur dgn cili merah sbb hasben takut pedas. mkn dgn nasi panas2 yg di tambah kicap, ayam goreng kunyit dan ulam raja. mmg meletop lah!
Laporan oleh: cutie_winkle


Komen (49)

04-10-2006, jaqueira komen :

kalau guna lesung pun sama ke? mana laie sedap?


10-12-2006, widad komen :

ermm resepi ni memang sedap.. :D yani ni org kelantan ke? guna pengisar lagi senang.. buah tomato senang lumat dan bawang besar senang nak lumat...


13-12-2006, yani komen :

a'ah widad


07-01-2007, umida komen :

POWER!! memang sedap...;-) TQ yani salam kenalan yeee...dari singapura


16-02-2007, asma komen :

isy, ni ada musykil cket ni...garam 1/4 cawan tak banyak sangat ke...hehe, mesti try wat jap gi...


25-02-2007, aby komen :

dah dua kali buat,power lah resepi sambal belacan kak yani nie...sedap sgt...thanx :)


04-05-2007, cakcibor komen :

cam sedap jerr.... nk try buat laaa.. :-)


24-10-2007, ajafida komen :

mak saya wat, dia bakar bawang merah n bawang putih.. nak bagi masam dia perah limau nipis sebijik, pastu dia potng nipis2 epal hijau.. sedap laa jugaak kalu nak cuba.. ganti epal hijau dgn nanas atau mangga muda pon bleh..


04-01-2008, bujang@rantau komen :

ini resepi pertama saya nak cuba..tapi batu lesung susah pulak nak jumpa kat sini..mcmana hah?


27-05-2008, Norhazean komen :

nampak cam sedap..insyaallah nanti sy cuba..


29-05-2008, melati nuri komen :

x prnh sy wt smbl blcn gn lmn mst best


03-06-2008, pn_am komen :

mak mertua ckp nk sedap lg, hiris nipis2 buah limau kasturi n blend ngn sm bn2. dh try mmg sdp


18-07-2008, court komen :

ha tul tu pn_am..letak buah limau kasturi memang best giler...


10-09-2008, lydia_myvi komen :

i pun letak buah limau kasturi that day, cicah ngan ulam pucuk ubi, bendi rebus and timun..mmg best!


25-10-2008, angah76 komen :

siapa2 yang pernah try nie, bleh tolong bgtau x, 1/4 cawan garam tuh xbyk ker? tgh musykil nie... angah teringin nak buat sambal belacan letak tomato nie, pernah buat dulu, sedap sgt... mcm kat restoran nasik lalapan, pastu dah lupa sukatan, xpernah dpt mcm tu punyer sedap lagi... huhu...


31-03-2009, amydanish komen :

sy dh cuba weekend br ni.buat jamuan naik rmh br. wahhh...semua suker. tq yani


06-06-2009, zila66 komen :

salam yani, try sambal yani pulak..mmg sedapp...psss...(pc dh ok ya! tq byk2 ya)....


29-06-2009, 2425 komen :

sedap,pandai hang reka. aku selalu ikut resepi hang.


13-11-2009, suriee komen :

salam yani.saya dah try sambal yani ni..mmg sodappp.....dan menyengat....tq


14-11-2009, yani komen :

w'salam.. terima kasih kerna mencuba


14-11-2009, nurul hassuna komen :

su teringin sgt nk try... nnt su try su post comment k.. hopefully menjadilah...huhu


03-12-2009, nojie76 komen :

Saya juga guna resepi ni, cuma tukar air lemon tu dgn air asam jawa. Lagi best selain warna yang lebih menarik. Cubalah..


23-12-2009, iris78 komen :

dah try, thanks Yani.. memang best, cuma saya guna limau kasturi i/o lemon


17-02-2010, maharin komen :

salam... sambal belancan ni kalau digoreng cili api, bawang putih sket dan belacan ( belacan kena banyak sket ).. lepas tu campurkan gula dan air limau nipis ( banyak sket ) then blend..... buat cair sket... ermmmm best u.. lepas tu boleh tahan lama sebab di masak@goreng dulu...


21-04-2010, intansuziana komen :

b4 tiz xpenah letak tomato,tp bla da try letak cedapnnyyeerrrr...... nak lg2...


14-12-2010, sherill aida komen :

tapi best ag lau gne cara manual (lesung batu)...pe2 pon nak try gak y k.yani pnye resepi..hehe...ne thu leh pkai masa dah kawen t...


14-12-2010, sherill aida komen :

tapi best ag lau gne cara manual (lesung batu)...pe2 pon nak try gak y k.yani pnye resepi..hehe...ne thu leh pkai masa dah kawen t...


19-01-2011, ain azwar komen :

taruk pelam ke, mangga ke, belimbing buluh ke...nikmatnyerrrr..


08-02-2011, ogy_alif komen :

sambal belacan ni kalau kena dengan sup, telur masin pun sodap ni..


08-02-2011, ogy_alif komen :

buat separuh sukatan jer.. tomato takde ganti asam jawa sket.. pastu mcm pedas sgt.. taruk gula n lemon lg sket.. behnyer..


25-02-2011, anyss_allysa komen :

wau...meleleh air liur nmpak gambo smbai ni..cam best jer..


06-03-2011, andalusia787 komen :

fuhh...sdp tul.....tangkap leleh...eesssss...


06-03-2011, andalusia787 komen :

fuhh...sdp tul.....tangkap leleh...eesssss...


14-04-2011, Etty@Lucy komen :

saya dah cuba..menjadi.. thanks Yani.. my hubby like it!


14-04-2011, jaimah komen :

sambal blacan yanie mengancam...dh cuba walaupun pedas tapi memang menyelerakan......suami suka


01-05-2011, aisyahsufiah komen :

dh try buat..memg bez..tq yani=)


04-05-2011, sitinurain komen :

tak sabar nak try!


09-05-2011, irmaz73 komen :

dah try memang rasa sedap tapi masin


10-05-2011, nooraz72 komen :

to me garam tu optional cuz belacan pn dh masin..gula lak kasi sedap sket lg je..sambal belacan yg ditumis mmg sdap...


13-05-2011, sharanirza07 komen :

nak try la ni resepi yani.kat rumah selalu makan ulam n ikan bakar


18-05-2011, za'lieya komen :

nak tny bwang tu bkar sekjap ke @ mcmne?? nk try ni..


20-07-2011, CIK MIRA komen :

Sy dah try wat kat umah memang power la resepi nie..tunang pun puji sedap katanya..tq kak yani


05-10-2011, ciksu_zah komen :

wah..nampak menarik..insyallah t sy nk try jugak lah..


17-11-2011, mummy_2011 komen :

garam byk sgt rasenyer tu,,, boh 1 sdu je dl,, nti rasa2.. cmpur cuka ckit,, pastu air limau kasturi,,byk pon xpe,,, kulit limau kasturi tu hiris halus2,,, pastu amik nenas,, potong dadu kecit2... cmpur,, sy salu wat mcm tu...


31-12-2011, jgr7775 komen :

x pernah lak wat sambal blacn letak gula. lg sedp ke


05-08-2012, ira.shahrani komen :

dah try wat ari ni...en suami suka..hehe..thanks 4 the recipe! =)


04-09-2012, nasehadonnynasrul komen :

dah try jugak..seriously sedap!!! first try pon dh jadi


08-10-2012, typ.latip komen :

mau cuba bt gak nanti zasss..hihuii


08-10-2012, typ.latip komen :

mau cuba bt gak nanti zasss..hihuii


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd