Google+

oleh: Mat Gebu Nasi Beriani Ringkas

Cake_and_muffin

Mudah dan ringkas


Created on : 31-12-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Mat Gebu




Bahan-bahan ( 6 - 7 orang )

  • 1 kg beras basmathi, rendam 1/2 jam dan sejatkan
  • 1 tin kecil minyak sapi (ghee)
  • 1 tin susu sejat (susu cair pun ok)
  • 3 biji bawang besar, dihiris halus
  • 5 ulas bawang merah*
  • 5 ulas bawang putih*
  • 2 inci halia*(*dikisar halus)
  • 1 batang kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 4 biji buah pelaga
  • 2-3 helai daun pandan, siat dan simpulkan
  • Segenggam daun ketumbar
  • Segenggam bawang goreng
  • 1/2 cawan gajus
  • 1/2 cawan kismis
  • Secubit koma-koma, direndam dalam sedikit air panas
  • 1 kiub ayam maggi
  • Garan secukup rasa
  • Air mengikut sukatan beras (boleh dilebihkan 1/2 tin susu air jika perlu)

Cara-cara

  1. Panaskan minyak sapi dalam periuk atau kuali. Masukkan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga diikuti daun pandan dan bahan2 kisar tadi. Tumis hingga wangi. Masukkan gajus dan masak hingga gajus perang.
  2. Masukkan kismis. Kacau rata. Tuang air dan susu cair. Masukkan kiub ayam dan garam (secukup rasa). Biarkan mendidih.
  3. Tuang no.02 ke dalam rice cooker dan masukkan beras yg telah disejat tadi, tekan "cook". Masak hingga nasi kering. Dengan menggunakan sudu (atau chop stick) buat beberapa lubang pada nasi tadi dan tuangkan koma2. Masukkan juga daun ketumbar dan bawang goreng. Tutup tudung periuk dan biar nasi betul2 masak.
  4. Bila nasi betul2 masak, gaul nasi perlahan2 sekadar meratakan bahan2 tabur tadi dan juga jus koma2. Jgn terlebih gaul nanti nasi akan patah2. Seelok2nya gunakan chop stick.
  5. Boleh lah dihidangkan bersama lauk2 sampingan seperti dalca, ayam masak merah, paceri nanas. pencuk nanas. acar timun atau acar buah dan kurma ayam / daging atau mengikut selera masing2.








Laporan Masakan Bergambar (21)

13012007_001_
14-01-2007
menu hari nie. i letak ape yg ade dan letak sket pewarna kuning. dimakan dgn kari ayam n acar timun..
Laporan oleh: zara_klate

sedapnya....pulak kat tempat mat tgh hujan... lapoo leer

Beriani_simple
14-01-2007
umie guna safron tapi cam tak menjadi so umie tambah dgn pewarna biasa hehehehe errmmm zaranya menu cam janji je eehhhh dengan umie :P
Laporan oleh: umi_e

siap ayam masak kurma dgn paceri nanas lagi....aduhhh seleranya...

Img_0242
10-02-2007
Menu utk dinner tonight. Tak ada daun ketumbar so tak taburlah tapi memang sedap mungkin sebab pakai maggi stok. Thanks
Laporan oleh: Noreen

Tgk nasi beriani yg noreen masak, mat jadi lapo leer...

Dsc00020
20-02-2007
makan dgn acar timun,kari ayam dan ayam goreng..sedap sangat nasi nie..thanx cik mat
Laporan oleh: aby

welcome aby.....

Gambar_002
17-08-2007
setelah berhari-hari mencari resepi nasi yg simple dan mudah..akhirnya saya pecaya dkt resipi cik mat ni..dan memang menjadi dan sedap walaupun ni 2nd time saya buat nasi beriani..1st time dulu sy guna instant punya n xsedap..yg ni mmg mcm kat kedai mamak tu..tp saya guna kiub lembu..saya buat 2kg smlm utk pot luck kat sekolah..habis licin..THANKS cik mat!!
Laporan oleh: qirah75

welcome....2 kg!...aisey mat pun tak pernah try byk tu lagi......

03-16-08_2009
24-03-2008
tq cik mat utk resipi ni.. 1st time buat.. sedap.. dan menjadi cuma i pakai pewarna kuning aje.. makan ngan kuah daging briyani.. wallaa!.. :)
Laporan oleh: masz_73
Beriani
01-04-2008
Mat. Kte dah try. memang sedap. cuma takde koma2, kte guna pewarna biasa jer. tp rasa die memang best
Laporan oleh: S_Norul
Dsc02939
29-04-2008
sedap sungguh.. hb siap suruh buat hantar kat surau... maknanyer mmg sodappppp la tu... tks CMG
Laporan oleh: yatiezaini
Cmgbriani
19-11-2008
memang meletopp!! resepi cik mat..tq ye...cantik je kaler dia bila ikut step2 yg cik mat ajar tu...
Laporan oleh: quinnie
___997
16-01-2009
menu 2,3 ari lps...mkn dgn dalca perut,pajeri nenas,ayam masak madu & sambal cili kering.....mmg sedapla Mat oiiiii....thanks mat!!!!!
Laporan oleh: are3646
Pic_0520
13-02-2009
Kali pertama cuba resepi nasi. Inilah dia. Letak pewarna sbb takde safron
Laporan oleh: arshdiana
Nasi_beriyani2
26-04-2009
Nasi Beriani sayaaaaaa.....
Laporan oleh: Nenie
Nasi_beriani_1
08-06-2010
best la resepi, senang & sedap sgt. Dah 2x buat, hubby & anak2 suka. hubby suruh masak ns beriani ni setiap hari minggu. TQTQTQT Mat
Laporan oleh: dapurnanie
Masi1
16-12-2010
Sedap la Cik Mat. T.Kasih yaa :)
Laporan oleh: mrs_noor
Nasi_beriani
23-12-2010
alhamdulillah...menjadi jgk nasi beriani ni.
Laporan oleh: rosemaria
Nasi_beriani
14-04-2011
alhamdulillah menjadi n sedap..tq 4 d resepi..blh buat lg
Laporan oleh: hanan87
260520112723
27-05-2011
terima kasih resepinyer..1st time wat semlm sempena annivesary ke4..hubby suka sgt..anak sy..mkn nasi jer..katenyer mkn nasi je dh sedap..hehehe
Laporan oleh: watie adz
Nasi_beriani
16-06-2011
ni lah hasilnya...pertama kali buat dan siap untuk di makan bersama family!tq mat
Laporan oleh: dheqchik
Img_1499
29-11-2011
Saya dah try resepi ni. Memang sedap & sangat mudah. Terimakasih mat. Banyak pahalanya menyebarkan ilmu, Insyaallah
Laporan oleh: zu5158
Img_1505
29-11-2011
Sori salah letak gambar dlm laporan di atas tu. Kawan2, try la masak nasi beriani ni. Takkan mengecewakan. Sedap sangat. Secukup rasa. Tq mat. Anak2 i semakin gebu cuti2 sekolah ni...
Laporan oleh: zu5158
Beriani
18-04-2014
Assalam che' mat..wat lunch time cuti2 ni mat..mmng simple tapi yg pnting sedap...mekaseh yer dah share rcp... :)
Laporan oleh: kak fida

Komen (49)

31-12-2006, hazamiyah_2006 komen :

em memang gam la em nasi beriani gam... zas..


02-01-2007, ahli^mesyuarat^tingkap komen :

org bujang baru nak kenal dapur nak bertanya: ingredient > koma-koma tu apa? tak pernah dengar. tq dahulunya.


03-01-2007, zara_klate komen :

hmmm.. koma² tu leh dibeli kat kedai² india.. rupa dia mcm tembakau.. kalo kat tmpat i, mahal sket la.. kalo kat tmpat lain, kurng pastu lak..


03-01-2007, zara_klate komen :

*kurng pastu=kurng pasti (typing error la plak)


03-01-2007, yani komen :

koma-koma tu sama dgn saffron ke?.. Mat atau kak zara kalau ada gambar boleh letak kat glossary


03-01-2007, zara_klate komen :

kalo mat ade, mat tempek gmbar dia k.. kalo tkde, nnti i tempek kan.. tapi kan mat.. stahu i kalo tkde koma², pun tkpe kan mat?


03-01-2007, Mat Gebu komen :

koma2 tu sama lah dgn saffron.. tapi kalau tak de guna pewarna makanan kaler kuning pun ok...tak cacat pun....


03-01-2007, Mat Gebu komen :

zara kalau ada boleh lah tolong tepekkan, sebab mat punya ari tu yg last sekalu guna. aisey lupa nak ambik gambar laa ari tu maklumlah sibuk prepare for aidil adha nya makan2......kat johor nie pun mahal saffron tu ishh kalau tak iye2 malas nak beli..


03-01-2007, umi_e komen :

safron tu berapa harganya kat sana? Kat sini senang je nak dapatkan safron tapi umie jarang guna sebab gunakan pewarna biasa je....


04-01-2007, Mat Gebu komen :

Mat beli sikit je dan RM8.00. Isi dalam kotak kecil je. kalau guna tak jimat, sekali guna je dah habis..... tapi tak pelah. Pada mat biar mahal asal kita tau rupa dan apa kebendanya koma2 tu (saffron). Oh ye lupa nak tanya umie dah beli ke acuan "tat sampan" tu?


04-01-2007, umi_e komen :

a'alah cik mat... arwah mak umie pesan, kalau nak masakan sedap jangan kedekut dengan bahan... mahal sikit tak apa asalkan hasilnya memuaskan... umie dah suruh adik umie belikan... tak tanya dia lagi dapat ke tak acuan tu sebab dia kata... kot2 dah habis hehehehe nantilah umie tanya dia... thanks cik mat...


05-01-2007, zara_klate komen :

yani, mat n smue.. i da tempek da gmbar koma².. sila la tgk kat glossary yer..


06-01-2007, Mat Gebu komen :

terima kasih zara.....sedapnyaa budu, patah2 cili padi pastu perah limau aduhhhh pingsan!!!!!!


07-01-2007, zara_klate komen :

orait jgk mat.. tambah lagi dgn ikan bakar n jering.. fuhhh.. terangkat..


12-12-2007, hauzah komen :

sapa2 nak kenal saffron, taip je saffron image kat goggle tu, nanti keluar la gambar dia. benda ni banyak kat masyhad, iran. biasa orang jual kat sini RM6k/kg! kat sana orang panggil za'faran. tapi takleh letak banyak benda ni, nanti pening/khayal. dulu pernah member buat air (macam air teh) letak benda ni, satu hari tak bangun. khasiat, membetulkan aliran darah dan membuatkan kita ketawa.


15-12-2007, cikyah komen :

Mat...thanks for your wonderful recipe. I buat makan2 utk kwn yang dah lama sgt tak jumpa. Memang menjadi resepi ni, walaupun 1st time cuba. Terima kasih daun keladi. Ada resepi bagus, tempeklah lagi....he..he...


18-03-2008, ieyna komen :

thnks mat gebu. try wat. not bad la.tpi xbuh koma2 pun xpe kan.xtau nk cri mne. ganti ngn pewarna kuning. buleh la tahan sedpnyer.next time nk try lagi.


13-12-2008, lizam komen :

kalau tak letak koma2 boleh ke?, rasa ubah tak.


22-03-2009, umie sherry62 komen :

Anak lelaki saya nak saya masak nasik beriani, tak nak yang jual di kedai tapi mslahnya i tak tau cara, anyway i akan cuba resipi mat gebu ni, kalu menjadi dan sedap, terima kasih banyak-banyaklah. Kalu ada rahsia buat lebih sedap jgnlah loket ya.


13-05-2009, jeje komen :

bagusnya nnti nak try la...


26-07-2009, manjasayang komen :

salam che Mat Gebu mmg sedap resipi awk ni teringat waktu dulu my kak rajin msk rsp ni,tapi tk guna kiub aym dn klu d Spore di panggil nasi minyak sbb tk bubuh rempah beryani,apa pn tq 4 ur rcp ;D


13-09-2009, Apisza komen :

Adus, memang menjadi. tenkiu 4 the recipe.. Dah 2 kali buat tapi x sempat snap photonye dah kena belasah. hehehe


10-10-2009, ayied komen :

huhu,,,sodapnyer..especially bpk saya yg wat..ngan acar buah!!wah...


19-10-2009, naznaw komen :

mat debu; koma2 tue ape? maaflah sy bdk baru nk blaja masak ni


23-10-2009, fatim9976 komen :

salam. tgk komen nasi beriani mat gebu terus sy jadi rindu kat 'nasi beriani insaf' jln TAR,...hehe.


08-11-2009, dheqchik komen :

salam mat gebu ...tak tahu la mat gebu ingat pada chik atau tak..tapi tak kisah la chik paling suka resepi yang mat gebu kongsikan..hheheh chik gunakan resepinasi beriyani ringkas mat gebu ni untuk ajar opis mate chik.every friday ada wat kelas masakan ...so chik rujuk resepi mat..thank you so much...chik ada gak ubah2 ikut selera hehhehe..tq ya!!


17-02-2010, aszuzira komen :

koma2 tu wajib ke utk msk nc briani?? kalo tak letak takpe ke?? confius neh..


26-02-2010, muar komen :

kalau minat masak beriani masuk bengkel Pak Uda Beriani Gam/PUBG. 069873971 ni no ctcnya. Saya dah join, memang power. Jauh la dgan resepi mat gebu ni. Rempah beriani pun tak ada macam mana u all boleh kata nasi beriani.. Nasi beriani sangat popular di Muar. Dalam internet banyak yg tangkap muat je. Syok2 sendiri. Jgn rosakkan resepi.. hani


26-02-2010, muar komen :

mat gebu jangan marah ye. Mat gebu kena belajar lagi le.. sebab awak banyak peminat nampaknya... he he. Masakan beriani mempunyai keunikan tersendiri. Nak tau proses masakan beriani yang asli layari www.pakudaberianigam.com - bukan kata nak masak utk family utk catering pun boleh. Ini le sebenonya.. hani


26-02-2010, muar komen :

mat gebu jangan marah ye. Mat gebu kena belajar lagi le.. sebab awak banyak peminat nampaknya... he he. Masakan beriani mempunyai keunikan tersendiri. Nak tau proses masakan beriani yang asli layari www.pakudaberianigam.com - bukan kata nak masak utk family utk catering pun boleh. Ini le sebenonya.. hani


05-08-2010, astalavistanor komen :

guna beras biasa blh x? lg 1,mcm ne nk bg nasi xmentah bila msk..


20-10-2010, ali15 komen :

awas .... sapi gee ..... ada unsur ...... lawati web jakim


20-10-2010, ali15 komen :

betul kata mat gebu.....beriani mesti ada rempahnya...... teman dah masak beratus2 kilo utk org2 kawin......


28-11-2010, cekngah komen :

teringin sgt2 nak masak tapi dah puah cari koman2 tak jumpa..... kat mane ek ada jual.. abah n husband mmg hantu nasi beriani


15-12-2010, zatie_meor komen :

gne beras len xpe ke????xckp dwet la..mhal kot...


25-12-2010, sofiah85 komen :

Resepi ni mmg sedap dan ringkas..& kepada 'muar' nak habaq sikit ni..dah nama resepi ni pun 'Nasi Beriani Ringkas'...so ringkas la resepi nye..tak la pro mcm u


09-03-2011, ellie hikari komen :

nak cuba ni...sebab ad org tempah masak so xnk la bt resepi sama nanti org jemu lak sbb 2 nk amik resepi minta2 jadi..berdebar nie hehehe


26-04-2011, Kaseh Mawar komen :

sy dh cuba.cuma sy masukkan rempah beriani 2 sudu.,jd x pyh pkai pewarna sbb rempah dh jdikn nasi tu berwarna


11-05-2011, abd.bahar bin salamon komen :

tengok aje terus lapar...ingat nasi beriani gam md shah batu pahat.


27-05-2011, watie adz komen :

camne nk anta gmbr masakan kt sini..sy baru wat semlm sempena annivesary ke4..sedap sgt rasenyer..thank myresepi..


27-05-2011, alin99 komen :

watie....klik kt tulis laporan tu nti dh boleh hntr....cubalh...saya pon bru tau...


24-06-2011, otai glock komen :

koma tu mcm saffron ke dan safron tu bunga safron yg terdapat kat arab ke


13-08-2011, zila_shamzahra komen :

dpt bt nasi beriani ne utk nbbuka puasa hari ini.sedap tp mkn sorng2 cz hby keje.x letak saffron.tambah ayam tros ke dlm nasi mase msk.tmbah sdikit rempah sup n rempah kurma.


14-09-2011, Harlida86 komen :

1kg beras = brp pot beras ek en mat?


22-09-2011, Mama Fayyadh komen :

sedap nasi beriani ni..tp daun pandan kat rumah da mati duk kg berpantang xde sape yg siram..so sy guna serai je ..hihi tq mat gebu


23-09-2011, ixorazz98 komen :

me. dah buat mase bulan posa hari..ikut sebiji resepi ni..hehehe..first buat, ntar umah jiran..diorang puji sdap..so, 28/9 ni diorang tempah nasi beriani..hehehehe


29-11-2011, zu5158 komen :

Kepada sesiapa yg nak cuba resepi ni. Safron tu boleh dibeli di kedai runcit India. Dia dah pack RM10 satu. Kepada Mat Gebu jgn patah semangat dengan kritikan, ingat nawaitu kita ke arah kebaikan, Insyaallah akan diberkati Allah!


30-11-2011, mamairdina komen :

bestnye..lama dh cr resepi cmni. nk try lah sbb hb gila nasi beriani. tingat nasi beriani mamak kt penang........ tp nk tnya klo guna beras biasa je leh x?


17-12-2011, Patemah komen :

SalamMat Gebu , beras "sejat tadi" apa maknanya? bawang nak di blend atau hiris? baru nak cuba.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu