Google+

oleh: Ummieam Puding Hantaran

Image013

Sesuai untuk hantaran atau birthday


Created on : 08-05-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Ummieam




Bahan-bahan ( Saiz macam sebiji kek 1kg )

  • 25gm agar-agar
  • 1500gm air
  • 350gm gula pasir
  • susu UHT
  • Pewarna

Cara-cara

  1. Masak Agar2 + Air + Gula hingga warnanya jernih
  2. Ambik 1/3 cup agar2, + 1/4 cup air biasa + pewarna
  3. Ambik 1/3 cup agar2, + 1/4 cup susu UHT
  4. Tuang ke dalam acuan tunggu hingga jelly keras
  5. Ulang sampai siap/ acuan penuh
  6. Hias mengikut cita rasa. Kalau nak buat bunga2 cam tu ada jual alatan dia kat kedai2 bakery....

Tag

puding

Laporan Masakan Bergambar (0)



Komen (9)

08-05-2009, HaSue komen :

Salam..kretipnya ummieam nih..puding kaler biruuu..i likeee..cantikk laa


08-05-2009, kak ann komen :

cantik n kreatif tapi akak nak tanya sket, nak selang selikan tu kena tunggu jeli keras dulu then perlu tak di cucuk2 permukaan b4 tuang lapisan berikutnya?


09-05-2009, ain65 komen :

Dah cuba tapi bila potong, x melekat belang,, mungkin saya salah cara membahagikankan air atau agar2. Boleh x bagi saya sukatan gm masa nk bahagikn air dan agar2


11-05-2009, Ummieam komen :

salam kak ann, btol kena tunggu keras n x payah cucuk... kalau nak cepat masuk freeze...tekan ngan jari rasa dah keras boleh top up la..tp tahan jelly masa nak curah tu...kalau tak nanti terjojos lak..coz blm btol2 keras kan...


11-05-2009, Ummieam komen :

salam ain, apa maksud ain x melekat belang? bercerai ke setiap lapisan?? mungkin agar2 yg ain pakai tu jenis keras kot.. so far kalau ummie wat pakai agar2 cap bintang..lembut jer...


13-05-2009, kak ann komen :

selalunya kalau buat agar2 yang ber layer ni kena cucuk2 dulu permukaannya b4 tuang lapisan seterusnya,supaya tak tertanggal layer nya.. agaknya sebab tu ler ain65 punya tak melekat. wallahualam...


13-05-2009, Ummieam komen :

x payah la kak ann. dulu ummie pakai agar serbuk brand X. memang keras skit, n x melekat. Bila pakai brand bintang ni ok jer... x payah cucuk2 pun


18-10-2009, syahilwa komen :

1500gm air?? x faham...atau 1500ml ke..


13-11-2011, AreNgah komen :

emm,,rumit gak nak wat ni ek?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd